Minimalist Tasarım
-
@ u235 ;
En büyük problem bu !!! İnsanlar minimalizm'i basitlikle karşılaştırıyor. Ortada hiç birşey olmasın ; bembayaz olsun. 3-5 yazı olsun ohhh... Al sana minimalizm.
Bu değil hocam minimalizm. Minimalizm sanattır. Bana inanmıyorsan ; kodlamayı biliyorsan kendin dene. Minimalizm üzerine bir site yapmak ; normal bir site yapmaktan kat kat zordur.
Gimp'i çok bilmeme rağmen açarım, iki hareket ve menü barı. Aynı rengin açıktan koyuya vs..
Minimalizm başlı başına sanattır. normal sitede olmadığı kadar kafa yorarsın. Yazı boyutu, yazı rengi, neyin nerede duracağı, gridler ve hatta boyutları dahi önemlidir.
böyle bir site yapmak (Yada google, facebook tasarımı) ;
böyle bir karman çorman tasarım yapmaktan çok çok daha zordur.
Bak konu mynetten açılmışken sana mynet kadar çok içeriğe sahip ama minimalist olan site göstereyim. Mynet'te dikkatini çekmesi gerekenlerden başka herşey çeker. Rengarenk saçma sapan şeyler. Fakat NYT ;
NYT basittir. Minimalisttir. Dikkatini sadece vermen gerekenlere verirsin.
--------------
Minimalist ürün ve sitelerin ardında ; normal bir siteden çok daha fazla ayrıntı ve kafa yorma yapar. Minimalizm bir seçenektir evet. Fakat zor olan, zirve olan, sanat olan minimalizmdir.
Çünkü sadece anlatmak istediğini anlatır. Youtube'da buna örnek. Son versiyonuna bayıldım.
Sakın minimalizmi basitlik olarak algılamayın. Basitlik ayrıdır, sadelik ayrıdır. Birisi alır minimalist bir iş yapacğaım diye renge, font büyüklüğüne, gridlere, uyuma dikkat etmez. Site basit olur.
Başka biri alır ; karman çorman birşeyi bile sadeleştirir. Bu yüzden az çoktur diyorlar, bu yüzden basitlik karmaşıklığın çözülmüş halidir diyorlar.
-------------
Öte yandan denemek isteyen varsa ; minimalizmin basit olduğunu 2 dakikada yapılacğaını düşünen varsa yapsın tasarımı. 2 hafta hiç bakmasın ve 2 hafta sonunda tekrar baksın. Acaba gerçekten güzel mi değil mi diye.
Minimalizm bir sanattır , diğerleri ise sadece tasarım
-
eee?
toplum ie kullanıyo biz html5 diyoruz, bunlar kişisel işlerde yarar. ben de elimde geldiğince modern browser kontrolü yerleştiriyorum tutmuyosa giremiyo ie kullananın ne işi var nette aq.
minimalistlik demişin verdiğin blog sitelerinde adam post 'un altına dünya kadar etiket yazmış, kişisel blog 'da ne etiketi ne seo 'su neyin kafası anlamıyorum aq gözümüze sokuyolar. her şeye kafanı sokan blog yazarıysan post 'un kategorisi olsun yeter.
verdiğin sitelerin %40 ı çoluk çocuğun sitesine kurduğu yada yaptığı işler (full background resimli, frame 'li sayfalar)
facebook falan demişin, abi çizdiğin kısımları kapsayan holder 'lar var sonuçta adam left-right dedimi gitcek yeri yok içindeki nesnelerin tabi hepsi aynı çizgide kalır.
verdiğin siteler bu dediğin işe örnekse benim tasarladığım blog çocuğu koymuş olur (programlaması tumblr altyapılı)
kerim tarafından 01/Mar/13 21:43 tarihinde düzenlenmiştir
ürün tasarımları, oda tasarımları konularında iyi demişin de, siteler konusunda pek katılmadım. -
her tasarımcının bildiği/bilmesi gerdiği bir mevzu
minimalizm
-
apple'ın ürünlerindeki sadeliği steve e addetmeyelim, sonuçta bir şirketin yüzlerce çalışanın elinde geçip sonuça ulaşan bir iş, çağımızda popüler araç gereçlerden sadeliğin zirvesinde, iskambil kağıdıyla yarışan bilgisayar gibi ürünlerin tasarımcısı sonuçta john ive, john ive a ilham olan ise Dieter Rams abimiz.
-
zumsuk bunu yazdı
@ u235 ;
En büyük problem bu !!! İnsanlar minimalizm'i basitlikle karşılaştırıyor. Ortada hiç birşey olmasın ; bembayaz olsun. 3-5 yazı olsun ohhh... Al sana minimalizm.
Bu değil hocam minimalizm.
Minimalizm bu dediğindir hocam. Bembeyaz bir arkaplan üstünde anlatmak istediklerini üç beş yazı ile anlatabiliyorsan başarmışsındır.
Daniel-Koo tarafından 01/Mar/13 22:03 tarihinde düzenlenmiştir
Beyaz arkaplan bak! Renklerin anlamlarını bir araştır :)
Ayrıca minimalizm'i sadece dijital dünayaya sabitlemek olmaz. Yazını okumadım ama mobilyalar gördüm bunlarda minimalist tasarıma örnek olabilirler. -
Daniel-Koo bunu yazdızumsuk bunu yazdı
@ u235 ;
Bu değil hocam minimalizm.
Minimalizm bu dediğindir hocam. Bembeyaz bir arkaplan üstünde anlatmak istediklerini üç beş yazı ile anlatabiliyorsan başarmışsındır.
Beyaz arkaplan bak! Renklerin anlamlarını bir araştır :)
Ayrıca minimalizm'i sadece dijital dünayaya sabitlemek olmaz. Yazını okumadım ama mobilyalar gördüm bunlarda minimalist tasarıma örnek olabilirler."minimalizm'i basitlikle karşılaştırıyor" :D sen "Bu değil hocam minimalizm." deyip basit gördüğün işi yapabilecek misin, boş bir A4 kağıdı üzerindeki 3-4 yazıya gücünü veren harfler değil arkasındaki beyaz boşluklardır.
-
Daniel-Koo bunu yazdı
aslolan en iyi yaratıcılık minimalistliktir zaten.
+2 bu bende var :D
-
Nautilus bunu yazdı
apple'ın ürünlerindeki sadeliği steve e addetmeyelim, sonuçta bir şirketin yüzlerce çalışanın elinde geçip sonuça ulaşan bir iş, çağımızda popüler araç gereçlerden sadeliğin zirvesinde, iskambil kağıdıyla yarışan bilgisayar gibi ürünlerin tasarımcısı sonuçta john ive, john ive a ilham olan ise Dieter Rams abimiz.
Orası ürünler kısmında doğru sonuçta Ive gibi sağlam bir herif var.
Fakat minimalizm'in Steve 'e dediğim kısım ; 3 click olayı.
---
@ Daniel-Koo :
Sen yapma be hocam. Adam 3 bin site diyor ; açıyor bir div , yan yana bile bölmüyor. Koca koca boktan renkte başlık. İş yaptığı adam bune deyince ; minimalizm bu sen anlamazsın moduna giriyor.
Minimalizm değil bu. Bu basitlik. Normal bir sitede (yada ürün, her neyse) resimlerle ; renklerle oynanılarak bir sürü olay kapatılabilir. Fakat minimalist bir üründe yatay ve diket uyum, yazıların renkleri , 14px mi 15 px mi olacağı, renklerin tonu falan PSD giydirilmiş bir siteden kat kat kat önemlidir. Evet dandik yapabilirler fakat düzgün yapılmak isteniyorsa mutlaka ama mutlaka sağlam yapılmalı.
-
zumsuk bunu yazdıNautilus bunu yazdı
Orası ürünler kısmında doğru sonuçta Ive gibi sağlam bir herif var.
Fakat minimalizm'in Steve 'e dediğim kısım ; 3 click olayı.
---
@ Daniel-Koo :
Sen yapma be hocam. Adam 3 bin site diyor ; açıyor bir div , yan yana bile bölmüyor. Koca koca boktan renkte başlık. İş yaptığı adam bune deyince ; minimalizm bu sen anlamazsın moduna giriyor.
Minimalizm değil bu. Bu basitlik. Normal bir sitede (yada ürün, her neyse) resimlerle ; renklerle oynanılarak bir sürü olay kapatılabilir. Fakat minimalist bir üründe yatay ve diket uyum, yazıların renkleri , 14px mi 15 px mi olacağı, renklerin tonu falan PSD giydirilmiş bir siteden kat kat kat önemlidir. Evet dandik yapabilirler fakat düzgün yapılmak isteniyorsa mutlaka ama mutlaka sağlam yapılmalı.
Hocam benim dediğimi anlamıyorsun. "beyaz kağıda üçbeş yazmak" diye girmişsin; o da bir minimalist tasarımdır. tabii istenilen mesaj verilebiliyorsa.
Tasarım nedir?
Zihinde canlandırılan biçimdir. Al kağıdı bir çizgi çiz, bu bir tasarımdır. Düşüdüğünü kağıda/dijitale aktarabiliyorsan tasarımdır.
Minimalizme gelince; minimalist tasarım düzeyinde nesneler öne çıkarılmakla başlar ve en dikkat çekici sadelikle bitirilir.
bu tasarım bir minimalist tasarım örneğidir.
Daniel-Koo tarafından 02/Mar/13 00:05 tarihinde düzenlenmiştir -
kerim bunu yazdı
eee?
toplum ie kullanıyo biz html5 diyoruz, bunlar kişisel işlerde yarar. ben de elimde geldiğince modern browser kontrolü yerleştiriyorum tutmuyosa giremiyo ie kullananın ne işi var nette aq.
minimalistlik demişin verdiğin blog sitelerinde adam post 'un altına dünya kadar etiket yazmış, kişisel blog 'da ne etiketi ne seo 'su neyin kafası anlamıyorum aq gözümüze sokuyolar. her şeye kafanı sokan blog yazarıysan post 'un kategorisi olsun yeter.
verdiğin sitelerin %40 ı çoluk çocuğun sitesine kurduğu yada yaptığı işler (full background resimli, frame 'li sayfalar)
facebook falan demişin, abi çizdiğin kısımları kapsayan holder 'lar var sonuçta adam left-right dedimi gitcek yeri yok içindeki nesnelerin tabi hepsi aynı çizgide kalır.
verdiğin siteler bu dediğin işe örnekse benim tasarladığım blog çocuğu koymuş olur (programlaması tumblr altyapılı)
ürün tasarımları, oda tasarımları konularında iyi demişin de, siteler konusunda pek katılmadım.VAllahi neye karşı çıktığını anlamadığımdan sırf karşı çıkmak için birşey yazmışsın gibi algıladım. Yanlışsa kusura bakma da ;
Şu görmüş olduğun blog , benim şimdiye kadar gördüğüm en sağlam tasarıma sahip site. Minimalizm konusunda bence çok çok çok sağlam.
---
Facebook ve çizdiğim yerlere gelirsek ; bak orada başlıklar daha dışarıda , içerik daha içeride başlıyor. Aynı hizzada yapabilir ve berbat dururdu.
Sol tarafta etkinlikler vs.. var. Sayı bildiren mavi divler var. Onlar sağa dayalı değil, direkt yazıdan sonra eklenirdi yine berbat dururdu.
Sol - yeni gönderi inputu - sağ taraf arasındaki boşluklar olmasa yine berbat dururdu.
Facebook ajax ve minimalist tasarım üzerine verilmesi gereken ders niteliğindedir.
NewYork Times sitesini gösterdim. Minmalist. Apple ; minimalist , Youtube : miniamlist.
Verdiğim sitelerin hepsinin inciğine cinciğine girmediğimden blogdur etikettir bilemeyeceğim.
http://tahribat.com/Forum-Minimalist-Tasarima-Sahip-Olan-Siteler-173747/
http://www.tahribat.com/Forum-Tasarim-Acisindan-Guzel-Siteler-142081/
Sadece yukarıdaki konuda yüzlerce site göreceksin. Onları bulmak için muhtemelen binlerce site gezdim. Google'da bir sürü siteye girip , onlardan sitelere girip baktım.
MEsela ;
56 sayfa var. Her sayfada 12 site var 56 X 12 = 6720 . Hepsine bakmam mümkün değil. Geçiştire geçiştire baktım ki Google'a minimalist clean look website yazarsan bir sürü örnek çıkıyor.
--
Kısacası diyeceğim o ki;
her beyaz , biraz gri olan site minimalist site midir ? Evet. Peki bütün minimalist siteler sanat mıdır , mükemmel midir , kullanılası mıdır ? Hayır.
Bu işleri bir kanun bir yasa olarak görmeyin. Simsiyah site yaparsın , minimalist tasarıma sahip olabilir. Yada renkli. Önemli olan mantıktır. Minimalizm'in mantığı ise en net şekilde : gereksiz herşeyden uzaklaşıp sadece anlatmak istediğini anlatmaktır.