Laptopdaki Touchpadler Parmak Harici Metal Vb İle Calişmiyor?
-
Theory of operation in Touchpad From Wiki
There are two principal means by which touchpads work. In the matrix approach, a series of conductors are arranged in an array of parallel lines in two layers, separated by an insulator and crossing each other at right angles to form a grid. A high frequency signal is applied sequentially between pairs in this two-dimensional grid array. The current that passes between the nodes is proportional to thecapacitance. When a virtual ground, such as a finger, is placed over one of the intersections between the conductive layer some of the electrical field is shunted to this ground point, resulting in a change in the apparent capacitance at that location. This method receivedU.S. Patent 5,305,017 awarded to George Gerpheide in April 1994.
The capacitive shunt method, described in an application note by Analog Devices,[6] senses the change in capacitance between a transmitter and receiver that are on opposite sides of the sensor. The transmitter creates an electric field which oscillates at 200-300 kHz. If a ground point, such as the finger, is placed between the transmitter and receiver, some of the field lines are shunted away, decreasing the apparent capacitance.
link :
http://en.wikipedia.org/wiki/Touchpad
--------------------------------------------------------------------------------
Burada koyu yazilan yerden anladigim: insan parmagi, yapay topraklama ile touchpadin altindaki film seklinde bulunan matriksteki her kesisim noktasindaki kapasitorlerde elektriksel alanlarda bir dengesizlik yaratyor ve bu sekilde fare imlecini yeri tesbit edilip harreket ettiriliyor.. bildigimiz bir "metal parcasi" ( ki elektiriksel alana sokuldugunda bozulma yaratir) peki neden insan parmagi ile aynı işlevi görmüyor.
belki bilen birileri cikabilir :P
-
Kısaca touchpad'i neden grafik tableti gibi kullanamiyoruz?
-
evet apple'da bu teknolojiyi iphone'da kullanıyor.
buna capacitive ekran deniyor,nokianın n97 gibi takozlarında veya eski nesil pda larda resistive ekran vardır.Bu ekran,üstüne yapılan basıncla calısır(bi nevi yanında verilen kalemlerle falan)
mesela iphone'u diğer dokunmatik ekranlardan ayıran budur.Bu kullanımda kolaylık sağlar parmağını sürtmeklemi daha kolay kullanırsın yoksa bastırarak,sürterekmi?bildiğim kadarıyla telefonlar için bunun patenti apple'da ve kolay kolay kimseye vermiyor.bunun yuzundende nokia yarıstan geri kalmamak için klavye falan koyuyor telefonlarına.kısacası detaylı arastırma yapmak istersen capacitive ekran diye arastırma yap.neden kullanılıyor sorusunun cevabı ise basit.kolaylık.cünkü parmagının minimum teması imleci hareket ettirmek için yetiyor.öteki türlü parmagından ziyade tırnagını kullanmak zorunda kalırdın
-
çok basit biz topraklama görevi görererek - yükleri sömürüyoruz + yüklerin hakimiyetine giriyor touchpad parmağımızın değdiği yer ise nötr eğer metal bir parça değdirirsen protonlar metal parçaya akar daha doğrusu paylaşılır bu yüzden nötr bir bölge yaratamazsın ve imleç hareket etmez
-
daha hassas olsun diye bastırmak yerine sürterek yada değerek çalıssın diye
-
thrbtcell bunu yazdı:
-----------------------------
Kısaca touchpad'i neden grafik tableti gibi kullanamiyoruz?
-----------------------------aynen benim de merak ettiğim buydu çünkü bizzat denedim hiç bişey çizilmiyo yahu =)
-
hackworm bunu yazdı:
çok basit biz topraklama görevi görererek - yükleri sömürüyoruz + yüklerin hakimiyetine giriyor touchpad parmağımızın değdiği yer ise nötr eğer metal bir parça değdirirsen protonlar metal parçaya akar daha doğrusu paylaşılır bu yüzden nötr bir bölge yaratamazsın ve imleç hareket etmez
-----------------------------yani cok kullanirsak yukler biteceginden ( notrleneceginden ) bi sure calismaz mi tucped .)
-
schizophrenictr bunu yazdı:
-----------------------------hackworm bunu yazdı:
-----------------------------yani cok kullanirsak yukler biteceginden ( notrleneceginden ) bi sure calismaz mi tucped .)
-----------------------------hayır tabiki de nötrlerşmek yüksüzlük değildir yük eşitliğidir(+=-) + ve - yüklerin olmaması imkansızdır öyle bişey madde değildir
-
hackworm: yüksüz olan şeylerin madde olamıycağını söylemişsin ama bildiğim kadarıyla nötron yüksüz ve maddedir. yanılıyor muyum yoksa :/
-
1- ben mi yanlış biliyorum, elektrik akımı, atomun orbitallererindeki elektronlarin hareketinden meydana geliyor. Ve protone ve notron cekirdekte, merkezde sabit. istisnasi alfa beta gama benzeri isimalar. ve cekirdek reaksiyonlari..
2. Touchpad de ikinci denememde, bildiginiz yemek kaşıgının geniş kısmı ile fare imlecini zorlanmadan hareket ettirebildim, cift tıklamada buna dahil. Çok sivri metaller işe yaramıyor. Sanırım, bu grafik padlerde gecen bir ibare vardi LPİ'nin ( line per inch= inc basina satir = matriksdeki kapasitorlerin sayisi ) laptop touchpadinde cok dusuk olmasinda kaynaklaniyor ve temas noktasini bir miktar genis tutmak gerekiyor.
-
NoktaliVirgul bunu yazdı:
-----------------------------hackworm: yüksüz olan şeylerin madde olamıycağını söylemişsin ama bildiğim kadarıyla nötron yüksüz ve maddedir. yanılıyor muyum yoksa :/
-----------------------------hacı atom maddenin en küçük yapı taşı onun içindeki ağırlığı falan ihmal edilen nötron madde mi bilemem somut bi delilin warsa bende örenmek isterim ama bence madde deil
thrbtcell bunu yazdı:
-----------------------------1- ben mi yanlış biliyorum, elektrik akımı, atomun orbitallererindeki elektronlarin hareketinden meydana geliyor. Ve protone ve notron cekirdekte, merkezde sabit. istisnasi alfa beta gama benzeri isimalar. ve cekirdek reaksiyonlari..
2. Touchpad de ikinci denememde, bildiginiz yemek kaşıgının geniş kısmı ile fare imlecini zorlanmadan hareket ettirebildim, cift tıklamada buna dahil. Çok sivri metaller işe yaramıyor. Sanırım, bu grafik padlerde gecen bir ibare vardi LPİ'nin ( line per inch= inc basina satir = matriksdeki kapasitorlerin sayisi ) laptop touchpadinde cok dusuk olmasinda kaynaklaniyor ve temas noktasini bir miktar genis tutmak gerekiyor.
-----------------------------hacı doru biliyosun 1. maddede ama eksik biliyosun senin bahsettiğin iletim şekli sadece metallerde olur hatta bu metallerin elektriği iyi iletmesinin nedenini açıklar