Linus : Linux "Şişmiş Ve Kocaman"
-
LinuxCon 2009'da Linux'un yaratıcısı Linus Torvalds açık kaynak kodlu kernel'in iyice şiştiğini
ve dev gibi olduğunu söyledi.
Portland, Oregondaki Yuvarlak masa tartışmaları esnasında moderatorlük yapan
Novell mühendisi James Bottomley, Linus Tovalds'a Linux kernel özelliklerinin
yeterince istikrarlı hale gelmeden, çok hızlı çıkıp çıkmadığını sordu. Bir Intel
araştırmasına gönderme yapan Bottomlet her yeni Linux kernelinde performansın
yüzde 2 düştüğünü belirtti. Son 10 sürümle birlikte toplam düşüşün yüzde 12'ye
ulaşmış durumda olduğunu söyleyerek, Linus'a "Bu bir problem mi?" sorusunu yöneltti.
Torvalds'ın cevabı oldukça net oldu "Şişiyor ve dev gibi oluyoruz. Evet bu bir problem" dedi.
Linux topluluğunun bu soruna karşı ne yaptığı sorulduğunda ise "Ee, bir planımız olduğunu
söylemeyi çok isterdim" dedi...
Kalabalıktan gelen alkış ve gülüşlerin ardından "Demek istediğim şu ki bundan 15 yıl önce
istediğim küçük, rafine ve hiper-verimli kernelden çok uzağız. İcache izi korkutucu derecede
büyük, kernel dev gibi ve şişmiş durumda. Her yeni eklenen özellikle birlikte daha kötü hale
geliyor. İstikrar ise bir problem değil. Eklediğimiz hızda program hatası tespit ederek gideriyoruz."
Kendisine bu seviyede entegrasyonun kabul edilebilir olup olmadığı sorulduğunda ise bunun kabul
edilemez olsa bile kaçınılmaz olduğunu belirten Torvalds, sonuçta Linux'un eklenen özelliklerle
daha geniş kitlelere ulaştığını ve şişme konusunda Windows ile aynı kaderi paylaştığını söyledi.
Bottemley "Özetle birilerinin çıkıp bir plan yapmasını ve o yüzde 12 performansı gelecek sene
yerine koymasını bekliyorsunuz. Sonuçta bu açık kaynak" diye esprili bir şekilde konuyu kapattı.//
windows gibi linux da her geçendün performans kaybediyor yani sistem kendi kendini kirletiyor şuan için karneli sadece kendi donanımınız için derlemek en iyisi ama bu konuda iyi olmayanlar problemle karşılaşabilirler =)
-
gnome un yaratıcısı da microsoft altında açık kaynak bölümünde çalışmaya başlamış :W
rms delirmişti =)))))))
ilk kullanıcıları göz önüne alırsak adam haklı :P =))
-
Microsoft & açık kaynak; aynı cümle içerisinde birbiri ile ilişkili olarak ne kadar tuhaf duruyor :)
-
DarkSkull bunu yazdı:
-----------------------------
Microsoft & açık kaynak; aynı cümle içerisinde birbiri ile ilişkili olarak ne kadar tuhaf duruyor :)
-----------------------------bunda da tekel olmaya çalışacak hali yok ms in ama soyundu bu işe o da =))
@serseri
özel bir şey için istemiyorsan senin zevkine kalmış orası tamamen...
ben ubuntuyu silersem ama gentoo veya arch ı kuracağım...
-
Microsoft açık kaynak yaptığı programların web sayfalarına bir de bağış linki koyar :) Kullanacağım birşey olursa (pek sanmıyorum ama) 1 $ bağışlarım :p
-
ms neyi düzgün yaptı ki bizim işimizi kolaylaştıracak bir şey yapsın açık kaynak adına :P
-
Aynı şekilde sistemlerde hızlanıyor ama,
-
hayır ben mevzuyu anlamıyorum amaç ne ???
kullanıcıları konsola mahkum etmek mi ??
dağıtımlar kullanıcıları çekmek için sürekli birşeyler yapıyor.Tamam bu windows un çift click mantığına yaklaşıyor herşey kolay oluyor..Fakat pazarda büyüyor.
Linus amca önce ne yapmak istediğini açıklasın .. Kendi felsefesi kendi kontrolünden mi çıktı yoksa ?? Açık kaynak şu bu ohooo....
Sen windowsta program files ı zor bulan adamı konsola geçirirsen işler değişir.Hea yok kardeşim geçmesin dersen zorlaştıralım linux dağıtımlarını o zaman...Bakalım nasıl olacak.
Bence linuxun gittiği yer güzel.Windows a kafa ttutabilmesi için bu şekilde olması gerekiyormuş demek ki bu şekilde oldu.Bir çok kullanıcı ubuntuda rahat ediyor.Şimdi yok ubuntu kötü fedora , suse tarzı dağıtımlara geç demek mi gerekiyor anladım !
-
o degilde son günlerde linux kullananlarda aşırı bir artış var.
Siteme günde 560 tekil ziyaretçi geliyor bunların 80 tanesi linux digerleri windows. eskiden 3-5 linux alayı windows olurdu.
Ayrıca gördügüm diger şeyde %73 oranla firefox kullanılıyor,
10 yıla kalmaz windows iyice geriye düşer
-
İşi bilen adam zaten kendi kernelini kendi derler, performans ayarlarını yapar istediği performansa getirir sistemi.
-
DarkSkull bunu yazdı:
-----------------------------
İşi bilen adam zaten kendi kernelini kendi derler, performans ayarlarını yapar istediği performansa getirir sistemi.
-----------------------------artık çekirdeği derlemek için işi bilmeye gerek yok zira googleda 10000000 tane döküman var çekirdek derlemeyi anlatan