Linux Goç Projesi (Server Ve Kullanicilar)
-
Merhaba arkadaslar; Kendim ztn bir suredir linux kullanmakta idim. (ubuntu) Calisma arkadaslarim ile de karar aldik calistigimiz yerin tamamini linux'e gecirmeyi dusunuyoruz.
Server olarak (Mandriva dusunmekteyim) ;
MySql Data server
Mail Server.
Ftp Server.
NAS.
Firewall. (MAC ve IP eslesmeli olmasi lazim)
Apache (PHP - Java - Python) server
5651 icin Loglama
SAMBA (kullanici yetkilerini yonetmek icin gerekecek heralde)Kullanicilarda ise (ubuntu dusunmekteyim yada mint gibi bir sey);
Chromium veya chrome yaninda firefox.
Open Office.
skype.
Java JRE.Bu konularda daha onceden deneyimi olan arkadaslarin server secimim kullanmam gereken uygulamalar hakkinda onerileri olabilir mi acaba ?
-
bildiğim kadarıyla centos serverlar için baya iyi onu dene istersen.bizdekilerin hepsi centos canavar gibi çalışıyorlar.
-
Sunucu olarak mandiriva kullanman pek saglıklı olmaz
Centos,suse,fedora veya debian önerebilirim.Şimdi hem nas hemde servis sunucularının aynı alette olmasına karşıyım.Nas için ayrı bir sunucu kurup üstüne openfiler kurman daha mantıklıdır.Openfiler nas olarak düşünülen özel bir işletim sistemi oldugu için ciddi performans kazancınız olur.
FTP ve Mail sunucuları için sanal kullanıcı yaratmanız lazım bunları nasıl yapılıcagını biliyormusun?
Firewall olarak iptables dediklerini yapabiliri.Loglama içinse çeşitli opensource yazılımlar var ben squit üstüne modül yazmıştım.Samba illa kullanıcı yetkilerini yönetmek için gereksiz openldap sunucusuyla AD'deki bir çok şeyi yapabilirsin
-
server icin centos daha mantikli bence
-
RedHat alacak paranız yoksa tabiki CentOs
-
bilgi olduktan sonra windows linux unix fark etmez,bilgi olmadıktan sonra windows olsa ne olur unix olsa ne olur,
linuxun yerine unix kullan onnan daha iyi,ağ için FreeBSD,diğer konular için OpenBSD kullan
-
Zaten sirketteki buyume ile yeni PCler ve Serverlar icin Windows lisansi almamak icin Linux'e gecmek istiyoruz yoksa kendim MCSE egitimini tamamlamiz bir sistem uzmaniyim. Suan C# ile program gelistirmekte olsamda Java ile Linux yapisina gecmeyi planliyorum.
Active directory yapisinin CentOS karsiligi varmidir acaba ? forumlardan anladigim kadari ile Samba bu islemlerde gorev aliyor ?Edit : 2 Makineye Mandirava kurdum suanda kurcaliyorum ztn birde CentOS kurayim deniyim birazda onu
-
rakkoc bunu yazdı:
-----------------------------
Zaten sirketteki buyume ile yeni PCler ve Serverlar icin Windows lisansi almamak icin Linux'e gecmek istiyoruz yoksa kendim MCSE egitimini tamamlamiz bir sistem uzmaniyim. Suan C# ile program gelistirmekte olsamda Java ile Linux yapisina gecmeyi planliyorum.
Active directory yapisinin CentOS karsiligi varmidir acaba ? forumlardan anladigim kadari ile Samba bu islemlerde gorev aliyor ?Edit : 2 Makineye Mandirava kurdum suanda kurcaliyorum ztn birde CentOS kurayim deniyim birazda onu
-----------------------------Yazdıklarımı okumadın galiba.AD'in tam karşılıgı samba degildir OpenLDAP'dır
-
Hocam sunucu olarak öncelikle SuSE öneririm. Diğer sistemlerle entegrasyonu kolaydır, yönetim araçları çok kullanışlıdır, sıkıntı çekmezsin. YAST diye google'da ve resimlerde arama yaptır yönetim arayüzünün şekline şemaline bak, genel bir fikir verir.
Sonrasında CentOS derim, RedHat'le birebir aynıdır (logo ve isim hariç). Redhat dokümanı çok kapsamlıdır onlardan faydalanabilirsin.
-
free bsd yi ben tavsiye edeyim.

-
Sunucu için debian veya free bsd daha mantıklı olacaktır