folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Laptopu Telefon Şarj Aletiyle Şarj Etmek

Laptopu Telefon Şarj Aletiyle Şarj Etmek

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    affetmez
    affetmez's avatar
    Erkek

benim laptop biraz külüstür olduğu için type c yok. soket için type c dönüştürücü aldım. ancak nasıl bir şarj aleti iş görür bilmiyorum. Volt amper falan nasıl olmalı? 

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bilirkişi
    mkyb
    mkyb's avatar
    Erkek

Anakart desteklemiyorsa kullanamazsın. Kaldı ki Type-C ile şarj olan laptoplar absürt derecede pahalı.

Yaşlandıkça 50 liralık saatin ve 5.000 liralık saatin aynı şeyi gösterdiğini fark edeceksin. 1.000.000 liralık ve 100.000 liralık ev aynı yalnızlığı barındırır. 1.000 liralık Android ile 20.000 liralık iPhone Pro kimse aramadıktan sonra aynıdır. Materyalist şeylerde gerçek mutluluk bulunmaz. Asıl mutluluk bir çift memededir. Enflasyon yüzünden bu imzayı bir ara güncellemek lazım. Bin liraya telefon kalmadı. :(
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    abka
    abka's avatar
    Erkek

aynının lenovo için olan versiyonunu almıştım. elimdeki 100w adaptöre güvvenerek. en azından şarj eder diye düşünmüştüm ama hiç çalışmadı bile. kaldı ki pc nin yanında gelen 170w adaptörün de yetersiz kaldığını düşünüp 230w adaptör satın alanlar varmış. Elektrik aldı mı bilmiyorum ama 100w adaptör ile hiç algılamadı bile.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

Çok gereksiz bir risk. 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek

Laptop 2015 sonrası bir modelse ve marka da düzgünse kuvvetle muhtemel bir sorun çıkmaz. Anakart gelen gücü durumuna göre regüle edebiliyor çoğu makinede.

Ama iki önemli mesele var hocam.

Bir, güç düzeyi. Iki, iletişim protokolü.

Senin yaklaşık 19.5V / 3.3A ve 65W üzeri güç sağlayabilen bir adaptöre ihtiyacın var.

Bu değeri sağlayabilen modern adaptörler var, genelde hızlı şarj özelliği olan telefonlarla birlikte gelen adaptörler bunlar. Arkasını okuman gerek. Demek istediğim, rastgele adaptör kullanamazsın.

Laptop adaptörleri sadece elektrik vereyim diye çalışmıyorlar. Anakartımız adaptöre ne kadar güç istediğini söylüyor.
    Eğer adaptör bu talebi düzgün anlayamazsa ya da sağlayamazsa, takriben şöyle bir döngü hasıl oluveriyor:

- Anakart: Bana şu kadar volt, şu kadar amper ver.

- Adaptör: ???

- Anakart: Neyse, istemiyorum bir şey, bok kafalı!

- (5–10 saniye sessizlik)

- Başa dön.

Bu döngü yüzünden şarj bir var bir yok olabilir. Cihaz kapanabilir, pil yavaş dolabilir ya da hiç dolmayabilir. Cihazın performans modu sürekli değişeceği için kullanım deneyimini kötü etkileyebilir. (Hadi bunu devre dışı bırakabilirsin). Fakat fiiziksel olarak pil ömrünü de düşürebilir...

Özetle "Type-C dönüştürücüyle takayım da çalışsın" diyemiyoruz maalesef :(

Hem adaptörün hem yeterli gücü sağlaması lazım, hem de laptopla anlaşabildikleri bir protokol üzerinden konuşabiliyor olması lazım. Ikincisini eğer üretici sağlamadıysa, sen sağlayamazsın.

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baristbt
    baristbt's avatar
    Erkek
    end bunu yazdı

- Anakart: Bana şu kadar volt, şu kadar amper ver.

- Adaptör: ???

- Anakart: Neyse, istemiyorum bir şey, bok kafalı!

- (5–10 saniye sessizlik)

- Başa dön.

power-delivery bu kadar güzel anlatılmazdı :D

http://www.leyladansonra.com/
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    3Dxsolid
    3Dxsolid's avatar
    Erkek

Hocam voltaj ve amperi (toplamda gücü) tutturursan lehimle bile çalışır yalnız senin bence bir invertere ihtiyacın var. Bildiğim tüm adaptörler 20w-25W (5 volt- 2 amp) ortalama ve bu volt/akım ile bir laptop çalıştırman zor gibi

Hayırlısı...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek

İhtiyacın olan USB PD trigger entegreli soket çevirici. Şarj aleti de 20V ve en az orijinal adaptörün verdiği akımı verebilmeli (19V 3.43A ~= 65W gibi). Bence bunların toplam maliyeti laptopun orijinal sarj aletinden fazladır. 

Not: 20V sıkıntı çıkarmaması lazım (standart sarj aletleri 19V olsa dahi). Çünkü +-%5 tolerans desek 19*1.05=19.95 gibi bir değer yapıyor. Kablonun iç direnci vs. rahat kurtarır.

YeniHarman tarafından 23/Tem/25 23:23 tarihinde düzenlenmiştir

Olaylara karışmayın!
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emnimax
    emnimax's avatar
    Erkek

Kendi sarj aletinden baska alet kullanmayı asla tavsiye etmiyorum,

Bi arkadaşım macbook a lenovo laptopunun type c sarj aletini taktı 1 saat sonra kapandı açılmadı cihaz

4000 TL ye tamir ettirdik

Toplam Hit: 1264 Toplam Mesaj: 20
laptop bakım