Moore Yasası Ve Teknolojinin Geleceği
-
Sizinde bildiğiniz üzere intel şirketi kurucularından Gordon Moore adıyla anılan bir yasa vardır
"Her 18 ayda bir transistör ve devrelerinin yoğunluğu ikiye katlanacaktır" yani her 18 ayda bir teknoloji 2 kat daha hızlı olacaktır
son yıllarda biraz sekteye uğrasada hemen hemen bu öngörüsü hep gerçekleşmektedir

Benim ise aklıma takılan şudur acaba geleceğin teknolojileri aslında çoktan tabiri caizse icad edildimi ki (bu öngörü/yasa aslında
bilinçli şekildemi ortaya atıldı ) Hepsi bir anda piyasaya sürülmüyormu, Çünkü ilk önce düşük versiyonla
hem insanlar alıştırılıyor hemde bu versiyonlardan para kazanılması sağlanıyor. Peşine de diğer versiyonlarçıkarıldıkça doğal olarak bağışıklık kazanmış kitleler daha üst modelini alıyor. Böylelikle daha önceden çoktaaaan
keşfedilmiş olunan teknoloji piyasaya sürülmeden onun bile daha ilerisi şirketlerin arge depolarında
saklı kalıyor.Ve biz bunu aaa yeni çıktı diye kullanıyoruz.
Mesela yarın birgün bu hafıza kartlarının 1 TB olanlarıda piyasaya çıkacaktır. peki AIDS Kanser gibi hastalıklarınçaresi çoktan bulundu ise ve Süper güçlerin Devlet Sırları olarak kasalarındaysa. Çünkü bu hastalıklar için
piyasaya sürülecek böylesi bir ilaç kanaatimce 3 -4 tane Amerikan ekonomisi kadar bir gelir getirecek güçte.
Bunu da geleceklerinin güvencesi olarak saklamakta olabilirler . . .
moore yasası

-
bazı teknolojilerde dediğin gibi yapılıyor ama arada büyük farklar varsa bunlar geliştirilmemiştir henüz.. mesela manyetik disklerler varken ssd yoktu, bu adamlar ssd yi keşfedip de sonra sürmüş değiller, çok zaman sonra ssd ye geçilmiş. belki şuan ellerinde benzer bir şeyleri var ve bekletiyorlar, belki de yoktur geliştiriyorlar .. bilemezsin bunu..
-
teknoloji bazinda ileri teknolojileri kesfedip ilk önce askeri alanda uzun zaman kullandiklari asikar amerikadan bahsedersek. bunu cogu ülkelerde yapiyordur kesin ama saglik konusunda (aids demissin) önleyecek bir teknik yada tedavi bicimi kesfedipde saklayacaklarini düsünemiyorum.
düsünmek istemiyorum. ama iste beser sasar. insanoglu cikar icin neler neler yapiyor.
-
Hocam dedigin gibi üretilen teknoloji piyasadakinden daha ileri bir seviyede fakat piyasaya hemen sürülmüyor.
Para kazanmak amacıyla birer birer satışa çıkıyor.
Mesela Turkcell'in 4g için altyapısı var istese 2 yıl once gecebilirdi 4g ye ancak daha dogru düzgün 3g bile kullanılmıyor, yani 3g den hedefledikleri miktarda kazanç sağlanamadı.
Sağlık sektörü için o kadar çok bir bekletilme yapılabileceğini düşünmüyorum, sen 2 yıl bekletirsin bakarsın rakip şirket çıkarır ortada kalırsın.
-
dediklerin mantıklı hocam
-
Kanser ve aids in tedavisi bulundu ama ipnelik olsun diye milleti tedavi etmiyorlar dimi üstat, nasıl bir ön görüdür arkadaş ya,
-
teknolojinin gelişmesi bize ulaşması için yeterli olmıuyor ayrıca ucuzlaması da lazım, ondan sonra bize ulaşıyor. samsungun elinde bu teknoloji olsa şimdiden piyasaya sürüp apple'ı silmez mi?
-
Robinson_Crusoe bunu yazdı
Kanser ve aids in tedavisi bulundu ama ipnelik olsun diye milleti tedavi etmiyorlar dimi üstat, nasıl bir ön görüdür arkadaş ya,
dünya ekonomisine yön veren dev firmaların cogunlugu abd'de. cok büyük paraların döndügü ilac ve saglık sektöründen bahsediyoruz.
ibnelik olsun diye degil, dünya nüfusu sürekli aynı hızla cogalmaya devam ederse bundan 100 sene sonra senin torununun torununu daha iyi bir hayat mı bekliyor olacak ? "hıaaa her yer illuminatii" demiyorum, komplo teorisi de degil fakat genel olarak düsündügümüzde insanların ömrünü uzatmak pek parlak bir fikir degil.
Andrei tarafından 02/May/14 16:02 tarihinde düzenlenmiştir -
mataramasuko bunu yazdı
teknolojinin gelişmesi bize ulaşması için yeterli olmıuyor ayrıca ucuzlaması da lazım, ondan sonra bize ulaşıyor. samsungun elinde bu teknoloji olsa şimdiden piyasaya sürüp apple'ı silmez mi?
niye aralarında anlaşmış olmasınlar?
ilginç bir şekilde hiçbiri çıkıp ciddi bir teknolojik atılımla fark atamıyor. o kadar arge olmasına rağmen biri de çıkıp ben şunu farklı yaptım demiyor. yeni özellikler herkesde aynı anda ortaya çıkıyor.
apple iphone ile dokunmatik teknolojisinde büyük bi atılım yapmıştı zamanında. o da çok uzun sürmedi. ekran açma parmak kaydırarak olacakın patentini alana kadar dokunmatik teknolojilerini parsellese tamam bize zararı olurdu ama dokunmatik piyasasında da tekel olurdu. nokianın 5800ının dandikliğini herkes bilir.
veya bazı teknolojiler tamamen patentlenemiyor mu bilmiyorum. fakat bi şekilde her firmada aynı anda ortaya çıkıyor. asla birbirlerini geçen bi iş yapmıyorlar, ola ki azıcık geçen bişey yaparlarsa da ucuz yapıp yaymak varken pahalı yapıp az sattırıyorlar.
General Mobile çıktı discovery ile piyasayı dağıttı. iyi de samsung LG falan bunlar yıllardır Çin'de üretim yapar. büyük güçleriyle aynı fiyatta aynı telefonu çıkaramazlar mıydı? çıkarırlardı. sonra nolurdu? ilk çıkaran piyasayı süpürürdü. düşünsene discoverylerde GM değil de Samsung yazdığını. S3le başabaş bi cihaz zaten. koskoca samsung, GMnin malettiği fiyata mâl edemiyor mu bi telefonu?
-
Andrei bunu yazdıRobinson_Crusoe bunu yazdı
dünya ekonomisine yön veren dev firmaların cogunlugu abd'de. cok büyük paraların döndügü ilac ve saglık sektöründen bahsediyoruz.
ibnelik olsun diye degil, dünya nüfusu sürekli aynı hızla cogalmaya devam ederse bundan 100 sene sonra senin torununun torununu daha iyi bir hayat mı bekliyor olacak ? "hıaaa her yer illuminatii" demiyorum, komplo teorisi de degil fakat genel olarak düsündügümüzde insanların ömrünü uzatmak pek parlak bir fikir degil.
çözüm için yeterli yatırım bilerek yapılmıyor denirse inanırım ama bulundu da açıklanmıyor denirse pek inanmam ya. kanser zaten artık erken teşhiste büyük başarılarla tedavi ediliyor. ki 100den fazla kanser çeşidi var. aids ise bir virüs. aidse çare bulunsa muhtemelen gribe de bulunmuş olurdu. belli olmaz tabi ama virüsleri yenmek yüzlerce yılımızı dahi alabilir.
-
Şöyle diyim ben liseden 2002 de mezun oldum ve 1999-2002 yılları arasında ve sonrasında her ay bilim ve teknik dergisi alırdım. Bu bahsettiğiniz teknolojiler teee o zamandan beri var. Hatırladıklarımı yazayım, örneğin yamulmuyosam ayfon da varmış, lazerli klavye. Masa üzerine lazerle klavye yansıtılıyor ve bunlara basarak yazı yazıyon( ayrıca klavye ne işe yararmış kısaca bahsetmiş oldum).
Diğeri de bükülebilir ekranlar ve düşünün daha yeni çıktı piyasaya ve samsung kusturasıya kadar reklam verdi. Bir de rulo şeklinde sarıp kolunun altına alabileceğin bilgisayarlar vardı ama daha sanırım piyasaya çıkmadı. Oysa bunları ben 2000-2002 arası okuduğumu hatırlıyorum. Ve o yıllarda örnekleri vardı. eski sayılara göz atın özellile bu dediğim tarihteki sayılara.
Sanıyorum neden piyasaya bu kadar geç çıktığını herkes sorguluyor ve ben şöyle düşünüyorum;
1- üretimdeki pahalılık( hammaddelerinin kolay elde edilir olması gerek). zamanla bu sorunlar aşılır.
2- devam eden AR-GE çalışmaları (cihazdaki çözülmesi gereken sorunlar, kararlı çalışma, yazılım sorunları, buglar, temelinin oturtulmaya çalışılması...)
3- eldeki malzemelerin ve hammaddelerin iyice elden çıkarılması ve diğer teknolojiye geçiş aşamaları, ayrıca piyasaya en yeni ürün sürülürse eski ürünler elde kalabilir.
Bu ve bunun gibi başka sebeplerle malzemeler hemen piyasaya sürülmüyor.
Örneğin sony tamamen ledlerden oluşan ekran yaptı(pixel yerine doğrudan led kullandı) fakat küçücük bir ekran bile binlerce dolara mal oldu(belki daha az belki daha fazla), eminim hala üzerinde çalışıyolardır ve ucuzlatmaya çalışacaklardır. Bu nedenle de piyasaya çıkmadı diye biliyorum