folder Tahribat.com Forumları
linefolder Webmaster ve Yazılım Geliştiriciler
linefolder NLP | Özne - Belirtisiz Nesne İkilemi

NLP | Özne - Belirtisiz Nesne İkilemi

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    unbalanced
    unbalanced's avatar
    Erkek

hocam türkçe de çok başarılı olamazsın, gramer yapısı biraz değişik diğer batı dillerine oranla.. ama uğraş yine de güzel bir referans olabilir senin için bir şeyleri çözebilirsen. Öncelikle var olan çalışmaları incele ve onların ortak sonucu çıkar, ardından eksik gördüğün tüm noktaları yaz ve içlerinden çözebileceğin bir tanesini seç ve onu çözmeye çalış. Başarabilirsen başka bir sorunu ele al ve devam et.. Bu işe tümünü çözerim diye yaklaşma ömrün harap olur :)  Daha bilgin bir çok şeyi kavramaya-çözmeye yetmez. NLP tamamen matmatik odaklı ve bu da yüksek matematik. Ayrıca bir çok teorem de bilmen lazım kullanılan. Sana verdiğim şeylerde açıklanıyordur.. En popüleri de hidden markov model ile machine learning yaparak bir şeyler geliştirmek.. Ama işte training setlerini iyi hazırlaman gerek.

Unutma, test ve traning dataları birbirinden farklı olacak. Trainin dataları %80 civarı fazla olması lazım test datasından. Ayrıca validation a da ihtiyacın olacak. Mesela neural networkda k-nn kullanacağında bu değeri de değiştirmelisin.. Öğrenme katsaysayısını değiştirmelisin, epoch sayısını v.s. Bunla ilgili toollar var, küçükten başlayabilirsin learning işlemine.. 

Ülkesini Seven Her Türk Vatandasi, Ülkesinin Sessiz Istilasi'na karsi durmak zorunda.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ZeNRoM
    ZeNRoM's avatar
    Erkek
    Lightsaber bunu yazdı

Merhaba hocalar, cümledeki özneyi bulmaya çalışıyorum. Birkaç metod inceledim.  Ben,sen,o gibi zamirleri ayırt ederek, özel isimleri tespit ederek, fiilin şahıs eklerine bakılarak özne bulunabiliyor.

Aynı zamanda ek almamış cins isimler de özneye durumunda kullanılabiliyor. Ancak bu noktada bir belirsizlik doğuyor. Belirtisiz nesne ile özne ikisi de "ne?" soruları sorularak bulunan ögeler. İkisi de isim. Bu durumda özneyi belirtisiz nesneden ayırt etmek zorlaşıyor. Bunun için nasıl bir yöntem izleyebilirim? Önerileriniz neler olur?

Konu açılalı aylar olmuş ama son giriş tarihine baktığımda saatler önce giriş yaptığın için cevap vereyim dedim.. 

Asya dillerinden olduğunu ve sondan eklemeli dil olduğunu biliyorsundur sanırım.. 

Bundan dolayı diğer dillere nazaran çok farklı dil yapısı mevcut.

Ama bu yapılacak olan çalışmanı etkilememeli.

Aksine sizi motive etmeli..

Gelelim sorunun cevabına..

Temel öğeler iki tanedir : Özne ve Yüklem

Yardımcı öğeler ise: Nesne, Tümleç vs..

Bir cümlede Özne ve Yüklem'in bulunması zorunludur. 

"Ne" sorusu Özne ve Nesne'nin cevabına karşılık geliyor olabilir.

Ama ilk önce Özne ve Yüklem'i bulmalısın.

Sonrasında Yüklem'e sorduğun "Ne" sorusuna hala cevap alabiliyorsan işte o zaman Nesne olur. 

Ali " Bana gelecek misin?" dedi. 

dedi = Yüklem ( Bütün soruları buna soruyoruz )

Kim dedi? = Ali ( Özne )

Ne dedi? = Bana gelecek misin ? ( Nesne ) 

Örneklerde de belirtildiği gibi ilk önce temel öğe olan  Yüklem ve  Özne'yi buluyorsun. Daha sonra yardımcı öğeleri buluyorsun.. 

Kısaca ilk önce Yüklem ve Özne'yi bul. Sonrasında diğer öğeleri bulmak için yükleme karşılık gelen soruları sor.

İlk önce Özne ve Yüklem. Sonra diğerleri..

Kolay gelsin.. 

Hiçbir şey, apaçık ortada olan kadar aldatıcı değildir !
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickalti
    Lightsaber
    Lightsaber's avatar
    Erkek

@Zenrom cevabin icin sagol hocam, sonradan oge bulmama gerek kalmadigi icin ugrasmamistim bu konuyla. Ancak senin cevabin tekrar heveslendirdi beni :)

Soru sorarak sen ben anliyoruz hocam bilgisayarin anlamasi icin ya morfolojik olarak incelemesi gerek ya da ML metodlariyla bir yere dek yapilabilir.

Boyle bir durumda  morfolojik olarak hem nesne hem de ozne olabilecek soz gruplari icin semantik ozelliklerine dayali birer vektor cikarilarak bunun uzerinden cesitli ML metodlari uygulanabilir. Yapilacak listeme ekledim bos bir vaktimde deneyecegim.

İnsan; insan olsaydı,insan olmazdı..
Toplam Hit: 2064 Toplam Mesaj: 14
nlp özne belirtisiz nesne