Matematiğin Bittiği An
-
bu soruyu bana bır arkadasım sormusdu o kadar kafa patlattım ama bır turlu bulamadım:S
sızlerler paylsıym dedm belkı bı bılen cıkar yada sorunun cwp'ını bılen warsa paylasır:)
3 kişi düşünün. Para birleştirip bir radyo almaya gidiyorlar. Radyo 30 lira. Hepsi 10’ar lira koyup radyoyu alıp gidiyorlar.
Fakat sonra tezgahtar radyonun indirime girdiğini ve 25 liraya düştüğünü hatırlıyor. Çırağına 5 lira verip gidip para üstünü iade etmesini istiyor. Çırak 5 lirayı 3 kişiye bölüştüremeyeceğini düşünüp 2 lirayı cebine atıyor ve 3 lirayı 3 kişi arasında bölüştürüyor.
Böylece radyoyu 9’ar liraya almış oluyorlar.
Şimdi: 9 x 3 = 27
Çırak da cebine 2 lira attı 27 + 2 = 29
Peki geri kalan 1 liraya ne oldu?Ewet arkadaslar buyrun cozunn:)
-
Yolda yere düşmüş gibi şaçma cevap mı?
yoksa mantıklı birşey mı çıkıyor?
-
bakalım...
30-5=25
25+3=28
28/3 = 9,3333...
şimdi neymiş herkesten 9 lira değilde 9lira33,3333.. kuruş çıkmış :)
bu durumda kayıp 1 lira bulunmuş oldu :)
-
O iş öle hesaplanmaz...
3 kişi 9 liradan 27 lira verdi, 2 lirayıda cırak hiç etti, zaten teyp 25 liraydı...
Cıarğın cebine attığ 2 lira - olarak işlemesi gerekirken sen 27 nin üstüne ekliosun..
Bu arada ters mantıkla gidersen, 30 liraını 2 lirasını cırak aldığına göre onlar 27 değil 28 lira ödedilerde diyebiliriz... yani ödenen para toplamda 28/3
Basit bi şartlandırma psikolojisi sorusu...
forumda belki 30 tane vardır :)
sonucu hatırlamıodum ama şimdi çözdüm...
-
2005 senesinde kafa karıştıran bir soruydu :)
http://www.bilimfeneri.gen.tr/phpBB2/viewtopic.php?t=1920&highlight=
-
Bu soru daha önce sorulmuştu + bu kadar hesap yapana kadar kalan para üstünü almam bırakırım daha ii :D
-
Bu arada ters mantıkla gidersen, 30 liraını 2 lirasını cırak aldığına göre onlar 27 değil 28 lira ödedilerde diyebiliriz... yani ödenen para toplamda 28/3
tamam işte niye kızıyon aynı olay :d benimki biraz daha artistik :D
-
bu soruyu bide utanmadan sormuşlarmı, way.....
-
abi radyo zaten 25 lira. heriflere verdiği 1er lira ile 28 lira yapar. o şerefsizin cebine attığı 2 lirayıda koyarsan 30 lira işte. :)
-
sakat-at bunu yazdı:
-----------------------------Bu arada ters mantıkla gidersen, 30 liraını 2 lirasını cırak aldığına göre onlar 27 değil 28 lira ödedilerde diyebiliriz... yani ödenen para toplamda 28/3
tamam işte niye kızıyon aynı olay :d benimki biraz daha artistik :D
-----------------------------abi kusura bakma ama senin dedigin yanlis eninde sonunda her biri 9 liradan 27 lira odedi 28 degil. hepsi 27 odedi 2 ciraga 25 kasaya gitti olay bu.
illa 30 lira uzerinden dusunecem diosan, 30 liranin 25 i kasaya, 2 si ciraga gitti, 3 u de geri dagitildi. ne yani ben 10 lira versem bakkala, o bana geri bir lira verse ben 9,33 mu odemis olacagim? lutfen matikli olalim 9,33 diyenler ;)
-
Aldatmaca var soruda. 25 kasada + 2 çırakta+1+1+1 elamanlarda tmm işte 30 oluo
sen diosun kı 9*3 =27 cırakda 2 cebe attı 29 .Neden topluosun kı cıkaracaksın kasaya verilen para buluncak 27-2=25
2 cırakta +1+1+1 =30 işte :D
yani elemanlar 3 kişi toplamda çırağa 2 lira vermiş oluolar kişi başına 2/3=0.66666... yani :D