Keşfettiğim Bir Olay ( Sürtünme İle Oluşan Enerji Hakkında )
-
Şimdiz fizik konularını en son lisede gördüm oda bir 12-13 sene oluyor neyse.
Şimdi beyler ben bir fotoğrafçıyım, büyük baskı fotoğraflar basıyoruz yani aynı zamanda baskı labrotuvarıyız
uzatmadan konuya giriyorum.
Baskı yapmak için Drust denilen bir baskı makinası kullanıyoruz, orijial fotoğraf kağıdı kullandığımız için fotoğraf kağıdını ruola halinde makinaya ışıksız ortamda yani karanlık odada takıyoruz. Kağıt ışık almasın diye fabrikasyon olarak koli içinde siyah poşet ile geliyor.
Ben bu siyah poşeti çıkartırken sürtünmeden doğal olarak elektirklenme oluyor ( naylon olmasıda bir gariplik ) bu esnada küçük elektirk hüzmeleri oluşuyor buraya kadar açılana bilir bir olay.
Asıl olay simit flörasan lambada başlıyor, bi gün yine bu siyah poşeti çıakrtırken ( karanlık odada ) yıkarı doğru kaldırdım kaldırıken sürtünme oldu ve simit flörasan lamba yandı ( yandı derken hani ilk açıldığı vakit pıt pıt göz kırpar cılız br şekilde ) eyvah dedim lambayı açık unutmuşum hemen apar topar zor bela kağıdı tekrardan siyah naylona sardım, güveni bir şekilde ışık olmasın diye kolisine yerleştirdim bütün bunları yaparken ben lamba yanacak diye bekliyorum ve hızlı hareket ediyorum, işlemimi bitirdikten sonra kapıyı açtım lambanın düğmesine baktım kapalı, dedim herhalde bi yerden besleme alıyor kabloyu takip ettim ve prize takılması gereken fiş takılı değil.
Sonra dedim herhalde halisünasyon görüyorum tekrardan işime koyuldum ve aynı olay yine tekrarlandı ve her kağıt değiştirdiğimde artık dikkat ediyorum oluyor.
Bunun mantıklı bir açıklaması varmı nekadar çok yaklaştırırsam naylonu çiteliyerek okadar kuvvetli yanıyor, bunun mantıklı bir izahı var mıdır varsa nedir ?
-
-
BarisYigit bunu yazdı
ama temas yok
-
karakutu bunu yazdıBarisYigit bunu yazdı
ama temas yok
öncelikle ilginç bir olay hocam. elektrik ve magnetik alanların etkili olmaları için maddeye gerek yok, dolayısıyla temasa gerek yok. durgun bir elektrik yükü, lamba üzerine en fazla kutuplanma yapar ama bilemiyorum.. demek ki bu tip lambaların içindeki gaz ile senin ürettiğin elektrik alan bir şekilde etkileşiyor. eğer lambada starter varsa belki onun üzerine biriken yüklerin de devreye girmesiyle birkaç kez lamba çakabilir.
-
kondansatör gibi düşün abi. senin temas ettirmediğin parçanın üzerinde enerji olması yeterli zaten florasan lambanın yapısından dolayı arada bir elektriklenme olacaktır
-
temas olmasına gerek yok tesla'nın elektriği kablo, temas olmadan iletme mantığı işte.. güzel elektrik yüklenmişsin. bu da bi florasan'ı tetikleyebilir.
-
Temas olmasına gerek yok. Sen yaptığın hareketle bir elektrik alan oluşturuyorsun bu elektrik alan çevresindeki floresan lambalar da yanar.
Hatta elektrik alan olan bir yerde elinde yanan floresan lambayla dolaşabilirsin, ki bu teslanın milleti şaşkına çevirmek için kullandığı gösterilerden biridir :D
Hatta ve hatta o hareketi bir bobine yakınken yap bobinin uçlarına da bir ampermetre bağla çok küçük akımlar ölçersin.
-
hımm anladım , bu konularda bilgim biraz zayıf tatmin edici cevaplar vermişsiniz teşekkür ederim :) bide bunu videoya çekmeyi düşünüyorum.
-
karakutu bunu yazdı
hımm anladım , bu konularda bilgim biraz zayıf tatmin edici cevaplar vermişsiniz teşekkür ederim :) bide bunu videoya çekmeyi düşünüyorum.
http://www.youtube.com/watch?v=mZDDMAMBZy0
yapma bunu lütfen :(
-
karakutu bunu yazdı
Elektrikten fazla anlamam ama kullandığın solüsyonun içinde fosfat var ise ve tamamen karanlık odada isen ?
-
janni bunu yazdıkarakutu bunu yazdı
Elektrikten fazla anlamam ama kullandığın solüsyonun içinde fosfat var ise ve tamamen karanlık odada isen ?
şimdi garibime giden kısmı şu bahsi geçen şey bir naylon plastik en azından ben öyle biliyorum bileşiği hakkında bir fikrim yok. bildiğiniz siyah çöp poşetinin biraz daha kalını ve parlağı.
edit : HeadBanger farkındaysan burada bilimsel bir konu konuşuyoruz trollük yapacaksan dışarıda yap yada gel burada al bunu
karakutu tarafından 21/Haz/13 01:53 tarihinde düzenlenmiştir