Linuxla İlgili Değişik Yararlı Bilgiler
-
sandman bunu yazdı:
-----------------------------
Terminalde bir programı çalıştırdıgınızda eger çalışması çok uzun sürüyor yada sniffer,monitorining aracları gibi sürekli çalışıyor ve yeni bir komut yazamıyorsanız veya terminali kapattıgınıda programda kapanıyorsa 2 yöntem var
1)komutun sonuna & işaretini ekleyin tshark &
2)Screen komutunu kullanınız: screen
-----------------------------Screen yok ise sudo apt-get install screen ile kurabilirsiniz. Bu size screen komutu terminalde çalışırken(varsayıyorum BackTrack terminalinde arayüz olmadan çalışıyorsunuz dolayısıyla herhangi yeni bir terminal açmak problemiyle karşılaştınız) screen yazarak çalıştırın yeni çıkan terminali normal olarak kullanabilirsiniz bu esnada çalışan programı arkaya atmak isterseniz CTRL+a+d kullanarak programı Detached olarak arkada çalıştırabilirsiniz bu esnada screen size 2932 gibi bir sayı vericektir bu da arka planda çalışan programın id numberı. Arka planda çalışan programları listelemek için screen -ls ; seçmek için ise screen -r idnumarası yazmanız yeterli. Çok yararlı bir komuttur. Arayüzle karşılaşmak istemeyenlere direk screen -dmS pencere_ismi_olsun_bu bu_da_çalışmasını_istediğin_komut yazarak direk arka plana atabilirsiniz.
Farklı olarak,
Normalda terminalde çalışması süren bir programı CTRL+C kapatır. CTRL+Z ise arka plana durdurarak atar. Bu esnada imleç tekrardan yanıp sönmeye başladığı için yeni komut girebilirsiniz. CTRL+Z ile durdurulan programlar fg (foreground un kısaltılmışı) tekrardan ekrana gelecektir.
-
balik_ bunu yazdı:
-----------------------------
zumsuk hocam paket yöneticinden docky kurdum ama programlarda görünmüyor. alt+f2 yapıp docky yazıp çalıştır dedim tepki vermedi. neden acaba ? eksik paket mi var acaba, grafik ekranda birşey görünmüyor.
-----------------------------hocam uygulamalar / araçlar dan çalıştıracksın görünür altta.Dock simgesi var çapa.Ona tekrar tıkla, bilgisayar çalıştığında başla simgesini tıkla
-
bazı konsol komutlarını vermek istiyorum;
pwd bulunduğunuz dzini gösterir
ls -al bulunduğunuz dizindeki dizin ve dosyaları gösterir.whoami
hangi kullanıcı ismiyle giriş yaptığınızı gösterir.uname -a
sistem bilgisi özelliklerini gösterir.Kernel vs..last
sondan başlayıp geriye doğru kimlrin ne zaman giriş yaptığını gösterir.history
kabuğa girdiğiniz kodların listesi history | more şeklinde kullanabilirsiniz.| işaretini tire - nin altgr+tire tuşuna basarak yada <> tuşlarında | olabiliyor , ona basarak çıkartabilirsiniz.
ps -ax
ise sistem açıldıktan sonra çalışan işlemleri gösterirdf -h
sabit diskleri (alanlarıyla)dmesg
kernel mesajlarıdır (açılıştan itibaren)edit:
http://www.frmtr.com/linux-isletim-sistemi/465522-linux-ipuclari-cok-yararli-bilgiler.html
http://www.belgeler.org/lis/archive-tlkg-lis-5.html
-
Cok güzel bilgiler tebrikler
-

-
hocam harikasın resim cok iyi oldu