folder Tahribat.com Forumları
linefolder Linux ve Diğer İşletim Sistemleri
linefolder Linux Neden Kitlelere Ulaşamaz (Pcde)

Linux Neden Kitlelere Ulaşamaz (Pcde)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    o6u2
    o6u2's avatar
    Erkek

zumsuk senin derdin nedir hocum :)

haklısın aslında distrolar arasında milletin en bildiği tanıdığı olan ubuntu bile kaç senedir yerinde sayıyor (ve hatta bence son 2 sürümdür geriye gidiyor) ubuntu böyleyse diğerleri nolacak demek istiyorsun.

linux distrolarının stabilitesine ve kişiselleştirilebilirliğine hayranım, hatta ubuntu gibi bikaç dağıtımın tasarımına güzelliğine de hayranım (unityden önce tabi)
    windowsa bi karşı duruş sergileme gibi liseli bi düşünceyle yıllar önce bastım cd'yi kurdum ubuntuyu, hem de windows partisyonunu da silerek, heyecanlıydım ve benim için yeni bi başlangıç gibiydi.

birkaç hafta kullandım, fakat zamanla canım oyun oynamak istedi, wine ile playonlinux ile haşırneşir oldum sonuç alamadım, daha sonra websitemize logo tasarlamak için photoshop ihtiyacım doğdu ama malesef adobe linuxu pek de sklemiyordu (gimp var diyeni döverim).sonra düşündüm yahu özgür yazılım, bedava işletim sistemi, asi duruş + linux kullanıyor olmanın getirdiği hava falan iyi hoş da, an itibariyle windowstan artı olarak ne faydasını görüyorum diye sorguladığımda çoktan xp cdsini takmıştım bile.

yıllar geçti, bu sefer yeni bi bilgisayarım vardı ancak bikaç ay kullandıktan sonra çat çat donmaya başlamıştı ve pilini çıkarmadan düzeltilmiyordu, nvidianın yalnızca bu modeline özel bi hatası nedeniyle powermizer ekran kartına binen yüke göre fanları falan ayarlarken çakılıyordu, küçük bir yazılımla yahut nvidianın driver ayarlarından seçilerek powermizer kapatıldığında sorun çözülüyordu.

bu sırada artık pek oyun oynamıyor, photoshop falan takılmıyordum.tek yaptığım orta yaşlı kadınlar gibi internette gezinmek ve sosyal iletişimdi.haydi dedim linuxa bir şans daha.bu sefer pardusu denedim, aslında hoşuma gitti daha önce kde denememiştim.biraz ordan burdan kurcalarken çatırt diye takıldı makine.aklıma ekran kartı sorunu geldi.kurcalamadığım ayar dosyası, okumadığım forum ve man sayfası kalmadı ne yaptıysam powermizer özelliğini kapatacak bi yol bulamadım.dolayısıyla bilgisayarım mütemadiyen çakılıp kalıyor, üstüne üstlük çakıldığı sırada açık olan program pc tekrar açıldığında kullanılmaz hale geliyordu.

hemen vazgeçip windowsa dönmedim, mint kurdum, fedora kurdum, debian kurdum, suse kurdum, dönüp dolaşıp yine ubuntu kurdum.çare bulamadım ve elim mahkum windowsa döndüm.yeni bi makineye geçene kadar linux defteri benim için kapanmıştı.

benim bilgisyarımın donmasının suçunu linuxa atmıyorum, donanımsal bi problemim var kabul, fakat çözüm üretmenin mümkünatsızlığı için evet suçluyorum.

konuyla alakasız bi hikaye anlattım ama örnek olması için anlattım, şu açıdan örnek :

mutlu mesut windowsunu kullanan bi adama linuxu önermek için hiç bir sebebim yok, ki ben linux camiasını bu kadar seven aynı oranda microsofttan ve yazılımlarından nefret eden bir insan olarak eşime dostuma kullanmalarını öneremem, başlarına gelen ufak bi arızayı gidermek windowsta 5 dk sürerken linux dağıtımlarında bi sorun gidermek için sayfa sayfa forum ve manuel okumalarını, bazen günlerini haftalarını almasını üstüne üstlük çözememelerini önermek için baya küfüre aç olmam gerek.

keşke canonical ubuntuya verdiği desteği genişletse, linux kerneliyle çalışan android nasıl canavar gibi çalışıyor ve beğeniliyor görüyoruz. linux felsefesine ters olduğunu biliyorum fakat işin içine para girdi mi o developerlar kişisel bilgisayarlar için öyle bi linux dağıtımı yazarlar ki küçük dilinizi yutarsınız.

http://kocaer.me
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mx0TBT
    Mx0TBT's avatar
    Erkek

harika tespitler bravo

Ölümlü dünya. Yasin 38. Ayet
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Mad Scientist
    AMpul
    AMpul's avatar
    Erkek

çok basit, çünkü standartı yok. 11243241252545  çeşit linux var, birinde çalışan diğerinde çalışmıyor, kimse nerden başlayacağını bilmiyor vs, bir ara ubuntu tekelliğe yaklaştı, popülerite arttı ama hala çok yol var gidecek. 

Bu olay psikolojik, misal iphone un bu kadar tutulma sebebi de bu, apple 8-10 çeşit telefon çıkarsaydı hepsinin toplam satış rakamı iphone un tek başına olan satış rakamına yaklaşamazdı.

What I cannot create, I do not understand. — Richard Feynman
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

CyberAngel bunu yazdı:
    -----------------------------

Hocam  ben bu konuları çok okudum.Windowscular hiçbir zaman gel windows'a demez.. Ama linuxçülerin bir derdi varmış gibi gel linux'e derler.. Sen bu konuyu neden windows, neden linux a getirmemezi istememişsin ama bunu söyleyen sensin.Kitlelere ulaştığı için değil Windows kullanışlı ve kolay olduğu için tercih edilir.Tek bir komut bile bilmeden windows kullanıcısı olunabildiği için windows her zaman ezici farkla tercih edilir.Şimdilerde kurulumunu bile küçük bir çocuk rahatlıkla yapabilir.

Linux özgürlükse, windows nedir ? :) Eskiden linux bedava diye millete kakalamaya çalıştılar.Hayatım boyunca ne bu sisteme nede bu sistemi destekleyen paket programlara tek kuruş para vermemişim..Benim gibi para vermeyen milyonlarca insan da emin ol vardır.Yani lafı uzatmayım siz konunuzu tartışın ama windows ziker hacı :)) 

@mod: düzenleme :  http://www.tahribat.com/Uyulmasi-Gereken-Kurallar/Yeni-Konu-Ve-Mesaj-2/Kural-106

Windows ziker mi :) piyasa yüzdesi konusunda hangi konuda ziker ??

PRogramlamada mı ? Asp mi ? aaa onu bitirdiler aspx oldu oda tutmadı dimi ? sağolsunlar phpye istek arttı.c#ta mı ? visual basic vardı oda gitti dimi ? yakında aspx ve c# ta gider.PHp, java, python durduğu yerde durur.

O zaman nede ziker bu windows ? server konusunda mı ? güldürme.Hotmail'i ilk aldıklarında windows alt yapısını kurdular baktılar olmuyor windows server'ı düzeltene kadar unix kullandılar.Networkte kimse unix'in eline su dökemez ki bunu en kral windowsçular bile kabul ediyor.

Dur bakalım nede ziker ? güvenlik ? Tabi canım, truva + trojan + virus toplamı unix tabanlı sistemlerde 32 civarı.windowsta aylık 30 tane zararlı yazılım çıkacak.Buda değil demek ki.

O zaman performansta ziker.Yok yok onda da zikemez.Linux diyoruz geniş aile.Ufak dağıtım her türlü eline verir.Geçen okumuştum 14969.3 gün uptime diyordu linxuta.Aynısını windowstan bekleriz :) uzun süre boyunca sadece bekleriz.

Buda olmadı.Yenilikte mi ziker acaba ??? kde ve gnome'dan çaldıklarıyla mı ? yoksa apple'dan arakladıklarıyla mı ? 

----

Windowsun ziker dediğin tek noktası pazar payı oranıdır.Onunda sebebi oyunlardır.

Diyeceksiniz ki e kullanıcıya yakındı hani ? -> http://www.apple.com/tr/macosx/ kullanın sonra konuşalım.

tasarım, kullanım kolaylığı , en problemsiz upgrade mac ostadır.MAc osta bu kouda ziker.Windows oyun + adobe gibi şirketler + şirketlerin windows'a program yazması sonucunda %95 pazar payını yakalmıştır (ki buda başarıdır bu konuda ziker)

iphone ve android'den sonra işler çok değişti.Bir çok firma artık cihazların programlarını ipadlere, tabletlere vs.. yazıyor.işler karıştı.ios'unda unix olduğunu düşünürsek ; android+ios ortalığı zikti.Microsoftun 2 si kadar şansı yok.

Telefon pazarında da zikildi ?

neden bahsediyorsun hoca sen windows kimi zikiyormuş ? anlamadığınız nokta, Türkiye'de en çok clio var diye clio'yu (clio/symbol) en iyi araba sanmanızdır.Clionun pazar payı başarıdır, fakat kalite, güvence, konfor, performans konusunda o kadar da başarılı değildir.

windows yeni yeni toplamaya başladı.xp den win7'ye kadar saçma bir yoılcuğu mevcuttu.Win8 de performans ve grafiğe yeni bir soluk getirselerdi bu sefer kapak olacaktı.Açıkçası onuda bekledim.FAkat %95 pazar payına kanıp, ne yapsak gider mantığı ile yaklaştılar.

bu arada bu pazar payı dediğimiz şeyde kişisel bilgisayarlar içindeyken konuşulan.Server tarafına geçince işler değişiyor .. hani performans güvenlik vs.. konuşan arkadaş olacaksa.

--

Bu uzun yazı umarım windows'un nerede zikebileceğine güzel örnek olmuştur.Konunun bu kısmından sonra windows ziker, linux ziker, unix koyar, mac os ters çevirip düz.. şeklinde bir olaya girmeden linux dünyasını konuşmak dileğiyle

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek
    AMpul bunu yazdı:

çok basit, çünkü standartı yok. 11243241252545  çeşit linux var, birinde çalışan diğerinde çalışmıyor, kimse nerden başlayacağını bilmiyor vs, bir ara ubuntu tekelliğe yaklaştı, popülerite arttı ama hala çok yol var gidecek. 

Bu olay psikolojik, misal iphone un bu kadar tutulma sebebi de bu, apple 8-10 çeşit telefon çıkarsaydı hepsinin toplam satış rakamı iphone un tek başına olan satış rakamına yaklaşamazdı.

aman abi, linux'un en sağlam yanı çeşitliliğidir.Özgürlük sağlar, seçim sağlar.Bunların yanı sıra hepsinin .deb paketiyle çalıştığını düşünsene ? işte o zaman linuxta virüs yoktur diye gezemezdik.

bir dağıtımın pazar payının yüksek olmasıda kötüdür.Şu an linuxa virüs yazmamalarının ebebi pazar payı olduğu kadar derdidir..deb ayrı, rpm ayrı, pardus gibi özel dağıtım için ayrı (.pisi)... hepsinde çalışsın istiyorsa kaynak kodlarından derleticek.Virüsün kaynak kodlarını vermek demek, o virüsün etkisini %100 kaldırmak demektir.O zaman ne işe yarar ??

linux dünyasında android gibi olaya karşıyım aslına bakarsan.Tekelde toplamak kötüdür.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    efsane_212
    efsane_212's avatar
    Erkek

Stand ve raflarda satışa sunulan pc'lerde windows kurulu olarak geldiği sürece, son kullanıcı tarafında değişiklik olmayacaktır.

Önemli olan; hayatta "en çok şeye sahip olmak" değil, "en az şeye ihtiyaç duymaktır.
Toplam Hit: 5506 Toplam Mesaj: 37