




Microsofttan Şok Eden Basın Açıklaması
-
İsviçre gümrüğü, 2012 Aralık ayında Bülent Kozaklı tarafından İstanbul’dan, Avusturya’ya Monika Kozaklı adına yollanan 100’ün üzerinde sahte Microsoft Windows Orijinallik Sertifikası’na (COA) el koyduğunu bildirdi.
Microsoft, yakın zamanda İsviçre Gümrüğü ile irtibata geçip, suç duyurusunda bulunarak, el konulan Windows COA etiketlerinin sahte olduğunu teyit etti. Etiketlerin üzerinde bulunan seri numaralarının hiçbir zaman orijinal bir Microsoft ürünü üzerinde kullanılmadığı ve üzerinde basılı bulunan ürün anahtarları ile uyumlu olmadığı tespit edildi
Microsoft, Windows COA etiketlerinin sadece birlikte piyasaya sunulması hedeflenmiş olan Microsoft yazılımları ile beraber dağıtılması gerekiyor. COA etiketleri hiçbir zaman ‘ayrı’ olarak satıcılara veya tüketicilere dağıtılmıyor ve birlikte orijinal olarak gelen Microsoft ürünleri dışında herhangi bir ürün veya bileşenle eşleştirilemiyor.
Microsoft, son zamanlarda Türkiye’de artış gösteren yasadışı etiket satışı sebebi ile kullanıcıların mağdur olmaması ve Türkiye'de yasal olarak hizmet veren ve yazılım satın alan kişilerin korunmasına katkı sağlamak için, bu tarz satış yapan firmalar ile mücadele etmeye devam ediyor.
Microsoft Türkiye Telif Hakları Müdürü Ozan Öncel konuyla ilgili olarak; “Bu olayda bir kez daha görüyoruz ki, gerçek lisanslı yazılım ticareti gerçekleştiren dürüst satıcılar, yaşanan bu gelişmeler nedeniyle haksız bir rekabetle mücadele etmek zorunda kalarak, dezavantajlı duruma düşüyorlar. Bu da tüm ekonomi üzerinde olumsuz bir etki yaratıyor ve markaların itibarını gölgeliyor. Birçok kullanıcı ve yasal iş ortağımız, bize sahte yazılım konusunda şikâyetlerle geliyor, sektör ve hükümetin bu konuda harekete geçmesi gerektiğini bildiriyor. Microsoft Türkiye olarak, müşteri ve iş ortağı ekosistemini, yazılım korsanlığıyla ilgili tehdit ve kayıplara karşı korumaya son derece kararlıyız.'' dedi.
http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/22647949.asp
Bülent KOZAKLI'NIN MİCROSOFT'A CEVABI GECİKMEDİ
Microsoft 21.02.2013 tarihli basın bildirisinde İsviçre Gümrüğü’nün, 2012 Aralık ayında Bülent Kozaklı tarafından İstanbul’dan, Avusturya’ya Monika Kozaklı adına yollanan 100’ün üzerinde sahte Microsoft Windows Orijinallik Sertifikasına
(COA) el koyduğunu iddia etmiştir. Microsoft yetkilerinin de açıklamalarının yer aldığı bildiride, “bu durumun haksız rekabet olduğu ve marka haklarının zarar gördüğü” şeklinde açıklamalara yer verilmiştir.
Öncelikle belirtmek isteriz ki, vekil eden Bülent Kozaklı’nın oğluna ait Verisil Bilgisayar Ltd. Şti. 2. el orijinal (gerçek) yazılım alım satımı ile ilgilenen bir şirket olup, Dünya’nın bir çok yerinde faaliyet göstermektedir. Microsoft firması ise, Bülent Kozaklı ve Verisil Bilgisayar’ın orijinal 2. wl yazılım alıp satmasını engellemek için her yola baş vurmaktadır. Microsoft öncelikle Bülent Kozaklı’nın Almanya’da 2. el yazılım satmasını engellemek için vekil eden aleyhine dava açmış ve bu davayı kaybetmiştir. Vekil eden şirket, Microsoft’a ait yazılımların 2. El ürün olarak alım satımının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Marka Kanunu, Haksız Rekabet Hükümlerinin de yer aldığı ilişkin Türk Ticaret Kanunu, Uluslararası Anlaşmalar ve Lisans Sözleşmeleri dahil her hangi bir yasal düzenlemeye aykırı olup olmadığının tespiti için İstanbul Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemelerinde dava açmış olup, Marka İtibarının zedelenip zedelenmediğine ilişkin İstanbul Anadolu Fikri Ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesinde de devam eden bir dava vardır. Ancak Microsoft Davaların seyrini etkilemek, 2. El orijinal ürünler alım satımının Sahte ürün satmakla aynı şey olduğu şeklinde kamu oyunda yanlış bir algı uyandırmak için, derdest davaların konusu hakkında açıklamalarda bulunarak TCK m. 288’de yer alan “Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs” suçunu işlemektedir.
Önemle belirtmek isteriz ki, Sahte COA etiketi ile orijinal bir yazılım ikinci el ürün olarak satılması birbirinden farklıdır. Yazılım firması tarafından piyasaya sürülerek parası tüketiciden tahsil edilmiş bir ürün üzerinde artık yazılım firmasının hiçbir hak sahipliği yoktur. Nitekim bu husus Avrupa Adalet Divanı Mahkemesi’nin 03.07.2012 tarihinde verdiği C-128/11 Nolu “UsedSoft GmbH v Oracle International Corp.” kararı ile tescillenmiştir. Microsoft ise, Türk Mahkemelerinde aleyhine açılmış ve devam eden davayı etkileyebilmek adına, aslı astarı olmayan haberler ile kamuoyu oluşturmaya çalışmakta ve vekil edene suç isnadında bulunmaktadır. Açıkça belirtmek isteriz ki, vekil eden Bülent KOZAKLI hiçbir zaman sahte ürün satmamış, Monika KOZAKLI denilen şahsa herhangi bir kargo göndermemiştir. Bunun aksini iddia eden Microsoft’u, iddiasını ispata davet ederiz. Diğer taraftan, Microsoft’un açıklamalarının ardından konu ile ilgilendiğimizi ve gerçeğin ortaya çıkması için İsviçre Gümrük Müdürlüğü ile irtibata geçtiğimizi beyan eder, ortaya çıkan sonucu kamuoyu ile paylaşacağımızı beyan eder, kamuoyunun takdirine sunarız.
Bülent Kozaklı ve Verisil Bilgisayar Ltd. Şti. Vekili Av. Sefa KARCIOĞLU
Bülent KOZAKLIYA Başkandan Tam Destek.
Microsoft'un Basın Açıklamasına Başakndan Sert Eleştiri.
BALTAOĞLU: 21.02.2013 Sabahı Microsoft’un Türkiye bürosu bir basın açıklamasında bulundu. Daha ilk satırda; “İsviçre gümrüğünün, 2012 Aralık ayında Bülent Kozaklı tarafından İstanbul’dan,
Avusturya’ya Monika Kozaklı adına yollanan 100’ün üzerinde sahte Microsoft Windows Orijinallik Sertifikası’na (COA) el koydu”şeklinde yer alan iddiada bulunulduğunu gördük.
Veri Sil Firmasını arayıp olay hakkında bilgi istedik. Şirket Sahibi Sayın Daniel Kozaklı’ının babası Bülent Kozaklı Bey Microsoft’un iddiasını kesin ve sert ifadelerle yalanladı. Bu gün ise vekili aracığıyla basın açıklamasında bulundu. Lütfen her iki açıklamayı da okuyunuz.
Microsoft Basın Açıklması İçin Tıklayınız.
Bülent Kozaklının Cevabi Basın Açıklaması İçin Tıklayınız.
İİK Odası hukuk danışmanlığı görevini de yürüten Sn. Av. Sefa KARCIOĞLU’nu vekil tayin eden Sayın Bülent KOZAKLI adına yaptığı açıklamanın içeriğinden anlaşılacağı üzere; Açılan tespit davasında alınacak müspet sonuç milli menfaatlerimizi azami derecede temin edecektir. İkinci el yazılım alışverişinin yasal olduğu tespiti takdir edilir ki İnternet Kafe sektörünü de yakından ilgilendirmektedir. Bu itibarla konuyu yakından izlemek ve değerlendirmek İİK Oda Başkanlığının asli görevlerindendir.
Microsoft Türkiye bürosu ikinci el yazılım satışının yasa dışı olduğunu iddia ediyor. Bu tutum nedeniyle her yıl kullanım ömrünü henüz tamamlamayan yüzlerce milyon dolarlık yazılım lisansı çöpe atılmaktadır. Tüm vatandaşlarımızın bu konuda bilgilendirilmesi ve kamuoyu oluşturulması zaruret haline gelmiştir.
Değerli Üyeler,
Ülkemizin hayrına konuşan veya iyi işler yapan ya da yapmaya çalışan insanların iftiralar ile karalandıkları ve hatta idam edildikleri bir gerçektir. Bazen de rekabet, ticari kayıp gibi korkular kişilerin ve firmaların haksız yere iftiraya uğramalarına sebep oluyor. Hem yakın siyasi tarihimizde hem de iş dünyasında bu türden olaylara sıklıkla karşılaştık. Olaylar ise genellikle büyük güç odaklarının çıkarlarına dokunulduğunda ortaya çıkmaktadır. Bu açıklamam ortalama bir zekâya sahip olan her insanın yapabileceği basit bir tespittir.
Mevcut durumu değerlendirdiğimizde ise;
Bülent Kozaklı yaklaşık bir yıl önce Microsoft Firmasına karşı bir tespit davası açtı. Dava, ikinci el yazılım ticaretinin legal ticaret olduğunu mahkeme kararıyla ortaya konması amacıyla açıldı. Bu günlerde dava sürecinin sonuna yaklaşıldı. Davanın sonucunu merakla bekliyoruz. Bülent Kozaklının benzeri bir davayı 2006 yılında Almanya Microsoft’a karşı kazandığını da unutmuyoruz.
Diğer tarafta Microsoft 2011 yılında Türkiye cirosunu 500 Milyon dolar olarak açıkladı. Dava verisil firması lehine sonuçlanır ise Türkiye'de oluşacak 2. el yazılım pazarı, Microsoft’un Ülkemizde ki cirosunu tahminimizce yarı yarıya düşürecek. Dünyaya karşı Ülkemiz ve insanımız itibarını ayaklar altına alınmasına neden olan ve devletimizi de zora sokan %66’lık korsan (hırsız) kullanım rakamını da aynı oranda düşürecektir.
Yukarıda bulunduğumuz tespit ve mevcut durum birlikte değerlendirildiğinde ortaya çıkan aşağıda ki sorular aklımızı kurcalıyor.
1- Basın Açıklamasında Microsoft’un İsviçre Gümrüğü ile irtibata geçtiği ve suç duyurusunda bulunduğu yazıyor. Microsoft İsviçre gümrüğüne sahte COA etiketi geleceğini nereden bildi?
2- Gönderen Bülent Kozaklı, alıcı Monica Kozaklı olduğu iddia ediliyor. Microsoft basın açıklaması yapmadan önce gönderinin Bülent Kozaklı olduğu yönünde kesin ve şüphe götürmeyen delil elde etti mi?
3- Eğer kesin delil veya deliller varsa bunların içeriği basınla paylaşılacak mı?
4- Eğer doğruluğu şüphe götürmeyecek nitelikte kesin delil yok ise; tespit davasını gören sayın mahkemenin devam ettiği süreçte hasım (davalı) olduğu şirketin sahibi kişinin babasının basın açıklaması yoluyla suçlanmasında ki amaç nedir?
5- Vatandaşımız, ikinci el yazılım pazarının yasal olduğu yönünde hukuk mücadelesi veren Verisil Firması sahibinin perde arkasından sahte lisans ticaretini koordine ettiği düşünür ise ne olur?
6- Böyle bir düşüncenin doğduğu takdirde ortaya çıkacak kaos ortamı en çok kimin işine yarar?
7- Microsoft basın açıklamasında, Bülent Kozaklının İsviçre’ye posta yoluyla sahte COA etiketi yollandığını açıkça dile getirmiş. Akabinde hükümetten önlem almasını istemiş! Diğer yanda tespit davasını açan da Bülent KOZAKLI! Bu unsurlar yan yana konarak değerlendirilir ise Hükumete verilen mesaj içeriğinde; ikinci el yazılım pazarının oluşmasını isteyenler gerçekte bu işin kalpazanlığını yapan ve yapacak olanlardır gibi bir bilinç altı mesajı var mı yok mu?
8- Bülent Kozaklının Alman Mahkemelerine açtığı dava neticesinde; Almanya’da ikinci el yazılım satışı konusunda elde ettiği yasal hakları ve Türkiye’de elde edilecek yasal hakları sabittir. Daha net bir ifadeyle Almanya’da ikinci el yazılım pazarı işi yasaldır ve gidişata göre Bülent Kozaklı sayesinde Türkiye’de de yasal olma ihtimali yüksektir. Hal böyleyken konu hakkında tedbir alması istenilen Hükümetten ne tür bir tedbir alması beklenmektedir? Alınacak tedbir ikinci el yazılım satışını engelleyen kanun çıkarılması şeklinde olabilir mi? Bu itibarla Türkiye vatandaşının kazanacağı yasal hakların önüne mi geçilmek isteniyor?
9- Microsoft ilgili zarfın alıcısına teslim edilirken suçüstü yapılamasını sağlamış olsaydı bütün bu sorulara gerek kalır mıydı?
Microsoft’a kötüdür demiyoruz. İyidir de demiyoruz. Gerçek şu ki basın açıklamasını okuduğumuzda aklımızı kurcalayan ciddi sorular oluştu. Bu soruları Microsoft’a sorma gereği duyuyoruz. Umuyoruz ki Microsoft sorularımızı en doğru şekilde cevaplayacaktır. Bu itibarla devletimizi, bizleri ve vatandaşımızı aydınlatacaktır. Eğer cevap vermiyorlarsa bu durumda bizi kale almadıklarını anlarız. Fakat daha önemlisi, herhalde halkımızı bilgilendirmekten kaçınıyorlar diye düşünebiliriz. Bu durumda vatandaşı bilgilendirmeyenler hakkında olumlu düşüncelere sahip olmamız da beklenemez.
Sayın Bülent Kozaklı,
Konu hakkında basın açıklamanızı okuduk. Haklı davanızda bu güne kadar yanınızda olduk. Bundan sonrada olacağız. Bülent Kozaklı’nın kalpazanlıkla üretilmiş lisans ticareti yaptığını iddia edenlerin bu iddialarını ispatlamalarını bekliyoruz. Bülent Kozaklı kalpazan mı? hırsız mı? öğrenmek istiyoruz. Bu iddialar kesin ve geçerliliği olan delillerle mahkemelerde ispatlanmadığı takdirde size karşı bir komplo düzenlendiği kanaati tarafımızda oluşacaktır.
Saygılarımla.
Metin BALTAOĞLU
Başkan
-
Abi kim okur bunu ya :S
-
Okumadım daha da başlığı düzenle hocam. Tamamen büyük yasak biliyorsun güme gitmesin konu.
-
kartalenes bunu yazdı
Abi kim okur bunu ya :S
Oku 5 dk nı almaz :D
-
Allah'ını seven özet geçsin
-
okudum adam haklı savunmasına göre kadına adına hiç bir şey göndermemiş sattıkları şeylerde 2. el olarak göründüğünden bana kalırsa herahngibir sakıncası yok, bence mikrosoft babayı alır.
-
Adam 2. el yazılımı yasal hale getirmeye çalışıyor fakat yazılımcılar için sakat bir durum bu. Zaten bilgisayarları 2.el olarak envanterine aldığında yazılımlarını da almış oluyorsun. Mesela A şirketine ait 20 pc yi aldıysam pc ile birlikte gelen 20 windowsu da almış oluyorum. bunları envanterime geçirdiğimi göstermem kâfi. Pc siz lisans olayı yazılım piyasası açısından sakat bir olay.
-
Merak ettim ya özetleyene duà edeceğim.
-
Benim bildiğim, bilgisayarlar ile birlikte verilen işletim sistemi lisans anahtarları yalnızca o bilgisayarda kullanılmak için veriliyor, bunu da açıkca belirtiyor. Hatta işletim sistemi yüklü olan yeni bir bilgisayar aldığınızda bu hususu peşin olarak kabul etmiş sayılıyorsunuz. Başka bir bilgisayarın altındaki kodu alıp farklı bir bilgisayardaki işletim sistemi aktivasyonu için kullanmak Microsoft'un kullanıcıya verdiği izinlere aykırı olması gerek. Muhtemelen hiçbirimizin zahmet edip de okumadığı aktivasyon esnasındaki kabul ettiğimiz kullanıcı sözleşmesinde de geçiyordur :P
Ancak madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak, Almanya gibi hukuk sistemi alanında dünya çapında kendini kanıtlamış bir ülkede böyle bir davanın kazanılmış olması da işi farklı bir boyuta taşıyor. "Kullanıcının para vererek aldığı işletim sistemi" olarak düşünüldüğünde haklılık payı var.
Eğer Türkiye'de de böyle bir dava kazanılırsa, Microsoft'un para kaybedeceğini düşünmüyorum. Aslında bu durumda olacak olan illegal olarak kullanılan lisans anahtarları yerine para verilerek ucuz olarak temin edilecek 2. el işletim sistemi aktivasyon kodları kullanılacak ki Microsoft'un işletim sistemlerinin illegal kullanımı azalacağı için daha az başı ağrıyacak. Yine bildiğim kadarıyla Microsoft'un Türkiye'deki pazar payının büyük bir kısmını satılan yeni bilgisayarlara verilmiş işletim sistemleri oluşturuyor. Aynı zamanda şirketler kullanmak zorunda olduğu orjinal işletim sistemlerinin lisans anahtarlarının bandrollerinin orjinal hallerini herhangi bir teftiş sırasında göstermek zorundalar diye biliyorum. Bu durumda, yalnızca yeni bir bilgisayar ile birlikte verilen işletim sistemi lisans anahtarlarının bandrollerini bilgisayardan zarar vermeden sökmek imkansız olduğundan, şirketler ya orjinal işletim sistemi yüklü yeni bir bilgisayar ya da aynı özellikte ikinci el bir bilgisayar alma yoluna gideceklerdir. Sonuçta değişen tek şey korsan kullanımının düşmesidir diye tahminde bulunabilirim.
Davalar sonuçlansın, bakalım neler olacak. Takip etmek gerek.
-
RaNGeR bunu yazdı
Benim bildiğim, bilgisayarlar ile birlikte verilen işletim sistemi lisans anahtarları yalnızca o bilgisayarda kullanılmak için veriliyor, bunu da açıkca belirtiyor. Hatta işletim sistemi yüklü olan yeni bir bilgisayar aldığınızda bu hususu peşin olarak kabul etmiş sayılıyorsunuz. Başka bir bilgisayarın altındaki kodu alıp farklı bir bilgisayardaki işletim sistemi aktivasyonu için kullanmak Microsoft'un kullanıcıya verdiği izinlere aykırı olması gerek. Muhtemelen hiçbirimizin zahmet edip de okumadığı aktivasyon esnasındaki kabul ettiğimiz kullanıcı sözleşmesinde de geçiyordur :P
Ancak madalyonun diğer yüzüne bakacak olursak, Almanya gibi hukuk sistemi alanında dünya çapında kendini kanıtlamış bir ülkede böyle bir davanın kazanılmış olması da işi farklı bir boyuta taşıyor. "Kullanıcının para vererek aldığı işletim sistemi" olarak düşünüldüğünde haklılık payı var.
Eğer Türkiye'de de böyle bir dava kazanılırsa, Microsoft'un para kaybedeceğini düşünmüyorum. Aslında bu durumda olacak olan illegal olarak kullanılan lisans anahtarları yerine para verilerek ucuz olarak temin edilecek 2. el işletim sistemi aktivasyon kodları kullanılacak ki Microsoft'un işletim sistemlerinin illegal kullanımı azalacağı için daha az başı ağrıyacak. Yine bildiğim kadarıyla Microsoft'un Türkiye'deki pazar payının büyük bir kısmını satılan yeni bilgisayarlara verilmiş işletim sistemleri oluşturuyor. Aynı zamanda şirketler kullanmak zorunda olduğu orjinal işletim sistemlerinin lisans anahtarlarının bandrollerinin orjinal hallerini herhangi bir teftiş sırasında göstermek zorundalar diye biliyorum. Bu durumda, yalnızca yeni bir bilgisayar ile birlikte verilen işletim sistemi lisans anahtarlarının bandrollerini bilgisayardan zarar vermeden sökmek imkansız olduğundan, şirketler ya orjinal işletim sistemi yüklü yeni bir bilgisayar ya da aynı özellikte ikinci el bir bilgisayar alma yoluna gideceklerdir. Sonuçta değişen tek şey korsan kullanımının düşmesidir diye tahminde bulunabilirim.
Davalar sonuçlansın, bakalım neler olacak. Takip etmek gerek.
+1 ve diyorumki madem böyle hukuk peşindeler peki neden bilgisayar satarken işletim sistemli satılıyor buda zorla satış olmuyormu :D
-
mehmetdiyebiri bunu yazdı
Allah'ını seven özet geçsin