Modern Kölelik Üzerine
-
kölelik eski çağlarda kalmadı. çok daha verimli bir şekilde günümüze taşındı. artık daha iyi köleleriz hepimiz.
eski sistemde efendisi, kölenin çalışması karşılığında tüm ihtiyaçlarını giderirdi. efendi biraz da zenginse kölenin bol bol boş zamanı da olurdu. tabi köle, köle olduğunu bilirdi.
şimdi ise ufak bir psikolojik değişiklik ile daha da fazla köleyiz. artık efendilerimiz bizim barınma ve beslenme ihtiyaçlarımızı karşılamak zorunda değil. bunun yerine bize para vererek tüm bu dertleri de bize eklediler. artık köle hem hizmet etmek zorunda hem kendi ihtiyaçlarına koşturmak zorunda. ama özgür olduğumuzu zannediyoruz.
çoğu zaman şimdiki efendilerimiz, eski efendiler kadar masraf yapmak zorunda bile değil. aldığı ücreti nasıl yetireceğini düşünmek de yine kölenin görevi.
insanlık hiçbir şekilde ilerlemiyor, binlerce yıldır günlük hayatta değişen tek şey yöntemler, ne başlangıç ne bitiş, sadece yöntemler. ve bu yöntemler asla çoğunluk için iyiye gitmi yor.
( reklamlar turuncudeniz.com )
-
ilginç bir yaklaşım....
-
Tuaf Bi yazı Bunu Yazan adamı tanımak isterim kendini neden bu kadar köle görüyor ?
-
napak cam çerçeve mi indirek, baş mı kaldırak, devrim mi yapak, sosyalist mi olak
anarşist mi olak, düşünmenin yasak oldugu, badem bıyıklıların cirit attığı bi ülkede, ne yapalım aga bi söyle
herkes bi şeylerin farkında da, hani çözüm?
bi kişi de çıksın ben şöyle bi çözüm buldum desin :)
köle olma aga o zaman, bu kadar basit :D
sistemle oyna, sistemin a.koy
-
tutu
emek olmadan yemek olmaz
yatarak kimse kendi ihtiyacını karşılayamaz
bazen bazı durumlar için zamanımızdan birşeyler ayırmalı ve meşguliyet dediğimiz kavramın içine girmeliyiz..
globalleşen dünyada köleliğin yerini işçilik almıştır.. köle olmamak içinse çalışmak çalışmak ve çalışmak lazım =)
-
ben bu sistemi tam olarak kölelik olarak görmüyorum. head'in dediklerine kısmen katılmakla birlikte
insan olarak birbirimize muhtaç oldugumuzu unutmamalıyız.
ha, avrupa vs ile burayı ya da çin'deki işçi koşullarını falan kıyaslarsan, tabiki köle sayılırız,
düşük maaş daha fazla mesai vs vs gibi ama, yapacak birşey yok.
çözümle gelin pls.
edit: tekrar söylüyorum aklını kullanan, sistemin kölesi olmaz, sistemler oynar :)
bak erdal demirkıran'a, onun gibi bi insan olsam millet benim peşimden koşar
-
çözüm için hiç düşünmeden "alternatifi mi var, ekmek parası bu, çözüm yok hani çözüm" demek tembelliği işin. ama haksız değiliz böyle söylemekte çünkü başka hiçbirşey görmemişiz hayatımız boyunca. en azından birkaç saat farklı birşeyler olabilir mi diye düşünmeden (onlarca yıllık hayatımızda harcadığımız aptalca şeylere kıyasla çok kısa bir zaman olmasına karşın) yakınmanın veya alternatif yok demenin çok anlamlı olmadığına inanıyorum.
çözüm var mı? benim gibi kıt kafalı birinin bile aklına 2 farklı alternatif düzen geliyorsa mutlaka birden fazla farklı yaşama şekli vardır.
neler olduğunu söylemeyeceğim, en azından şimdilik. çünkü hep burdan kaybettik, düşünmek yerine hazır bulmaktan. ve beynimiz paslandı. biz zaten böyle köle olduk.
-
NighT_JudGe bunu yazdı:
-----------------------------
Tuaf Bi yazı Bunu Yazan adamı tanımak isterim kendini neden bu kadar köle görüyor ?
-----------------------------senin göremediğini gördüğünden olabilrmi
-
mantıklı
-
tanıdım yazısımı yazdın Gizli Seocu seni
-
Bir hükümet tarafından yönetilen kişi kontrol edilir , idare edilir , ispiyonlanır , yönetilir , yasalara boğulur , dosyalara konu olur , ideolojiler aşılanır , sürekli ikaz edilir , vergilendirilir , tartılır , sansürlenir , emirler yağdırılır 3 kuruş para veren kişiler tarafından ezilir ve bütün bunlar da buna ne hakkı ne gerekli bilgiye ve ahlaki temizliğe sahip insanlar tarafından yapılır. Prometheus bahsettiğin gibi insanoğlu hep birilerinin kölesi oldu ve olmaya da devam ediyor. Televizyon sayesinde insanlar düşünmeyi bıraktılar ve sistemin bize aşılamak istediği korkuları yaşamaya başladılar. Tüketen ama karşı koyamayan koyun sürülerine döndük! Senin gibi ben de bu güne kadar bir çok çözüm yolu düşündüm , ancak uygulanabilirlik açısından çevremde ( ülkede ) yeterli beyin sahibi (düşünebilen) insan bulunmadığından boşuna çabaladığımı farkettim. Dinimizi biraz daha araştırdıktan sonra bu sistemin kıyamete kadar değişmeyeceğini anladım ( ahir zaman kavramı ) . İyi mi yapıyorum kötü mü bilmem ama artık ütopik hayallere çok fazla kafa yormuyorum. Belki sistem beni de asimile etmiştir ne dersin :)