Kosgeb Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
-
Aramızda bu eğitimi, hatta desteği almış arkadaşlar var, ben şu anda sertifikamı bekliyorum diğer arkadaşlar da katılırlarsa olay nedir ne değildir anlatalım. Akşama buraları dolduruyorum :)
-
Kosgeb Nedir?
Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı diye geçiyor.
Ben hangi desteğe başvurdum?
Ben bireysel olarak kosgeb'in uygulamalı girişimcilik eğitimi programına başvurdum. Bu programa iş-kur'dan katıldım ama bölgenizdeki belediyeler ticaret odaları vb kurumlar imajları açısından kosgeble ortaklaşa kurs açabiliyorlar.Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Süreci:
Bu eğitim kapsamında başımdan geçenleri anlatıyorum. İlk olarak şehrimdeki iş-kur'a gidip uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak istediğimi belirttim, öncelikle iş-kur database'ine sizi kaydediyorlar.Ardından kosgeb'in ön mülakat gibi bir testi var, girişimcilik puanı veriyorlar bu testin değerlendirmesinin ardından, testte girişimcilik ile ilgili sorular var, örnek olarak:
Gary Kasparov ile karşı karşıya gelme imkanınız olsa ne yapardınız, bir davete katıldığınızda nasıl davranırsınız? gibi sorular var, testi okursanız zaten mantıklı cevapları çok kolay bir şekilde verebilirsiniz, çoğu soruya farklı bir seçenek işaretleseniz dahi testi geçememeniz gibi bir durum olacağını zannetmiyorum çünkü şöyle bir sistemleri varmış eğitimde öğrenmiştim, atıyorum a seçeneği 10 puan b seçeneği 7 puan gibi, en mantıklısı en fazla puanı kazanmanıza yol açıyor.
Testi verdikten sonra iş-kur sizi arıyor:
Testi başarıyla geçenler, iş-kur tarafından aranıyor, işte şu şu gün kosgeb merkezinde mülakat var şu saatlerde orada bulunun diye size adres ve saat bildiriyorlar.Kosgeb Mülakat:
Kosgeb mülakatında normalde bir cacık yok, benim katıldığım mülakatta 3 grup vardı, toplamda 200 kişi felan vardı buradan 48 kişi seçiyorlar. Mülakatta bir odada kosgeb yetkilisiyle görüşüyorsunuz, internette mülakata girmeden önce okuduğum yazılarda 3 kişi olacağı felan söyleniyordu ama ben tek kişiyle görüştüm, 5-10 dakikalık bir görüşme yapıyorsunuz, karşınızdaki kişiye yapacağınız işi, neden bu işi yapmak istediğinizi, işte sektörün büyüklüğünü felan anlatıyorsunuz, yine sorularınız olursa bu kısımla alakalı sorabilirsiniz. Yani adam bu desteği sana niye verelim diye seni bir süzüyor, sermayen var mı diyor, çünkü siz de bir para katmalısınız bu işe. Bu şekilde bir sözlü mülakattan sonra mülakat sona eriyor, kazandınız kazanmadınız bilgisini vermiyorlar ama karşınızdaki kişinin tavırlarından anlayabilirsiniz.Mülakat ardından size iş-kurdan mesaj geliyor, şurada olun gibisinden mesja tam anlaşılmıyor da ben iş kur'u aradığımda mülakatta başarılı olduğumu ve eğitime katılmaya hak kazandığımı söylediler, eğitimin tarihi ve yerini de söylüyorlar.
Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi
Derken eğitim günü geliyor felan, eğitimde sabah ve öğleden sonra olarak iki gruba ayırmışlardı 24'erden 48 kişi eğitim almaya hak kazanmış, ben öğle grubundaydım 2.30 'da başlıyor, 8.30'da bitiyor :D günlük 6 saat kitliyorlar, bu eğitimlerde kosgeb nedir ne işe yarar nerelere destek verir, nelere destek vermez hepsini anlatıyor danışmanınız, eğitim 2 hafta sürüyor, sadece pazarları tatil, ve önemli kısım, eğitimin %10'u kadar devamsızlık hakkınız var, yani 1 gün devamsızlık yapabiliyorsunuz, mazeretsiz 2 gün gelmediğinizde kosgeb desteklerinden men ediliyor ve kara listeye alınıyorsunuz.
Eğitimler güzel geçiyor ama genelde günde 6 saat aynı adamlarla oturup kalkınca baya yıllardır tanıyor gibi oluyorsunuz artık birbirinizi, eğitimler sıkıcı değil güncel konular iş fikirleri, eğitime katılan kişilerin başından geçenler felan baya eğlenceli :) Evet ben bir bağımlıyım diyesim geldi hatta bi ara kilisedeyiz sandım :) Eğitimde, girişimci nedir, ne değildir, pazar araştırması, sermaye, hammadde, anket vb genel esnaflık bilgisini alıyorsunuz, eğitimin son 2 gününde ise kosgeb'in sizden istediği iş planını nasıl hazırlayacağınız konusunda bilgiler veriliyor, yani bu eğitimde iseniz ve herhangi bir yolsuzluk gibi düşünceniz yoksa hibeyi %99 alıyorsunuz (bunu kosgeb görevlisi söylemişti)Bu arada eğitime gittiğiniz her gün için iş-kur size 20 TL veriyor :) Ziraat bankası hesabınıza kurs bitiminde yatıyor, benimki yattı mı yatmadı mı bilmiyorum bakmadım :)
Benim eğitimim bitti, henüz sertifikamı almadım, başvurduğum alan ise e-ticaret. Yani tahribatta sıkça görüyorum e-ticarete atılmaya istekli arkadaşlar var onlar katılabilirler, normalde 1-2 ay öncesine kadar yazılıma destek vermiyorlarmış ama şu anda veriyorlar, bence düşünün derim, ben mülakatta da e-ticaret yapacağımı söyledim, fikrim değişmedi inşallah güzel bir şey çıkar.Sertifikamı aldıktan sonra iş planını dolduracağım. Bu arada önemli bir nokta, kosgeb bireysel olarak sizi iplemiyor yani, sertifikayı aldıktan sonra şahış veya limited şirketi açmalısınız ve ardından iş planı ve sertifika ile başvurabilirsiniz kosgebe.
Kosgeb Nereye Ne Kadar Destek Veriyor?
Burayı unutmuşum :) Şimdi hibe eskiden 27.000 Tl imiş ama şu an 30 bin tl. Bu 30.000 TL'yi size nakit elinize vermiyorlar :) 3 kısma ayırmışlar.1-Kurulum Giderleri (Max limit 3000 TL)
2-Ekipman ve Makina (Max limit: 15.000 TL)
3-Kira, ısınma, vb giderler (Max Limit :12.000 TL)
1- Şahıs firması kurulumu, oda kayıt ve noter masrafı gibi ücretler bu kısma giriyor. Olay şöyle işliyor şahıs firması kurdunuz 1000 lira masraf yaptınız, kosgeb bunun 600 TL'sini ödüyor yani %60. Şimdi bu %'lik kısmı da değişiyor sanırım istanbul'da %50 idi. Bölgeden bölgeye değişiklik göstermekte, kadın ve özürlü girişimcilere ise benim aldığım %60 destek %70 şeklinde idi. Yani siz öncelikle bir para ödüyorsunuz ardından bunu belgelendirip kosgeb'e sunuyorsunuz ve onlar da 2-3 ay içerisinde size geri ödüyor. Bu kısım için 600 TL destek alıyorsunuz ama kalan 2400 TL yalan oluyor öyle bir destek yok yani :)
2- Burada 15.000 Tl desteğiniz var max üst limiti olay şöyle 11800 TL'lik bir makina veya ekipman aldınız, (masa sandalye bilgisayar yazılım klima ıvır zıvır) Bu 11800 TL'nin kdv'sini düşün 10.000 TL kalıyor, işte kosgeb bu 10 bin 'in 6000 TL'sini ödüyor, geri kalan 4000+KDV sizin cebinizden çıkıyor, yani kosgeb giderininizi yarı yarıya gibi bir şekilde karşılıyor. Max limit 15.000 olduğu için toplam gideriniz 11800 ise geri kalan 9000 TL'yi yine alamıyorsunuz :)
3- Bı kısımdaki 12.000 TL ise biraz değişik, yanınızda çalıştırdığınız kişi, elektrik, su, kira vb giderlerinizi buradan karşılayabiliyorsunuz, %60 muhabbeti burada da geçerli ama diyelim ki aylık 600 TL destek aldınız, kalan para burada kaybolmuyor, 400 TL bir sonraki aya aktarılıyor ama bu parayı da ya 24 ay içerisinde tüketmeniz lazım yoksa hakkınız yanıyor, sanırım 24'tü yanlışım varsa arkadaşlar düzeltsin, ama danışmanımızın söylediğine göre bu parayı zaten rahat rahat elde edip bitirebiliyorsunuz şeklinde oldu.
Şu an için anlatacaklarım bu kadar yine sorular olursa cevaplayayım unuttuğum şeyler de olursa daha önce faydalanan arkadaşlar uyarırsa düzeltelim :)
Bence TBT olarak bir bakın derim millet faydalanırken siz niye faydalanmayasınız.
Özetle:
1. İşkur veya Kosgeb'in yetkilendirdiği dernek/odalar tarafından yapılan girişimcilik kursuna katılıyorsunuz.
2. Kursu başarı ile tamamlayıp sertifika almaya hak kazanıyorsunuz.3. Kursta size anlatılan bilgiler doğrultusunda İş Planı hazırlıyosunuz.
4. Şirket kuruyorsunuz.
5. Şirketi kurduktan sonra kosgeb.gov.tr üzerinden kaydınızı yapıyorsunuz. Ve size 2 tane belge veriyor. Bunları indirip çıktısını alıyosunuz. Kaşe ve imzalıyorsunuz.
6. Asıl kaydı tamamlamak için gerekli belgeleri tamamlıyorsunuz. (İmza Sirküsü, Faaliyet Belgesi ve Ticaret Sicil Gazetesi) Belgelerin aslı olmalıdır.
7. Size sistem otomatik olarak bir Kosgeb müdürlüğü atamasıo yapıyor.
8. Bu müdürlüğe giderek gerekli belgeleri teslim ediyorsunuz. Ve şirketinizin kosgeb kaydı başarı ile tamamlanıyor.
9. Kosgeb.gov.tr üzerinden iş planı gönderilecekmiş sanırım. Sitede bu şekilde bilgi yer alıyor. Siz yinede kayıt için gittiğinizde yanınızda iş planınız bulunsun oradaki yetkili görünümlü insanlardan kısaca göz atmalarını isteyin.
10. İş planı onaylanıyor.
11. Hayırlı olsun :D
-
bi hocam anlatmıştı geçen aylarda sonradan tabi vakit ayıramadım küçük bi araştırma yaptım sadece , bu kredi verme meselesi falan vardı iş kuranlar için epey bi yardımcı oluyorlardı tam bilgili biri anlatsaya
-
önce iş fikri bulup, sonra mı başvurmamız gerekiyo, yokse her türü direk eğitimini sertifikasını alabiliyo muyuz kafamıza esince? sonra fikir gelirsede uygularız hesabı?
-
MaviGozluDev bunu yazdı
önce iş fikri bulup, sonra mı başvurmamız gerekiyo, yokse her türü direk eğitimini sertifikasını alabiliyo muyuz kafamıza esince? sonra fikir gelirsede uygularız hesabı?
girişimcilik eğitimi herkese açıktır. iş fikrin henüz olsa da olmasa da. bu eğitimin akabinde verilecek olan sertifika ise kosgeb desteğine başvururken olmazsa olmaz ilk belgedir. gecerlligi 2 yıl olup bu iki yıl içinde ıstediğin iş fikrini(istihdam sağlayan veya üretim odaklı olanlara daha pozitif bakılıyor) iş planı olarak hazırlayıp komisyona sunarsin. sonrası zaten kosgebdeki danismanlar seni yönlendiriyor. bu arada bu bahsettiğim destek girişimcilik desteği olup kosgeb de farklı birçok destek bulunmaktadır. ayrıntılı bilgi web sitemizde yer almaktadır :) -
ben bu sertifikayı aldim. yapmayi hedefledigim seye okul nedeniyle ara verdim. insallah kredi cikar ve yapmak istedigin isi yaparsin kardesim
-
1 adet elektronık devre var gundelık yasamı kolaylastıran cinsten ve ppıyasada olmayan bırsey yalnız
teknık olarak projeyı gerceklestırebılmem ıcın % 50 60 bılgıye sahıbım
urunun tasarım arge sınde yardımcı oluyorlarmı acaba
-
Çizik olsun faydalı bir konu.
-
gozkopat bunu yazdı
1 adet elektronık devre var gundelık yasamı kolaylastıran cinsten ve ppıyasada olmayan bırsey yalnız
teknık olarak projeyı gerceklestırebılmem ıcın % 50 60 bılgıye sahıbım
urunun tasarım arge sınde yardımcı oluyorlarmı acaba
kosgeb e başvuruyorsun sana bir kullanıcı adı ve şifre veriyorlar. bir plan hazırlıyorsun kimler çalışacak dışardan eleman alacak mısın maliyeti nedir hangi donanımlar cihazlar lazım kira için bilgi ve en önemlisi projenin aylık dökümü. yani hangi ay ne kadar para harcayıp neler yapacağını berlitmen lazım.
tek yapmak zorunda değilsin, kosgeb sana çalışan da bulabilir sen kendind e bulabilirsin. zaten ar-ge konusunda çok destekliyor. kurs paranı karşılıyor, yurtdışı ve yurtiçi fuarları destekliyor v.s. Bir çok alanda çok çok yardımı var. Özellikle ar-ge konusunda daha hassaslar. Senden bu aşamada sadece bir prototip geliştirmeni bekliyorlar. En az 1 yıl en fazla 2 yıl dır eğer özel durumlar oluşmuş ise 1 yıla kadar ek süre tanıyorlar.
Bunun yanında sanayi bakanlığının da desteği var eğer geliştirmek istediğin ürün o yönde ise onlar da 100 bin tl ye kadar destek veriyorlar. İşin ilginç yanı bu kadar çok destek varken neden teşvik yok ? Medya bilmem hangi ünlü hangi renk iç çamaşırı giymiş diye haberi baş sayfa yaparken bu denli ülke ekonomisine katkıda bulunacak şeyleri geri plana atıyorlar. Kasıt arıyorum bu işlerde. Çünkü araştırdığında göreceksin ki devletin bir çok desteği var bu konularda. Hatta o derece ki teb (banka) bile düşük faizle bu tarz projelere destek veriyor.
Tarihini hatırlamıyorum ama 1-2 ay önce trt de bir program izledim teb genel müdürü ile sanayi bakanlığında bir genel müdür bu şeyleri açıkladır. Benim çok hoşuma gittiler. Akp nin yaptığı icratların bir çoğunu beğenmesem de Bilim ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün ü çok beğeniyorum. Bir çok konuşmasını dinledim gençlerden çok umutlu ve çok şey bekliyor. Ama bizim gençler karı kız peşindeler ya da beş kuruş fayda etmeyen siyasi oluşumlar içinde zaman harcıyorlar.
Şahsi tavsiyem kosgeb e gidip danışmanlarıyla görüşebilirsin. Onların görevi anlatmak ben çoğu bilgiyi sitelerinden öğrendim oradaki dökümanları indirdim ve sunum zamanı projenin kabul kriterlerine ait oslo ve frascati nin dökümanlarına göre değerlendiriyorlar. Onları indirip projeyi nasıl sunman gerektiğini, hedef kitleni v.s. belirlemen kabul edilebilirliği açısından iyidir.
Özellikle yaşadığın il küçük bir ilse, proje sunumuda jüri üyeliği yapan bilirkişiler genelde o ildeki üniversitenin bölüm başkanları falan oluyor. Pek söylenmez bu yasak olduğu için. Ve sözleşme gereği oradaki çalışanlar projeleri başkasına anlatamaz. tespit edildiği taktirde ceza falan alıyorlar. Sistemlerini çok beğendim. Bence önce web sitesinden ar-ge kısmıyla ilgili dökümanları oku ondan sonra da git bir kosgeb e orada danışmanlarla konuş ve başvurunu yap.
-
güzel konu çizik
-
Hack_Fat_Hakkinen bunu yazdıMaviGozluDev bunu yazdı
girişimcilik eğitimi herkese açıktır. iş fikrin henüz olsa da olmasa da. bu eğitimin akabinde verilecek olan sertifika ise kosgeb desteğine başvururken olmazsa olmaz ilk belgedir. gecerlligi 2 yıl olup bu iki yıl içinde ıstediğin iş fikrini(istihdam sağlayan veya üretim odaklı olanlara daha pozitif bakılıyor) iş planı olarak hazırlayıp komisyona sunarsin. sonrası zaten kosgebdeki danismanlar seni yönlendiriyor. bu arada bu bahsettiğim destek girişimcilik desteği olup kosgeb de farklı birçok destek bulunmaktadır. ayrıntılı bilgi web sitemizde yer almaktadır :)Soruları tek tek cevaplayayım şimdi başta bir iş fikrinin olması gerek çünkü seni mülakatlara çağırıyorlar mülakatlara girdikten sonra ise iş fikrini değiştirebilirsin bu konuda hiç bir problem yok, yani mülakatta x iş fikrini söyledin diye onu yapacaksın diye bir şart yok, eğitimden sonra dahi iş fikrini değiştirebilirsin.