folder Tahribat.com Forumları
linefolder C#, Asp.Net, .Net Core
linefolder Matematikçilerden Bir Yardım İsteği (Determinant)

Matematikçilerden Bir Yardım İsteği (Determinant)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Erkek
    Andrei bunu yazdı:
    -----------------------------

bak sütun veya satırda 0 ı fazla olana göre işlem yaparsın,tek tek açarak yani,mesela bi satır seçtin 4x4'de ;

0 0 0 7,ilk 0'ın oldugu satır ve sütunu sileceksin,geriye 3x3 tipinde matris kalacak,normal determinant işlemini uygulayacaksın,şimdi ilk 0 a göre açarsak determinant 0 cıkacak haliyle,onun için 3 tane 0 gelecek,biz 7 yi alıcaz,onun bulundugu satır ve sütunu silip kofaktörünü bulucaz.

-1 üzeri i+j işlemini vs bilirsin zaten,umarım anlatabilmişimdir...

bu anlatım dogru hocam orda 0 ı işlem kısa sürsün die örnek vermıs arkadas 0 yoksada yıne aynısını yaparsın uzun surer fakat geneldede 0 lı sorular zaten eger 0 yoksa kendın olustur :) bi satırı dıerınden cıkar veya topla muhakkak 0 lı bıseler cıkar cıkmayanlarıda üniversite final lerde soruyolar genelde normal öss kıtabında sormazlar hocam vesselam

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek
      Derdimi anlatamıyorum sanırım :) Benim derdim soru çözmek değil.Benim derdim determinant hesaplayan bir program yazmak. O yüzden hoca öyle sorar yada böyle sorar beni pek ilgilendirmiyor. Matrisler ondalık sayılaradn da oluşabilir başka şeylerden de ..Benim yapacğım program herşeyi her durumda hesaplamalı. Amacım matlabın determinant hesaplama fonksiyonu gibi birşeyler yapmak. Hocaya mail attım, cevap bekliyorum.. Bakalm

Biraz bilmek tehlikelidir. Ya derinliklerden iç ya da bilgeliğin tadını tatmaya kalkma! Çünkü sığ sular beyni zehirler, bol sular insanı temizler....-------------------pompey--------
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cyberfalcon
    cyberfalcon's avatar
    Erkek

mamii bunu yazdı:

Bu 3x3 lük bir matrisin sorusu büyük ihtimalle.

a11 a12 a13

a21 a22 a33

a31 a32 a33

Mesela bir matris yazalım;

3    5    6

6    2    5

2    6    9

a11 = 3, a12 = 5, a13 = 6

a21 = 6, a22 = 2, a23 = 5

a31 = 2, a32 = 6, a33 = 9

Şimdi çözümü şöyle yapılıyor. Mesela a22yi aldın.

3    5    6

6    2    5

2    6    9

a22nin bulunduğu satı ve sütunu siliyorsun ve kalanlarla 2x2likbasit bir hesap uyguluyorsun;

3     6

2     9

+(3 x 9) - (2 x 6) = 27 - 12 = 15

----------------------------

iyi başlamışsın ama sonunu getirmemişsin.  Bir satırı ya da sütunu seçersin. Mesela ilk satırı seçelim.

ilk eleman a11'i alırsak bulunduğu satır ve sütundaki elemanları silip kalan elemanlardan olşan matrisin determinantı hesaplayıp bunu a11 ile çarparız.

satırın ikinci ve üçüncü elemanları içinde aynı şey yapılır. Sonra ilk eleman ve üçüncü eleman için elde ettiğimiz sonucları toplar 2. eleman için elde ettiğimiz sonucu

çıkartırız. Toplama çıkarma yani işaeetler satır ve sütun sayıları toplamına göredir, toplam tek ise çıkartırız, çift ise toplarız.

a11(a22.a33-a23.a32) - a12(a21.a33-a23.a31) + a13(a21.a32-a22.a31) şeklindedir.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    cyberfalcon
    cyberfalcon's avatar
    Erkek
    bende determinant hesaplayan bir program yapmıştım, ama benim yöntemim, satır ya da sütun sıfırlamaydı. Yani bir satır ya da sütunun 1 elemanı dışında bütün elemanlarını sıfırlıyordum, Böylece determinant bir alt dereceye iniyordu.
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Bosluk
    Bosluk's avatar
    Erkek

legion_of_doom bunu yazdı:
      Derdimi anlatamıyorum sanırım :) Benim derdim soru çözmek değil.Benim derdim determinant hesaplayan bir program yazmak. O yüzden hoca öyle sorar yada böyle sorar beni pek ilgilendirmiyor. Matrisler ondalık sayılaradn da oluşabilir başka şeylerden de ..Benim yapacğım program herşeyi her durumda hesaplamalı. Amacım matlabın determinant hesaplama fonksiyonu gibi birşeyler yapmak. Hocaya mail attım, cevap bekliyorum.. Bakalm
    küstahlık yapma düzgünce söle

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    GusFring
    GusFring's avatar
    Erkek
    a kare artı b kare eşittir c kare

Bundan 2300 yıl kadar önce Çinli filozof Chuang Tzu, rüyasında bir kelebek olduğunu görmüş ve uyandıktan sonra şu soru üzerine düşünmüştü: Chuang Tzu kimliğimle, kendimi rüyamda bir kelebek olarak mı görmüş olduğumu, yoksa aslında şu anki kelebek kimliğimle kendimi rüyamda Chuang Tzu adlı bir adam olarak mı görmekte olduğumu nasıl ayırt edebilirim?
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    legion_of_doom
    legion_of_doom's avatar
    Erkek
    1011010 bunu yazdı:

legion_of_doom bunu yazdı:
    küstahlık yapma düzgünce söle

bold yaptığın cümlede nerede küstahlık var söyler misin bana? Bu lafı neden kötü anladın onu da anlamış değilim. Dediğim şey hocanın ne sorup sormadığı beni ilgilendirmiyor,çünkü her durumu kontrol etmek zorundayım.Hoca öyle yada böyle sorsun fark etmemeli benim için demek istedim. Lafı yanlış anlama lütfen, yanlış şeyler düşünmeni istemezdim, kusura bakma

Biraz bilmek tehlikelidir. Ya derinliklerden iç ya da bilgeliğin tadını tatmaya kalkma! Çünkü sığ sular beyni zehirler, bol sular insanı temizler....-------------------pompey--------
Toplam Hit: 8555 Toplam Mesaj: 28