folder Tahribat.com Forumları
linefolder Hukuk & Muhasebe & Sigorta Soru - Cevap
linefolder Müteahhit İskanı Almıyor Ne Yapabiliriz ?



Müteahhit İskanı Almıyor Ne Yapabiliriz ?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    seagate189
    seagate189's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Haziran/2011
    Erkek

    Ben müteahhitten almadım o yüzden sozlesme yok bende apartmandaki komsulardan temin etmeye çalışıyorum kimsede de sozlesme yok nasil cikacaz işin icinden hayırlısı artık 

    seagate189 tarafından 20/Ara/19 15:18 tarihinde düzenlenmiştir

    Safir T-14 -- Sarsılmaz Kılınç 2000 light -- Browning Hp Mk3-- Derya Mk-12 --------
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    alicem
    alicem's avatar
    Kayıt Tarihi: 03/Ocak/2006
    Erkek

    elindekileri gönder bakalım ne yapılabilir

  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    seagate189
    seagate189's avatar
    Kayıt Tarihi: 09/Haziran/2011
    Erkek
    alicem bunu yazdı

    elindekileri gönder bakalım ne yapılabilir

    Hic evrak yokki hocam


    Safir T-14 -- Sarsılmaz Kılınç 2000 light -- Browning Hp Mk3-- Derya Mk-12 --------
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    driveshaft
    driveshaft's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Aralık/2009
    Erkek
    seagate189 bunu yazdı

    Ben müteahhitten almadım o yüzden sozlesme yok bende apartmandaki komsulardan temin etmeye çalışıyorum kimsede de sozlesme yok nasil cikacaz işin icinden hayırlısı artık 

    bina yapılan arsa müteahhide mi aitmiş. yoksa biri ile kat karşılığı arsa payı inşaat sözleşmesi mi yapmış?

     

    hocam elinde evrak olmasa dahi belediyeye gidip ruhsatı öğrenebilirsin ruhsat süresi dolmuşmu, ruhsat alınmasından itibaren 5 yıl geçmişmi bir öğren. geçmişse proje çizdirin yeni yapı ruhsatı almak için başvuru yapın. sonra iskan alın. binanın iskan alınmasına engel imar mevzuatına aykırı bir durumu yoksa anca bu şekilde olur. 5 yıl geçmediyse anında ruhsatı yenileyin. ki yeniden ruhsat almak için ekstra masraf yapmayın. ilk işin belediyede bu durumları araştırmak olsun.

    tüm dairelerde oturanlar senin gibi ise yapacağınız şu olur iskanı siz alırsınız. sonra bize iskanı alacağım diyerek sattı daireleri iddiası ile müteahhide dava açıp yaptığınız masrafları talep edersiniz.


    "Sen doğru dur, eğri belasını bulur"
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    AnaMuhalefet
    AnaMuhalefet's avatar
    Kayıt Tarihi: 12/Kasım/2007
    Erkek
    seagate189 bunu yazdı
    alicem bunu yazdı

    elindekileri gönder bakalım ne yapılabilir

    Hic evrak yokki hocam

    Valla hocam sen neye istinaden aldın orası da karışık sanırım :)

    Arkadaşlar tüm faydalı ve mevcut bilgileri yazmışlar. 5 yıl olayını da kontrol et bir an önce.

    Geri kalan işler için top sende, biraz araştır ( evi almadan tapuda ve belediyede sormalıydın bence detayları, alış fiyatını buna göre belirlemeliydin ) resmileşmek istiyorsan.  Diğer türlü kaçak oturmayı, kaçak kalmayı göze alıyorsanız sizin bileceğiniz iş, ama ceza da yiyebilirsin, her tür şey de başınınıza  gelebilir zaman içinde. Yani bilgi vermekten başka "Yapı Kulllanma İzin Belgesi"ni (iskanı) basıp onaylayıp resmileştirip sana gönderecek bi durumumuz yok :)


    Bir işi: " BİLMEYEN " ELEŞTİRİR, " AZ BİLEN " AKIL VERİR, " YAPAMAYAN " ÇAMUR ATAR, " BİLEN " YAPAR.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kral.
    C-force
    C-force's avatar
    Kayıt Tarihi: 21/Nisan/2007
    Erkek

    Hocam istanbul'da iseniz 

    Daire sahiplerinin tamamıyla kararınız net ise bana ulaşın iskanınızı alırım

     

     


    Bazen Varsın , Bazen Yoksun...
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    StruggleR
    StruggleR's avatar
    Kayıt Tarihi: 28/Ocak/2015
    Erkek

    http://www.turkhukuksitesi.com/showthread.php?t=28961

    Bu sitede aşağıdaki ibareye rastlamıştım.

    "Yaptığım araştırmaya göre her kat maliki,SSK ya giderek kendi dairesine isabet eden sigorta bedellerini yatırıp,bu daireye münhasır borcu yoktur yazısı alıyor ve bu belgeyi belediyeye sunduğunda o daire için iskan ruhsatı veriliyor.Abonelik işlemleri bu şekilde yapılabiliyor. Bundan sonra da yapılan iskan ruhsatı giderleri ,icra takibi veya dava yoluyla müteahhitten istenecek."

     

     

     

    https://www.emlakdanismanlari.com/iskan-ruhsatini-almayan-muteahhitlere-karsi-izlenen-yol-5652/10840

    Burada da destekleyici açıklamalar mevcut.

     

     

     

     

     

    "17 Aralık 2009 tarihinde 5940 Sayılı Kanun'la yapılan düzenlemeye göre, müteahhitten konut satın alan vatandaş, müteahhidin bu yapı ile ilgili vergi ve sigorta primi borcu olsa dahi, bu borçlardan sorumlu tutulmadan yapı kullanma izin belgesi alabilecekler. Maalesef bu düzenlemeden ne yüz binlerce ev sahibinin ne de birçok belediyenin haberi var. Hiç kimsenin haberi yok nedeni bilinmez. Haberi olan vatandaşlar ise bazıları belediyelere başvurduklarında rutin olan her zaman ki gibi kendilerinden ilişiksizlik belgesi yani bir diğer söylem ile Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borcun ödendiğine dair belge isteniliyor ve bir türlü bu borçtan kurtulamıyor. Aslına bakılacak olursa inşaatın tamamlanma tarihi ister yasanın çıkış tarihi olan 17 Aralık 2009 öncesinde isterse sonrasında olsun, belediyeler vatandaştan müteahhidin vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borcunu ödemesini isteyememesi gerekmektedir.

    Aslına bakılacak olursa 17 Aralık 2009 tarihinde 5940 Sayılı Kanun'da yapılan düzenleme ile birlikte, inşaat ve emlak piyasasında yaşanan çok sorunlar çözülmüş oldu. Çünkü önceki uygulamada, müteahhidin vergi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borcundan haberi olmayan vatandaş, aldığı dairenin iskânı için müracaat ettiğinde karşısına yüklü miktarlarda borçlar çıkıyordu. Borcun muhatabı müteahhit ise çoktan kayıplara karışmış olduğu için iskân almak isteyen vatandaş kendi payına düşen borçları kapatmak zorunda kalıyordu.

    İnternetten elde edilen bilgilerden bile bakılacak olursa Danıştay 6. Dairesi tarafından verilen bir karar bulunabilir: ” İşçi ve işveren ilişkilerinden dolayı sosyal sigortalar kurumuna prim borcu olup adına inşaat ruhsatı düzenlenen kişiden bağımsız bölümü satın alan kişiye yapı kullanma izni verilmemesi hukuka aykırıdır.”

    Başka bir anlatımla konuyu anlatacak olursak Kanun kısaca şöyledir.09.12.2009 günü kabul edilen ve 17.12.2009 gün ve 27435 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 5940 sayılı İmar Kanunun 1. Maddesinde“Fenni mesullerce denetime ilişkin mimarlık ve mühendislik raporları hazırlanan, yapı sahibi, fenni mesuller ve ilgili idare elamanlarının birlikte düzenlediği tespit tutanağı ile tamamlandığı belirlenen, ancak, yapı müteahhidinin yapım işlerinden doğan vergi sigorta pirimi borçlarının ve diğer sorumluluklarının gereğinin yerine getirilmemesi sebebiyle yapı kullanma iznin belgesi verilmesi işlemleri tamamlanamayan yapılar için, yapının müteahhidi olmayan yapı sahibinin talebi üzerine, ilgili idarece durum tespit edilerek yapı kullanma izin belgesi verilir. Bu belgenin bir örneği, ilgili kurumlara ve ilgililerin kayıtlarına işlenmek ve değerlendirilmek üzere ilgili meslek odalarına ve Bakanlığa gönderilir.” Denilmektedir.

    Buna göre yapılacak işlem yapının fiziksel olarak proje ruhsat ve eklerine uygunluğuna bakmak, uygun değilse uygun hale getirmek. Bunun yanında binanın oturulabilir halde olmasını sağlamak. Daha sonra yapının fenni mesulleri yani yapı denetime tabi ise yapı denetim firmaları tarafından düzenlenen teknik raporla belediyeye yapı kullanma izni başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Bu şekilde kişilere müteahhidin borcu bulunsa dahi oturma izin belgesini belediyeler vermek zorundadır.

    Kişiler inşaatı tamamlanmış ve oturdukları ancak yapı kullanım belgesi olmayan daireleri veya binaları ile ilgili olarak yapının müteahhidi olmadığını beyan ederek ve yazılı talepte bulunacaklar. Belediyeler de yapı sahibinin bu talebi üzerine, durum tespit ettirerek yapı kullanma izin belgesi verecekler.

    Burada dikkat edilmesi gereken yasada belirtildiği ‘‘Yapı sahibi, ruhsat süresi dolmamış olan bir yapının etüt ve proje müellifliği, yapı müteahhitliği ve şantiye şefliği görevlerinden herhangi birini üstlenmemiş ise bütün sorumluluk, ilgisine göre etüt ve proje müelliflerine, yapı müteahhidine, şantiye şefine ve ilgili fenni mesullere aittir.’’ gibidir."

     

     

    diye belirtmekte https://www.sgkrehberi.com/haber/24950/muteahhidin-borcu-varken-yapi-kullanma-izni-belgesi-alinabilir-mi.html şu adreste

Toplam Hit: 3140 Toplam Mesaj: 28
iskan