Köpeğin Hangi Aşıları Olduğunu Anlamak?
-
Arkadaşlar petshopdan köpek aldım ilk sahibi terketmiş geri karnesini vermemiş adam bana aşılı dedi fakat içim rahat etmiyor. Aşılı olup olmadığını nasıl anlarım işi bilenler bi yardım ederse sevinirim
-
crafty i bul o bilir...sor bakim öğrenilir mi edilir mi diye..özel msj at.11oopm den sonra tbt ye bakar sanırım...
-
Köpek 4 ayı falan devirdiyse karma kesin vardır diye düşünüyorum.Başka türlü hayvan çok bitkin olur ve sürekli hastalanır.
Parazit aşısı da 3 ayda bir yapılmalı ve 5-6 aydan sonra ki etkisi olarak dışkısında spagetti gibi uzun şeyler çıkıyor diye biliyorum.Evde besliyorsan iç-dış parazitini muhakkak aksatma.Bir de hocam zaten karne alacaksın ve karneyi de aşısız vermiyorlar.bi 20 tl verip karma aşı ya da hayvanın kilosuna göre değişken fiyatlı(10-30) olan parazit aşısı yaptır.O aşıyı da 45kilo olan rott uma 20tl ye yaptırıyorum.
Köpek sahibi olmak zordur.Yemeyip içmemeyi gerektirir =) İşini garantiye al.
Forumda matematik1 veterinerlik okuyordu sanırım.Ona bir danış derim.
-
Hocam parazit aşısını mutlaka yaptır... Allah korusun kist falan olursun.
-
ne aldın cinsi ne neyle besliyorsun birde bana account lazım alman :) keşke petshoptan almasaydın anneyi babayı görerek alsaydın
-
beyaz teriyer :D mama besliyorum daha ufak. account konusu pm at ayarlarım .
-
up...
-
Yavruysa bilemezsin hoca, gidip asilarini tekrardan yaptir. Yetiskin bir kopekse yilda 1 defa kuduz, 3ayda 1 defa ic parazit icin asi olur.
-
hacı karnesi yoksa ne olduğunu bilemezsin... işi şansa atmamak için hepsini tekrardan yaptırman lazım... hangi aşılar var dersen şimdilik aklıma gelenler açıklamaları ile aşağıda
Kuduz = açıklamaya gerek yok sanırım 1 yaşın altındakilere 2-3 doz olarak uygulanıyor. 1 yaşından sonra senede 1 kez. hiçbirşey olmazsa kuduzu mutlaka vurdurmak zorundasın dışarıda belediye cevirirse bakacağı ilk aşıdır! yoksa köpeğe el koyar...
lyme = keneler ile geçen bir hastalığa karşı yapılan aşılamadır. yaza doğru yapılır.
mantar = derideki mantar lezyonlarından korumak için yapılır. senelik 2 doz olması lazım. tavsiyem hiç kaçırma yaptır. mantar diğer aşılara göre birazcık pahalıdır ancak köpeğin mantar olursa tedavisi yine mantar aşısı ile yapılmakta ve 4-5 doz girilmekte... ayrıca çok inatçıdır ve sürekli tekrarlamaya meyillidir. bu yüzden mutlaka yaptır...
karma = içerisinde gençlik hastalığının da bulunduğu 5 li karma aşı 1 yaşının altındakilere 2 doz 1 yaşından sonra senede 1 doz olarak yapılır. köpeğin sağlığı için önemlidir.
corona = kanlı ishal olarak da bilinir. köpeğin bağırsaklarının yıkımlanması ile oluşur. genelde ölümle biter... bu da yanlış hatırlamıyorsam 1 yaşından küçüklere 2 doz 1 yaşından sonra tek doza düşüyor...
kist = bu insan sağlığı için gerekli bir enjeksiyon. enjeksiyon diyorum çünkü aşı değildir. 3 ayda bir yapılmalıdır. halk arasında köpeğin tüylerinden oluşan ancak doğrusunun böyle olmadığı insanlardaki kistik yapılaşmanın önüne geçmek için kullanılır.
dış parazit = damla olarak kullanılır. köpeğin üzerindeki bit pire ve kenelere karşı etkilidir. üstündekileri döker. yazın 1 ay kışın 2 ay koruma sağlar.
iç parazit = genelde hap olarak kullanılır. kullanımı ilk hapın verilmesinden 1 hafta sonra ikinci hap verilir. kiloya göre verilecek hap sayısı değişir. hayvanda bulunan iç parazitleri dökmeye yarar. Aşılamalarına başlanmadan önce mutlaka yapılmalıdır. bazen aşılar iç parazitler yüzünden bir işe yaramamaktadır. 3 ayda bir tekrar edilmelidir.
aklıma gelenler şimdilik bunlar. aşıların arasında en az 14 gün olması gerekir. ancak en ideali 21 gündür. sebebi ise hayvana aşı ile ölü hastalık etkenini verirsin vücut buna bağışıklık kazanmaya başlar aynı anda birkaç aşının yapılması durumunda vücut hepsine karşı antikor üretemez boşu boşuna vurdurursun... bu yüzden aşıların hepsinin arasında 21 gün olmasına dikkat et veterinerin bişey olmaz derse de ben 21 gün arayla vurdurmak istiyorum de...
-
çok teşekkür ederim hocam bilgiler için. veteriner kazığı yememek için barınaklarda filan aşı vuruluyormu ?
-
aLman bunu yazdı:
-----------------------------
çok teşekkür ederim hocam bilgiler için. veteriner kazığı yememek için barınaklarda filan aşı vuruluyormu ?
-----------------------------neredeysen oranını veterinerlik fakültesine git veteriner siker hacı adamı aşı manyağı yapar bizim paşayı yaptığı gibi :) şükür fakülteye gittik kurtulduk bu arada bir yaşına gelene kadar profosyonel amamyla besle orijin pro-plan royal canin gibi çiğ diet olarak barfıda deneyebilirsin