folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder Japonya Yana Yakıla İşçi Arıyor

Japonya Yana Yakıla İşçi Arıyor

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek

DUYDUK DUYMADIK DEMEYİN JAPONYA YANA YAKILA İŞÇİ ARIYOR

Geçtiğimiz günlerde başkent Tokyo’da kapalı kapılar ardında Japon Sağlık Bakanlığı, Sanayi Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bir gündem toplantısı yaptı. Basın mensuplarına kapalı toplantı sonrası soruları cevaplayan burokratlar sorularımızı cevaplandırdı. 

İşte detaylar?

Japonya 2008 yılının mart ayında hemen hemen bütün sektörlerde ciddi bir mühendis ve teknik eleman açığı ile karşı karşıya kalacak. Ancak bu açığı kapatmadan önce Japon hükümeti ciddi bir reform yapmak durumunda. Söz konusu reform başlıca iki alanda kendini gösterecek.

1-Vize Engeli: 2008 yılından itibaren Japonya üretim sektöründeki işçi açığını kapatabilmek için “3 yıl süreli ve yenilenmesi mümkün olabilen” bir vize çeşidi uygulaması başlatacak. Bu vize ile Japonya’ya çalışmak için gelmek isteyen yabancı ülke vatandaşları 3 yıl süre ile Japonya’da mühendis veya teknisyen olarak çalışabilecek ve bu süre tamamlandığında kendi ülkelerine zorunlu dönüş yapacaklar. Bundan sonra işveren firmanın kefaleti doğrultusunda daimi oturum almaları mümkün olacabilecek.

2- Dil Engeli: Yeni düzenlemeye göre Japonya’ya çalışmak üzere gelecek adaylar kendi ülkelerinde Japon hükümeti tarafından yönetilecek dil okullarında iyi derecede Japonca öğrenecek ve “Japonca yeterlilik” sınavından geçecekler. Bu sınavda geçer not aldıktan sonra Japonya'da kendi branşlarındaki iş pozisyonlarına devlet tarafından yerleştirilecekler.

Birkaç hafta önce Japonya ve Türkiye’deki üniversite sistemini masaya yatırmış ve Türkiye’de açılacak yeni üniversitelerin önemi üzerinde durmuştuk. Bazı okurlarımız yeni üniversitelerin açılması ile “diplomalı işşizliğin artacağı kaygılarını” dile getirdiler ve Türkiye’de “önce işşizliğin çözülmesi”gerektiğini savundular.

Bugün rekabetçi dünyada işveren “işçiye göre iş değil işe göre işçi” arıyor. İşveren kriterleri Japonya örneği işte karşımızda. Hem ya 2 yıllık teknik okul yada 4 yıllık mühendislik fakültesi mezunu olacaksınız hem Japonca yeterlilik sınavını geçeceksiniz ve branşınızda uzman olacaksınız. 

Peki neden sizce firmalar bu kadar seçici davranmak zorunda?   

Bunun en büyük sebebi yine o sihirli sözcük REKABET. Bugün dünyanın en yüksek kalite standartlarını tutturmuş olan Japon üreticileri tabii ki “en iyi ve muktedir işgücü” ile çalışmak isteyecekler yada aksi takdirde önce kaliteden ödün vererek dünya pazarlarında prestij kaybetmeyi göze alacaklar ve sonrada alman, koreli, ve amerikan rakiplerine mevcut pazar paylarını hediye edecekler. Gelelim bu gelişmenin ülkemiz açısından önemine..

Türkiye bu fırsatı nasıl değerlendirecek?

Sanıyorum bu fırsatı değerlendirmek için alışılagelmiş “Kim çok para verirse biz oraya gideriz” yaklaşımı ile bir yere gelmek mümkün değil..Ücret verilmez hak edilir derdi eskiler. Evet! Dünya devi Toyota, Mitsubishi, Honda, Sony, Toshiba, Pioneer gibi Japon firmaları ile çalışmak her şeyden önce büyük bir tecrübe olur gençlerimiz için. Japonya’da 3 yıl yaşamak Türkiye’yi daha iyi anlamak ve Türk insanının çok uluslu bir ortamda kabiliyetlerini ve eksikliklerini net bir şekilde anlama imkanı elde etmesi açısından bir başka büyük tecrübe olur diye düşünüyorum.

Globalleşen dünyada başarının sırrı rakiplerini tanımakla mümkün olur..

okuduğum bölümü bitirdikten sonra tek hayalim yurt dışına açılmak bu da bir hayalim 

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DkN
    DkN's avatar
    Erkek
    japonyanın işci aradıgı kriterde bizim ulkede muhendis yok ak. ayrıca ya haber yalan yada japonlar sıyırmıs. japonca neredeyse dunyada ogrenilecek en zor dil. 3 tane alfabe var adamlarda zaten. dil kursunda japonca ogrenip yeterlilik sınavına girene kadar torun sahibi olursun.  bide bunun ustune 3 yıl sonra geri postalanacan. oldu gözüm...

Vatan ne Türkiye"dir Türklere, ne Türkistan; Vatan büyük ve müebbet bir ülkedir: Turan. ~ Saga qaygı kelgende qorqup qaşsam taa saga, Qayday betpen qararman aytaş yurtum men saga? Ne dermen dep aytarman sütün bergen anamga? Ne dermen dep aytarman maga sengen atamga? ~ Kök Bayraq"a selam olsun !
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TIGER_07
    TIGER_07's avatar
    Erkek
    hacım NAKAMURA telefon sana :P  bence bu konunun muhattabı tam adamı odur :)

TBT ordusundan TSK ordusuna transfer olan mürit
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    exploit
    exploit's avatar
    Erkek
    aynen konuyu görü-r görmez nakamura geldi Aklıma :D
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ~$
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    1-Uzak doguda ucret cok dusuk alinir ,japonya olduguna bakmayin size verecekleri  ucrete gulersiniz :)
    2-Caponlarin en kotu tekniker ozellikleri bizim en kral muhendislerden iyidir :)
    3-Uzak dogu kulturu Turk kulturune birebir zittir ,alismak cok ama cok zordur
    4-Japonyada calisirim hayalleri kurmayin :D
    5-www.kariyer.net :D:D

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    uz-i
    uz-i's avatar
    Erkek
    ben çalışırım bana ilede buyük katkısı olcaksa tabiki nereden ve nasıl başvuruyoruz hiç deyilse hak ettiğimizi alırı biraz açkalcaz ama olsun

cnc prog. ugs nx solid autocad [IMG]http://img66.imageshack.us/img66/3489/adslnahalirsin5ry6in5ci4md.gif[/IMG]
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    qaMbLer
    qaMbLer's avatar
    Erkek

ya japonyada öle allı pullu bi ücret verceklerini zannetmiorum.

+ kültür olayına gelirsek :)

öğle yemeginde şirketinize gelen yemekleirn köpek etinden yapıldıgı.

pilavınızı kaşık ctalla deilde 2 tane tahta cubukla yiyemeyeceginizi

ne olursa olsun mikemiceniz japon kızı olmadıgını ( sanrıım sadece bunun için bile gidilir :P )

japonların hemen kavga cıkaran bi millet oldugunu hatırlatmak isterim

edit:

-----

unutmadan ben koreye gittim tekwando için turnuvalara sokakta sürekli kavga vardı :) adama cartı die 80 yasındaki adamı felc etmişlerdi

dip not : hayvanın biri daha ilk tekmede kolumu kırmıstı xD

Burdan bütün kızlara sesleniyorum. Malın Varsa Zekatını Vereceksin Kardeşim
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    maganda
    maganda's avatar
    Erkek
    harbiden nakamura nerdesin ya :D
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Tabela Fatihi
    kaygusuz
    kaygusuz's avatar
    Erkek
    hacı valla ben hondada çalıştım müdürle biraz konuştum eğer ilerde mezun olduktan sonra girersem fabrika vesilesiyle belki giderim kim bilir :) bide hatun bulursam biliyos japon hatunlar bi başka

Türkiye’deki emekli yaşlı insanları sevmiyorum. Ailemde emekli olanlarda dahil. Geleceğimizin çalınmasına izin verdiler. Umarım ızdırap dolu bir çileli hayat çekip elveda deyip bu dünyadan gidersiniz. Siz gençleri zırnık düşünmediniz hayallerini mahvettiniz.14.500TL ile hiçbirşey almadan karnınızı doyurun gelecek nesili düşünmeden yaşadığınızı sanıp gidin bu dünyadan.
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HackMan
    HackMan's avatar
    Erkek

Aslında adamları internet bağlantıları super gidilir...

Ama ve Lakin ben memleketimde kalır amelelik yaparım daha iyi. Neden? Abi ben çekemem gurbet yar hasret... Yok bana göre değil ben gidemem gavur memleketlerine filan...

Sevmekten Korkmuyorum; Kitabını çalıştım... Başımdan geçmişi var; her cefaya alıştım...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    TugrulBaba
    TugrulBaba's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

japonlar yemeklerinden domuz eti olmadan lokma almazlar. O derece domuz etine düşkündürler.

Bu bakımdan domuz eti yemeyen müslüman bireyler olarak bu detayıda gözönünde blundurun.

+

ücret düşük çalışma saati çok

+

yaşam alanınız ksısıtlı

+

hayat pahalı

+

kızlar güzel

+

verişken

+

oğlanlar dövebilir :D