Milliyetçilik Bir İdeolji Midir İçgüdü Müdür ?
-
Her 2side
-
kalbinde atar. Vatan sevgisi imandandır derler. doğup büyüdüğün yer benim diyorsan bu koşula karşılıksız bağlanmışsındır.
-
mayrip bunu yazdı:
-----------------------------
kalbinde atar. Vatan sevgisi imandandır derler. doğup büyüdüğün yer benim diyorsan bu koşula karşılıksız bağlanmışsındır.
-----------------------------Çok güzel ifade etmişsin. Milliyetçiliğinde partiyle yetişmeyle alakası yoktur. Benim için milliyetçilik öyle bir şeyki damarlarımdaki kanda var. Öyle oluyorki bazen dalgalanan bayrağı görünce bile bir anda dalıyorum gözlerim doluyor.
-
doğuştan gelen içgüdünün bilinçlice yönlendirilmesi diyebilirim sanırım içgüdüler de körelir tek yumurta ikizi de olsa insanların düşünceleri değişir bazen bilemeyiz ne olduğunu kimi çevresinin etkisiyle toplumsal uyumla yaşar gider böyle hiç bilmediği kavrayamadığı düşünceleri savunur kimi tartar biçer milliyetçiliği bilmeden onu aşıp faşizme hayır diyen faşizmi benimsemiş arkdaşlarım var değiştiler çevreleri değişti çünkü Türkiye de yaptığının takındığı tutumun hiçte hoş olmadığını gördü gösterdiler dışarda
-
milliyetçilik doğuştan gelen bir içgüdü değildir bence. ama çoğumuza doğuştan bu milliyetçilik duygusuyla doğmuşuz gibi gelir. çünkü ilk okumaya başladığımızdan beri süre gelen bir milliyetçilik duygusu bizler farkında olmadan aşılanmaya başlamıştır. tabi sonra yavaş yavaş kendin düşünmeye başladığında milliyetçilik duyguların harbiden taa eskilerden geldiğini sanki manevi bir güçle senin içinde yaşadığını filan düşünürsün. halbuki öyle değildir ilkokuldan beri sana sürekli bu duygu aşılanmıştır. aşılanması iyidir kötüdür burasına hiç bir şekilde yorum yapmıyorum. milliyetçilik eğer zaten doğuştan gelen bir şey olsaydı, iki farkli ülkeye mensup bir kişinin çocukları kafayı yerdi neye göre hangi milleti seçmesi gerektiğini düşüne düşüne :)ama yetiştiği sosyal ortam ona tercihini farkında olmadan yaptırırdı. tabi kendi fikirlerinin anlam kazandığı zamana kadar sürebilirdi bu yine . onun öğrenme ve düşünme yetilerine bağlı olaraktan.milleyetçilik şimdiki dünya yapısına bakıldığı zaman toplumların içinde olması gereken bir şeydir. çünkü zor durumlarda kitleleri bir araya en kolay bu şekilde toplayıp mücadele etmesini sağlayabilirsiniz. ama genel olarak baktığında bana göre soyaddan öte gitmemesi gereken bir şey. benim soyadım birazcıkoğlu seninki bolcanakoğlu aramızda nefret olmalımı sen o aileden gelmişsin ben bundan olay sadece bu kadar olmalı soyadlarımızın ne olduğu bizlere artı ya da eksi bir üstünlük katmamalı yapabildiklerine göre üstünlük kazanıp ona göre yaşamalısın... insan olarak ve insana verdiğin değerle yaşanmalı milliyetçilik etkisiz eleman gibi kalmalı toplumun içinde. "her türk asker doğar " denir ya askerde . böyle garip mantıkda olmamalı . her türk asker doğup niçin silah tutmak istesinki kim bir başkasını öldürmek ister işte bu milliyetçilik denen maske yüzünden. her türk ve insan, insan gibi doğmalı ve yetilerini yitirmemeli denmeli dört bir yanda ...
-
Kişinin doğumundan ölümüne kadar, günün 24 saatine nizam veren teorik ve pratik sistem İDEOLOJİ'dir. Bu tanımdan hareketle ideolojik olarak bakılacak iki sistem vardır kanaatimce; Komünizm ve İslam.
Diğer akımlar; Milliyetçilik, Sosyalizm, Nasyonal Sosyalizm, Faşizm, Kemalizm vs. bunlar ideoloji değil, siyasi ve iktisadi mevzularda görüşlerdir..
mayrip: "Vatan sevgisi imandandır." hadisi kaynağı sahih değildir. ( bundan yola çıkarak benim vatan sevgisini dinin yansıtmadığını iddia ettiğimi iddia etmemenizi rica ederim. )
Üç tür millet anlayışı ve buna bağlı üç tür milliyetçilik olduğu söylenebilir.
Birincisi, milleti ortak etnik köken, dil, din ve tarihi mirasa sahip olan topluluk olarak anlayan etnik milliyetçilik. (Alman milliyetçiliği bunun en önemli örneği olarak görülebilir.)
İkincisi, aynı ülkenin sınırları dahilinde yaşayıp farklı etnik ve dinsel kökenlerden gelen, farklı dil ve kültürlere sahip bütün yurttaşların, tek bir dil ve kültürle yoğrulmasını, asimile edilmesini öngören "resmi milliyetçilik" olarak tanımlayabileceğimiz milliyetçilik. (Fransız milliyetçiliği bunun başlıca örneği olarak verilebilir. Bizde "Atatürk milliyetçiliği" denilen de bu türün örneklerinden biri olarak görülebilir. İkisi arasındaki sınırı çizmek zor olmakla beraber Türkiye'de etnik milliyetçiliğin MHP'ye, resmi milliyetçiliğin ya da "Ulusalcılığın" CHP'ye yakın olduğu söylenebilir.)
Üçüncüsü ise, milleti bir ülkenin sınırları içinde yaşayan farklı etnik ve dinsel grupların kimliklerini korumakla birlikte, siyasi bir üst kimlikte (yurttaşlık ve onun getirdiği hak ve sorumluluklarda) buluşmaları olarak anlayan, kültürel çoğulculuğa dayanan, liberal ya da sivil milliyetçiliktir. (Britanya ya da Hindistan bunun en iyi örnekleridir.)
Neticeten denebilir ki, eğer dünya milliyetçiliğin yıkıcılığından kurtulmak istiyorsa, liberal millet ve milliyetçilik yorumlarını hakim kılmak zorundadır.
-
%70 genetik. (içgüdümü derseniz ne dersiniz)
%30 bulunan ortam ve şartlar.
(sanırım bilimce ispatlanmış olması gerek.)
-
bir insanın atalarının ve kendisinin doğup büyüdüğü toprakları sahiplenmesi bir ideoloji olamaz insanın kendisi bunu zaten benimser..her insanda birazda olsa milliyetçilik vardır bazıları dışarı vurur bazıları vurmaz bazıları farkında bile değildir..
-
mont-blanc bunu yazdı:
-----------------------------mayrip: "Vatan sevgisi imandandır." hadisi kaynağı sahih değildir. ( bundan yola çıkarak benim vatan sevgisini dinin yansıtmadığını iddia ettiğimi iddia etmemenizi rica ederim. )
-----------------------------bak bakalım hadisle ilgili not yazmışmıyım. dedelerden duyduğum bir söz hadis yada değil böyle bir lafı hadisliği beni ilgilendirmez. bu vatana bağlıyorsa yeterde artar. buna aynı örnek her türk asker doğar sözüde çevremizdekilerden duyduğumuz sözdür.bu bizi vatana bağlar. velhasıl içimizde bir sahiplenme bir güç oluşturuyor geçmişte bu topraklar için verilen canları düşünerek ve geride kalanların bizi biz yapacağını bilerek içimizde büyüyen bir ateş olduğunu her zaman biliyoruz bileceğiz.
unutmadık unutmayacağız unutturmayacağız. buda güzel bir sözdür.
-
2.soruya değinen olmamış.Yorumlar çok güzel ben şahsen içgüdüyle ideoloji arasında halan bir seçim yapamıyorum her iki taraf içinde çok mantıklı açıklamalar var..
Peki milletin her kesiminden insanı sevmek midir milliyetçilik.Dediğim gibi sarhoşlar,abazalar,pezevenklere gözden çıkartılabilir düşüncesiyle mi bakılmalıdır yoksa gözden çıkartmayı bu kesimi fedakarlık olarak mı görülmelidir.Konuyu bu taraftanda ele alınca ideoloji olduğuna dair kanıtlarım artıyor benim ama milliyetçiliğin böyle birşey olabileceği düşüncesinide hazmeemiyorum.Milliyetçilik milletini sevmektir.Bir adamı dini,dili,hayattaki iş konumu / işsizlik konumu bakımından ele alarak değerlendirmek olmamalıdır.Türk olduğu için sevmektir sadece.Peki o halde ulusalcı milliyetçilik ve kafatasçı milliyetçilik neden sürekli çatışma içerisindeler ? Madem her ikiside gerçek milliyetçi neden sadece türk oldukları için sevemiyorlar birbirlerini ? İşte bu gibi soruları düşündükçe milliyetçiliğin ardında bambaşka planlar yatan ve vakti zamanı geldiğinde milleti birbirine düşürecek,çocukluktan beri aşılandığı için kutsal bir değer gibi kabuledildiği için patlat dediğinde patlatacak binlerce vatan severin eline tutuşturulmuş bir bomba olabileceğinden korkuyorum.
Bu vatanı bir çok şeyle bölmeye çalıştılar ama eğer milliyetçilik yozlaşıp bizim anladığımız gibi değilde bu tür bir ideolojiye dönerse bir gün işte o zaman Türkiye eşi benzeri görülmemiş bir tehditle yüz yüze kalır.Ve bu savaşın kazananı asla bir türk olamaz işin acı senaryosu..