Matematik -> 2 Adet 'Logaritma' Sorusu
-
SORU 1 - log (1 bölü 2) tabanında (x-1) [büyük eşittir] log 2 tabanında (3 bölü 8) denklemini sağlayan tam sayıların toplamı kaçtır?
SORU 2 - Log 3 tabanında ( log 2 tabanında x eksi (-) 1 < 1 eşitsizliğini sağlayan kaç farklı x sayısı vardır?
Soruları bu şekilde yazdım. Çözebilecek olup da soruyu tam anlamayan arkadaşlar bir daha yazar mısın diye rica ederlerse seve seve tekrar yazarım soruyu anlayacakları şekilde.
Teşekkürler.
-
böyle yazarak çözülme imkanın 0 a indiriosun sormasaydın aynıydı
-
hayırdır yazılı sorularını mı yürüttünüz hocanın dosyadan?? :D:D
Edit: soruları çözdüm..
-
ilk soru için 1/2'yi 2 üzeri -1 şeklinde yazıp tabanı 2 yazarsan tabanlar eşitlenir - log 2 tabanında x-1 büyük eşittir log 2 tabanında 3/8 olur. Ordanda denklem kur çıkar sonuç.
-
2. soruda 2<x<7 yani 3,4,5,6,7 5 tam sayı değeri vardır.
ilk soruyuda 1<x<11/8 yani hiç tamsayı yok buldum ama emin değilim.
-
ilk soruda bir üstteki yöntemi uygula ayrıca üs sıfırdan büyük olacağı için x>1 olur onuda denklem tablosunda göz önünde tut..
-
PriesTBT bunu yazdı:
-----------------------------
ilk soru için 1/2'yi 2 üzeri -1 şeklinde yazıp tabanı 2 yazarsan tabanlar eşitlenir - log 2 tabanında x-1 büyük eşittir log 2 tabanında 3/8 olur. Ordanda denklem kur çıkar sonuç.
-----------------------------Helal hocam. Dediğin gibi yaptım . Sonuç 2 ve 3 değerleri yani toplamından 5 cıkıyor. Doğru sonucu aldım.
Sıra 2.soruda.
-
2. soruda ise soruyu anlamadım ama kendi anlayacağım şekilde yaptım...
log 2 tabanında x-1 > 0 olacak
log 2 tabanında x-1<3 olacak
buradan x > 2 ve x< 9 çıkar... {3,4,5,6,7,8}
-
g2k bunu yazdı:
2. soruda 2<7 yani 3,4,5,6,7 5 tam sayı değeri vardır.
ilk soruyuda 1<11/8 yani hiç tamsayı yok buldum ama emin değilim.
-----------------------------Hocam ilk soruda 11/8 dediğin yeri 11/3 bulacaktın. Oradan da sonuç çıkıyor ufak bir işlem hatası yapmışsın.
Evet arkadaşlar ilk soru tamamdır.
2.soru için yardım istiyorum artık.
Katkısı olan olmayan herkese teşekkürler. Seviyorum tbt'yi.
-
2.soru
log 3 tabanında (log 2 tabanında x - 1) < 1 ise
log 2 tabanında x - 1 < 3 uzeri 1
log 2 tabanında x < 4
x < 2 uzeri 4x > 0
-
alp bunu yazdı:
2.soru
log 3 tabanında (log 2 tabanında x - 1) < 1 ise
log 2 tabanında x - 1 < 3 uzeri 1
log 2 tabanında x < 4
x < 2 uzeri 4x > 0
2. adımda yanlış yapıyorsun.. log 2 tabanıda (x-1) olacak..dolayısıyla x<4 olmaz.