Makina Mühendisliği İçin Macbook Yeterli Mi ?
-
Açılın inşaat mühendisi/makine teknikeri geldi :) MAc falan hikaye mühendislik programları söz konusu olunca. Alacaksın bi gaming laptop keyfine bakacak.
Program listesi de kabarık bu arada, autocad notepadden farksız mühendislik için, ona solid, catia, nx, ansys vs çalıştıracak makine lazım. Hafif olmasının önemi çok ama hafif bilgisayarda (mac/ultrabook vs) bunları kaldıracak donanım yok, bir analiz içn gaming laptopun bile musk'ın roketleri gibi çalıştığını düşünürsek... O ultrabooklarda falan modeli çeviremiyorsun yeri gelince ekranda daha...
Şu aralar 50k civarındaki gamingler (12/13 nesil i5) temel seviyede (ve öğrencilik boyunca) işini görür, ha ben üstünü alacağım dersen sen bilirsin...
-
Ilk iki sene zaten teknik bir iş yapmayacak,
Macbook air m2, m3 alıp pratik bir şekilde tüm işini görebilir. Hem hafif, ergonomik pc taşır, hem cakasini satar. Önemli böyle şeyler.
Mesleki dersler başlayınca da bir tane monster veya ikinci el iş istasyonu alırsınız olur biter. Ne tarafa yönlenecegine bağlı, her mühendis solid, ansys, matlab çalışacak bir diye bir kanun yok. Macbook akar gider.
-
Eskiden olsa kesinlikle windows derdim. Fakat windows windows olmaktan çıktı gittikçe mace benziyor.
Bence bilgisayar mühendisi 2024 yılında linux kullanmalı tercihen mint ile başlayabilir. Yazılımla ilgili herşeyi çalıştırabilir.
-
AUtocad haricinde mac'te muadili olan program bilmiyorum
Solidworks, windows istiyor.
--
Şöyle proeler var ama denemedim: https://github.com/cryinkfly/SOLIDWORKS-for-Linux
--
Bu arada Solidworks 2015'i Win11'de çalıştırabilen var mı?
VBA kurmazsam denklemleri kullanamıyorum, VBA kurarsam açılışta hata veriyor.
-
teşekkür ederim hepinize. windows bi alet bakacağım gibi duruyor.
macler de fiyat/performans olarak çok iyiydi be. 30k ya macbook air m2 ayarında windows pc yok.
-
yolbulucu bunu yazdı
teşekkür ederim hepinize. windows bi alet bakacağım gibi duruyor.
macler de fiyat/performans olarak çok iyiydi be. 30k ya macbook air m2 ayarında windows pc yok.
Makine mühendisliği eğitimi almış biri olarak programlar çalışsa bile MacBook Air tavsiye etmem. 3 boyutlu tasarımda programlar ekran kartına ihtiyaç duyuyor, o yüzden MacBook Air gibi giriş seviyesi bir model zaten pek uygun olmaz. Bu arada ilk iki sene teknik iş yapmayacak denmiş ben 1. sınıfın ikinci döneminde Autocad çizimi için teknik resim dersi aldım :) 2. ve 3. sınıfta da ağırlıklı olarak Solid ve Catia kullanılıyor, yani başladığı andan itibaren ihtiyacı olacak. Hele ki kendini geliştirmek istiyorsa bilgisayarı aldığı gibi YouTube videosu izleyip kendi bir şeyler çizmeye çalışsın, kısa yol tuşlarını vs öğrensin programlardaki. Yılda on binlerce makine mühendisinin mezun olduğu ve işsizliğin pik yaptığı ülkede 2 yıl çizim programı kullanmam nasıl olsa diye düşünmesin sakın
-
%40 ipad pro, %40 macbook pro, %20 windows pc kullanıyorum. Tasarımları windows pcde yapıyorum.
Windows pcye tasarım harici ihtiyacım yok. Öğrenci adamın pcyi cizim için kullanacağı oran %10 bile olmayacak. Tabi ki Windows kadar pratik değil ancak ben de apple ürünlerine 1.5 sene önce başladım keşke daha erken başlasaymisim. Ipad proda kalemle ciddi işler yapıyorum. Windowsta 4saatte açılacak step dosyası ipadde 2 dakikada açılıyor. Sunumları artık ipadde yapıyoruz amk, çizim hiç kasmadan çalışıyor çünkü.
Ha yok ben bu işi profesyonel seviyede yapacam diyorsa da ikinci el iş istasyonu bakmalısın. Bu soruların cevabını öğrenci arkadaş kendisi vermeli.
-
Uzun zamandır yazılım geliştirme işleri için macbook pro 16gb ram olan modelini kullanıyorum.
Geçenlerde visual studio ya ihtiyacım oldu. Parallels Desktop ile windows(arm) kurup visual studio ile build ettim. Ancak bu tarz işlemler için en azından 32gb ram olan bir mac modeli seçmen gerekir. 16gb windows a vereceksin 16gb da mac için kalacak.
Bu süreçte ben de birkaç windows bilgisayar modeli baktım.
Mac den sonra windows ta ilk aradığım özellikler şarjının uzun gitmesi ve ekranının 14 inç olması.
Snapdragon X Elite işlemcili laptopları bekliyordum ancak şu anda Türkiye' de sadece Asus 15inç olan versiyonları getirdir.
https://shop.asus.com/tr/90nb14q2-m008k0-asus-vivobook-s-15-s5507.html
Acer in bu bilgisayarı aradığım özellikleri karşılıyor ancak henüz Türkiye de satışı yok
https://www.acer.com/tr-tr/laptops/swift/swift-14-ai
Bu bilgisayarlar arm işlemcili olduğu için Mühendislik için kullanılan yazılımları desteklemeyebilir. Ben mac bilgisayarımda denediğimde kullandığım yazılımları destekledi. (jetbrains ürünleri, sql server, visual studio)
AMD Ryzen AI 9 HX370 işlemcisine sahip şu modeller de dikkatimi çekti ancak işlemci deneyimi konusunda pek bilgi bulamadım. Ram 16 değil de 32gb olsa daha iyi olurdu ama desteklemiyor yazıyor.
https://shop.asus.com/tr/90nr0j41-m004p0-asus-tuf-gaming-a14-2024.html
Son olarak şu modele bakmıştım. Ama bu modele bu kadar para vereceğime m3 max alır içine parallels desktop kurarım :)
https://shop.asus.com/tr/90nb1421-m00510-proart-p16-h7606.html
Bilgisayarlara artık yapay zeka destekleri geldiği için NPU birimi olan bir işlemci alman daha iyi olabilir diye düşünüyorum.
Ancak benim için NPU birimi, şarj süresi, fan sesi önemli değil diyorsan monster al geç. Fiyat performans olarak en iyi modeller onda bulursun.
-
Kaan bunu yazdıyolbulucu bunu yazdıKaan bunu yazdı
Kardeşin bu soruların cevaplarını kendisi arayıp bulmuyorsa başka meslek seçmesini öneririm yol yakınken.
Eğer fikir senden çıktıysa da kardeşine en büyük kötülüğü yapıyor olabilirsin. Destek olmak istiyorsan yalnızca parasını vermelisin.
mesela çocuğun makine mühendisliğini haketmek için ne yapması gerekirdi Kaan bey ?
Hocam kendisi merak edip bakacak. Alanina göre seçecek. Hadi konfigurasyon sorsa anlarım. Windows mu mac mi sorusunun cevabını kendisi vermeli.
Solid kullanıp tasarımcı mi olacak, googleda 10dk arasa cevabını alır. Matlab belki hiç çalışmayacak. Bunların cevabını bulması 10dk sürmez. Merak etmesi lazım meslegi. Bu tüm meslekler için geçerli.
Ben olsaydım teknik işleri sikeyim deyip networkumu genişletmeye, kulüplerde aktif olmaya bakar elime de bir tane ipad alir hayatıma bakardim. Windows laptobu da ortlama bir şey alir evde kullanırdım. Armut pis ağzıma düş olduğu zaman insan gelişemiyor.
Konuyu yanlış aksettirmis olabilirim.
Kulüp?
-
LaNCeLoT bunu yazdıKaan bunu yazdıyolbulucu bunu yazdıKaan bunu yazdı
Kardeşin bu soruların cevaplarını kendisi arayıp bulmuyorsa başka meslek seçmesini öneririm yol yakınken.
Eğer fikir senden çıktıysa da kardeşine en büyük kötülüğü yapıyor olabilirsin. Destek olmak istiyorsan yalnızca parasını vermelisin.
mesela çocuğun makine mühendisliğini haketmek için ne yapması gerekirdi Kaan bey ?
Hocam kendisi merak edip bakacak. Alanina göre seçecek. Hadi konfigurasyon sorsa anlarım. Windows mu mac mi sorusunun cevabını kendisi vermeli.
Solid kullanıp tasarımcı mi olacak, googleda 10dk arasa cevabını alır. Matlab belki hiç çalışmayacak. Bunların cevabını bulması 10dk sürmez. Merak etmesi lazım meslegi. Bu tüm meslekler için geçerli.
Ben olsaydım teknik işleri sikeyim deyip networkumu genişletmeye, kulüplerde aktif olmaya bakar elime de bir tane ipad alir hayatıma bakardim. Windows laptobu da ortlama bir şey alir evde kullanırdım. Armut pis ağzıma düş olduğu zaman insan gelişemiyor.
Konuyu yanlış aksettirmis olabilirim.
Kulüp?
Robot kulübü, teknoloji kulübü, kuş fotoğrafi çekme kulübü, mümkünse teknik + sosyal, mümkün değilse sadece sosyal.
Okuldaki bilgiyle kimse çıkıp da bir sektörde iş yapamaz. İkili ilişkileri güçlü bireyler ise her işi yapar, kisa zamanda da öğrenir. Kendi başına organizasyon yapmayı, insan idare etmeyi, bütçe yönetmeyi, proje yönetmeyi, sorumluluk almayı kulüplerde öğrenirsin. Bu tarz kulüplerde faal olup üçüncü sınıfta işe girmeyen kimseyi görmedim.