Okul Toyota Fabrika Gezisi Düzenledi. Nelere Özellikle Bakmalıyız.
-
Ben teknik gezilere çok giden biri olarak,
Farklı olarak şunları yapıyorum,
Ajandam var not alıyorum eğer biri bir şey anlatıyorsa farklı bir şey derse diye.
Birde oradaki üst düzey adamların kartını alıyorum. Mümkünse maillerini, linkedin hesaplarını filan.
edit/
Birde bu gezileri çok büyütmeye gerek yok vestel dir thy dir bir çok özel kurum okul kuluplerine fabrikasını açar gelenlerin %80 i foto çeker çıkar gider. Onun için ne yapsam ne etsem diye özel olarak bişey yapmaya gerek yok.
2. edit//
Endüstri Mühendisliği asdf :D
https://eksisozluk.com/celal-bayar-universitesi-endustri-muhendisligi--2470874
zeybekustasi tarafından 01/Haz/15 01:28 tarihinde düzenlenmiştir -
toyota hyundai ve honda fabrikasını gezdim. teknik olarak standart bilginin dışında pek bilgi alamıyorsun hocam. zaten herkese bir kulaklık veriyorlar gözetmen eşliğinde gezdiriyorlar o anlatıyor. o esnada mühendis yakalarsan sorunu sorabiliyorsun. üretim hattını gezidiyorlar. (body kısmının entegrasyonu). şansınıza o gün model testi varsa pistte pilot vari bir abimiz aracın testini yapıyor yıpratıyor adeta. pist testi yoksa da içeride 140 km/sa hız testi için bir bant var orada aracın kalibre testini izleyebilirsiniz. bunların dışında pek tatmin edici şeyler yok fabrikalarda. hepsi genel agırlıklı otomasyon oldugu için montaj makineleri bile birbirinin aynısı gibi.
burda işe nasıl girebilirim gibi soru yöneltenler bizim grupta da olmuştu fakat cevap alan olmadı :)
bu 3 fabrikadan en iyisi bence hondaydı. diğer fabrikalarda ortalıkta gezen fazla kişi yokken honda da bayagı kişi görebildik. gezdiren abimiz de sağolsun vti ve vtec olayını sağlam bir şekilde anlatmıştı. honda da otomasyona bağlılık diğerlerine nazaran daha azdı. bir de yanlış hatırlamıyorsan honda da mavi yaka beyaz yaka ayrımı yoktu adamlar bununla bayagı bi övünmüştü.
ve yemekleri inanılmaz güzeldi :)
toyotaya öğlen satlerinden sonra gittiğimiz için yemek olayını kaçırmıştık o yüzden toyotanın yemekleri hakkında yorum yapamayacagım.
nereye giderseniz gidin yemeklerini deneyin :)
-
zeybekustasi bunu yazdı
....
2. edit//
Gurban olam ben istanbul Üniversitesi diyorum sen celal bayar linki veriyorsun. Üşenmeden birazınıda okudum. Bu ne be! Bildiğin hocalara yağ çekmek nedir nasıl yapılır örneği vermişler. Adamlarda Prof yokmuş biz alfabetik sırayla ancak sayabiliriz prof ları. Tek sorun fakülte yeni bazı şeyler tam oturmadı o kadar.
Çok teessüf ederim. 😁
-
Olgunisik bunu yazdızeybekustasi bunu yazdı
....
2. edit//
Gurban olam ben istanbul Üniversitesi diyorum sen celal bayar linki veriyorsun. Üşenmeden birazınıda okudum. Bu ne be! Bildiğin hocalara yağ çekmek nedir nasıl yapılır örneği vermişler. Adamlarda Prof yokmuş biz alfabetik sırayla ancak sayabiliriz prof ları. Tek sorun fakülte yeni bazı şeyler tam oturmadı o kadar.
Çok teessüf ederim. ߘ|/p>
hocam senin okula demedim ki bisey istanbulla manisa ayni degil yani :) dun gundem buydu ondan paylastim :) -
Gezi bitti ama resim yok. Resim çekmeye izin verilmiyor. Size biraz fabrikadan bahsedeyim.
Fabrika otomasyonda nirvanaya ulaşmış. Aslında tam benim yerim zira mükemmelliyetcilik paranoya seviyesinde. Asla olması gereken kaliteden ödün verilmiyor. Mesela bantta peşpeşe 50 araç var ve 1 tanesinde en ufak sıkıntıda tüm bant duruyor. sıkıntı olanı ayıralım diğerleri devam etsin diye birşey yok. Kesinlikle herşey planlı. 3500 işci var. 2 vardiyada çalışıyor ve idari+destek birimlerini çıkarırsan içeride en az 1400 kişi var ama 1 tane bile elinde telsizle gezen sağa sola emir veren tip yok. Hatta 1 tane telsiz ve 1 kulaklık gördüm o kadar. Herkes işini biliyor, yönlendirmeler düzgün çalışıyor. Hiç Türk işi değil yani.
Fabrikada bilinen, tahmin ettiğiniz robotlardan başka ilk kez gördüğüm robotlarda var. Mesela ortalıkta gezinen ve parça taşıyan robotlar var. Klasik siyah çizgi takip eden robotlar belirli güzergahta yük taşıyor. Bunun dışında insanların kullandığı forklift tipi yük taşıyıcılarda var. Ortalıkta gezinen birçok araç var ama kimse kimseyi ezmiyor. O kadar mükemmelliyetciler ki fabrikada en son iş kazası 2001 de olmuş. 3500 kişi çalışacak ve 14 yıldır hiç kaza olmayacak. Planlamayı ve mükemmelliyetciliği düşünün.
Ben katılmadım ancak okul honda fabrikasına da gezi düzenlemişti. Her ikisine katılan arkadaşlar var. Honda fabrikası ile toyotayı kıyasladıklarında toyotanın çok ileri olduğunu söylüyorlar.
Endüstri mühendisliği öğrencileri olarak mühendis istihdamını sorduk. 162 mühendis varmış ve bunlarda en kalabalık meslek 60 kişi ile endüstri mühendisleriymiş. Fabrikada,özellikle yönetim katında endüstri mühendisleri en fazla olan grupmuş. Acilen okulu bitirmem lazım. :-) 162 size az gelmesin cünkü üretimde çalışanları yani klasik fabrika işcilerinin bile çoğunlukla myo mezunlarından seçiyorlar. Ne iş olsa yaparım tiplilerle işileri olmuyor.
-
isin idari kısmını bilmemde .
Amelelik kısmı için .
1. Kimyasal olan hiç bir işte çalışmayın ..ilerde illaki çıkar ters bişey
2. Bant usulü çalışan hiç bir yerde calismayin... Bugün üretim 100 dur 3gun sonra 500 yaparlar adamın xotunden kan alırlar
Inssallah istediğin gibi bir iş bulursun