Kapama Badem Bahçesi
-
Sayın müridler bu aralar kapama badem bahçelerine takmış bulunmaktayım. Şu güzellikleri görünce neden bizim de böyle bahçemiz olmasın dedim ve araştırmaya koyuldum.

(daha fazlası içinbakınız: http://badembahcesi.blogcu.com/asili-badem-kapama-bahce-fotograflari/4245999)
Şimdi öncelikle bu badem ağaçları geç ilkbahar donlarına pek dayanamıyormuş fakat geççi (geç çiçek açan) türleri varmış, dondan zarar görmesin diye bu geççi türler dikiliyormuş.
Benim ziraatçi veya bu işlerle ilgili müridlere sorularım şunlar:
1) Tarım, hayvancılık vs. ilgili Türkçe ingilizce farketmez e-kitap, film, vidyo, belgesel, forum sitesi, blog sitesi, ziraat mühendisliğinde okutulan kitaplar vs. tavsiye edebilir misiniz? (kendim nükleerciyim her türlü ingilizce akademik kitap dergi vs. olur)
2) Kırşehir'de bir miktar kullanabileceğim arazi var, şu an burada buğday ekili sanırım oradaki köylüler kullanıyor araziyi. Kırşehir'in (Mucur) ikliminde badem yetişir mi? Ekonomik sebeplerden ötürü en doğru noktayı bulduktan sonra toprak analizi yaptırabilirim ancak :D 5-10 yere toprak analizi yaptırıp en iyisini seçme şansım yok, nokta atışı yapmam lazım.
3) Devlet'in ceviz ve bademe teşvik verdiğini okudum, sanırım en son dönüm başı 100 Tl veriyormuş. Ayrıca Ziraat Bankası da ödemesi 30 yıl sonra tek seferde yapılan kredi veriyormuş. Bu işin aslı nedir? Yani teşvik ve kredilerdeki son durudan haberdar olan varsa bizi de bilgilendirmesini rica ediyorum.
4) Kendi arazim olmadığı için Kırşehir uygun değilse devletin hazine arazisine bahçe kurmak istiyorum. Yine devlet ürünü üreticinin olmak üzere hazine arazilerine izin ve hatta teşvik veriyormuş diye okudum. Orman olmayan hazine arazileri üzerine de bakım onarım vs işler için konteyner koymaya da izin veriyormuş. Hep mış miş muş diyorum çünkü her okuduğuma güvenemiyorum. Yine bu konu hakkında detaylı bilgileriniz varsa paylaşmanızı isterim.
5) Eğer 4. sorudaki hazine arazisine bahçe kurma olayı doğru ise, bu iş için İzmir nasıl bir yerdir. İzmir'in havası, suyu, toprağı badem yetiştirmek için uygun mudur? İzmir olmuyor ise Çankırı nasıl bir tercihtir? Bu illerin dışında kesinlikle git şu ilde bu işi yap diyebileceğiniz bir yer varmıdır? (Ankara'ya yakın olması iyi olur.)
6) Bu bağ bahçe işleri ile uğraşmaya başlayan bir kişinin hangi kurum ve kuruluşlara işi düşer? Nerede hangi resmi işlem yapılır? (Başvuru, izin vs.)
7) Verimi artırmak için bahçeye belirli aralıklarla arı kovanı koyulmalıymış ve kışın arıların yeterli beslenebilmesi için ağaçların aralarına yonca ekilmeliymiş diye okudum. Bunların dışında başka ne yapılabilir?
8) Ankara'da temel çiftçilik eğitimi alabileceğim bir yer var mıdır? (Ücretsiz olursa iyi olur :D)
9) Toprak analizi vs. için beni yönlendirebileceğiniz tanıdığınız veya kendiniz var mısınız :D
10) Yukardaki illerin dışında bu iş Ankara'da yapılır mı? Eğer Ankara'da bahçe kurup yetiştirebilirsem tüm tebaaya mangal partisi verecem :D
11) Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. İnşallah gerekli miktarda enter tuşu ve noktalama işareti kullanabilmişimdir :D
-
kimse yok mu, ziraatçiler nerdesiniz?
-
Neden badem?
Ayrıca fidandan ürün alabilmen için aradan ne kadar yaz geçmesi gerektiğini biliyor musun?
-
SweetyVolty bunu yazdı:
-----------------------------Neden badem?
Ayrıca fidandan ürün alabilmen için aradan ne kadar yaz geçmesi gerektiğini biliyor musun?
-----------------------------
Hocam param olmadığı için destek almam lazım. Devlet de ceviz ve badem'e yardım ediyormuş. Ceviz üretimi bademe göre daha fazla olduğu için ben az olanı tercih ettim. Yukarıda verdiğim fotoğraflar da açıkçası beni benden alıyor.
Fidan dikiminden yaklaşık 3 yıl sonra ürün alınabiliyormuş. Tabi yukarıdaki fotoğraflar gibi bir bahçe olması için en az 10 yıl gerekir sanırım. Fakat ben bahçeyi bir kursam sürenin önemi yok çalışır büyütürüm ağaçları.
Badem dışında önerileriniz varsa memnun olurum
-
Hocam istanbuldaysan yanıma gel ne bilgi istiyorsan vereyim. Yazarak olacak iş değil
-
bloodmage bunu yazdı:
-----------------------------Hocam istanbuldaysan yanıma gel ne bilgi istiyorsan vereyim. Yazarak olacak iş değil
-----------------------------
Malesef Ankara'dayım hocam, yakın zamanda İstanbul'a gelme durumum da yok. Kısa kısa biraz yazsabilseniz aslında çok yararlı olabilir.
-
Buda benden bir resim olsun, gercekten parklarda cok guzel gorunuyor

-
http://yunusemre.anadolu.edu.tr/
Burada Tarım ile birkaç ders kitabını bulabilirsin...
Bir de kapama badem ağacı bahçesi demişsin..
Kapama demekle ne anlatılmak istenmiş ? Biraz açar mısın ?
-
@badass gerçekten mükemmel hocam şu görüntüye bak
@SerYolcu hocam kapamadan kasıt bir alana (örneğin bir dekara) dikilebilek en fazla ağacı dikerek oluşturulan bahçelere kapama bahçe deniyor diye biliyorum. örneğin şu fotoğraflardaki gibi yapılıyor dikimler ve alanın kaldırabileceği en fazla ağaç miktarı hesaplanıyor, bu hesap yapılırken ağaçların arası ne kadar olsa en iyi verim alınır gibi etkenler hesaba katılıyor:

bunlar da gerçek bir bahçeden görüntü:

fotoğraflar kaliforniya'da çekilmiş. Ne yazık ki yine gavur yapmış ama ben de yapacağım
-
aga ne kadar büyük alan bunla uğraşmak döt gerektirir valla
-
badem dikeceksen , şu anki en verimli ve ekonomik olarak da en iyi badem cinsi '' nonporil '' dir.
bu işi 25 yıldır yapıyorum. badem için toprak analizine vs. gerek yoktur. masrafsızdır. erkenci olduğundan ilkbahar erken donlarında zarar görür. o zamanda tarsim tarım sigortası yaptıracaksın ve yan gelip yatacaksın.
dikim aralıklarını ise , bende 5*4 tür. bunu yeniden dikecek olsam , 3.5* 4.70 m dikerim. neden dersen tarım aletleri ile işlerken 5 metre araya 30 cm yüzünden bir kez daha gidiyorsun. bu nedenle 4.70. 3.5 metreyede tek gidersin kalanı elle çapalatır yada duyargalı makineyle tek katta bitirirsin. dikkat etmen gereken kuşlardır. pirinç tanesi büyüklüğünde iken kuşlar sürüler halinde gelip bunu yerler zarar verirler.
arazi meselesine gelince , boş hazine arazisi varsa , orayı milli emlak müdürlüğüne soracaksın sahipli değilse iki yol var; kafana göre ekersin işgaliye parası ödersin. gider resmen 10 yıllığına kiralarsın ki bu pahalıya gelir. ihale vs..vs. taban fiyatı bile yüksektir. en güzeli burayı ekip oldu bittiye getirip işgaliye ödemen . ancak bunun içinde ilgili köyde ikamet göstermen gerekir.
bahçe tesisi olarak badem düşünüyorsan , izmir en uygun yerdir. gerek yetiştirme gerekse pazarlama açısından.
arazileri google earth dan bul. rakımı 500 ü geçen yerleri tavsiye edilmez.
yamaç ve eğimli araziler bu iş için en uygun yerlerdir. don çukuru oluşabilecek yerlerden uzak dur .
bir alet tasarladım yapım aşamasına giriyorum. don olayını -9 a kadar çözdük sayılır . artık don zararı tıpkı verem hastalığı gibi unutulacak gidecek