folder Tahribat.com Forumları
linefolder Donanım & Driver
linefolder Laptopu Telefon Şarj Aletiyle Şarj Etmek

Laptopu Telefon Şarj Aletiyle Şarj Etmek

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek
    emnimax bunu yazdı

Kendi sarj aletinden baska alet kullanmayı asla tavsiye etmiyorum,

Bi arkadaşım macbook a lenovo laptopunun type c sarj aletini taktı 1 saat sonra kapandı açılmadı cihaz

4000 TL ye tamir ettirdik

çocukken 1000 euro luk yamaha org un adaptörü yerine canon tarayıcının adaptörünü takmıştım org yandı aq.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emnimax
    emnimax's avatar
    Erkek
    PanxeR bunu yazdı
    emnimax bunu yazdı

Bi arkadaşım macbook a lenovo laptopunun type c sarj aletini taktı 1 saat sonra kapandı açılmadı cihaz

çocukken 1000 euro luk yamaha org un adaptörü yerine canon tarayıcının adaptörünü takmıştım org yandı aq.

sen çocuksun en azından hocam bizim arkadaş bide bu işlerin içinde sayılır :D

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Elif - Efe
    undefined-01
    undefined-01's avatar
    Homo
    emnimax bunu yazdı
    PanxeR bunu yazdı
    emnimax bunu yazdı

Macbookumda bende mobil zamnlarimda lenovo sarj aleti kullaniyorum. Gayette sorunsuz calisiyor.

Birde Ugreen'in 300Wlik masa ustu sarj aletinden 2 tane aldim. Ofiste ve evde birer tane koydum. masada o hep sabit. Ancak turkiyeye vs geldigimde lenovoyu alip yanima kullaniyorum.

Bu aralar fazla yogunum. Unuttugum seyler oluyorsa affola. DM vs atın.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emnimax
    emnimax's avatar
    Erkek
    rakkoc bunu yazdı
    emnimax bunu yazdı
    PanxeR bunu yazdı
    emnimax bunu yazdı

Macbookumda bende mobil zamnlarimda lenovo sarj aleti kullaniyorum. Gayette sorunsuz calisiyor.

Birde Ugreen'in 300Wlik masa ustu sarj aletinden 2 tane aldim. Ofiste ve evde birer tane koydum. masada o hep sabit. Ancak turkiyeye vs geldigimde lenovoyu alip yanima kullaniyorum.

hocam senin kullandığın sarj aletleri macbook sarj aletinin değerlerine çok yakın olmuş olabilir sorunsuz kullanıyorsundur,

ama bu benim açımdan demek değil ki asla sorun yaşanmaz,

o yüzden her aletin kendi şarj aleti her zaman daha sağlıklıdır.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    emnimax bunu yazdı

Bu olay biraz garip,

Type C universal bir arabirim, type c soketli şarj aleti olup alet type c pd olmayabilir.

Bende 100w'lık type c şarj aleti var, 5 lokasyonda. 3ü farklı marka. Her şeyi onunla şarj ediyorum. Ipad, mac, lenovo laptop, aklına ne gelirse.

Chatgpt'ye senin yorumunu sordum.

👎 Olumsuz örnek niye olmuş olabilir?

• Lenovo adaptörü sahteydi veya bozuktu.

• Kablo arızalıydı, kısa devre yaptı.

• Şarj portu önceden hasar görmüştü ve bu sadece tetikleyici oldu.

• MacBook'ta zaten bir donanım sorunu vardı, bu olayla tesadüfen çakıştı.

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    YeniHarman
    YeniHarman's avatar
    Erkek
    emnimax bunu yazdı
    rakkoc bunu yazdı
    emnimax bunu yazdı
    PanxeR bunu yazdı
    emnimax bunu yazdı

hocam senin kullandığın sarj aletleri macbook sarj aletinin değerlerine çok yakın olmuş olabilir sorunsuz kullanıyorsundur,

ama bu benim açımdan demek değil ki asla sorun yaşanmaz,

o yüzden her aletin kendi şarj aleti her zaman daha sağlıklıdır.

Şimdi standart var, diyor ki ben üniversalim. Benim standardıma uyan tüm diğer cihazlarla çalışırım. Aha bu da benim sertifikam.

USB PD için konuşuyorum. Sarj aleti ile kullanan cihaz (hatta kablo bile) önce iletişim kuruyor. Ben bu kadar gerilim ve bu kadar akım isterim, sende var mı? Var. O zaman ver. Yok mu? Yoksa ben çalışmam.

Burada olay düzgün, standartlara uygun ve gereken teknik özellikte malzeme kullanmakta. Abuk sabuk bir type-c kablosu alırsın, orijinal sarj aleti bile kullansan o kablou tutuşur ya da en iyi ihtimalle sarj etmez. Çünkü cihaz gerilim düşümüne göre sarjı kesebilir.

https://www.youtube.com/watch?v=vKJWwBXRPuI

https://evrimagaci.org/usbc-nedir-tek-bir-usb-kablo-ihtiyac-duydugumuz-tum-dijital-baglantilara-hukmedebilir-mi-15693

...lk bakışta çok basit bir şeydi: yeni çıkan Samsung Galaxy Tab S10 Ultra’yı aldım. Dev gibi ekran, akıcı performans, kalem desteği… Her şey muhteşemdi. Ama kutuyu açtığımda tam anlamıyla hayal kırıklığına uğradım. Adaptör yoktu. Evet, 40 bin TL’ye yakın bir tablet alıyorsun ama içine şarj aleti koymuyorlar. Bu, bana göre sadece ayıp değil; aynı zamanda kullanıcıya yapılmış ciddi bir saygısızlıktı.

Yapacak bir şey yoktu. Tableti bir şekilde şarj etmem gerekiyordu. Gittim, uygun fiyatlı, üzerinde kocaman “65W hızlı şarj” yazan bir adaptör aldım. Güya hızlıydı. Kutuya öyle yazmışlardı. Tableti taktım, şarj olmaya başladı ama bir gariplik vardı. Yüzde 20’den 80’e gelmesi 3-4 saati buldu. O anda anladım: bu “hızlı” sadece kutuda yazıyordu, gerçekte ise taş devri şarjı gibiydi.

İşi biraz araştırınca, Samsung’un “Süper Hızlı Şarj” diye başka bir sistem kullandığını öğrendim. Meğer bu iş sadece watt değeriyle ilgili değilmiş. Samsung cihazlar, hızlı şarj için PPS (Programmable Power Supply) protokolünü zorunlu kılıyormuş. Adaptörün bu protokolü desteklemesi gerekiyormuş ki tablet kabul etsin ve 45W civarına çıkabilsin. Elimdeki adaptör 65W veriyor gibi görünse de PPS yoktu. Yani tablete göre hızlı şarj değil, yavaş şarj bile sayılmazdı.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kez işi şansa bırakmadan gittim ve Samsung’un orijinal 65W Trio adaptörünü aldım. Cihaz nihayet olması gerektiği gibi şarj olmaya başladı. Ancak bu sefer başka bir sorun baş gösterdi: ben aynı adaptörü, gaming laptopumu da şarj etmek için kullanmak istiyordum. Cihazımda RTX 4070 ekran kartı var. 330W’lık devasa adaptörü var ve her yere taşımak eziyet. Ben de bu yüzden USB-C üzerinden şarj eden taşınabilir bir çözüm arıyordum. Ne güzel olurdu: hem tableti hem laptopu aynı adaptörle şarj etmek…

Ama olmadı.

Samsung’un adaptörü tableti şarj etti ama laptopu tanımadı. Takıyorum, sistem ışığı yanmıyor, şarj başlamıyor. Çünkü bu adaptör, sabit 20V çıkış vermiyor, ağırlığı PPS profiline dayalı bir tasarım. Yani tableti besliyor ama laptopu hiç tanımıyor. Çünkü gaming laptoplar genelde sabit PD profili (örneğin 20V/3.25A) istiyor, PPS gibi dinamik voltaj pazarlığı yapan sistemleri tanımazlar...

yazının devamı: https://evrimagaci.org/blog/sarj-maceram-watt-degil-protokol-muhimmis-20653

Olaylara karışmayın!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    emnimax
    emnimax's avatar
    Erkek

arkadaşlar bizim arkadaşın kullandığı adaptör  + kablo gibi birşey değildi aşağıdaki linkteki adaptörden di

olay sadece kablo değil yani

https://www.perpagrup.com/lenovo-20v-225a-45w-usb-type-c-orjinal-sarj-aleti-adlx45ycc3a

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    end
    end's avatar
    Erkek
    emnimax bunu yazdı

arkadaşlar bizim arkadaşın kullandığı adaptör  + kablo gibi birşey değildi aşağıdaki linkteki adaptörden di

https://www.perpagrup.com/lenovo-20v-225a-45w-usb-type-c-orjinal-sarj-aleti-adlx45ycc3a

20V 2.25A 45w guc verebilio alet, senin arkadasin laptopunun bozulasi gelmis olabilir mi acaba hocam askdljasfkasd

Fazla guc veriyor olsa bozar diyecegim, ama altinda falan kaliyordur muhtemelen, ki bu da aleti bozacak bi durum degil.

0x0480 takilin madem ﷽﷽﷽
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kaan
    Kaan's avatar
    Erkek
    emnimax bunu yazdı

Bunun 65w olanı var şirkette, herkes şarja takıyor. Hatta toplantı masasının üstünde olduğu için gelen giden telefonunu, bilgisayarını şarj ediyor.

Bendeki şarj aleti lenovo thinkpadle birlikte gelmişti.

Toplam Hit: 1272 Toplam Mesaj: 20
laptop bakım