Kuşçubaşı Eşref? (Hain Olduğu Yönündeki İddialarla İlgili Soru?)
-
Arkadaşlar Meşrutiyet,Balkan Harbi,1.Cihan Harbi vs. kısacası Osmanlı'nın son dönemlerini araştırırken takıldım bu konuya.İnternette taramadığım kaynak,okumadığım yazı kalmadı.Tam bir neticeye varamadım,kafamda bazı şüpheler var.İddialara göre Eşref Kuşçubaşı ingiliz ve yunan işbirlikçisi.Tabi aksi yönünde tezler de mevcut.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan ricam beni aydınlatmaları.Mümkünse kaynaksız ve duygusal yorumlar,paylaşımlar yapmayalım.Tekrar belirtiyorum,internette taramadığım hiçbi' yer kalmadı,bir iki de kitap okudum bu konuda.Yeterli değil elbette fakat parasızlığın gözü kör olsun fazlasına gücüm yetmiyor :/ Fakat konuyla ilgili temel ve gerekli bilgilere sahibim(tarih hocalarımız da sağolsun).Konu ilerledikçe ve yorumlar geldikçe kendi fikirlerimi daha detaylı yazacağım.Şimdiden teşekkürler
-
Burayı da alalım adettendir :P
-
Eşreş bey ,,, adamla ilgili bu yazın bi kitap okuydum
adı yazılmamış destanlar ya da yazılamamış destanlar, mehmet niyazinin (gerçekten önemli bir tarih yazarcısı)
trablusgarpta atatürkle birlikte savaşmış ve bulgarlar edirneyi filan aldığında onlara karşı padişaha karşı cıkarak gönüllülerle bir ordu kuruyor ve oraları geri alıyor sonra 1. dünyua savaşı çıkmasına yakın bulgarlar oralardan vazgeçmek zorunda kalıncaya kadar orayı elinde tutuyor
başarılı bir komutan ve halkına yapılan işkence yüzünden kendi askerliğini tehlikeye atıyor bence önerdiğim kitabı okumalısın...
-
Döneminde Teşkilat ı Mahsusa nın üst düzey adamlarından olduğunu biliyorum. Dr. Süleyman Bey ve Enver Paşa nın adamıydı. Batı Trakya Cumhuriyeti nin kurulmasında emeği geçmiştir ki ilk Türk Cumhuriyeti benim bildiğim. Okuduğum bi kitapta adını hatırlamıyorum Kafkas lı bi adı vardı vatan haini değil de tam tersine bi vatanperver olduğunu okudum. Tabi bilmem varsa başka argüman kitap bakarız ama ben okuduğum kadar vatansever olduğunu biliyorum
-
Yapacağın en doğru şey özellikle "kuşçubaşı eşref" gibi yakın tarihimizin popüler tabir ile derin devlet adamları hakkında fikir sahibi olmaya çalışmaman yahut buycuydu şuycuydu diyerek kendi kafandaki fikirlere oturtmaya çalışmamaktır.Kuşcu başı eşref gibi insanların hakkındaki belgeler ve dökümanlar kayıt altına alınmaz.Kayıt dışı iş yaparlar.Bu yüzden belge,döküman aramak zaman kaybıdır.Varsayılan görüşlerin de hepsi farazidir.Herkes kendi fikirlere göre yorumluyor ve pay çıkartıyor.Topal Osman gibi,kuşci başı eşrefte zaman zaman birileri tarafından gündeme getirilen insanlardır.Hiçbiri bir ideolojik fikrin mimarı olmadığı için onları objektif olma kisvesi altında değerlendirmek yanlıştır.Heleki dezenformasyona boğazına kadar batmış internet aleminde araştırma yapmak ciddi bir zaman kaybıdır.
-
ona bakarsan çerkez ethemde yıllarda ders kitaplarında hain olrak gösterildi.araştırmalar sonucu bunun gerçek olmadığı ortaya çıktı.ama bir kere hain damgası vuruldu
-
jayde bunu yazdı:
-----------------------------
ona bakarsan çerkez ethemde yıllarda ders kitaplarında hain olrak gösterildi.araştırmalar sonucu bunun gerçek olmadığı ortaya çıktı.ama bir kere hain damgası vuruldu
-----------------------------cerkez ethem haindir. hain olarakta kalacaktir.. vatanını üc kurusa satan insanlar her zaman kitapta yada baska yerde hain olarak kalir degismez... degismiycekte..
hem yunanlilara savas veriyorsun hem de onlarla işbirlikcilik yapiyorsun.. bu mu vatanseverlik.. neymis düzenli orduyu kabul etmemis de ondan isyan etmis... bıraksınlar bu ayaklari.. "ulus daginda bir ates" adli kitabi bir okuyun. bizzat cerkez ethemle yapilan savasi anlatiyor.. kendi köylüsünün yunanlilar tarafından basilisi yakilisini tecavüz edilisini izleyen bi adama hainden daha da öte seyleri hakediyor bence..
-
@Proxykasper hocam o konuları ben de okudum.Fakat bahsini ettiğim hainlik konulu tezlerde onların hepsinin çarpıtılmış ve asılsız gerçekler olduğu iddia ediliyor.
Bkz: Ahmet Efe-Kuşçubaşı Eşref. Cevap için teşekkürler
@ToR5 benim de şimdiye kadar okuduklarım vatanperver olduğu yönündeydi,aksi iddialarla karşılaşınca ve kafamda şüpheler oluşunca sorma gereği hissettim.Cevap için teşekkürler
@Blackjack,Hocam işte merak ettiğim nokta tam olarak o.Acaba başka kaynaklara vs. ulaşan okuyan ya da dinleyen var mıdır,bunu sormak istedim konunun temelinde.İnternetten araştırma yapma meselesinde de sonuna kadar haklısın, ki zaten internetteki verileri taramamın nedeni bir başlangıç noktası veya kaynak ismi vb. şeylere denk gelebilme ümidi.Yöntem ve kaynak tavsiyelerinde bulunabilirsen minnettar olacağım :) Cevap için teşekkürler
@jayde
Çok yakın bir zaman önce,epey tutulan tarihin arka odası adlı programa katılan Erol Şadi Erdinç'in söylediğine göre Çerkes Ethem hizmetlerinin olmasının yanı sıra sonradan yunan birlikleriyle beraber Türk birliklerine karşı taarruzda bulunmuş.Konu aralarında benim okuduklarım da bu tarz şeyler ama detaylı bir araştırma yapmadığım için net bi'şey söyleyemeyeceğim.Belki fikir oluşturabilir düşüncesiyle söylemek istedim.Cevap için teşekkürler
@cagatay09 cevap için teşekkürler.
Katkıda bulunan bulunacak herkes sağolsun varolsun devamını bekliyorum :) -
hocam kaynak istiyosan osmanlı arşivine ve genelkurmay arşivine baksan iyi olur.ayrıca bi adamın adı eşref ise kesin vatansever biridir.bakınız eşref bitlis.kuşcubaşı örgütleme yeteneği aşmış bi grup osmanlı devlet görevlisinden biridir.diğerleri mustafa kemal Atatürk,enver paşa ve diğerleridir.süleyman askerinin hayatını da araştırsan iyi olur.
Kuşçubaşı Eşrefin yemende,afrikada,ortadoğuda yaptığı operasyonları araştırırsan kafanda şüphe kalmaz.Vakıf olduğu devlet sırlarını neden açıklamadığı sorusuna cevap bulabilirsen vatan haini mi vatansever mi olduğunu anlarsın.
Ayrıca Osmanlının ve Türkiyenin istihbaratının her zerresini bilen bi adam neden vatan haini olduktan sonra devleti çökertmiyo ?
-
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------hocam kaynak istiyosan osmanlı arşivine ve genelkurmay arşivine baksan iyi olur.ayrıca bi adamın adı eşref ise kesin vatansever biridir.bakınız eşref bitlis.kuşcubaşı örgütleme yeteneği aşmış bi grup osmanlı devlet görevlisinden biridir.diğerleri mustafa kemal Atatürk,enver paşa ve diğerleridir.süleyman askerinin hayatını da araştırsan iyi olur.
Kuşçubaşı Eşrefin yemende,afrikada,ortadoğuda yaptığı operasyonları araştırırsan kafanda şüphe kalmaz.Vakıf olduğu devlet sırlarını neden açıklamadığı sorusuna cevap bulabilirsen vatan haini mi vatansever mi olduğunu anlarsın.
Ayrıca Osmanlının ve Türkiyenin istihbaratının her zerresini bilen bi adam neden vatan haini olduktan sonra devleti çökertmiyo ?
Yeteneklerinden yana bi şüphem yok zaten.Süleyman Askeri ve Enver paşayı çok önceleri incelemiş ve irdelemiştim.O yaptığı operasyonlar konusunda da yalan olduğu yönünde iddialar var.Vakıf olduğu devlet sırlarını açıkladığı da söyleniyor(Philip stoddard'a teşkilatı mahsusaya kayıtlıların listesini verme mevzusu gibi)
İlk mesajda herşeyi detaylı olarak yazsam daha iyi olacaktı galiba :)
-
cyb3rt1m3 bunu yazdı:
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------hocam kaynak istiyosan osmanlı arşivine ve genelkurmay arşivine baksan iyi olur.ayrıca bi adamın adı eşref ise kesin vatansever biridir.bakınız eşref bitlis.kuşcubaşı örgütleme yeteneği aşmış bi grup osmanlı devlet görevlisinden biridir.diğerleri mustafa kemal Atatürk,enver paşa ve diğerleridir.süleyman askerinin hayatını da araştırsan iyi olur.
Yeteneklerinden yana bi şüphem yok zaten.Süleyman Askeri ve Enver paşayı çok önceleri incelemiş ve irdelemiştim.O yaptığı operasyonlar konusunda da yalan olduğu yönünde iddialar var.Vakıf olduğu devlet sırlarını açıkladığı da söyleniyor(Philip stoddard'a teşkilatı mahsusaya kayıtlıların listesini verme mevzusu gibi)
İlk mesajda herşeyi detaylı olarak yazsam daha iyi olacaktı galiba :)
-----------------------------Herkes bilir ki gizlilik değeri kalmamış konular vakti geldiğinde açıklanır.Milletin herşeyi bilmeye hakkı var ama vakti geldiğinde.Tarihe malolmuş kişiler hakkında kimin ne dediği değil milletin ne dediği önemlidir.
Bak viki de ne diyo.
I. Dünya Savaşı sırasında İngilizler'e karşı girişilen Süveyş Kanal Harekatı'nda (1916) öncü birliklere komutanlık etmiş, Hayber'de Faysal'ın (sonradan Irak Kralı olacaktır) 20 bin kişilik birliğine karşı 40 kişilik Teşkilat-ı Mahsusa birliği ile beş saatten fazla savaştıktan sonra yaralı olarak ele geçirilmiştir (1918).
Yakalandıktan sonra Lawrence'a şöyle dediği iddia edilmektedir:
- "Lawrence, kazandığını sanıyorsun. Fakat henüz hiçbir şey bitmedi. Hükümetinin başına öyle musibetler salacağım ki, 2 asır uğraşsanız bitiremeyeceksiniz."Kuşçubaşı'nın bu sözünün arkasında Teşkilat-ı Mahsusa'nın IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu)[kaynak belirtilmeli] yapılanmasını örgütlemiş ve desteklemiş olmasına inanılmaktadır.
Bir adam ingilizlere karşı açıkça savaşıyorsa o adam ingilizlere karşı açıkça savaşıyordur demektir.Bunun başka bir anlamı yok.Yaptığı operasyonlara yalan demek Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadelede lider olmadığını ve hatta milli mücadele diye birşeyin olmadığını iddia etmektir ki bunu iddia edenler vardır.Basındaki haberleri takip etsen anlarsın.Yok efendim biz aslında emperyalizme karşı savaşmadık onlarla işbirliği yaptıkta Türkiyeyi kurduk diye laflar etmektedirler.Herkes bilmeli ki Kurtuluş Savaşı olmasaydı o kadar şehit vermeseydik Türkiye kurulamazdı.
Ayrıca vakıf olduğu devlet sırlarını söylediği hakkında kesin bir bilgi yoktur.Söylenti olabilir.Ya da Teşkilat-ı Mahsusa nın görevlileri vefat ettiklerinde sırları da kendileriyle birlikte tarihe gömüldükleri için deşifre olmalarında bir sakınca yoktur.
Bugün biliyoruz ki osmanlı zamanında meşhur kişilerin çoğu devlet görevlisiydi.Bunlar arasında istiklal marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy dan tutunda Said Nursiye kadar.Bazı konuların bizi aştığı ortada.
Mesela Türkiyede seçimlerden önce BÜTÜN partiler ABD ye IMF ye karşıyız derler.Görev başına geldiklerinde iş değişir.Çünkü dengeleri bilmeden diplomasiyi bilmeden konuşmak kolaydır.Biz bugün hepsine karşı olabiliriz ama o koltuğa oturduğumuz zaman karşılaşacağımız bazı gerçekler olacaktır.
Daha ayrıntılı bilgi istiyorsan Genelkurmaya dilekçe verebilirsin.Bilgi Edinme Hakkı var biliyorsun vatandaşların.Devletin Eşref Kuşçubaşı hakkında ne düşündüğünü öğrenebilirsin.Ya Tarih öğretmeni olan birine sorabilirsin.Tarih öğretmenleri çok zekidir her analizi yapabilirler tarihe malolan kişileri de çok iyi bilirler.Eğer kafanda hala şüphe varsa bilen birilerine sor.İnernette çok fazla bilgi var ve bunlar arasında elbette sahteleri yalanları olacaktır..