folder Tahribat.com Forumları
linefolder Webmaster ve Yazılım Geliştiriciler
linefolder NLP | Özne - Belirtisiz Nesne İkilemi

NLP | Özne - Belirtisiz Nesne İkilemi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek

Merhaba hocalar, cümledeki özneyi bulmaya çalışıyorum. Birkaç metod inceledim.  Ben,sen,o gibi zamirleri ayırt ederek, özel isimleri tespit ederek, fiilin şahıs eklerine bakılarak özne bulunabiliyor.

Aynı zamanda ek almamış cins isimler de özneye durumunda kullanılabiliyor. Ancak bu noktada bir belirsizlik doğuyor. Belirtisiz nesne ile özne ikisi de "ne?" soruları sorularak bulunan ögeler. İkisi de isim. Bu durumda özneyi belirtisiz nesneden ayırt etmek zorlaşıyor. Bunun için nasıl bir yöntem izleyebilirim? Önerileriniz neler olur?

Lightsaber tarafından 19/Haz/15 21:44 tarihinde düzenlenmiştir

İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    livane
    livane's avatar
    Erkek

Hocam genelde ben yukleme yapan kim eden ne gibi sorular sorari . Sen su cumleyi anlamadim bulamadim dersen onun ustunde daha rahat anlatirim. 

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek
    livane bunu yazdı

Hocam genelde ben yukleme yapan kim eden ne gibi sorular sorari . Sen su cumleyi anlamadim bulamadim dersen onun ustunde daha rahat anlatirim. 

hocam belirli bir cümle değil, bunu bilgisayara üstünden yapmak mesele gerçi benim hatam konu başlığında veya mesajda bahsetmemişim sadece etiketlere ekledim. Doğal dil işlemeyle ilgili bir sorun.

4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    livane
    livane's avatar
    Erkek

Ben direk türkçe  dersi diye düşündüm  . :) sinava falan çalışıyorsundur belki diye :)) up olsun bari. 

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

nlp ile mi uğraşıyorsun hocam :)  güzel şeyler.. kaynak lazımsa pm atabilirsin..

soruna gelince özneye kim/ne sorusu yerine arkadaşın dediği gibi yapan/eden kim/ne sorulur özne bulmak için.

hidden markov model çok kullanılıyor nlp de .. udemy e falan da bakabilrisin vardır oralarda kaynak

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

pm ne bak hocam birazdan

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek
    unbalanced bunu yazdı

nlp ile mi uğraşıyorsun hocam :)  güzel şeyler.. kaynak lazımsa pm atabilirsin..

soruna gelince özneye kim/ne sorusu yerine arkadaşın dediği gibi yapan/eden kim/ne sorulur özne bulmak için.

hidden markov model çok kullanılıyor nlp de .. udemy e falan da bakabilrisin vardır oralarda kaynak

Hocam mesela "Kedi su içti."  İçen kim/ne ? Kedi.

Ancak cümleyi devrik olarak ele alsak:  Su içti kedi.

Sen burada suyun kediyi içemeyeceğini anlayabiliyorsun ama bilgisayar onu nasıl anlayacak?  Aklıma şöyle bir şey geldi mesela, metaforlarla ilgli bir çalışmada bir etiketleme sistemi yapmışlar. İşte içmek-sıvı gibi bir ilişkilendirme kurulan  bir data üzerinden gitmişler; ancak pek efektif bir çözüm değil en azından bu problem için.

8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Erkek

Bence Türkçe'nin "bağzı" özellikleri göz önünde bulundurularak bulunabilir

Ama çok sıkıntı gibi :/

Şöyle ki: Kedi süt içti örneğinde cümleyi nekadar devirirsen devir kendinin bir canlı olduğu ve bir eylemi bizzat yapabileceği belli bişey. 

Cansız bir nesne ise eylemi tek başına yapamaz. Genellikle edilgendir. (cam kırıldı)

Bunun dışında iki adet özne olabilecek durum olduğunda da genellikle ek almayan işi yapmış veya yapılmıştır.

Buket çiçek aldı. Çiçek almaz Buket isimdir canlıdır.

Turan cama bakındı. Bakındı yüklem cama ek almış özne almamış

Bilgisayar bozuldu. Bilgisayar ek almamış ve edilgen.

Silah patladı. !! Error silah özne mi? Bilemeyiz silah cansız. Burada verdiğim örnek çöküyor ama burada zaten Türkçecilerin tartıştığı "özne" tartışması başlıyor.

Tümünü özetlemek gerekirse: Belirli genellemeler göz önünde bulundurularak bir algoritma oluşturulabilir. Ama mantıksal algoritma çok zor. Çünkü bugün birinin özne dediğine öteki özne değil diyor. (not: Türkçeye hep ilgim olmuştur çok hocayla tartıştım bu sebepten böyle varsayımlara vardım)

by_Tet tarafından 19/Haz/15 22:29 tarihinde düzenlenmiştir

iyibu! yeniden..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    slim_38
    slim_38's avatar
    Erkek
    by_Tet bunu yazdı

Bence Türkçe'nin "bağzı" özellikleri göz önünde bulundurularak bulunabilir

Ama çok sıkıntı gibi :/

Şöyle ki: Kedi süt içti örneğinde cümleyi nekadar devirirsen devir kendinin bir canlı olduğu ve bir eylemi bizzat yapabileceği belli bişey. 

Cansız bir nesne ise eylemi tek başına yapamaz. Genellikle edilgendir. (cam kırıldı)

Bunun dışında iki adet özne olabilecek durum olduğunda da genellikle ek almayan işi yapmış veya yapılmıştır.

Buket çiçek aldı. Çiçek almaz Buket isimdir canlıdır.

Turan cama bakındı. Bakındı yüklem cama ek almış özne almamış

Bilgisayar bozuldu. Bilgisayar ek almamış ve edilgen.

Silah patladı. !! Error silah özne mi? Bilemeyiz silah cansız. Burada verdiğim örnek çöküyor ama burada zaten Türkçecilerin tartıştığı "özne" tartışması başlıyor.

Tümünü özetlemek gerekirse: Belirli genellemeler göz önünde bulundurularak bir algoritma oluşturulabilir. Ama mantıksal algoritma çok zor. Çünkü bugün birinin özne dediğine öteki özne değil diyor. (not: Türkçeye hep ilgim olmuştur çok hocayla tartıştım bu sebepten böyle varsayımlara vardım)

Hocam şimdi silah patladı da özne silah olmuyor mu ?

Patlayan silah sonuçta.Silah patlatıldı dese neyse de...

Bir de bence yüklemin aldığı ekler üzerinden gidilmeli.(geldim,geldi,geldin , gittiler, gittiniz  ,gittik vs)

slim_38 tarafından 19/Haz/15 22:34 tarihinde düzenlenmiştir

Münferidin münasıbı mükafatından mütefekkir olandır
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Retro
    by_Tet
    by_Tet's avatar
    Erkek

Hocam mantıken evet aynen dediğin gibi.

Hatta bi sınav sorusu olsa da özne olur

Ama belli bir kurala uydurduğun zaman özne kabul edemiyorsun bundan bahsettim. Örneklerini verdiğim kurala göre bu cümle cortluyor mesele burda :)

Ama en yakın şekilde dediğim kuralla bulunur (bence yani belki başka bir yolu vardır)

Belirli bir yazılıma dökebilmek için böyle bir genelleme olabileceğinden bahsettim özetle

iyibu! yeniden..
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek

Daha önceki mesajımda dediğim şeye benzer bir sistemle karşılaştım.

Adamlar sadece tek fiil içeren 2000 cümlelik bir veri seti kullanmışlar. Bunun 500 cümlesini eğitim seti olarak kullanıp bu kelimelerin Zemberek'ten gelen morfolojik çözümlemeleriyle beraber CRF'ye dizi etiketlemeyi öğretmişler. Ancak sonuçlara baklıldığında belirtisiz nesneleri bulmada oldukça başarısız.

Bahsettiğim çalışma:    www.ytusigmadergisi.com/pdfs/492.pdf   (Sayfa 28)

Toplam Hit: 2241 Toplam Mesaj: 14
nlp özne belirtisiz nesne