Miras Oyunu :)

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Kehanet
    Kehanet's avatar
    Erkek

cevabımı değiştiriyorum... :D bu cevabım daha mantıklı geldi de :D

B den A ve 3 cocuguna 1290 ytl mıras kalmış..B ölünce kişi başı 322,5 kalır ...e sonra A da olunca onun mirası da C ve 3 gayri meşru cocuğa bolunecegınden kişi başı 80,625 ytl düşer 

D nın toplam mirasını hesaplarsak D = 322,5+80,625 = 403,125 eder...

pardon şıkları yeni gordum cevab bu degılmış :D

Benimkisi kuvvet, zevk ve kudret. Benim adım "Kehanet"
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    jezreel
    jezreel's avatar
    Erkek

B ve A evli ve 3 Çocukları varmış. Kocası ölünce A, C ile evlenmiş. Sonra A ölümcül bi hastalığa yakalanmış. A'nın toplam 1290 ytl mirası olduğuna göre
    B'den olan kızının babasız çocuğuna(D'ye) A vasiyetinde en fazla ne kadar ytl bırakabilir?

demişsin

Etap I - B(Eski Koca) - A(Olayın baş kahramanı olan karı) - Üç adet çocukları var

Etap II - B Ölüyor - A yeni koca buluyor yani C

Etap III - Sonra A Hastalığa yakalanıyor. Mirasıda 1290YTL

Etap IV - Bden olan kızı 3 çocuktan biri (oda evlenmiş ve kocası ölmüş, mirasın en fazla kısmı ona gidecek)

Çözüm: Şimdi ortada D ve (diğer iki çocuk) X,Y ve koca vardır.

Saklı pay hukukunu araştırdık ( mesajın sonunda açıklayacağım )

Her kardeşe zorunlu olarak 1/8, eşlere 1/4 pay veriliyor ( hukuken ) burda x,y ve c ye az pay vermemiz gerekirse T.C Hukukuna göre:

Xin mirasta 1/8

Ynin mirasta 1/8

Cnin yani kocasının mirasta 1/4 hakkı vardır. 1/4 ün pay ve paydasını 2 ile çarparak paydaları 8 e eşitleriz -> 2/8

2/8+1/8+1/8=4/8 <-- X,Y,C ye verilmesi gereken pay 4/8 demek yarım demektir

1290/2=645ytl Dnin annesine kalan dolayısıyla D ye devredilen pay

Mirasta saklı pay ne demektir?

Miras bırakanın sağlığında veya vasiyetnamesinde başkasına devredilmesine izin verilmeyen mirasın bir bölümüne saklı pay denir. Bu saklı pay yasal mirasçılara tahsis edilmiştir. Mirasta saklı pay oranları medeni kanunun 506. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Altsoy için yasal miras payının yarısı, Ana ve baba için yasal miras payının ¼ ü Kardeşlerden her biri için yasal miras payının 1/8 i Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması halinde yasal miras payının tamamı, diğer hallerde ¾ ü Miras bırakan mirasının saklı pay dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabilir. Saklı pay sahibi mirasçılar yoksa mirasında dilediği gibi tasarrufta bulunabilir. Miras bırakan yapacağı tasarruflarda yukarıdaki oranları gözetmek zorundadır. Bu oranlar ihlal edildiğinde ilgili mirasçı tenkis davasıyla saklı payını isteyebilir. Çocuğu evlatlıktan reddetme, mirastan mahrum bırakma gibi yaptırımlar Türk hukukunda yoktur.

Hatam varmı ? Şıkları gördümde soru yanlış amk :D Yada ben bu soruyu soran hocayı...

gaipten görüntüler
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    turunc4u
    turunc4u's avatar
    Erkek

tşk hocam çok güzel anlatmışsın soru doğru anlaşılmış ama D(A'nın torununa)ye miras bırakılmak isteniyo

B'den olan kızının, babasız çocuğuna (yani D'ye) (yani torununa bırakmak istiyo tüm parayı)

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    turunc4u
    turunc4u's avatar
    Erkek

Bi tanede yaptığım bi soruyu koyayım :)

A’nın 1800 dönüm arazisi vardır. B ve C olan 2 tanede çocuğu bulunmaktadır. B bi trafik kazasında ölür. Ve A mirasını B’nin çocuklarına bırakmaya karar verir. Bu ölüme bağlı tasarrufta C’nin tenkis davası açamayacağı tutar (A’nın torunlarının maks. Alabileceği tutar) nedir?

Çözüm: A’nın torunlarının ve C’nin yasal payları 900’er dönümdür. Ama A mirasından verebileceği en yüksek tutarı torunlarına vermeyi istemektedir Cyi pek sevmez başka birinden olma ihtimalide vardır hem:). Bu yüzden saklı payı buluruz. Saklı pay alt soylar için yasal miktarın yarısıdır. Burdan çocukların saklı payı 450 dönüm bulunur. Yasal payla saklı payı toplayıp torunların alabileceği en yüksek payı buluruz buda 1350 dönümdür. Buna karşı C dava açamaz. Torunlar 1350 Kötü çocuk C 450 alır...

Şimdi ilk sorduğum sorunun cevabı için...

Soru:

B ve A evlenmişler. 3 tane çocukları olmuş ama günün birinde B ölmüş. A başka biri olan C ile evlenmiş :) A'nın tüm malvarlığı 1280ytl ve tüm parasını kızının gayrimeşru(babasız) çocuğuna D yani torununa bırakmak istemektedir. Diğer yasal mirasçıların,( C ve 3 tane çocuğu) itiraz etmemeleri(saklı paylarının verilmesi sonucu) için D'ye ne kadar para düşer.   

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    jezreel
    jezreel's avatar
    Erkek
    Benden bu kadar (: keşke doğru verseydin baştan uğraşsaydık beynimi yedi soru ya

gaipten görüntüler
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    turunc4u
    turunc4u's avatar
    Erkek

jezreel bunu yazdı:
    -----------------------------
    Benden bu kadar (: keşke doğru verseydin baştan uğraşsaydık beynimi yedi soru ya
    -----------------------------
    2 gündür miras hukuku çalışıyorum. Nasıl yapılması gerektiğini ezberledim ama hala eş'e verilmesi gereken saklı pay miktarını anlamadım ...

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kozanaybar
    kozanaybar's avatar
    Homo
    hadi bakalım benim kuzen de hukuk öğrencisi o da 483,75 buldu
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kozanaybar
    kozanaybar's avatar
    Homo
    bu arada sen nerde okuyosun hacı :)
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    turunc4u
    turunc4u's avatar
    Erkek
    maliye okuyorum ibf de en fazla bizim bölümde hukuk var aq miras hukukunu bu kadar ayrıntılı işlemesi koyuyo adama
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    dangerover
    dangerover's avatar
    Erkek
    A ölümcül hastalıga yakalandığı için zaten ölecem hesbındayken paranın hepsini karıyla kızla barlardave kumarda  yemişdir :D bu durumda kimseye bi zikim kalmaz cvp:0 :D:D

Bu aralar Pek net..
Toplam Hit: 2902 Toplam Mesaj: 24