Nevruz Sizce Nedir?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sirpence
    sirpence's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek
    Nevruz sizce nedir? başlıktan da anlaşıldığı gibi. nevruz için kimi Türkler'in Ergenekondan çıkışı, kimi Kürtlerin Nevroz bilmemnesi, kimiside aslında cemşid'in tahta çıkış günüdür der? sizce hangisi doğru? bence nevruz Türklerin Ergenekondan çıkışı değil cemşid'in tahta çıkışı. siz biraz araştırın tartışın. ben yarın dökümanları buraya koyacam. 
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Metanet
    Metanet's avatar
    Kayıt Tarihi: 07/Temmuz/2007
    Erkek
    Türklerde Nevruz

    Orta Asya'da Nevruz bayramlarında geleneksel olarak pişirilen sümelek buğdaydan yapılan bir çeşit tatlıdır.

    Türkiye'de bir gelenek Türk Cumhuriyetleri'nde ise resmî bayram olarak kutlanır. Türklerin Ergenekon adlı yerden demirden dağı eritip çıkmalarını, baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eder. Türk kavimleri tarafından M.Ö. VIII yy'dan günümüze kadar her yıl 21 Mart'ta kutlanır.


    Türk Takvimi'nde bir gün 12 bölüme ayrılır, her bölüme Çağ adı verilirdi. Bir çağ iki saat, dolayısıyla bir gün de 24 saatdir. Herbir çağ ise sekiz Keh ten ibarettir. Yılbaşı olarak gece-gündüz eşitliğinin yaşandığı 21 Mart, Nevruz günü olarak kutlanır.

    Oniki Hayvanlı Takvim ve Melikşah'ın Celali Takvimi'nde yılbaşı olarak belirlenen 21 mart, Divânü Lügati't-Türk'te de ilkbaharın gelişi olarak belirtilir. Türk edebiyatı ve musikisine de Nevruz; Nevruz-ı Asl, Nevruz-ı Arap, Nevruz-ı Bayati, Nevruz-ı Hicaz, Nevruz-ı Acem ve Nevruz-ı Seba olarak girmiştir. Tarihte pek çok devlet tarafından bayram ve gelenek olarak kutlanmıştır. Bunların başında Anadolu beylikleri, Eski Mısır, İran, Safavi, Sasani, Moğollar, Selçuklu ve Osmanlı gelir.

    Selçuklu ve Osmanlı'da millî bayram olarak kutlanan Nevruz, Nevruziye adlı şiirlere ve şenliklerle ziyafet verilerek kutlanırdı. Özel olarak hazırlanan Nevruziye adlı macun Osmanlı döneminden kalan bir kültür olarak bu gün hâlâ Manisa'da 21 Mart'ta Mesir macunu şenlikleri yapılmaktadır. Alevi ve Bektaşiler arasında da kimi yorelerde eski takvime atfen Mart Dokuzu adi verilerek kutlanan Nevruz'da özel ayinler yapılırdı, yine Zerdüştler ve Yezidiler'de 21 Mart'ı bayram olarak kabul etmişlerdir.

    Kürtlerde Nevruz

    Kürtler Nevruz'u 18 ile 21 Mart arasında kutlarlar.

    Bu bayram ile Kürtler çoğunlukla şehir dışındaki bölgelerde ve açık alanlarda bir araya gelir ve gelmekte olan ilkbaharı kutlarlar. Kadınlar rengarenk elbiseler giyerler ve başlarına pullarla süslenmiş ışıltılı örtüler örterler. Topluluk büyük bir ateş yakar ve bu ateşin etrafında dans ederek ya da üstünden atlayarak büyük bir coşkuyla bu bayramı kutlarlar.


        Ana madde: Demirci Kawa Efsanesi

    Kürt mitolojisindeki Kawa efsanesine göre, günümüzden(2007) 2500 yıl öncesinde Zuhak (Bazı kaynaklara göre Dehak)adında Asurlu çok ama çok zalim bir kralın altında yaşayan Kawa adında bir demirci vardı. Bu kral tam bir canavardı ve efsaneye göre her iki omuzunda da birer yılan bulunuyordu. Her gün bu iki yılanı beslemek için Kürtlerden iki genci sarayına kurban olarak getirtip aşçılarına bu iki çocuğu öldürtüp beyinlerini yılanlarına yemek olarak verdiriyordu. Aynı zamanda bu canavar kral ilkbaharın gelmesini de engelliyordu. En sonunda bu zulümden bıkan ve bir şeyler yapmak isteyen Armayel ve Garmayel adlı iki kişi kralın sarayına mutfağa aşçı olarak girmeyi başarırlar ve Kralın yılanlarını beslemek için beyinleri alınarak öldürülen çocuklardan sadece birini öldürüp diğerinin gizlice saraydan kaçmasına yardımcı olurlar. Böylece ellerindeki bir insan beyni ile kestikleri bir koyunun beynini karıştırarak yılanlara vererek her gün bir çocuğun kurtulmasını sağlamış olurlar. İşte bu kaçan kişilerin Kürtlerin ataları olduğuna inanılır ve bu kaçan çocuklar Kawa adlı demirci tarafından gizlice eğitilerek bir ordu haline getirilirler. Böylece Kawa'nın liderliğindeki bu ordu bir 20 Mart günü zalim kralın sarayına yürüyüşe geçer ve Kawa kralı çekiç darbeleri ile öldürmeyi başarır. Kawa etraftaki tüm tepelerde ateşler yakar ve yanındakilerle birlikte bu zaferi kutlarlar. Böylece Kürt halkı zalim kraldan kurtulmuş olur ve ertesi gün ilkbahar gelmiş olur.

    Kürt yazar Musa Anter'e göre Nevruz aslında Kürtlerde ilk başlarda 31 Ağustosta kutlanıyordu ancak daha sonra Arap Takviminin kabul edilmesiyle bu kutlamalar Mart ayına kaymıştır. Bu efsane Kürtler tarafından kendilerini güçlü ve farklı hissetmeleri için bir hatırlatıcı güç olmaktadır ve yaktıkları ateşte özgürlüklerinin simgesi haline gelmiştir.


    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    En basitinden Wiki...

    Burda cok felsefi bir yazi yazdigini dusun , ne sen yorul ne de ben yorulayım. İş yapılmayacaklar listem : hipokondriyak
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sirpence
    sirpence's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek
    peki cemşid?
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    nevruz bahar bayramıdır. baharın gelişi kutlanır. demir dağı eritilerek türklerin ergenekondan çıktığı güne denk geldiği düşünülerek kutlanır.

    olay budur.

    kürtlerin olayı günümüzde tamamen farklıdır. türki örf ü sindirmek içindir. yıllar evvel kutlamazlardı bile doğru düzgün.her yıl bu sebeple olaylar çıkar. adı newroz konur. cemşit in de zaten gayet at yalanı sikeyim inananı tarzında  bi hikayesi var. :)


    Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sirpence
    sirpence's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek
    amele_2 bunu yazdı:
    -----------------------------

    nevruz bahar bayramıdır. baharın gelişi kutlanır. demir dağı eritilerek türklerin ergenekondan çıktığı güne denk geldiği düşünülerek kutlanır.

    olay budur.

    kürtlerin olayı günümüzde tamamen farklıdır. türki örf ü sindirmek içindir. yıllar evvel kutlamazlardı bile doğru düzgün.her yıl bu sebeple olaylar çıkar. adı newroz konur. cemşit in de zaten gayet at yalanı sikeyim inananı tarzında  bi hikayesi var. :)


    -----------------------------

    baharın gelişi olarak hıdrellezde kutlanılıyor? 

  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    habib_mx_tr
    habib_mx_tr's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Haziran/2006
    Erkek
    Kürtlerin yamanmaya kalktığı Türk bayramıdır.

    !!!
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    darkness_izmir
    darkness_izmir's avatar
    Kayıt Tarihi: 05/Mart/2007
    Erkek

    içimizde yaşayan PKK lılalrın kendilerini tatmin ettiği gün


    bendekiler hayel değil plan,planlarımda gerçek değil sadece birer rüya ...
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    amele_2
    amele_2's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Eylül/2005
    Erkek

    şöyle izah etmeye çalışayım. nevruz u yunanlılar da kutlar baharın gelişi diye. adı farklıdır. su kültü olarak da kutlanır, kımız bayramı olarak da (baharın-yeni yılın ilk kımızının içilmesi gibi), ataşle kutlanması da var bunda ( hani hıdırellez de atlarlar ya ateşin üstünden, farzı misal) ateş de eski türklerde kutsaldı.

    örnekleri çok daha. ancak böyle kelime kelime

    cemşit?

    hıdırellez? 

    şeklinde sorularla konu pek ileriye gidemez


    Ardından yüz köpek havlamayan kurt, kurt sayılmaz..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    c4c4
    c4c4's avatar
    Kayıt Tarihi: 01/Kasım/2008
    Erkek
    kısaca Hepsi Ateş ile kutlanan bir bayram türü kendi Düsüncem Sacma bişi bahar gelmişse banane...
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    DonnieDarko
    DonnieDarko's avatar
    Kayıt Tarihi: 14/Aralık/2011
    Erkek
    bir avuç vatan hayını işe yaramaz cahil insanların eglenmeyi bilmeden mal mal hareketler yaparak  yasatmaya calıstıkları bir gelenekleri ben onların soylarını soplarını bigün wareze düşürcem :D beqleyin beni :D

    Sanki tüm hayatım boyunca, yanlış melodiyle dans etmiş gibiyim...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    EcHoLL
    EcHoLL's avatar
    Kayıt Tarihi: 04/Eylül/2008
    Erkek
    nevruz türklerin geleneksel bayramıdır  kürtlerinde kutladıgı bizim bayramımız olan baharın gelişini kutlamamız anlamına gelen yani yaylarla çıkışın göstergesi olan bir birbayram siz bayramlarınıza sahip çıkmazsanız tarihinize sahip çıkmazsanız başkaları gelir o bayramı kendi adına kutlar şimdi yakındada çanakkalede ölenler kürtdü derler ırkçılık kötü şey tamam biz bu vatanı kazanırken her birlikte omuz omuza verdikde o omuz omuza verdimiz adamların torunları şimdi bize silah sıkıyor evimizi yakıyor arabamızı kundaklıyorsa biz buna kardeşlik diye bilirmiyiz pkk türkler ile kürtleri çatıştırmaya çalışıyor emin olun bizim teknik ve sayısal üstülügümüzden korkuyorlar bu yüzden kardeşiz ayaklarındalar ermeniler ile anadoluda 600 yıl sorunsuz yaşadık neden osmanlı güçlüydü ermeniler korkularına sesini çıkarmıyordu ama neoldu kardeşlik ermeniler fransızlar ile birlikte olup anadoluda bir kaos çıkardılar ve büyük kıyım yapmaya çalıştırlar ama sonuç neoldu yapmaya çalıştıklarının 8 veya 9 katı kıyıma ugradılar bize çıkmış ermeni soykırımı var diyenler bir afrika kıtasını kopmle yok ettiler amerikalılar kızılderelileri öldürüp birde bunu filimlerinde propaganda aleti yaptılar biz adamı çok sıkarsan ya seni öldürür yada kendi ölür kürtlerin soyu eskiye dayanır evet kürler ile sosyal bir bagımız olabilir nasıl bir sosyal bag biz orta asyadan eze eze anadoluya geldimizde bu araplar ile olan ilişkilerimizden dogmuş bir toplum çıktı adınıda kendileri koydu türk lerin adından türediler bunu inkar da edemezler türk T ile K nin yerini değiştirin bakın nereden türediklerine aslında tamamen bir bütün yani bizim kanımzdan olma lar soyları araplarada dayanır.

    insanları Silahsızlandırmak onları köleleştirmek için En iyi Yoldur.
Toplam Hit: 3449 Toplam Mesaj: 23