Minimalist Tasarım

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek
    Daniel-Koo bunu yazdı
    zumsuk bunu yazdı
    Nautilus bunu yazdı

apple'ın ürünlerindeki sadeliği steve e addetmeyelim, sonuçta bir şirketin yüzlerce çalışanın elinde geçip sonuça ulaşan bir iş, çağımızda popüler araç gereçlerden sadeliğin zirvesinde, iskambil kağıdıyla yarışan bilgisayar gibi ürünlerin tasarımcısı sonuçta john ive, john ive a ilham olan ise Dieter Rams abimiz.

Orası ürünler kısmında doğru sonuçta Ive gibi sağlam bir herif var. 

Fakat minimalizm'in Steve 'e dediğim kısım ; 3 click olayı.

---

@ Daniel-Koo :

Sen yapma be hocam. Adam 3 bin site diyor ; açıyor bir div , yan yana bile bölmüyor. Koca koca boktan renkte başlık. İş yaptığı adam bune deyince ; minimalizm bu sen anlamazsın moduna giriyor.

Minimalizm değil bu. Bu basitlik. Normal bir sitede (yada ürün, her neyse) resimlerle ; renklerle oynanılarak bir sürü olay kapatılabilir. Fakat minimalist bir üründe yatay ve diket uyum, yazıların renkleri , 14px mi 15 px mi olacağı, renklerin tonu falan PSD giydirilmiş bir siteden kat kat kat önemlidir. Evet dandik yapabilirler fakat düzgün yapılmak isteniyorsa mutlaka ama mutlaka sağlam yapılmalı.

Hocam benim dediğimi anlamıyorsun. "beyaz kağıda üçbeş yazmak" diye girmişsin; o da bir minimalist tasarımdır. tabii istenilen mesaj verilebiliyorsa.

Tasarım nedir? 

Zihinde canlandırılan biçimdir. Al kağıdı bir çizgi çiz, bu bir tasarımdır. Düşüdüğünü kağıda/dijitale aktarabiliyorsan tasarımdır. 

Minimalizme gelince; minimalist tasarım düzeyinde nesneler öne çıkarılmakla başlar ve en dikkat çekici sadelikle bitirilir. 

bu tasarım bir minimalist tasarım örneğidir. 

Abi bak senin yazdımdan kopyaladığın kısım ;

--

"En büyük problem bu !!! İnsanlar minimalizm'i basitlikle karşılaştırıyor. Ortada hiç birşey olmasın ; bembayaz olsun. 3-5 yazı olsun ohhh... Al sana minimalizm.

Bu değil hocam minimalizm."

--

FAkat anlatmak istediğimi devamıda açıklıyr keşke onada baksaydın ;

"Minimalizm sanattır. Bana inanmıyorsan ; kodlamayı biliyorsan kendin dene. Minimalizm üzerine bir site yapmak  ; normal bir site yapmaktan kat kat zordur."

---------

Yukarıdaki işi yapmak bir sanattır. Minimalizm akımı sanattan gelmiştir. Senin dediğin şu ;

"bembeyaz arkaplana yazı yazsa minimalizmdir"

Benim bahsettiğim eğer minimalizmi böyle görmeye başlarsak sıçtık. Bak 2 dakikada yaptığım bu resim, yukarıdakinden daha minimalist. Çünkü sadece fırça kullandım. Hepsi bu ;

Kısacası bana göre minimalizm farklıdır. Sadece olması başkadır, basit olması başkadır. Benim yaptığım iş basittir, yukarıda ki örnek sade'dir. Minimalizm sadeliktir. Basitlik değil.

Sözlük anlamnına baktığında benim yaptığımda minimalizmdir. FAkat minimalizm sanat akımından gelir. Benim yaptığımın sanatla alakası yok.

Kısacası kişisel görüş diyeblirsin. Ama kimse kusura bakmasın ben benim çizdiğim şeye ne minimalizm, ne sanat nede başka birşey derim.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Daniel-Koo
    Daniel-Koo's avatar
    Erkek
    zumsuk bunu yazdı
    Daniel-Koo bunu yazdı
    zumsuk bunu yazdı
    Nautilus bunu yazdı

apple'ın ürünlerindeki sadeliği steve e addetmeyelim, sonuçta bir şirketin yüzlerce çalışanın elinde geçip sonuça ulaşan bir iş, çağımızda popüler araç gereçlerden sadeliğin zirvesinde, iskambil kağıdıyla yarışan bilgisayar gibi ürünlerin tasarımcısı sonuçta john ive, john ive a ilham olan ise Dieter Rams abimiz.

Orası ürünler kısmında doğru sonuçta Ive gibi sağlam bir herif var. 

Fakat minimalizm'in Steve 'e dediğim kısım ; 3 click olayı.

---

@ Daniel-Koo :

Sen yapma be hocam. Adam 3 bin site diyor ; açıyor bir div , yan yana bile bölmüyor. Koca koca boktan renkte başlık. İş yaptığı adam bune deyince ; minimalizm bu sen anlamazsın moduna giriyor.

Minimalizm değil bu. Bu basitlik. Normal bir sitede (yada ürün, her neyse) resimlerle ; renklerle oynanılarak bir sürü olay kapatılabilir. Fakat minimalist bir üründe yatay ve diket uyum, yazıların renkleri , 14px mi 15 px mi olacağı, renklerin tonu falan PSD giydirilmiş bir siteden kat kat kat önemlidir. Evet dandik yapabilirler fakat düzgün yapılmak isteniyorsa mutlaka ama mutlaka sağlam yapılmalı.

Hocam benim dediğimi anlamıyorsun. "beyaz kağıda üçbeş yazmak" diye girmişsin; o da bir minimalist tasarımdır. tabii istenilen mesaj verilebiliyorsa.

Tasarım nedir? 

Zihinde canlandırılan biçimdir. Al kağıdı bir çizgi çiz, bu bir tasarımdır. Düşüdüğünü kağıda/dijitale aktarabiliyorsan tasarımdır. 

Minimalizme gelince; minimalist tasarım düzeyinde nesneler öne çıkarılmakla başlar ve en dikkat çekici sadelikle bitirilir. 

bu tasarım bir minimalist tasarım örneğidir. 

Abi bak senin yazdımdan kopyaladığın kısım ;

--

"En büyük problem bu !!! İnsanlar minimalizm'i basitlikle karşılaştırıyor. Ortada hiç birşey olmasın ; bembayaz olsun. 3-5 yazı olsun ohhh... Al sana minimalizm.

Bu değil hocam minimalizm."

--

FAkat anlatmak istediğimi devamıda açıklıyr keşke onada baksaydın ;

"Minimalizm sanattır. Bana inanmıyorsan ; kodlamayı biliyorsan kendin dene. Minimalizm üzerine bir site yapmak  ; normal bir site yapmaktan kat kat zordur."

---------

Yukarıdaki işi yapmak bir sanattır. Minimalizm akımı sanattan gelmiştir. Senin dediğin şu ;

"bembeyaz arkaplana yazı yazsa minimalizmdir"

Benim bahsettiğim eğer minimalizmi böyle görmeye başlarsak sıçtık. Bak 2 dakikada yaptığım bu resim, yukarıdakinden daha minimalist. Çünkü sadece fırça kullandım. Hepsi bu ;

.....

buradan sonrasını resimi görünce de okumadım hacı. teşekkürler konu için, iyi geceler.

ne diyon?
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

sen bilirsin iyi geceler

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    oliWeR
    oliWeR's avatar
    Erkek

bu konudan anladığım facebookun zaman tüneli hiç Minimalist değil! mark anlamıyor bu işten 

Ne çok küfür ediyorsun diyorlar. Ne yani hayatın içine edenlere şiir mi yazayım ?
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kroo
    kroo's avatar
    Erkek

bunun biraz derinine inersek bence gösterdiğin iç mekanlar çok da minimalist değil. (minimalist değil demiyorum) modernizmin içinde büyük bir yeri olan akımdır. çünkü öyle brütalistlik felan fazla göremedim.

şöyle düşünelim.
    glass house minimalisttir farnsworth house'dan.

ha glass house farnsworth house'tan sonra yapılmıştır bence kolpasıdır. Philip Johnson (ölmüş adamın arkasından konuşmak gibi olacak) zaten bu akıma çok bağlı kalmamıştır orospudur.

konu güzel takipteyim. teşekkürler.

bu dünyada da öbür dünyada da yanmanın yolu plajdan geçer
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    wrongly
    wrongly's avatar
    Erkek

güzel bir konuya değinmişsin. takipteyiz.

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek
    oliWeR bunu yazdı

bu konudan anladığım facebookun zaman tüneli hiç Minimalist değil! mark anlamıyor bu işten 

hayır anlaman gereken ;

zaman tünelinin tasarımı minimalist olarak düşünülsede ; tasarım sadece görüntü olmadığından sıkıntısı var.

Zaman tüneli kullanışlı mı ? Mantığı minimalist mi ???

Olayı karmaşıklaştırdı. Yaptığı yeniliklerle, tasarımıın "kullanışlılığını" minimalist olmaktan çıkartıp, zora soktu.

-----

Daniel-Koo'nun anlamayıp, boşuna trip yaptığı olayda olduğu gibi ;

minimalistlik , 'beyaz zemin üzerine 2 nesne koymak' değildir sadece.

Tasarım ile kullanım şekli bir bütündür. Kullanımı, ürünün,sitenin yada ne üstünde çalışıyorsan onun işleyişide minimalist olmalıdır.

-------------------

Basit bir örnek ;

https://www.google.com/search?q=tahribat&hl=tr&source=lnms&tbm=isch&sa=

Sence Google minimalist mi ?

Tasarım olarak evet. Muhtemelen dünya çapındaki en minimalist sitelerden biri.

Fakat işin derinine inersen ; şimdi linke gidip, bana büyük boy resim bul. bunun için uygulaman gereken adımlar ;

1- Arama araçlarına tıkla

2- açılan panelden tüm boyutlara tıkla

3- Büyük Boy'a tıkla.

-

Peki bunu eski sitede kaç tıkta yapıyordun ??? Sadece sol paneldeki büyük boy'a tıklaman yeterliydi. E baktığında tasarım olarak minimalist olmuş (eskisine göre). Fakat tasarım denince akla direkt grafik tasarım geliyor. Hayır tasarımın içinde başka bir sürü şey yatar.

Eğer minimalizmden bahsediyorsak, ürünün sadece görüntüsü değil, çalışma prensibide minimalist olmalıdır. Grafik tasarımı minimalist olan bir üründe; yapacağını yapmak için 40 farklı yere tıklaman gerekiyorsa onun sadece grafik tasarımı minimalisttir.

Twitter mesela minimalisttir. Facebook'a baktığında, tasarımı onun kadar minimalist olmasa da, mantık olarak gayet minimalist yaklaşım çizer. Yapacakların bellidir.

-------------

Özü : miniamlist ürün sadece görünüş olarak sade olması demek değildir !! İnsanlar bu şekilde düşünerek ürünleri sadeleştirmiyor, basitleştiriyor. Minimalist ürün ; 40 farklı düğmesi olan bir şeyi alıp, 3 farklı düğmeyle aynı işlemleri gösterendir. Sadece görüntüsü değil, işleyiş mantığıylada alakalıdır.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek
    kroo bunu yazdı

bunun biraz derinine inersek bence gösterdiğin iç mekanlar çok da minimalist değil. (minimalist değil demiyorum) modernizmin içinde büyük bir yeri olan akımdır. çünkü öyle brütalistlik felan fazla göremedim.

şöyle düşünelim.
    glass house minimalisttir farnsworth house'dan.

ha glass house farnsworth house'tan sonra yapılmıştır bence kolpasıdır. Philip Johnson (ölmüş adamın arkasından konuşmak gibi olacak) zaten bu akıma çok bağlı kalmamıştır orospudur.

konu güzel takipteyim. teşekkürler.

Bir kaç yabancı sitede akımın (orjinali 60'larda çıkmış) bir ara unutulmaya yüztutup, 90'ların sonuna doğru tekrar geldiğinden bahsediyorlar.

Tabi teknoloji vs.. ile birlikte modern minimalizm gibi bir olguda çıkmış.

---

İşin mantık kısmına inersek çok karışıyor çarşı (: Ben işin içinden çıkamadım. Modernizm giriyor, kütür giriyor, sanat giriyor , uzak doğu giriyor. 

Minimalizm'i anlaşılır hale getirmek gerekirse ;

Az çoktur gibi güzel bir kelime çıkıyor ortaya. Sadelik, karmaşıklığın çözülmüş halidir.

Yani karmaşık, bir sürü şeyi olan birşey ; aslında çözülmemiş yani bitmemiş bir üründür. Bu yüzden sadeleştirmek gerek ama dikkat edilmesi gereken nokta ; basitleştirmek değil.

Yani gerekli olan bir işlevi çıkartıp , "minimalist oldu" demek basitleştirmektir. Yapılması gereken, gerekli olan bir ürünü daha sade ve kolay kullanılabilir bir hale getirmektir minimalism.

Dediğim gibi karmaşık ama anlatılabilecek en yakın şeyler bunlardır sanırım.

Toplam Hit: 7291 Toplam Mesaj: 29