Linux Dağıtımlarında Güvenlik?
-
Linux bilmeyenlerin elinde çok tehlikelidir, çünkü virüs yersen zaten anlama ihtimalin çok zor.
Windows'da bir şekilde artık anlaşılıyor gerek kendi güvenlik duvarının aşırı güçlü olması gerek 3.parti uygulamalarının artık çok ileri seviyeye gelmesinden son kullanıcı için yeterince güvenli
Zaten bir şekilde hedef alınırsan işletim sistemlerinden bağımsız olarakta virüs yedirme şanslar var.
Linux dağıtımlarının içinden girip dışından çıkan hayatını bu işe adamış insanlar var adamlar gentoo kuruyor işlemcinin çalışma frekansına kadar elle ayar yapıyorlar. böyle bir gizli kod olsa fark edilir.
-
zalimadam bunu yazdı
bende bir soru sorarak konuyu açan kişinin de faydalanmasını istiyorum.
windowsta olsun linuxta olsun ağ trafiğini sıkboğaz edip trafiği tamamen kullanıcının tercihine brakan yazılımlar var.
kurduğunuz anda trafiği kesip hangi uygulamanın internete çıkıp çıkmayacağını kontrol eden firewalllerden.
gizlilik için bunlar nekadar fayda sağlar ?
windowsta telemetry güncellemelerini silmek yerine böyle bir programla herşeyi yönetmek en garanti yöntem değil mi.
ama şöylede bir sorun oluyor .
mesela firefox.exe internete çıkmak için svchost.exe ninde serbest brakılması gerekiyor.
svchost.exe nin ibnelik yapıp telemetry bilgilerini göndermediğini nereden bileceğiz ?
ancak program hangi exe nin hangi ip ye bağlandığını ayrıntılı gösterecek bizde karar verecez ama okadar şeyi takip etmek te sorun.
hangi protokolu hangi uygulamayı açtığını veya limitlediğini yönetmek cidden zor. bir kere benzer bir durumda bir logu dışarı basmak için dns protokolunu kullanmıştım. windows da custom bir dns servera dig komutları ile encoded bir stringi çözümletmeye calisiyordum. dns serverda kendi yazdiğim 53 portu dinliyip domain name i loglayan bir dns serverdi.
sene 2014-15 civari hiç bir antivirus tanımamıştı.
demek istediğim şu ki, hiç bir şey %100 güvenilir olmayacaktir. Bu yuzden kullandiğin yazılımların kaynakları güvenilir olması için gayret edin, crackli yazılımlardan uzak durun.
-
-
EmQceR bunu yazdı
NSA en büyük kazığı SELinux ile attı zaten bize, kösteklikten başka bir şeye de yaramıyor çoğu zaman :)