Matematikçilerden Bir Yardım İsteği (Determinant)
-
Merhaba arkadaşlar,ben c# da bir program yazıyorum. Kullanıcının belirlediği AxB türünden bir matrisin determinantını hesaplayacağım.. Determinantın genel bir kuralı var, laplace kullanarak çözülüyor ancak onu bulamadım.. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı?
Sarus kuralı,yada 2x2lik matrislerdeki çapraz çarpımları aramıyorum. Laplace kullanarak determinant hesabı gerekli.. C# kodu da istemiyorum.Sadece bunu birer matematik sorusu gibi düşünüp ona göre bir cevap istiyorum.
Bildiğim kadarıyla şöyle birşey var
a11 a12 a13
a21 a22 a23
a31 a32 a33
böyle bir matrisi genel olarak çözmek için 6 farklı olasılık var.Bu olasılıkları yazacağız.Sonra çıkan 6 olaslığıa tek tek bakacağız, sayının sğaında küçük sayı olup olmadığını kontrol edeceğiz, sonra matristeki elemanları kullanarak +, - biçiminde inversiyona göre toplayacağız. Bu tarz birşey istiyorum ancak tam olarak ne olduğunu bilmiyorum..
Umarım anlatabildim
-
hocam bize 2 çeşit çözüm öğrettiler ilk2 satırı son satırın aşasına koyuyorsun çapraz olarak çarpma yapıosn dieride elemanları 0 yapmaya çalışıyorsun
senin sorun determinant nasıl çözülürmü ?
-
6 farklı olaslık demişim, orada 6 tane permutasyon olacaktı...
3x3 lük matris için
1 2 3
1 3 2
2 1 3
1 3 1
3 1 2
3 2 1
bu şekilde permutasyonlarda sağında sayının büyük yada küçk olup olmadığına bakıyoruz.Sonuca göre + yada - veriyoruz..
-
XpertVision bunu yazdı:
-----------------------------hocam bize 2 çeşit çözüm öğrettiler ilk2 satırı son satırın aşasına koyuyorsun çapraz olarak çarpma yapıosn dieride elemanları 0 yapmaya çalışıyorsun
senin sorun determinant nasıl çözülürmü ?
-----------------------------
hocam senin dediğini biliyorum, ben öyle değil de uzun çözümü istiyorum.Senin bahsettiğin çözüm çok satırlı matrislerde ve 0 olmayan matrislerde yapılmaz.. Yapılsada çok uğraştırır (gerçi dediğim yöntem de öyle)Bahsettiğim olay, lise matematiği ile ilgili değil, üniv. de lineer cebir dersi yada meslek matemateği alan yok mu
-
Bu 3x3 lük bir matrisin sorusu büyük ihtimalle.
a11 a12 a13
a21 a22 a33
a31 a32 a33
Mesela bir matris yazalım;
3 5 6
6 2 5
2 6 9
a11 = 3, a12 = 5, a13 = 6
a21 = 6, a22 = 2, a23 = 5
a31 = 2, a32 = 6, a33 = 9
Şimdi çözümü şöyle yapılıyor. Mesela a22yi aldın.
3
5662 52
69a22nin bulunduğu satı ve sütunu siliyorsun ve kalanlarla 2x2likbasit bir hesap uyguluyorsun;
3 6
2 9
+(3 x 9) - (2 x 6) = 27 - 12 = 15
-
legion_of_doom bunu yazdı:
Bahsettiğim olay, lise matematiği ile ilgili değil, üniv. de lineer cebir dersi yada meslek matemateği alan yok mu
-----------------------------eywallah ya iyi ezdin birgün karşına çıkıp bir zamanlar lise matematiği bilen biri vardı die çıkcam :p :D:D
-
mamii bunu yazdı:
-----------------------------
-----------------------------iyi de adam determinant çözümü istememis ki :/
-
öss kitabı karıştır biraz istersen bende 3x3 lük matirsin determinantını alırımda 4x4 olunca ne yaparım bilmiom :S
-
:) amacım ezmek değildi, yanlış anlama..lisede gösterilmiyor sanırım..
mami arkadaşım.. senin yönteminle değilde normalde determinant hesaplayan programların mantığıyla çözmek istiyorum.Senin dediğin şeyi biliyorum zaten. ama 10x10 luk bir matriste ne yapabilirsin :) onu 2x2 ye mi indireceksin
edit: wert hocam, öss kitaplarında yoktur bu çözüm.. bizim bi mühendis hoca göstermişti, not aldım ama tam anlayamadım.. Hocaya bir sürpriz yapıp det hesaplayan bir program yazacağım.. tabii yolu bulabilirsem
-
belki faydası olur n to n determinanta bak istersen
http://en.wikipedia.org/wiki/Determinant
3x3 se sorun yok
ilk iki sutunu yanına yaz
1 2 3 1 2
4 5 6 4 5
7 8 9 7 8
sonra
sağ doğru çizgiler çek
1 5 9 birleştiren
2 6 7
3 4 4
bunları çarp
1*5*9 + 2*6*4 + 3*4*8
aynısı sol tarafada yap ikisini bir dirinde çıkar (yani sağa bakanlardan sola bakanları çıkar)
-
bak sütun veya satırda 0 ı fazla olana göre işlem yaparsın,tek tek açarak yani,mesela bi satır seçtin 4x4'de ;
0 0 0 7,ilk 0'ın oldugu satır ve sütunu sileceksin,geriye 3x3 tipinde matris kalacak,normal determinant işlemini uygulayacaksın,şimdi ilk 0 a göre açarsak determinant 0 cıkacak haliyle,onun için 3 tane 0 gelecek,biz 7 yi alıcaz,onun bulundugu satır ve sütunu silip kofaktörünü bulucaz.
-1 üzeri i+j işlemini vs bilirsin zaten,umarım anlatabilmişimdir...