Nevruz Sizce Nedir?

  1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sirpence
    sirpence's avatar
    Banlanmış Üye
    Kayıt Tarihi: 04/Mart/2007
    Erkek

    şimdi az önce bir kaç yerden okuduğumda nevruz daha öncede kutlanılıyormuş. daha sonra ergenekonla aynı güne denk geldiği için Türklerde adet haline gelmiş. bunla birlikteki son görüşüm Türklerin kutladığı bahar bayramı zamanla Mecusi'lere de geçmiş. onlar cemşid'in tahta çıkış günü ve bahar bayramı olarak kabul etmişler. Daha Sonra Ergenekondan çıkış Aynı güne rastlayınca türklerde bi adet haline gelmiş baharın gelişini kutlama. şimdi de her milletin sahiplenmeye çalıştığı bir Türk Bayramı olarak devam ediyor:D

    edit: bunuda buldum

    Bugün: 21 Mart Nevruz Sultan. Baharın hayat bulduğu, sevinçlerin, sevgilerin tomurcuklandığı bayram. Dileğimiz, geçmiş yanlışlıkları unutup, sevgi yumağına dönüştürürüz.

    Nevruzun insanlığın yaşamındaki yeri ve önemini kaynaklardan aktaralım.

    NEVRUZ : far. 1) Yeni gün. 2) Güneşin Koç burcuna girdiği gün olup, rumi martın dokuzuna raslar. İlkbahar başlangıcı ve celali takvimine göre yılbaşıdır. 3) Türk musikisinde en eski makamlardır. So zaman, I. Hakkı bey bu makamda besteler yaparak, aksak ve yürük semailer bestelemişlerdir.(I)

    Tarihsel yönden bakıldığında, bu inanç “Attis” yada “Adonis”in ölümü ve dirilişi ile ilgilidir. Sümerlerde Tammuz yada Temmuz adını taşıyan, Anadolu’lu “Attis”, İbranilerde Efendimiz anlamına “Adon” olarak karşımıza çıkıyor. Yunanlılarda, İbranilerden geçme bir deyimle “Adonis” olmuştur.

    Firigyalılar da attis, ilkbahar- tanrısı, Firigyalı tanrısıdır.

    Hititlerde ise İ.Ö.XII yüzyılda, Firigyalıların tanrısı, Hitit heykellerinde Kybele, Dionysos ve Attis’in asılları bulunmuştur.(2)

    Firdevsi’nin Şehname’sine baktığımızda: kelime anlamı ile “Yeni gün”dür, deniliyor. Yılda iki güne verilen ad.

    I- İran da güneş takviminin ilk ayı olan “Ferferdin” ayının ilk günüdür ki “Nevruz-ı Amme” adını taşır. Güneşin koç burcuna girdiği gündür. İki söylentisi vardır.

    a) Bir söylentiye göre, Tanrı kainatı ve insanı bu günde yaratmış, yıldızları mahrekleri (Hareket) koç burcundan geçmiş ve bütün yıldızlar bu gün dönmeye başlar.

    b) Diğer bir söylentiye göre de, bugünün özel bir anlam kazanması, padişah cem ile ilgilidir. Cem bütün dünyayı dolaştıktan sonra, Azerbeycan’a gelmiş, orasını beğenerek tahtını kurmuş oturmuş. Gerek taht, gerek başındaki taç ve üzerindeki elbiseler baştan başa müceverlerle işşlenmiş olduğu için, doğan güneşin ışıkları üzerine vurunca, etrafa aksederek, her tarafı ışığa boğmuş, bu hali görenler: “Bu günde bir özellik var. Bu, başka günlere benzemiyor. Bambaska, yepyeni bir gün” demişler. Ona “Nevruz” adını komuşlar ve Pehlevice de “Işık” anlamına gelen “Şid” kelimesini de ekleyerek, Cem’in adını Cemşid’e çevirmişlerdir.

    II- Aynı adı taşıyan ikinci güne de yine Ferferdin ayının yedinci günüdür ki “Nevruz’u Hasse” adını alır. Bu günde yine Cemşid ile ilgilidir. Söylentiye göre Cemşid, bugün devletin ileri gelenlerini toplayarak, onlara hitap etmiş ve bugünün Tanrı’ya şükran ve ibadet günü olarak sayılmasını ve yapılacak törenin her yıl tekrarlanmasını istemiştir. “Nevruz’u amme” ile “Nevruz’u hasse” arasındaki altı gün zarfında eski İran padişahları, ihtiyaç sahiplerinin bütün isteklerini yerine getirirler, mahbusları serbest bırakırlar, içki ve eğlence ile vakit geçirirlermiş.

    “Nevruz’u amme’ye “ Nevruz’i büzürük : Büyük Nevruzda” da denir. “Nevruz’u büzürük” aynı zamanda musikide de bir makam adıdır. Yine musikide böyle Nevruz kelimesiyle ilgili olan “Nevruz’i hara” ve “Nevruz’i hordek” adlı iki makam daha vardır. (3)

    Türklerin ergenekondan çıkış günü olarak kabullenilir. Aynı zamanda Türk Türkmenlerin “Yenigün” takvimine göre, Nevruz Sultanda yaylalara çıkarlarmış.

  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    morportakal
    morportakal's avatar
    Kayıt Tarihi: 02/Ocak/2006
    Erkek

    By_ONUR bunu yazdı:
    -----------------------------
    bir avuç vatan hayını işe yaramaz cahil insanların eglenmeyi bilmeden mal mal hareketler yaparak  yasatmaya calıstıkları bir gelenekleri ben onların soylarını soplarını bigün wareze düşürcem :D beqleyin beni :D
    -----------------------------

    bu ne ya


    bassinyourface
Toplam Hit: 3460 Toplam Mesaj: 23