Kuşçubaşı Eşref? (Hain Olduğu Yönündeki İddialarla İlgili Soru?)
-
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------
cyb3rt1m3 bunu yazdı:
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------hocam kaynak istiyosan osmanlı arşivine ve genelkurmay arşivine baksan iyi olur.ayrıca bi adamın adı eşref ise kesin vatansever biridir.bakınız eşref bitlis.kuşcubaşı örgütleme yeteneği aşmış bi grup osmanlı devlet görevlisinden biridir.diğerleri mustafa kemal Atatürk,enver paşa ve diğerleridir.süleyman askerinin hayatını da araştırsan iyi olur.
Kuşçubaşı Eşrefin yemende,afrikada,ortadoğuda yaptığı operasyonları araştırırsan kafanda şüphe kalmaz.Vakıf olduğu devlet sırlarını neden açıklamadığı sorusuna cevap bulabilirsen vatan haini mi vatansever mi olduğunu anlarsın.
Ayrıca Osmanlının ve Türkiyenin istihbaratının her zerresini bilen bi adam neden vatan haini olduktan sonra devleti çökertmiyo ?
Yeteneklerinden yana bi şüphem yok zaten.Süleyman Askeri ve Enver paşayı çok önceleri incelemiş ve irdelemiştim.O yaptığı operasyonlar konusunda da yalan olduğu yönünde iddialar var.Vakıf olduğu devlet sırlarını açıkladığı da söyleniyor(Philip stoddard'a teşkilatı mahsusaya kayıtlıların listesini verme mevzusu gibi)
İlk mesajda herşeyi detaylı olarak yazsam daha iyi olacaktı galiba :)
-----------------------------Herkes bilir ki gizlilik değeri kalmamış konular vakti geldiğinde açıklanır.Milletin herşeyi bilmeye hakkı var ama vakti geldiğinde.Tarihe malolmuş kişiler hakkında kimin ne dediği değil milletin ne dediği önemlidir.
Bak viki de ne diyo.
I. Dünya Savaşı sırasında İngilizler'e karşı girişilen Süveyş Kanal Harekatı'nda (1916) öncü birliklere komutanlık etmiş, Hayber'de Faysal'ın (sonradan Irak Kralı olacaktır) 20 bin kişilik birliğine karşı 40 kişilik Teşkilat-ı Mahsusa birliği ile beş saatten fazla savaştıktan sonra yaralı olarak ele geçirilmiştir (1918).
Yakalandıktan sonra Lawrence'a şöyle dediği iddia edilmektedir:
- "Lawrence, kazandığını sanıyorsun. Fakat henüz hiçbir şey bitmedi. Hükümetinin başına öyle musibetler salacağım ki, 2 asır uğraşsanız bitiremeyeceksiniz."Kuşçubaşı'nın bu sözünün arkasında Teşkilat-ı Mahsusa'nın IRA (İrlanda Cumhuriyet Ordusu)[kaynak belirtilmeli] yapılanmasını örgütlemiş ve desteklemiş olmasına inanılmaktadır.
Bir adam ingilizlere karşı açıkça savaşıyorsa o adam ingilizlere karşı açıkça savaşıyordur demektir.Bunun başka bir anlamı yok.Yaptığı operasyonlara yalan demek Mustafa Kemal Atatürk'ün Milli Mücadelede lider olmadığını ve hatta milli mücadele diye birşeyin olmadığını iddia etmektir ki bunu iddia edenler vardır.Basındaki haberleri takip etsen anlarsın.Yok efendim biz aslında emperyalizme karşı savaşmadık onlarla işbirliği yaptıkta Türkiyeyi kurduk diye laflar etmektedirler.Herkes bilmeli ki Kurtuluş Savaşı olmasaydı o kadar şehit vermeseydik Türkiye kurulamazdı.
Ayrıca vakıf olduğu devlet sırlarını söylediği hakkında kesin bir bilgi yoktur.Söylenti olabilir.Ya da Teşkilat-ı Mahsusa nın görevlileri vefat ettiklerinde sırları da kendileriyle birlikte tarihe gömüldükleri için deşifre olmalarında bir sakınca yoktur.
Bugün biliyoruz ki osmanlı zamanında meşhur kişilerin çoğu devlet görevlisiydi.Bunlar arasında istiklal marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy dan tutunda Said Nursiye kadar.Bazı konuların bizi aştığı ortada.
Mesela Türkiyede seçimlerden önce BÜTÜN partiler ABD ye IMF ye karşıyız derler.Görev başına geldiklerinde iş değişir.Çünkü dengeleri bilmeden diplomasiyi bilmeden konuşmak kolaydır.Biz bugün hepsine karşı olabiliriz ama o koltuğa oturduğumuz zaman karşılaşacağımız bazı gerçekler olacaktır.
Daha ayrıntılı bilgi istiyorsan Genelkurmaya dilekçe verebilirsin.Bilgi Edinme Hakkı var biliyorsun vatandaşların.Devletin Eşref Kuşçubaşı hakkında ne düşündüğünü öğrenebilirsin.Ya Tarih öğretmeni olan birine sorabilirsin.Tarih öğretmenleri çok zekidir her analizi yapabilirler tarihe malolan kişileri de çok iyi bilirler.Eğer kafanda hala şüphe varsa bilen birilerine sor.İnernette çok fazla bilgi var ve bunlar arasında elbette sahteleri yalanları olacaktır..
Hocam o iddiaların tamamını okudum wikiydi şuydu buydu.Ben şöyledir böyledir demiyorum,senin söylediğin benim de yazdığım gibi bunlar sadece iddia.Hain sıfatına kadar giden bu iddiaların gerçeklik payı var mıdır yok mudur onu araştırıyorum.Dilekçe olayına da gireceğim çünkü taktım bu konuya :)
-
kafan 150 likler listesine takıldıysa salla.o listedekilerin tamamı hain değildi.önemli isimlerin Atatürkle görüş ayrılığında olmaları ne onların suçudur ne de Atatürk'ün.Sadece bazı hesaplara ters düştükleri için öyle yapılması gerekiyordu.Örnek vereyim o tarihlerde osmanlı ailesi de kovulmuştu hain demişlerdi.ailenin yeni doğan çocukları da vardı.hepsine birden hain damgası vuruldu ve kovuldu.Bu alınan kararlarda Atatürk'ün etkisi herkesin bildiği gibi çok değildir.Daha çok yanındakilerle ilgilidir.Milli Mücadeleye Atatürk çağırdığı zaman kem küm ederek (canımı sokakta bulmadım dercesine) katılmayanlar ve Amerikan mandacılığı yapanlar daha sonra birden milli mücadeleye dahil oluyorlar.Neden acaba ??
Bence dilekçe ver sor gerisine karışma.Resmi ideolojiye takılırsan salla.Ben söyleyim için rahat olsun.Hain falan değildi.
-
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------kafan 150 likler listesine takıldıysa salla.o listedekilerin tamamı hain değildi.önemli isimlerin Atatürkle görüş ayrılığında olmaları ne onların suçudur ne de Atatürk'ün.Sadece bazı hesaplara ters düştükleri için öyle yapılması gerekiyordu.Örnek vereyim o tarihlerde osmanlı ailesi de kovulmuştu hain demişlerdi.ailenin yeni doğan çocukları da vardı.hepsine birden hain damgası vuruldu ve kovuldu.Bu alınan kararlarda Atatürk'ün etkisi herkesin bildiği gibi çok değildir.Daha çok yanındakilerle ilgilidir.Milli Mücadeleye Atatürk çağırdığı zaman kem küm ederek (canımı sokakta bulmadım dercesine) katılmayanlar ve Amerikan mandacılığı yapanlar daha sonra birden milli mücadeleye dahil oluyorlar.Neden acaba ??
Bence dilekçe ver sor gerisine karışma.Resmi ideolojiye takılırsan salla.Ben söyleyim için rahat olsun.Hain falan değildi.
Hayır hocam 150likler listesinden dolayı değil.
http://www.kitapyurdu.com/kitap/default.asp?id=128638&sa=47715421 Şu kitapta yer alan iddialar nedeniyle.Yazar belgelere dayandığını falan söylemiş ama kitabı bulamadığım ve internetten sipariş şansım olmadığı için inceleme imkanım olmadı.İçindeki sayfalara tıklayarak ana başlıkları görebilirsin
-
verdiğin linkteki yorumları okumayı unuttun galiba :)
orda söylenenlere bak.varsayımlarla iddialarla yazılmış kitap ayrıca arşivler kullanılmamış.Bence önemsenecek biri değil kitabı yazan.Zaten kitabın yazılmasındaki amaç ta bu olsa gerek.Şüpheye düşürmek.Bunlar genelde ergenekon/gladio örgütlerinin işidir psikolojik operasyon yapmak ama neyse bakalım.Sen yinede her yazılana inanma.
Bak burada yazılanları oku.
http://www.acikistihbarat.com/Haberler.asp?haber=7232
Şu satılar şüphelerini siler sanırım.
"Trablusgarb harbi esnasında gözünden hastalanan Mustafa Kemal'i çadırına götürerek tedavi ettiren ve özel olarak ilgilenen efsane isim Kuşçubaşı'na karşı her zaman saygılı bir tavrı olan Mustafa Kemal, yıllar sonra onun memleketine dönmesine de müsaade etmişti. "
-
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------verdiğin linkteki yorumları okumayı unuttun galiba :)
orda söylenenlere bak.varsayımlarla iddialarla yazılmış kitap ayrıca arşivler kullanılmamış.Bence önemsenecek biri değil kitabı yazan.Zaten kitabın yazılmasındaki amaç ta bu olsa gerek.Şüpheye düşürmek.Bunlar genelde ergenekon/gladio örgütlerinin işidir psikolojik operasyon yapmak ama neyse bakalım.Sen yinede her yazılana inanma.
Bak burada yazılanları oku.
http://www.acikistihbarat.com/Haberler.asp?haber=7232
-----------------------------.:) Hocam bunların hepsini okudum,yorumları da verdiğin adrestekileri de.Her yazılana inanıyor olsam konuyu açmazdım zaten.
O verdiğin linkte de bahsi geçen şöyle bir yazı var ;|Yazıda aksayan ve bana saçma gelen noktalar çoğunlukta,ama bilgi sahibi olmadığım kısımlar var.Mesela Teşkilat-ı Mahsusa'nın kurucusu Eşref değildir.Burda Eşref olarak biliniyor gibi bir ifade var vs. Bu aksayan yönleri arttırabilirim.Ama işte dediğim gibi bilgi ve kaynak noksanlığından dolayı şüpheye düşüren yerler mevcut, AOİK meselesi gibi.Bunlara cevap arıyorum|
[Modern anlamda ilk Türk gizli servisi Teşkilat-ı Mahsusa'dır.
Bu teşkilatın kurucusu olarak da Kuşçubaşı Eşref biliniyor.
Türk büyükleri arasında gösterilen ve modern istihbaratın öncüsü olarak lanse edilen Kuşçubaşı Eşref, gizli yani derin devletin de kurucusu kabul ediliyor. MİT'in resmi sitesinde de bir dönem teşkilatın Arabistan Bölge Başkanlığı yaptığı bilgisi yer alıyor.
Ancak resmi tarih böyle olsa da gerçek böyle değil. Kuşçubaşı Eşref'in Atatürk'e yönelik suikastlerde adı geçiyor ve adı düşmanla işbirliği yapan 150'liliklerde bulunuyor.
Tarih öğretmeni ve araştırmacı AHMET Efe'nin Bengi Yayınevi'nden bugün piyasaya çıkacak olan "Efsaneden Gerçeğe Kuşçubaşı Eşref" adlı kitabı, Eşref hakkında bugüne kadar öne sürülen iddiaları ters yüz ediyor.
Efe kitabı için büyük oranda Genelkurmay Başkanlığı ve Başbakanlık Arşivi'ndeki belgelerden faydalanmış. Daha önce Eşref için Teşkilat-ı Mahsusa'nın kurucusu olarak bahseden iki kitap için ise Efe "Nitelikli bir aldatmaca" ifadesini kullanıyor.
SUİKAST ÖRGÜTÜNÜN KURUCUSU
Kuşçubaşı Eşref, Anadolu Osmanlı İhtilal Komitesi' ni (AOİK) İngiliz ve Yunan istihbaratının yardımıyla Atina'da kuruyor. Türk askeri, bununla ilgili o dönemde resmi istihbarat raporu hazırlıyor. Buna göre Türk heyeti, Lozan Barış Konferans için gittiğinde Kuşçubaşı da İsviçre'ye gidiyor. Bu sırada heyet de suikast girişimi istihbaratı alıyor. Başta İzmir'deki olmak üzere Atatürk'e yönelik 1923'te başlayan bir dizi suikast girişiminde bu örgütün rolü var. Atatürk'e yönelik 1927'deki suikastındaki isim olan Hacı Sami, Kuşçubaşı Eşref'in kardeşidir.
NEDEN KAHRAMAN OLARAK BİLİNİYOR
Cemal Kutay'ın kitapları sayesinde. Bu kişinin önemi şu; Kuşçubaşı Eşref'in gerçek ilişkileri İngilizlerin, Yunan kuvvetleri Anadolu'dan çekilince Anadolu Hükümeti'ni ve Mustafa Kemal'i desteklemeye başladıkları yolundaki tarih tezini değiştiriyor.
GERÇEKTEN TÜRK BÜYÜĞÜ MÜ?
Adapazarı çevresindeki Kuvayı Milliye'nin başarıları ona mal ediliyor. Adapazarı bölgesinde Kuvayı Milliye müfrezeleri oluşturmaya çalıştığı doğrudur. Ancak uygulamaları tepki çekiyor. Zorla yüklü miktarda para toplaması nedeniyle halk ayaklanıyor. Batı Cephesi Komutanı Ali Fuat Paşa'nın zorla para toplaması nedeniyle bölgeden uzaklaştırılmasını isteyen telgrafı var.
MİLLİ MÜCADELEDE YUNANİSTAN'A GİDİYOR
Çerkez Ethem 64 adamıyla 1921'de Yunanlılara sığında yanında Kuşçubaşı Eşref de var. 28 Ocak 1921 günü Susurluk'a bağlı Dereköy'de çekilen tarihi fotoğrafta Çerkez Ethem, Kuşçubaşı Eşref ve Yunan subay Christos Karassos aynı karede yer alıyor. Üstelik Genelkurmay istihbarat raporlarına göre Çerkez Ethem ve yanındakiler bu ayaklanmadan iki ay önce İngiliz ve Yunanlarla ilişkiye geçiyor.
DÜŞMANLA İŞBİRLİĞİ YAPTI MI?
Genelkurmay Başkanlığı'nın raporuna göre İzmir'den kaçan Kuşçubaşı Midilli'ye sığınıyor. Kuşçubaşı'nın örgütlediği çeteler Ege adalarından Batı Anadolu kıyılarına saldırılar düzenliyor.
Yunanlar ve İngilizlerle tam işbirliği içinde. Genelkurmay istihbarat raporlarının 17 Eylül 1922- 19 Temmuz 1923 arasındaki bölümlerinde Enez'den Muğla'nın doğusuna kadar 150 baskın ve sızma yaşanmış.
Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak imzalı olan 29 Mart 1923 tarihli raporuna göre Kuşçubaşı Eşref'in Yunan Adalarından gönderdiği 500 adamının İzmir'deki Doğanbey karakolunu basıp bölük komutanı, takım komutanı ve bir eri şehit ettikleri bilgisi yer alıyor. Gönen'e, Edremit'e gönderdiği adamlarıyla çarpışmalar yaşanıyor. Düşmanla işbirliği yapmakla suçlanan ve "150'likler" diye anılan listeye girdi.]
EDİT: Şimdi bi' yere gitmem gerekiyor yazdıkların(ız)a gelince bakacağım -
Bildiğin üzere ihanetin affı olmaz.Eğer Mustafa Kemal Atatürk dönmesine izin verdiyse bu hain olmadığının en açık göstergesidir.Söylediğim gibi her yazılana inanma.Zaten yazılma amaçları kafa karıştırmaktır bunların.Ve ayrıca bu konuya niye takıldın piyasada takip edecek çok konu var :)
-
ats30 bunu yazdı:
-----------------------------Bildiğin üzere ihanetin affı olmaz.Eğer Mustafa Kemal Atatürk dönmesine izin verdiyse bu hain olmadığının en açık göstergesidir.Söylediğim gibi her yazılana inanma.Zaten yazılma amaçları kafa karıştırmaktır bunların.Ve ayrıca bu konuya niye takıldın piyasada takip edecek çok konu var :)
Piyasaya göre değil de bir noktadan başlayıp öyle devam etmeyi istedim.Kişilerden ziyade olaylarla ilgileniyordum fakat Eşref gibi hakkında çok az ve şüpheli kaynaklar bulunan birine denk gelince işler değişti.Bakalım,hayırlısı :)
Katkıların için de teşekkür ederim.
-
sordum hain değilmiş.
-
ats30 bunu yazdı:
sordum hain değilmiş.
kime ?
-
eşref kuşçubaşı bana göre hain değildir. eşref kuşçubaşı nın amacı savaş döneminde mısırdaki,suriyede,arabistandaki,lübnanda,filistinde ve diğer bir cok ülkede halkı ingilizlere,fransızlara karşı isyan ettirmektir ki. çoğunuz biliyorsunuzdur. m.kemal trablusgarp a gitmişti halkı ayaklandırmak için gizlice ve kaçak yollarla bir gazeteci sıfatıyla. eşref kuşçubaşıda bu tür şeyler yaptı. ama eşref kuşçubaşı hakkında pek geniş bir bilgiye ulaşçağını sanmnıyorum. teşkilatın 1 numaralı ajanıydı. ve coğu şeyi gizlidir. şu an bile teşkilatın uzantılarının olduğundan söz ediliyor yani cok derin bi konu bizi aşabilir. teşkilatın 30.000 adamı var ama kimse bunların kim olduğunu bilmiyor
''teşkiların 1916 da 30000 kişiye ulaşmışt. ajanlarının pek azı biliniyordu.resmi üyelik listeleri bulunmamakla beraber eşref kuşçubaşıya göre böyle bir listenin yayınlanması halinde yakındoğuda birçok devlet adamı rahatsızlık duyacaktı böyle bir liste onların 1.dünya savaşı öncesinde ve savaş sırasında türkler için neler yaptıklarını ve karşılığında ne kadar para aldıklarını gösterecekti. '