Kalorifer Peteklerindeki Vana Ne İşe Yarar ?
-
kolorifer peteklerinde iki tane boru ve iki tane de vana var. birinci vana ile borudaki su kalorifere giriş yapıyor. peki ikinci boru ve vanası ne işe yarıyor ? aklıma takıldı beyler uykum kaçtı düzenim bozuldu :)
-
diğer vanada suyun gitmesi için su içeride sabit kalmıyor sürekli sıcak su ile sirküle oluyor
-
sıcak su giriş yapamaz o 2. vana açık olmayınca soğuk su orda kalır sıcak suda anca boruda kalır açarsın vanayı o ordan akar devir daim yapar orasıda ısınır böylece vs
-
eskilerin iki tane bulunurdu ama yenierde yok çünkü eskilerde su alttaki vanadan girerdi üstteki hava almak için kullanılırdı genelde ama yenilerde giriş vanası yukarda bulunuyor icabında havada alması için kullanılır.
-
Sudan tam verim alman için suyun peteklerde belirli bir süre durması gerekir mesela 100 derecelik su petek içinde 5 dk kalır enerjisi peteği ısıtır odaya yayılır...
Vanada suyun kalış süresini ayarlamış olursun su ne kadar içinde kalırsa sudan o kadar çok verim alırsın. Yoksa su gelir gider...... Paran boşa gider... Vanayı iyi kullanmak gerekir...
-
2 olmasının sebebi x durumda petege müdehale etmek için komple sistemi kapamak yerine vanaları kapatırsın.
bunu kombi olarak düşünürsen küçük bir ayrıntı. ama merkezi ısıtma 10-20-30 daireli tek yerden ısıtmalı sistemlerde asıl avantajı ortaya çıkar.
-
üstten sıcak su gelir, petekte bekleyen su biraz soğur ve alttaki borudan gider.
neden iki vana var?
kaloriferler yanarken petek bozuldu,peteği sökmek için mecburen iki vanayı da kapatacaksın.sadece üstü kapatmak yetmez,diğer petekler paralel bağlı olduğundan diğer peteklerin geri dönüş suyu bu sefer sökülen peteğe gelir.
kalorifer konusunda kendimi geliştiriyorum,eğer senin de böyle fantezilerin varsa güzel şeyler yapabiliriz.örneğin sürtünme ile ısıtan kalorifer yapmayı düşünüyorum.ellerini kalorifer peteğine hızlıca sürteceksin ve sürtünmeden doğan ısı enerjisi peteği ve içindeki suyu ısıtacak.ısınan su devir daim ile tüm daireye yayılacak,ev bedava ısınacak.Eğer apartmanda oturuyosan ısınma merkezi ise bunu yapma,başkaları senin sırtından ısınmış olur,enayilik etmiş olursun...
var mı başka merak ettiğin bişey
-
antivir-US bunu yazdı:
-----------------------------
üstten sıcak su gelir, petekte bekleyen su biraz soğur ve alttaki borudan gider.
neden iki vana var?
kaloriferler yanarken petek bozuldu,peteği sö
kmek için mecburen iki vanayı da kapatacaksın.sadece üstü kapatmak yetmez,diğer petekler paralel bağlı olduğundan diğer peteklerin geri dönüş suyu bu sefer sökülen peteğe gelir.
kalorifer konusunda kendimi geliştiriyorum,eğer senin de böyle fantezilerin varsa güzel şeyler yapabiliriz.örneğin sürtünme ile ısıtan kalorifer yapmayı düşünüyorum.ellerini kalorifer peteğine hızlıca sürteceksin ve sürtünmeden doğan ısı enerjisi peteği ve içindeki suyu ısıtacak.ısınan su devir daim ile tüm daireye yayılacak,ev bedava ısınacak.Eğer apartmanda oturuyosan ısınma merkezi ise bunu yapma,başkaları senin sırtından ısınmış olur,enayilik etmiş olursun...
var mı başka merak ettiğin bişey
-----------------------------evet enayilik etmiş olur sadece sen git elini sürt bi apartmanı ısıt ee izin verme sırtından geçinmelerine dimi :)
-
kombide ısınan su devri daim yapmak suretiyle hızla kalorifer peteklerine gidiyor ve odayı ısıtiyormuş. su soğuduğunda tekrar kombiye gidip ısınıyor ve geri dönüyormuş. devri daim olmazsa kombide ısınan su kalorifer peteklerini iki saatte ısıtırmıs. kombideki sıcak suyun borulardaki suyu ısıta ısıta peteğe ulaşması ve peteği ısıtması enerji ve zaman kaybına neden oluyormuş. yanlış anlamadıysam böyle :)
-
edit
-
Biraz akıl çok mu şey istiyorum bu milletim için ...