folder Tahribat.com Forumları
linefolder Eğitim & Ödev & Bilimsel Döküman
linefolder Lisansta Iken Akademik Makale Yayınlamak ??

Lisansta Iken Akademik Makale Yayınlamak ??

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    zone
    zone's avatar
    Erkek

Birçok konuda makale yayınladım. Ama hocam önemli olan 1 tane yayınlamak değil. Yani bazıları tezini yayınlıyor ve bitti. Bunun önemi yok. Herşeyde olduğu gibi süreklilik önemli. Aynı konuda sürekli yazıp sürekli yeni yayınlar bulacaksın. Daha sonra zaten seni farkeden o konunun takipçileri mailden yada bir şekilde ulaşıyor. 

Önemli olan süreklilik. Ben ilk olarak çalıştaylara, kongrelere, uluslararası - ulusal çapta (kendi alanımda) bir çoğuna katıldım. Makalelerim çalıştay raporunda yer aldı. Ama sonuç çok çok az. Daha sonra dedim böyle olmayacak araştırdım ve düşünce kuruluşlarının sitelerini buldum ve buralarda yayınlamaya başladım. 8. yazımda (1.yazımdan yaklaşık 1 yıl sonra) bana bir mail geldi ve uluslararası düzeye taşıdım kendimi (tabi mail nedir? ne demek istemiş? kimdir? ne yapılır? bu konuları akıl hocalarıma danıştım)

Şuan uluslararası çalıştayın Almanya zirvesine davet aldım.  Onun için çalışmaktayım. Bu konunun hükümet takipçisi de twitterdan ve mailden takip ediyor. (ee ben sivil iken yapıyorum ama onun görevi takip edecek tabi)

Mantık bu hocam. Ünlü bir makale sitesi bul orda başla. Yoksa ulusal - uluslararası dergilerin yayınına girecem diye uğraşmak boşuna iş. Onu eğer akademik kariyer düşünüyorsan yapacaksın. Onun için de elle tutulur bir veri, yeni bir teori bulman lazım. Ama CV'mde olsun. Bu alana ilgim var, amacım makam mevki değil diyorsan benim dediğim daha mantıklı.

bulamazsan farklı yayınlarda yardımcı olan düşünce kuruluşu önerebilirim. Tabi konunu söylemen lazım.

zone tarafından 25/May/17 04:22 tarihinde düzenlenmiştir
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    omerfurkan1098
    omerfurkan1098's avatar
    Erkek

Akademik teşvik diye birşey var. Yayınlandığında makale, aldığın atıf ve projeler akademik kadroda olanlar için puan ve yıl sonunda hesaplanan puana göre de her ay maaşın yüzde 40civari ek bir para getiriyor. Bunun için yayın yapıyor çoğu akademisyen. 

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

@literatur;

Peki hocam ne önerirsin? Lisans öğrencisi bilgi açısından zaten yetersizdir ama çabalamak da lazım. 

(EĞer müsaitsen bu işlemleri, prosedürleri falan anlatabilirsen çok iyi olur.)

@mizahi;

Hocam teşekkür ederim. Hocaların pek ilgileneceğini sanmıyorum ama yazmaya çalışacağım. Hiç olmazsa dediğin gibi siz okursunuz. 

@Pikacu;

Hocam çok güzel bir mesaj yazmışsın teşekkür ederim.

Bu dediğin düşünce kuruluşları nedir? Nasıl iletişime geçebiliriz? Senin kendi bildiklerin varsa yazar mısın?

(Sana da doktorada başarılar diliyorum hocam, yurtdışına gitmen çok çok iyi oldu.)

@zone;

Hocam tebrik ederim. Özel olarak şimdilik bir konum yok. Daha çok okumak araştırmak ve buna göre bir konu seçmek istiyorum. 

Mesela bu makale siteleri nelerdir? Ben bir YÖK ün tez arşivini biliyorum bir de adını unuttum Rus bir makale sitesi biliyorum(bu site pek legal gibi değildi).

-----

Lisans öğrencisinin bilgi birikimi çok yetersiz olabilri gerçekten. Ünlü dergiler yayınlamasalar da haklılar yani.

Ama burada amaç kendimizi geliştirmek, öğrenmek, araştırmak, okumak. Bir yerden başlamak.

Herkese çok çok teşekkür ediyorum. Eksik olmayın.

SkynetX tarafından 25/May/17 09:57 tarihinde düzenlenmiştir
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

Öncelikle güzel bir şey hedeflediğini söyleyerek başlamak istiyorum.

Gördüğüm kadarıyla bilgisayar mühendisliği veya varyasyonlarından birini okuyorsun. Benim sana tavsiyem kendin bir blog kur ve oradan yürü. Bu sayede en azından yazarken gelen tepkilerden(hepside eminim olumlu olacaktır) daha da şevklenir daha çok araştırırsın. Oradan da belli bir olgunluğa gelince makaleni yazarsın.

Burada amaç yazmak araştırmak ve anlatmak istiyorsan illa bir dergiye ihtiyacın yok önemli olan şevk.

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek
    sandman bunu yazdı

Öncelikle güzel bir şey hedeflediğini söyleyerek başlamak istiyorum.

Gördüğüm kadarıyla bilgisayar mühendisliği veya varyasyonlarından birini okuyorsun. Benim sana tavsiyem kendin bir blog kur ve oradan yürü. Bu sayede en azından yazarken gelen tepkilerden(hepside eminim olumlu olacaktır) daha da şevklenir daha çok araştırırsın. Oradan da belli bir olgunluğa gelince makaleni yazarsın.

Burada amaç yazmak araştırmak ve anlatmak istiyorsan illa bir dergiye ihtiyacın yok önemli olan şevk.

Teşekkür ederim hocam. makinedeyim ama bilgisayarlarla daha çok iç içeyim. :))

Blog tavsiyeni kesinlikle değerlendireceğim. Wordpress ten açayım bi tane :))

6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    angels_demos
    angels_demos's avatar
    Erkek

Selam. Biz son seneme yaptigimiz tezi yayinladik. Eger iyi bir seyler yaptiysan neden olmasin? Ancak elbette hocamiz yardim etti yazim surecinde. Sonucta makalenin hatasiz olmasi gerekiyor ve bizim ilk isimizdi. Eger iyi bir projen varsa veya bitirme tezinde vs. iyi bir sey cikarirsan bir hocanin yardimiyla yapabilirsin. Hocasiz da yaparsin teknik olarak tabi :) ama tam olarak yazim isini bilmelisin. Ancak elbette istedigin alanda calisman bir seyler yapman gerekiyor. Surecte bir sey yok. Makale kuralina gore yazdiysan gonderiyorsun hakemler onayliyor veya elestiri ile geri ceviriyor.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı

@literatur;

Peki hocam ne önerirsin? Lisans öğrencisi bilgi açısından zaten yetersizdir ama çabalamak da lazım. 

(EĞer müsaitsen bu işlemleri, prosedürleri falan anlatabilirsen çok iyi olur.)

Sosyal bilimler ile mühendislik bilimlerine yaklaşımlar farklı hocam. Kendi branşından olanlardan yardım alman daha doğru olur. Çünkü akademi camiasının çalışma ve personele yaklaşımı bazı noktalarda ayrışır. Fakat akademik çalışma yapmaya dair bazı genel hususlar var. Bunları birkaç madde halinde vermek zihnini toparlar sanırım.

1) İlk olarak bu işin yüzde 50'si sevmek ve çalışmak yüzde 50'si de kabiliyettir. Yani hem yaptığın işi çalışmaktan bıkmayacak ve keyif alacak derecede sevmen hem de belli bir kapasiteye sahip olman lazım. Bunların ikisi de var görünüyor.

2) Metodolojiyi ve literatürü iyi bilmek lazım. Yani kendi alanındaki temel bilgileri ve üzerinde çalışmayı düşündüğün alt dalları da derinlemesine okuman çalışman ve bunların ne tür araç ve yöntemlerle ortaya konulduğunu bilmen lazım. Doğru soru sorma da diyebiliriz. Bunu iki şekilde sağlarsın: Ya iyi hocaların vardır yardımcı olur yol gösterirler; ya da çok çalışır tetkik ede ede alışırsın.

3) Bir meseleyi ele alırken yapılan çalışmaya dair şu soruların cevabını verebilmek lazım : Bu çalışma özgün müdür, özgünse hangi açılardan? Benzer çalışmalardan farkı nedir? Çalışmanın neticesinde ortaya çıkan veriler literatüre ve bilime ne gibi katkı sağlayacaktır ve hangi boşluğu dolduracaktır? Kendi alanımdan örnek vereyim: Türkiye - Suriye ilişkileri çalışma alanımız olsun. Şimdi bu meseleyi tarih aralığı ile sınırlandırıp ilişkilerin gidişatında yön tayin edici olan meseleleri ele alabiliriz. Buna örnek başlık 1923-1999 Türkiye - Suriye İlişkileri : Askeri, Ekonomik ve Siyasi Boyut olur. İçeriğinde de Hatay Meselesi, Su Sorunu, PKK Meselesi vs. yer alır. Detaylarına girmiyorum. Türkiye'de Sağ İktidarlar Döneminde Suriye ile İlişkiler, Türkiye Suriye İlişkilerine Türk Alevilerinin ve Suriye Nusayrilerinin Bakışı, Türkiye Suriye İlişkilerinde İki Kutuplu Sistemin Etkileri, Türkiye'nin Suriye Politikasında ABD Faktörü, Türkiye Suriye İlişkilerinde Sınır Aşan Meseleler vs vs gibi bu çalışma konusu çok çok farklı noktalara odaklanılarak ele alınabilir. Her birinin kapsam ve amacı ile kullandığı değişkenler ve veriler farklıdır.

Kısacası daha önce çalışılmış bir meseleyi tekrar tekrar yazmak bu çalışmayı değerli kılmaz. Çalışılmamış ya da yeni veriler ışığında yeniden ele alınması gereken konulara odaklanmak gerekir. Bu tür konuları tespit etmek de çok çok okumak ve çalışmaktan geçer.  Umarım yardımcı olur yazdıklarım. Şunu da ekleyelim:

https://seyler.eksisozluk.com/sifirdan-baslayip-bir-dergide-bastirmaya-kadar-asama-asama-makale-hazirlama-rehberi

Bir düzeltme: @Pikacu mezun olduğumu yazmış ama değilim. Hâlâ YL öğrencisiyim.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

@literatur;

Hocam çok çok teşekkür ediyorum.

Yazını copy-paste not aldım.  

Bir de son olarak Yök Tez merkezi dışında bu tür makaleleri okuyabileceğim bir yer var mı? Makale sahibine saygı açısından yasal yerler olursa daha iyi olur.

(Bazı rus siteleri illegal şekilde paylaşabiliyorlar. bazı makaleler ya hiç public olmuyor ya da belli bi süreden sonra oluyor.)

SkynetX tarafından 25/May/17 15:01 tarihinde düzenlenmiştir
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    literatur
    literatur's avatar
    Erkek
    SkynetX bunu yazdı

@literatur;

Hocam çok çok teşekkür ediyorum.

Yazını copy-paste not aldım.  

Bir de son olarak Yök Tez merkezi dışında bu tür makaleleri okuyabileceğim bir yer var mı? Makale sahibine saygı açısından yasal yerler olursa daha iyi olur.

(Bazı rus siteleri illegal şekilde paylaşabiliyorlar. bazı makaleler ya hiç public olmuyor ya da belli bi süreden sonra oluyor.)

Öğrencisi olduğun üniversitenin kütüphane sitesinde proxy ayarları yazar. O proxy ayarları ünivetsitelerin abonesi olduğu uluslararası ve ulusal yayın veritabanlarına ücretsiz erişim sağlamaya yarar. Webofknowlodge JSTOR EBSCHO bunların en bilinenleri. İlki proxy ayarları yani üyelik olmadan arama dahi yaptırmıyor. Ancak JSTOR bu konuda daha avantajlı. Arama yapabiliyorsun, makaleleri bulabiliyorsun fakat üyelik yoksa indiremiyorsun. O noktada devreye asrın icadı sci-hub giriyor :) Az bakarsan anlarsın ne olduğunu. Bunlar birinci yol.

İkinci yol ise mühendislik ve fen bilimlerine dair önde gelen indexlerin taradığı dergiler listesini indirir ordan gözüne kestirdiğin ya da bildiğin dergileri tespit edip oradaki makalelere kendi sayfasından ya da JSTOR üzerinden ulaşabilirsin. Bunlar ilk okuduğunda anlamsız gelebilir ama birazcık baktığında taşlar yerine oturur.

Edit: Proxy ayrıcalığı lisans öğrencilerine tanınıyor mu bilmiyorum onu da not edeyim.

literatur tarafından 25/May/17 16:37 tarihinde düzenlenmiştir
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Pikacu
    Pikacu's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

Merhaba,

Hatırlattığın için teşekkür ederim. 

Ben seni sosyal bilimler üzerine çalıştığını düşündüğüm için, düşünce kuruluşlarına yazıp göndermeni tavsiye etmiştim. (Burada bir anlatım bozukluğu yaptım, kusura bakma.)Lakin alanın mühendislikmis.

Düşünce kuruluşları ise; TUİÇ, USAK, SDE, TASAM, ASAM, ANKASAM, BİLGESAM, 21.YYTE, ORSAM vb. Aklıma gelenler bunlar. Bunlar arasında KHK ile bir kaç tanesi kapatılmış olabilir. Yanlış yönlendirme yapmayayım.

TUİÇ yüksek lisans öğrencileri tarafından kurulmuştur. Önceliğin bu kurum olsun. Hepsine de teker teker mail at, illa biri dönüş yapacaktır. Geri dönüş olmazsa bile YILMA. Yukarıda da belirtildiği gibi blog oluştur. Oradan da iş yapabilirsin. 

Şuan aklıma gelenler bunlar. Birazda hastayım, üşüyorum. Lütfen kusura bakma. 

Teşekkür editi, iyi dileklerin için de teşekkür ederim. 

Pikacu tarafından 25/May/17 22:41 tarihinde düzenlenmiştir
Toplam Hit: 5209 Toplam Mesaj: 28
akademik araştırma