Metrobüs Hakkında Bir Fikir .
-
Az önce açılan hareket sensörleri hakkındaki konuyu okurken aklımda olan bir fikri bu şekilde olabileğini düşündüm.
o konuyu okumadan önce altta yazdıklarımı zıt yönlü mıknatısları yola yapiştirma olarak düşünmüştüm ama biraz saçma bir fikir geliyordu bana
sensör aklıma gelmemişti ama konuyuokuduktan sonra bu şekilde bi karar verdim.
bu konu hakkında bildikleriniz var sa yorum yapmanız çok önemli böyle bir proje hayata geçirmek cok iyi olacağini düşünüyorum.
düşüncemide özetliyeyim:
bu hareket sensörlerinin nasil calistiğini bilmyirorumda kulllanılmasının çok gerekli oldugu bir yer biliyorum.
METROBÜS de kullanılmasını tavsiye ediyorum veya sensöre benzer bişey .
bu metrobüsleri bildiğiniz gibi insan kullanıyor ki insan da hata yapar hatayı geçtim şöfor yolculuk halinde hastalanır kalp krizi falan geçirebilir her şey olabilir .
bu olaylardan biri gerçekleştiğinde kontrolden cıkan metrobüs karşıdan gelen metrobüsle kafa kafaya çarpışma ihtimali % 99 .
ki buda çok büyük bir facia olabilir , kafa kafaya carpmasa bile bariyerleri aşıp otoyola girebilir o yüzden de metrobüslere de koyulması çok yaralı olur.
düşüncemde şu şekilde : metrobüse binenler illaki bilir metrobüs yolu 2 şeritli bi gidiş bi geliş ve bu yolu ayıran yola çizilmiş sarı çizgiler var .
nasil olacağini bilmiyorum ama atıyorum sensörün bir tanesini belli aralıklarla yola yapıştırıp digerlerinide metrobüsün alt tarafindan kenarlarına yapistirilir.
bu şekil de üstte yazdiğim bir olay oldugu zaman yani kontrolden cıkdıgı zaman metrobüs o çizgilerin üstünden geçer ve bu sensörler de hareketi algilayip
bi şekilde metrobüse alarm sistemi veya otomatik fren yapma gibi bir şey olabilirmi diye düşünüyorum.
tabi ki bu düşünce olabiliecek bir şeyse daha da geliştirilebilir .
böyle bir şeyin olabilileceği var sa bu konu hakkında kafa yorup bunu ibb le paylaşmayi düşünüyorum.
zira metrobüsler günde yaklasık 1 milyon yolcu taşiyor .
benim ki sadece bir fikir...
bildiklerinizi paylaşmanızı isterim neler yapilabileceği yönünde .
-
bahsettiğin şekilde bir prototip yapmışlardı yurtdışında. şoförsüz bi minibüs. hertarafı alıcılarla doluydu. yok kenarlarındaki çizgilere göre gidiyodu.
-
metrolarda bile biri oluyo kullanan hocam
kaldı ki metro diyorum yani herşeyi belli ve otomatik
-
Prometheus bunu yazdı:
-----------------------------
metrolarda bile biri oluyo kullanan hocam
kaldı ki metro diyorum yani herşeyi belli ve otomatik
-----------------------------ama metrolar rayın üstünde gidiyor elektrikle calişiyor bu metrolarda da çok fazla hız yapmadiği sürece rayından cıkamaz diye biliyorum .
ama metrobüs lastikle çalişan bir araç bunu kullanan insan oldu ki hastaliği geçtim direksiyonu elinden kaçirdi veya buna benzer bir şey oldu .
diyeceksin ki onlar usta şöfor yapmazlar belki yapmazlar ama önce insanlar dediğim gibi de her insan hata yapiyor.
kaldı ki metrobüsler o kada otomatik oldugun zannetmiyorum en azından metrolar kadar.
ayrıca benim beklediğim yorumlar bu projenin olablirliğini yükseltmek adina olan yorumlar
-
hacim o kadar para veriyorlar o metrobüslere, bu projenin tutacagini önem arzedeceklerini bilseler ve sen ibbye söylesen bile extradan bu projeyi yapmazlar.
maliyetli bir proje olur. yollarin tümünün degismesi ve otübüslerin bu teknolojiye sahip olmasi felan derken bayagi bir teferrühatli bir iş.
-
cevik bunu yazdı:
hacim o kadar para veriyorlar o metrobüslere, bu projenin tutacagini önem arzedeceklerini bilseler ve sen ibbye söylesen bile extradan bu projeyi yapmazlar.
maliyetli bir proje olur. yollarin tümünün degismesi ve otübüslerin bu teknolojiye sahip olmasi felan derken bayagi bir teferrühatli bir iş.
-----------------------------haklısın tabi böyle bi projeyi masraflı olacaği için sayın kadir topbaş yüzde yüz geri çevirecektir
ama en azından böyle bi proje kenarda durur böyle bi kaza olduktun sonra anca kamuoyu baskisindan belki yaparlar biliyorsun biz türkler başımıza iş gelmeden
önlem almayız .
böyle bişey olursa en azindan ellerinin altinda bu veya buna benzer hazir bir proje olur .
benim aradiğim böyle bişeyin olabirliği var mi varsa nasil yapılabileceği.
-
sanane bunu yazdı:
bahsettiğin şekilde bir prototip yapmışlardı yurtdışında. şoförsüz bi minibüs. hertarafı alıcılarla doluydu. yok kenarlarındaki çizgilere göre gidiyodu.
-----------------------------hep örnek aldığımız yurt dışında yapildiysa bizde yapabiliriz herhalde .
-
hocam zaten bunların gps sistemleri var istenirse kullanılabilir
-
deodorant kullanmayanlara ayrı araçlar yapılsın yahu :(
-
PoLLBuLL bunu yazdı:
hocam zaten bunların gps sistemleri var istenirse kullanılabilir
-----------------------------gpsleri var ama bu dediğim proje ile nasil bir baglanti kurulabilir ?
-
herhangi bir uydu yardımıyla kullanılabilir.olmadı çizgi takip eden oyuncak arabalar var onun mantığı da kullanılabilir