folder Tahribat.com Forumları
linefolder Bilim Teknik Teknoloji
linefolder Madde Sonsuza Kadar Bölünebilir Mi?

Madde Sonsuza Kadar Bölünebilir Mi?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    SkynetX
    SkynetX's avatar
    Erkek

Eldeki olanaklara göre değişebilir. Eski Yunan 'da atoma "bölünemez" anlamında "atomos" adı verilmiş. Ama günümüzdeki teknoloji sayesinde atom altı parçacıkların olduğunu ve atomun bölünebilir olduğunu biliyoruz. Demek ki asıl belirleyici olan elimizdeki imkanlar.

Ama bir noktadan sonra madde yerine enerji karşımıza çıkacağı için bölünme kavramı mantıksız oluyor.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bulusma Fatihi
    samato
    samato's avatar
    Erkek

Max sicimlere kadar bolunebilir. Oda teori

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Caliber
    Caliber's avatar
    Erkek

Buradak teori kavramına değinmek isterim. Mesela yanlış bir anlama vardır: Teori sanki geçicidir, kanıt bekler ve gerçekliği henüz yoktur. Hayır efendim bu böyle değildir. Aslında bir bakım doğrudur çünkü teoriler geçicidir ve kanıtlandığında kanun olmazlar. Bilimde kanun denen bişey yoktur. Mesela yerçekimi kanunu deriz ama yanlıştır zira bu yerçekimi teorisidir. Teoriler, zaten akademik-bilimsel çalışmalar neticesinde sunulurlar ve kanıtlarla desteklenmeye çalışılırlar. Mesela Einstein ters bir iş yapmıştır. Einstein, kanıtsız teoriyi sürmüştür ve kanıtlar ondan sonra gelmiştir. Mesela geçtiğimiz günlerde gözlemlenene iki kare deliğin uzayda dalga yaratması hususu 100 sene önceki Einstein'ı yine doğruladı. Teoriler, hiç bilmemektense, Allah yarattı yeaa demektense en azından fikir sahibi edinebilmemiz için en yüksek doğruluk ve bilimsellik oranında yapılan araştırmalar bütünüdür. Yani "sadece bir teori" demek yanlıştır. Unutulmamalıdır ki yerçekimi teorisi Newton mekaniği altında 300 sene iş görmüştür, ta ki Einstein gelene değin.

Mesela bir diğer dangalaklık Evrim üzerinden gider. Efendim evrim teoridir, kanıt yok ki kanun olsun diye salakça söylemler olur ki yanlıştır. Evrim Teorisi, açılan bir yolda araştırmacıların hep daha iyi koşullar altında araştırmalar yaparak ilerlettiği ve doğayı anlamamızı sağlayan bir bilimsel teoridir, kuramdır. Yanlışlanan yerleri olur ve orası kaldırılır yerine yenisi getirilir ancak tamamen köklerini sarsacak bir bulgu olduğu zaman bu sefer teori tamamen değişir ve günümüzde temellerini sarsan bir kanıt benim bildiğim yoktur, aksine hep doğrulayıcı kanıtlar özellike 20. yy boyunca sunulmuştur.

Konuyla birazcık alakasız yazdım ama ben şu teori olayına ayarım. Yani dini dogma gibi kabul edilmesin her şey, bakınız Newton ve Einstein örneği en güzel bir görüntüdür. Sabitlere ben pek inanmam yani Einstein'ın ışık hızı sabiti de bence ileriki bir zamanda değişim görecektir ve bu yüzden de Planck sabiti de bence baz alınmamalı. Bunu derken dangalaklık yapıyorum zira Planck'ın hesaplamalarının bir gramını dahi anlamam, o alanda ihtisasım yok ve havuza katkım yok.

Ben hem fikir vermesi açısında hem de şu teori işini daha bilinçli zikretmek açısından bu mesajı yazmak istedim.

Tedbirsiz abdest bozmaya oturan, domala domala ta_ arar.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ozgunlu
    ozgunlu's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    DrKill bunu yazdı

Bilimsel konuşamayacam ama bence bölünemez hacı. Çünkü 1/inf = 0 demektir. Var olan madde yok olmaz, olmayanda var olmaz. Makineci değilim ama termodinamikçiler der hep, bende söylemek istedim.

bunu demeye geldiydim, 

Hello, i am nothing. I come from Neverland.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    O Şimdi Astek
    deja-vu
    deja-vu's avatar
    Erkek

sen bir varsayım sürseydin öne veya sözünü ettiğin mecraları burayla paylaşsaydın da onun üzerinden tartışsaydı millet. Şahsi algılama bu diyeceğimi de delinin biri kuyuya taş atmış muhabbeti gibi olur bu.

son bir iki gündür bu tarz konular dönüyor sitede fakat işerken aklına gelmiş de sormuş gibi bütün başlıklar. Madem bilimsel bir tartışma ortamı veya brainstorming olacak, ortada bir dayanak veya teorem olsun.

fikirler güzel fekat hocalarımızın dediği gibi çalışıp gelin :D

Almanya Fatihi
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    LynXMaSTeR
    LynXMaSTeR's avatar
    Erkek

teoride evet ama pratikte hayır diyebilirim.

meşhur silah mermisi olayı var, bilenleriniz vardır sanırım.

bir mermi silahtan çıktığı anda her saniye kat ettiği yolun yarısını daha alır, bu şekilde her saniye aldığı yol bir önceki saniyenin yarısı kadardır.

bu şekilde hep ikiye bölerek bolca sıfırlı virgüllü sayılara ulaşır ancak sıfıra yani hedefe asla ulaşamaz.

fakat pratikte attığınız mermi menziliniz içindeyse daima hedefi vurur.

goo.gl/qBNZmW
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baba3232
    baba3232's avatar
    Erkek

Soru beyin yakıyor :)

Basit düşündüm ve aklıma şunlar geldi;

E=MC2,madde=enerji.Maddenin en küçük yapı taşı atom ve bu atom parçalanıyor(fisyon).Yok oluyor mu? ,yok olması demek aynı zamanda enerjinin yok olması demek değilmi?

Atom tamamen yok oluyorsa o zaman cevap bölünemez olmazmı? veya tam tersini düşündüğünde yok olmuyorsa sonsuza kadar bölünür.(E buna sonsuzluk denmezmi?)

Enerji olarak düşündüğünde apayrı sorular :) (Enerji dönüşümleri vsvs)

Dini olarak düşünsen sonsuz bölünüyorsa bu yok olmamak demek,e o zaman kıyamet olmayacak demektir. bkz 'ay ben şok ' :)

Kolaya kaçıcam :) , Ben yok oluşa inanıyorum birgün o enerjide gidecek hepimiz bir hiç ehueuehehe.Aksini iddia eden araştırsın kimseye zararı yok.Ha birde kıyamet filmleri falan çıkıyor inanıyorsan acı,inanmıyorsan bilim kurgu bacı eheheueu.

Şuda var parçayı bütün yapabilirsen ışınlanmayı bulmuş olursun bi anlamda, sadece mekan değişikliği olayı sözkonusu.Aklıma petrol olayıda gelmiyor değil hani ulen petrol ha bire bitiyor ve olanlar bütün dünya biliyor olanları şimdi yazmaya gerek yok.Sonsuzluğu bulan sonsuz enerjiyide bulmuş demektir yani sonsuz maddemi desek.(Pufff gelecek çok tehlikeli sıyırdım)

Velhasılkelam;

Madde sonsuza kadar bölünemez diyorum bkz. kaynak='Hic gidip te geleni görmedim' :)

baba3232 tarafından 04/Nis/16 00:20 tarihinde düzenlenmiştir

"Dünyanın en yüce tahtına da çıksanız, oturacağınız yer, kendi kıçınızın üstüdür...(Friedrich Nietzsche)"
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    PanxeR
    PanxeR's avatar
    Erkek

çok basit. 

pi sayısı gibi düşün , uzay boşluğu gibi düşün

sonunu bilmiyoruz oyüzden sonsuz diyoruz ancak bir limiti olacaktır 

ancak mantık olark , 1 her zaman 2 ye bölünebilir 

enerji bölünebilir mi ? karşına en son çıkacak olan enerjiyi bölemiyorsan limite ulaşmış olacaksın tamamen eldeki teknoloji ile alakalı pi sayısının sürekli uzaması gibi.

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RitmFarbRacourci
    RitmFarbRacourci's avatar
    Erkek
    @deja-vu niye hocam, bak mesela @Caliber hoca, teori üzerinden yürümüş. Çok da güzel açıklamalarda bulunmuş. isterim ki, o teoriyi oradan alayım, şuradaki ile birleştireyim. ama Herşeyi bilemezsin, fikrin olur, zamanın olur, referans verirsin yada vermezsin (verilmesi taraftarıyım ) , ORTAYA güzel şeyler çıkabilir.

birde başka konudan yaklaşayım , yine, yeniden, konuların silinmesine de, bu nedenle karşıyım. Tamam anlıyorum @FireX `in dikkat çektiği yerler de yok değil. konu bağlamından çıkabiliyor çoğu zaman ama. ^^)/

birde bazen, okuduğun gördüğün şeyler, insanı bir "Kalıp" üzerinden DÜŞÜNMEYE zorluyor gibi. @ozgunlu bunu `Niçe`mi söylemişti -.^)//

RitmFarbRacourci tarafından 04/Nis/16 13:58 tarihinde düzenlenmiştir

I'şıkY'ılı;^^`) Zk't^^` RnSySyTk.Ödl.SpRtÇzBşBkYd Kryptia.agogE Sa'd-l'Suûd az.ç'k 'lmyn'Dşn Pnct'tnAnNttn Blgi,YpBlgi 'Ct'nDrm.CmdyDrm.MdrnDrm hRşYdşR ClptcPth'Strsm M'nPhs' Ld,X/Y YrYnZmnGrçklk,AlgBzklğ KrzFrst'tr Tiytr' Pugchv,Jtrn,İmmlmn,FllngLef,Pik' SuprmcySprrty CoBehTh elFnmno:NzrioRonldo AdnKy TkSs,TkHrf(?) .RtNsTk.KvMp.Mk.TrmDyn ScklkNmRzgr ŞkHcBy ccp.kky Snrlr'Çz SnaSnLzmsn 'NsnKsknçtr BgDppr.MagllnCl'ds.S'thCro's Ch'kW'ng CreazioneDiAdamo^^`, Arctrs.Spic' ArcScnd,YySnye TrbProp,TrbJet,TrbFan ~3.10^5km/sn~343m/sn ~900-1240m/snMacH RamJt,ScRamJt Przdi^^' Tbu.XL Prsek MAtv^^` mLAT G'dWllHnting(f). 3id't^^` TareZmenPr ParaMotor TrflrVArsİlşklr (-)+.(/)*,~ ZminŞkil . ..Bu imza @SubZero tarafindan degistirilmistir. "Bu kadar uzun karmakarisik bir imza yapma diye uyardim ama heeheeeey(^^D)_hey kim söylüyor, kim dinliyor." Imzanizi SubZero'ya bilgi vermeden degistirmeyiniz. Tesekkurler...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    exchanger
    exchanger's avatar
    Erkek

1/inf = 0 ise

Sonsuz sıfırdan 1 elde edebilir misin ?

0+0+0+0+0+0+0+...+0 = 1 ?

Yani hiçbir şeyden bir şey elde edilemediğine göre sonsuza kadar bölünemez.

Aramızda "Yokluk aslında büyük varlıktır azizim." diyebilecek küçük Nietzsche'ler olabilir ama durum bu.

"Dünyanın bütün kötülüklerine baş kaldır. Bazen senin iyiliğin başkasının kötülüğüne de olabilir. Kendi iyiliğine de baş kaldır..." Y.Kemal
Toplam Hit: 4056 Toplam Mesaj: 29
madde sonsuz