folder Tahribat.com Forumları
linefolder İş - Güç, E-Ticaret, Alışveriş
linefolder Kripto Paralar Ve Blockchain Neye Hizmet Ediyor?



Kripto Paralar Ve Blockchain Neye Hizmet Ediyor?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2010
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

    Sanirim kafa kariskligin olmus. Minin ile projeyi karistiriyorsun gibi geldi bana.. Yani kripto paralarin projeleri farklidir, minin yapmak farklidir. @Antikky söylemis zaten, islemi ilk cözen madenciye verilen ödüldür. Ancak her alt coinin bir projesi oluyor. Bunun icin de projenin whitepaper ve econimic dökümanlarini okuyup anlamak gerek..

    Mesela meanfi diye bir proje var. Bu proje günümüzdeki bankalarin yerini almaya calisiyor. Kisilerine para yollama isi yapiyor, ayrica bir takvim ayarlayarak belirli zaman dilimlerinde otomatik olarak para göndermeyi sagliyor ve düsük komisyonlarla dünyanin her yerine göndermeyi hedefliyorlar.. Bunlar merkezi olmayan sistem uygulamalari kisaca dapp diye geciyor.. 

    Deif projeleri, web3 projeleri, metaverse projeleri ... gibi cesitli projeler var.. Ben bu projeleri arastiriyorum ögreniyorum ve aklima yatanlara yatirim yapmay calisiyorum. 

    Yani o zaman özellikle bazı güçlü projesi olan altcoinler için konuşursak, piyasadaki coin onun hisse senedi gibi birşey oluyor değil mi(örneğin yani) 

    Bir de işlemi ilk çözen deki o işlem ne oluyor işte, sisteme ne faydası var


    Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    fly_on_the_shit
    fly_on_the_shit's avatar
    Kayıt Tarihi: 11/Haziran/2007
    Erkek

    basta sacma geliyordu ama amq dolandirici bankalarindan bizi kurtaracak olan her seye tam destek.


    Copyright (c) 2012
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    erebos
    erebos's avatar
    Kayıt Tarihi: 13/Ocak/2010
    Erkek
    banneduser bunu yazdı

    herhangi birşeyi işlemiyor. Ben yıllar önce "la yoksa bunlar nasanın matematik problemlerini mi çözdürüyor" falan diyordum bilgisizliğimle ahahah

    antikky hocamın dediği gibi ödül sistemi var. Aslında işlem olarak da doğrulama falan, teknolojiye göre değişiyor diye biliyorum.

    Asıl bakılacak nokta günümüz parası gibi olması yani bir değer biçiyorsun. mining muhabbeti de buradan geliyor zaten. Ülkelerin paraları altına göre değer biçilirken bir zaman sonra taşın suyunu sıkıp altın çıkarabildikleri için sınırsız olmaya başladı. Bu durumda dengeler altüst oluyor aslında, bundan kaynaklı olarak da bitcoin teknolojisi çıktı buna baş kaldırı için. mining yapılarak son bir noktaya erişemiyorsun bu yüzden de her zaman için bir sınırı olmuş oluyor. Tabi ben yine bilgisizliğimle yazdım illa düzeltecekler vardır.

    Peki o zaman o proje bu proje ne farkı oluyor, hepimiz bitcoinden devam edelim, örneğin adam çıkıyor bitcoin 10 dakikada yaptığı işlemi biz 3 saniyede yapıcaz bizim projemiz bu diyor, ne fark ederki 3 saniye 30 dakka

    Ya da mesela bosh la anlaşıyor, bmw ile anlaşıyor, bizim projemiz nesnelerin intenneti olacak, internete bağlanan bütün cihazlarda bu çalışacak deniyor e o zaman kripto parayla ne işi var bunun ne faydası var benim bilgisayarımın çalışan işlemcisinin bu adama gitsin yapsın projesini iki hintliye 10 dolar verip yazdırmıyolar mı bu kodları

    Kafamda oturtamadığım nokta bu sistemi tam anlayamıyorum


    Zira Kalemler kaldırılmış,sayfalar kurumuştur.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    yolbulucu
    yolbulucu's avatar
    Kayıt Tarihi: 06/Nisan/2007
    Homo

    bişeye hizmet etmiyolar hocam. tam olarak "hiçbişey" yapıyolar, en çok hiçbişey yapan en çok parayı alıyo falan.

     


    29.99cm, titanyum kaplamalı, çift damarlı, su ve yağ soğutmalı.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    banneduser
    banneduser's avatar
    Kayıt Tarihi: 15/Nisan/2013
    Erkek

    Hintliye yazdırmıyorlar hocam bunlar akademik minvalinde çalışmalar. Eğer Hintliye yazdırılmışsa uzak dur zaten, muhtemelen scamdir ilerde patlar.

    Ben çok detaya sahip değilim ama hız çok önemli zaten bu tip işlerde, hata olmaması çok önemli sirkülasyon çok olduğu için ama ben yorum yapıyorum yazılan makalelere bakmadım.

     


    ride or die..
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RETRET
    RETRET's avatar
    Kayıt Tarihi: 16/Eylül/2007
    Erkek

    Neden sonuç ilişkileri ile kronolojik olarak ortaya çıkan ürün, hizmet, kurum, kuruluşları incemezsek kahvehanedeki dayıların kafasıyla benzer bir kafa yapısına erişiriz. Gelecek kripto parada, kripto kontratlarda ve dev teknoloji şirketlerinin halkın eline geçmesinde. Şu anda belli kişilerin elinde olan bu şirketlerin tümü 20 30 yıl içinde anonim hale gelecekler. Kafanızı bulandırmayın, bu teknolojilerin içinde kalmaya ve yer edinmeye bakın.


    ulan hepiniz yaşlanmışlınız size inat ben yaşlanmayacam saç da ektirecem pilates de yapacam, götümü yiyin.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    erebos bunu yazdı
     

    Yani o zaman özellikle bazı güçlü projesi olan altcoinler için konuşursak, piyasadaki coin onun hisse senedi gibi birşey oluyor değil mi(örneğin yani) 

    Bir de işlemi ilk çözen deki o işlem ne oluyor işte, sisteme ne faydası var

    Evet hocam dogru anlamissin. Popüler olan bir projeden bahsedeyim daha iyi anlasilir.

    Metaverse diye bir sey duymussundur, facebook, microsoft gibi büyük firmalar bu alana yatirim yapmaya basladilar. Metaverse icin bir sürü proje coktan cikti, kimisi yayinlandi, kimisi yayinlanmak üzere vs..

    Bunlardan benim en cok yatirim yaptigim projeye Star Atlas projesi. Star atlas aslinda bir uzay oyunu. Cesitli uzay gemileri alip görevlerde bulunuyorsun ve karsiliginda atlas coin kazaniyorsun. Bildigin sanal evren olusturuyorlar. Ilk oyunun sürümü cikti ama henüz görsel bir sey yok ama gemileri göreve gönderdikce coin kazaniyoruz ve aninda cüzdanimiza cekebiliyoruz.. Benim toplamda 5 tane farkli gemim var, 2 tane de arkadasin gemisine bakiyorum..

    Örnek vermek gerekirse gecenlerde aldigim bir gemi ve bana 3 günde kazandirdigi 500 atlas 

    Claim Atlas butonuna bastigimda, kazanilan atlas coinler direk phantom cüzdanima geciyor.. Tabi ki gördügün gibi, yakit, yiyecek, cephane gibi ihtiyaclar var bunlari da eklemek gerekiyor, ve onlari da atlas ile ödüyorsun. Yani atlas kazanip atlas ödediyor sana ve bu coinler kullanildikca yakiliyor (arz azaltiliyor). Ayni sekilde ilerleyen zamanlarda savas oyunu cikinca, gemi yok olursa, yine atlas coinlerimiz yakilmis oluyor.. Böylece arz azaliyor, bu da coinin yükselmesine sebep oluyor. Atlas coin suan 0.10 civarlarinda dolasiyor, orta vadede beklentiler 1-1.5 dolar gibi. Tabi oyunun tutmasina bagli bir sey.. 

    Star Atlas oyununda kullanilan ikinci bir coin daha var, o da polis isimli bir coin. Bu coini kazanamiyorsun, mecburen satin almak zorundasin. Polis coinini elinde tutanlarin demokratik haklarda daha cok söz sahibi olmasi söz konusu. Bir kisi yerine suan klanlar olusturuldu (ben de bir klana bagliyim). O klandaki toplam polis sayisi kadar bizim klanimizin secimlerde belirleyici etkisi olacaktir. Ilerde bir birlesmis millet tarzinda bina kurulacak ve cesitli kararlar alinacak vs.. Tabi bunlar icin hala cok zaman var.. 

    Star Atlas uzun soluklu bir metaverse projesidir. Ben 5 yil hedef koydum.. Yarin zengin olurum gibi bir sekilde bakmamak lazim.. Sabir önemli.

    Kisaca özetlersem: star atlas projesinde yani oyununda iki coin kullaniliyor. Birisi hem satin alinip hem kazanilabiliyor ve oyun icindeki alis-veriste kullanilabilyior (atlas), digeri ise sadece satin alinarak demokratik güc anlaminda kullaniliyor.

    Cok daha farkli projeler var ve gelecek. Mesela bir sürü metaverse projesi ciktigini düsün, bu metaverse evrenler arasina gecisi saglayacak projeler de olacak.. Mesela X oyunundaki uzay gemimi, Y oyunundaki arabayla takas edebilecegim.. Atiyorum tabi ama konsepti anlaman icin örnekler veriyorum ve olabilecek seyler.. 

    Ikinci soruna gelirsek;

    Aslinda bu biraz karisik ve detayli bir sey ama kisaca anlatmak gerekirse iki sey var hocam

    biri pow biri pos. Pow => proof of work, digeri proof of stake

    Proof of work => Tüm kripto sistemi blockchain (blok zinciri) üzerine insa edilmis. Blok olusturan kisilere madenci isimi veriliyor. Ve her coin icin bir blok olusturulma süresi farklidir (bitcoin icin bir blok olusturmak uzun sürüyor o yüzden daha cok kaynak (elektrik ..) kullaniyor.

    Islem havuzunda cesitli islemler var (biri sana bir miktar para göndermis diyelim).. Madenciler bu islemlerden alirlar ve bu islemlerden üstte bahsettigim blogu olusturmaya calisirlar. Cesitli islemler yaparak hashler olustururlar ve bu hashleri o blogun icine yazarlar. En sonda da o blogun bir özetini cikaran hash hesaplamasi yapmasi lazim ve bu hesaplamayi deneme yanilma yöntemiyle yapiyor (kontrol- cesitli matematiksel islemler kullaniliyor). Iste o blok icin, bu deneme yanilma yöntemine diger madenciler de yapiyor cünkü ilk hesaplamayi yapan ve blogu olusturabilen kisiye (madenciye) bir ödül (coin) veriliyor ( tabi bir de islem komisyon geliri var) . O yüzden burda bir yaris söz konusu oluyor. Islem gücü fazla olan madenciler daha fazla kazanir.. O yüzden yüzlerce makinelerden olusan tarlalar kuruyorlar :)) 

    Bitcoin özelinde konusursak; bitcoin ilk ciktiginda madenciler blok olusturma basina cok daha fazla kazanirken (cünkü cok fazla veri yoktu ve islemler kisa sürede bitiyordu), suan ise cok fazla veri oldugu icin daha az kazaniyorlar ve her 4 yilda bir verilen ödül yarilanip, 2140 yilinda bitcoin üretimi sona erecektir.

    Proof of stake: üstte anlattigim pow yöntem cok verimli degil cünkü ayni blogu olusturmaya calisan ve birbiriyle yarisan madenciler enerji israfina sebep oluyorlar o yüzden proof of stake diye baska bir yaklasim olusturulmustur. Bunda ise sistem, kisiler arasinda secim yapmakta. Bunlara madenci degil de validator (onaylayici) ismini aliyorlar. Validatorler coinlerini sisteme stake ederek (kitleyerek) bir garanti olusturuyorlar (ve kendi coinlerini riske ediyorlar) ve bloklari dogruluyorlar bunun karsiliginda da coin kazaniyorlar.  Pow'a göre cok daha karisik bir yapisi ve birden fazla farkli cesidi var. Ancak pow'daki gibi yüksek donanima ihtiyac duymuyorsun, sadece validator'un coin ya da tokenunun fazlaca olmasi ve bunlari sisteme kitlemesi gerek. Bu sistem bitcoin, eth gibi coinlerde uygulanmiyor.. Ama eth konsesusu eth 2.0 pos sistemine gecme karari aldi. Avalanche, sol, polkadot gibi coinler de  pos kullaniyorlar.

    Kisacasi: madenciler ve validatorler blok zinciri olusturuyorlar. Bunun karsiliginda da coin kazaniyorlar. Donanimsal gücü kullanarak matematiksel islem yaparak önce blogu olusturana madenci, elindeki token/coini sisteme kilitleyenlere validator denir ve iki grup da islemleri dogrulayip, blok zincir olustururlar 

    ne kadar anlatabildim emin degilim :) 

    yoruldum cidden.. Bir gün zamanim oldugunda, metaverse, star atlas ve  blokchain ile ilgili yazi yazmak istiyorum

     

     

     

    unbalanced tarafından 31/Ara/21 03:22 tarihinde düzenlenmiştir

    Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Kayıt Tarihi: 29/Temmuz/2002
    Erkek

    Satoshi Nakamoto


    anca gidersin...
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Kayıt Tarihi: 19/Temmuz/2003
    Erkek
    erebos bunu yazdı

    Merhaba, kripto para projeleriyle alakalı anlamadığım bir konu var acaba beni aydınlatırmısınız. 

    Bu tarz projeler tam olarak hangi veriyi işliyor ve kimin ne işine yarıyor, yani demek istediğim örneğin bitcoinde çalışan bilgisayarlar bu ağ üzerinde hangi cüzdanda kaç para var kim kime ne yolladı onu takip ediyor şifreliyor o şifreleri işliyor ve takip edip hesaplayıp aklında tutuyor tamam, ama mesela bi etheryum, avax, ftm benzeri altcoinlerin tamamı tam olarak ne yapıyor, ben işlemcimi bunlar için çalıştırdığımda ne işlerine yarıyor.

    Teşekkürler

    hocam her coin için whitepaper yayınlanır. bu whitepaper da bu sorduğun tüm soruların cevaplarını bulabilirsin.

    her proje farklı bir soruna çözüm üretir.


    goo.gl/qBNZmW
Toplam Hit: 1151 Toplam Mesaj: 20
bitcoin blockchain kripto para