Mustafa Kemal Atatürk Ve İsmet İnönü
-
Slm Değerli Müridler
Tarih konusunda Merak ettiğim bir konu var
Sizinle paylaşmak istedim
Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü Neden birbirlerine Küstüler" Milli Mücadele ile başlayıp ölümüne kadar farklılıklar içeren bir ilişki. Başından beri Mustafa Kemal'in İnönü'ye büyük bir sevgisi var. Öyle mektuplar yazmış ki, bir erkeğin bir kadına yazdığı mektuplar gibi. Hatta 1933'te yazdığı bir mektupta “Seni okurken hıçkırıklarla ağladığımı söylersem, inanır mısın? Bu duygularımı kimsenin yanında değil, yatak odama çekildikten sonra mahremimde yazıyorum. Sen beni muhakkak çok seviyorsun. Ya ben seni!” şeklinde ifadeler kullanmış. Bu tarih, aralarının açılmaya başladığı bir tarih üstelik. Ondan çekinirmiş de. Bir keresinde eski yazıyla notlar alırken “Aman İsmet görmesin, kızar” demiş. "
Birbirine bu kadar bağlı iki insan Nasıl Bu hale gelebilir?.
Bu konuyla ilgili nette bir sürü haber var fakat tarafsız olarak yorum yapmak gerekirse sebep ne olabilir. -
Bunda ki ilk etken İnönü'nü kıskançlığıdır. Kendisi Atatürk'ün seviyesine çıkamayacağı için Atatürk'ü kendi seviyesine çekmeye çalışmıştır. Milli Şef martavalı da elinde patlamış ve sonunda g.t gibi ortada kalmıştır?
-
arkadaslar bu ülke ataturk'e nekadar borçluysa ismet inönü'yede o kadar borçludur.saçmalamayalım çarpıtmayalım
-
Atatürkü birtek İnönü anlamıştır.. O da yanlış anlamıştır diyesim var...
-
Aralarının Açılmasını Saglayan ismet in Atatürkü Yok Edip Yerine Geçme Hevesidir Süikastler Düzenleyip Mustafa Kemali Yok Etmekdi Ama Bu Oyun Olmadı Fevzi Cakmak Paşa Suikastleri Ogrendi Engelledi Atayi Suikast Yerlerine yollamadı..
-
Kim ne derse desin suç ismet'tedir.Eskiden ismet paşayıda severdim yinede ama geçenlerde bi yerde okudum Cumhuriyet tarihinde ilk defa ismet paşa paraların üstünden Atatürk resmini kaldırmış
-
HannibALgan bunu yazdı:
-----------------------------Bunda ki ilk etken İnönü'nü kıskançlığıdır. Kendisi Atatürk'ün seviyesine çıkamayacağı için Atatürk'ü kendi seviyesine çekmeye çalışmıştır. Milli Şef martavalı da elinde patlamış ve sonunda g.t gibi ortada kalmıştır?
-----------------------------
hatta 1940 yıllarında paralardan Atatürk'ün resmini kaldırtıp kendi resmini bile bastırmıştır. -
ameros bunu yazdı:
-----------------------------
arkadaslar bu ülke ataturk'e nekadar borçluysa ismet inönü'yede o kadar borçludur.saçmalamayalım çarpıtmayalım
-----------------------------Oldu peki
-
Biri bana paralardan Atatürk ün silinmesini ve Atatürk ün ölümünden bir kaç ay sonra Atatürk ün açtırdığı ağır sanayi bölgelerinin ve fabrikalarının batılı danışmanlar eşliğinde kapatılmasını açıklayabilir mi?
-
yapmayın. oyunlara gelmeyin. şimdi İsmet İnönü'ye laf çarptıranlar yarın Atatürk'e aynı şeyi yapar.."hatta 1940 yıllarında paralardan Atatürk'ün resmini kaldırtıp kendi resmini bile bastırmıştır. " demişsiniz.eskiden kanunda '' devlet dairelerinde ve paranın üstünde cumhurbaşkanının resmi bulunur'' yazmaktadır.
-
inönü Atatürk'ü kıskanmıştır. o yüzden hemen arkasından okullarda kendi portresini astırmış, kendi büstlerini yaptırmış, paralara da kendi resmini koydurmuştur. bahane olarak ta anayasa da cumhurbaşkanının fotoğrafının paraya basılması gerektiğinin yazdığını göstermiştir. ama cemal gürsel bu kuralı değiştirmiştir. yani ismet inönü bu kuralı değiştirmek istememiştir. demokrat parti de Atatürke hakaret etmeyi suç haline getirmiştir yani ismet inönü bunu da yapmak istememiştir.