Neden Yaşıyoruz? (Felsefemptrak)
-
Ne kadar farklı insanlarız."Bence" İnsan sorgulamalıdır ,sürekli bir arayış içinde olmalıdır. Şüphe etmeden bir şeye körü körüne inanmak ilerleyeceğin bir yol varsa o yolda olduğun yerde durmak demektir.
-
Ben de hep bu soruyu soruyorum ya :), abi madem Allah biliyo, niye biz burdayız, cennet cehennem hangisine gidiceğimiz önceden biliniyo zaten e neye karar veriliyo burda? Bence böyle düşünmemizin tek nedeni bize bir şeylerin yanlış öğretilmiş olmasıdır. Bana şu ana kadar en mantıklı gelen cevap sagopa'dan geldi
-
delidervis bunu yazdı:
-----------------------------
zumsuz 14 senedir din dersi görüyorum bi kere olsun öteki dinlerin kötülendiğini görmedim öteki dinlerin özünün temelinin anlatıldığını gördüm.. ya da ben yalancıyım olurum şimdi.. :)
-----------------------------Düzenledim ama yine takıldı yollanmadı post tekrar yazmak zorunda kaldım o sırada deli dervişin emsja attığını gördüm o yüzden yeni cevap
yine konuyu karıştırıp unuttum.Kısacası annen baban müslüman iye senin müslüman olman aklını kullanmadığın ayni bizi diğer canlılardan ayıran insanı insan yapan yani insanlığın temel taşını temelini kullanmadığın anlamına gelir hocam.Buda biraz saçmalık oluyor.Şunu demelisin ben müslümanım çünkü bu din diğer dinlerden daha mantıklı daha gerçekçi bende din diye birşeye inanıyorum allahın varlığına müslümanlığın kitabını onun gönderdiğine inanıyorum bu yüzden müslümanım.
Demen gerek annem babam Türkiyenin %bilmem kacı müslüman diye değil.
Ayrıca deliderviş 14 senedir görüyorsun dimi % kaçı diğer dinleri anlattı aynı müslümanlığın anlatıldığı gibi tarafsız objektif oalrak diğer dinleri % kaç anlattılar %1 mi daha mı düşük.Din dersi ise bütün dinleri anlatmaları lazım.Benim özgür kararım var şu diye bilmem lazım.Hepsini bilmem lazım ki yorum yapabileyim.Bir tane doğru karar verebileyim.En basit örnek bir hırka alıcaz dükkan dükkan dolaşırız 3-4 taner yer gezeriz kalite/fiat performansına bakarız en ucuz parayla en yüksek kalite almaya çalışırız.
Peki dinde böyle mi hayır.Diğer dinleri bilemiyoruz.Hanginizin diğer dinler hakkınd tam bilgisi var da müslümanlığı seçiyorlar.Evet diyorum müslümanlık kafaya yatıyor mantıklı ama diğer dinler?
Din dersi dğeil müslümanlık dersi gibi birşey olsun o zaman.Sen yalancıda olmayacaksın.Ben sana yalancı demeden yalancı diyicek gibi bir önyargı doğru dğeildir hocam.
dipçik not: arkadaşlar bu tartışma çok zevkli geçmiyor mu sizce hakaret, kavga olmadan çok hoş değil mi ?
-
zumsuk bunu yazdı:
VisualBoy bunu yazdı:
-----------------------------sagopa: kardeş soylediklerin mantıklı geliyor, harbiden
şuan kendimi gerçekten bi boşlukta hissediyorum; yani annem babam Müslüman oldugu için değilde
mantıklı bi sebebi oldugu için bu din e mensup olmam gerektiğini düşünüyorum.
-----------------------------hocam illa dinin olacak diye bir kural bir kaide yok.Beni ilk soğutanlar din dersi adı altında müslümanlık dersi verip diğer dinleri kötüleyenlerdir diğer dinleri tnaımadık.İçlerinde en mantıklısı evet kuran ama ben fazla inanmıyorum.
Çevrendekiler, annen baban en yakın arkadaşın müslüman olabilir hristiyan olabilir bu senin birşey olcağın anlamına gelmiyor ki.Şunu unutma ki bir yaratıcı vardır.Fakat madem herşeyi biliyor görüyor herşeye yonetme gibi bir kabiliyeti var neden kitap yollayıp insanları yonetsin madem insanların iradesi var?
Görüşlere fikirlere saygılı olunduğu sürece sorun yoktur.İster dinsiz ol ister kafana yatan dini seç.Diğer dünya varsa dersin benim kafama böyle yattı çünkü şu şu şu nedenlerden.Hristiyan oldum, dinsiz oldum.
Şunu unutma ki denen herşeyi sorgusuz sualsiz kabul etmek robotlara emir vermek gibidir.Şunu unutma ki kuran yanlış din ise yada din diye bir şey olmayıp diğer dünya var şu sorular karşısında nasıl cevap verecek sorgusuz sualsiz kabul edenler;
Size akıl verdik mantık verdir.Seçme özgürlüğü verdik.Siz size söylenen herşeyi gösterilen ehrşeyi sorgusuz sualsiz kabul ettiniz aklınızı kullanmadınız kendinizi bilmiyorsunuz.
Ne oalcak bu durumda ne dene bilecek benim aklıma müslümanlık yattı denilemez çünkü diğer dinler bilinmiyor yada bu olay sorgulanmadı.
Dinsizlik yada başka birşey ayıp değildir.Görüş biçimidir fikirdir herkez kendine eder.Bu yüzden önemli olan fikirlere saygıdır.
zumsuk,seçim konusunda haklısın,,,din dersleri hakkındada haklısın..
Anne-babanın dini İslam ya da anne-baba hristiyan diye çocuğu hristiyan olacak diye birşey yok..Ama birde şöyle düşün kaç kişi çocuğuna al oku diye hem Kuran'ı hem İncil'i veriyor.?! herkes inandığını veriyor..İlkokulda bize diğer dinleri kötülemekten başka birşey yapmadılar..Bunun yanında bize İslam'ı da anlatamadılar..
Sadece ilkokulda değil ortaokuldada lisedede bi bok anlatmadılar bize..Ama işte VisualBoy kardeşinde içinde olduğu gibi bi boşluk hissettiğnde oku derim ben..Gerçi yanılmıyorsam okumuşsun sen İncil'i ve Kuran-ı Kerim'i..Ne güzel..Hala inanmıyorsan bu senin iradene senin fikirlerine dayalı birşey.. Ne ben seni zorla inandırabilrim,ne sen beni zorla inancımdan alabilirsin.
ama "insanların irade gücü varsa niye kitap yolaldı yönetti,niye direk cennet-cehennem'e almadı insanları" cümlesinden yola çıkıp oluşacak inançsızlığa katılmıyorum..Kendimce açıkladımda onu belki doğru belki yanlış..O yazdığım benim inandığım sebebidir..
İnsan düşünmüyor değil tabi madem Allah var bu neden böyle şu neden böyle diye..Bu durumlarda işte araştırmak öğrenmek lazım..
Kusura bakmayasın yazı uzadıkça kafam dağıldı uykununda tesiriyle..Karışık olduysa affola. -
insan ölümden sora dirilmeye yani asıl hayatın başlamasına inanır ya da inanmaz.bunu sorgulucak deilim.
fakat zumsuk hadi incili geçtimde kuranı o kadar okuyup nası buna inanmadın bende buna inanamıorum -
sagopa 05 açıklaman çok güzeldi.Bende insanlara dinsiz yada başka birşey olun değil fikirlere saygı duyduğumdan dolayı en dinlerin en büyük klavuzu olan Kuranı mümkünse kendi dilinde değilse meali ile (mümkünse meal diyanet bakanlığı onaylı) okusunlar.Milletten yanlış şeyler öğreneceklerine yada birşeyleri merak ettiklerinde en büyük kaynak odur.Belki açıklama tam tatmin etmez bu durumda imamlara, din dersi hocalarına sorulması gerekirdir.Yani benimde savunduğum yapılması gerek şey budur.Yani benim belirli görüşlerim endenlerime bağlı olarak vardır.
kokainman: hocam tanıdığım biri vardı 92 yaşında rahmetli oldu.Çok iyidi.Sağlık karnesinde haytatı boyunca sadece 4 tane ilaç vardı.Soğan sarımsak, salata, domats, biber vs.. gibi besinler yerdi çok dinçti.Bulgaristan göçmeniydi faytoncuydu savaşlarda falan komutan çekmişti
neyse çok uzatmayayım kuranı ezbere bilirdi hatim etmişti.Bir kaç yıl önce konuşuyorduk aramız çok iyidi ben dedim ki dine allaha inanıyor musun.Çünkü benimde kafam karışıktı ve dini en iyi bilen yakınım o kişiydi.Aynen şunu demişti.
Dini çok iyi biliyorum hatta hocalıkta yaptım.İnsanlara doğru şeyi gösterdim.Fakan benim inancım sadece yaratıcının bir gücün olduğu yondedir
demişti.Bana kuranı okumam gerektiğine söylemişti.Ben tabi dine fazla sıcak değildim fakat bilgisayar işlerini ilk öğrendiğim birine çok sık gidip gelirdim ve evinde tonlarca kitap vardı incilin mealide vardı aldım okudum.Çok iğrenç şeylerde vardı içinde cinsel yonden.Dedim birde kuranı okuyayım nedir nasıldır.
Okudum diyorum ya akla mantığa yatacak din benim için.Ancak ben bana verilen bir kitabın dediklerini sorgusuz sualsiz yapacak birisi değilim.Çok düşündüm aklımı çok kurcaladı fakat din sömürücüleri beni hep dinden soğuttu.Aslında suçu onlarada atmak yanlış ancak fark ettim ki püh şerefsizler derken adamlara kızarken dinede kızıyorum.
Ancak hala aynı fikirdeyim.Elime veirlen bir kitap beni doğruya nasıl götürebilir?bize madem akıl verildi neden kitap verilsin ki aklımızla iyi-kötü yü seçebiliyoruz.Bu gun kuran net öğretilmediği için din dersleri gerçek anlamında öğretilmediği için bir çok insan müslümanım demesine ramen bir bir oyunu yapıyor bunuda din dersleri sisteminin yanlışlığına bağlıyorum.
Yani benim fikrim bu yonde herhangi bir kitap yazsalar elime verseler deseler ki bu din bunun deiğine inan.Sana diklenenleri vur yapacak mıyım.Kuranıda böyle görüyorum her ne kadar saygımda olsa dine fikir olarak görüp onların diyorum ancak benim fikrim de bir kitabın birşekilde yazılması ve bana verilmesinden öte dğeil.
Umarım anlata bildim.Bu aralar çok uzatıyorum bende sıkılıyorum ama konu derin olunca yazılıyor.
-
ya konuyu bu kadar dagitmaya gerekmez din olunca herseyi karistiriyosunuz çocuk sormus neden yasiyoruz alakasiz seyler yazmaya gerek yok
1. Allah herseyi biliyo ama sen bilmiyosun kendi iradenle seçtigin yolu yasayip göreceksin
2. Hayatinda sürekli arastirip ve sana en dogru gelen sekilde inandigin sekilde yasicaksin
3. Su an Allah için hersey olup bitmis su an biz cennette yada cehennemdeyiz
-
kuran insanların kafalarından yazdığı bir kitap değildir.. müslümanlık inancına göre kuran Allah'ın sözleri kelamıdır.. yani kimse kendisi yazmamıştır.. Allah'ın söylediği sözlerde çelişki ve tutarsızlık aramak müslümanım diyen bi insan için saçma geliyor haşa o çelişki arayan ve sorgulayan kişi Allahın sözlerine şüphe ediyor demektir bana göre..
1. kapıya göre kuranda hersey apacık ortada
2. kapıda kuranda bir takım sırlar mevcut
3. kapıda kuran tamamen bi ilim
4. kapıda kuran baslı basına bi alem..
anlayan anlamıstır sanırım.. :) -
zumsuk madem bu kdr yazdin söylim çeliskidesin eger müslümanim diyosan Kurana inanicaksin kuran öyle bi gün pat diye tepemize inen bi kitap deil.. onu okumalisin ama bi kez deil okuyup tam anlayana kadar..
mesela ben biraz felsefi bi kitap okumustum kafam bi olaya takilmisti sonra bi gün kuran okuyunca ayni konuyla ilgili bi sure gördum o zaman felsefi kitaptaki olayin dogru oldugunu anladim ama o sureyi düsünmeden okusaydim o kadar derinlere inmicektim..
-
nietzche'nin dediği gibi tanrı öldü