Osmanlı Dijital Soyağacı
-
Muazzam olmuş hocam. Tam global bir proje.
-
Walla soydan geldigini soyleyip hak iddia edenleri gorunce aslinda ne kadar onemli bir mevzu oldugunu daha iyi anladim cunku kamunun siyasilestigi bir ortamda gerekli sartlar olusursa sadece nufus arsiv genel mudurune para yedirerek ulkeyi satin alip padisahligi geri getirmek bile mumkun, tarihci olsam aylarimi gozumu kirpmadan verecegim proje. Seyh bu basligi ilk actigi zaman ehh yani iyi guzel bir ugras dmeistim icimden ama su an bu projeyi resmilestirerek ciddi ciddi vatan kurtarilabilecegine inaniyorum elbette verifylar da yapildiktan sonra. Walla bizim seyh ileri goruslu adam kim ne derse desn hobi olarak dedigine bakmayin alcakgonullulugunden demis :)
Nikoteen tarafından 09/Ara/23 04:19 tarihinde düzenlenmiştir -
Devlet Arşivleri Başkanlığının sitesinden Osmanlıca bilen biriyle kendi soyagacinizi da çıkarabilirsiniz.
Bunu kendi adıma yapilacaklar listeme ekledim.
-
https://www.tahribat.com/forum/soyagaci-programi-istek-227156
Zamanında böyle bir konu açmıştım. Acaba bu projeni küçük bazlı yapmak isteyenlere yardımcı olabileceğin paylaşabileceğin bir program vs var mıdır? Sayın şeyhim.
-
Hocam ben hepsini kurdum denedim kullandim.
Myfamilytree indir kur. Bunun otesi birsey yok. Ben de destek veriyorum buna.
My heritage olacakmi 100 sene sonra? Yada 100 sene subscriptionmu odiycen? Bir family tree programi local olmali ve free olmali. Gedcom formatinda cikti vermeli
HolyOne tarafından 27/Ara/23 23:53 tarihinde düzenlenmiştir -
HolyOne bunu yazdı
Beyler önce kendi soyağacımı yapıyordum, sonra royalmapper.com u yapmaya başladım. fakat oradakiler daha çok webdeki kaynaklardan toplanarak AI falan desteği ile derleniyor. (%99 doğru ama osmanlıya yeteri kadar detaylı girmiyor)
Bir de uzun zamandır üzerinde çalıştığım bir manual veritabanı var. Bu sadece büyük ülkelerin kraliyet ailelerine ve asıl yoğunlaştığı kısım Osmanlı ve bizans soyağacı.
Yani royalmapper.com da 1 milyon kişi var (Ama bill gatesden elon muska kadar herkes var) , bunda 5600 tane osmanlı var fakat bunu tamamen elle ve tek tek hepsi ile ilgili makale ve haberleri okuyarak manuel düzenledim. Yani piskopat gibi tek tek kişilerin adını anasını babasını doğum ölüm yılını yerini tek tek verify ederek kaydettim. Böyle bir hobim var boş zamanlarımda TV izleyeceğime bunu yapıyordum.Artık rahatlıkla diyebilirim ki Türkiyedeki en gelişmiş ve en güvenilir soyağacı olmuş. Malkoçoğullarından Çandarlılara, Germiyanoğullarından Karamanoğullarına, modern hayatta olan osmanoğullarından bütün padişah çocukları torunları full hepsini dijital bir şekilde ekledim. Hiçbir alim ve üniversitenin ilminin yetmeyeceği çok değerli bir eser oldu.
Bunu daha geliştirmek istiyorum. Open source etmek pek istemiyorum. Royalmappera eklemek istiyorum fakat mevcut IDler ile tek tek eşleştirmem lazım çok zor bir iş.

Bunu webe açsam da başkalarının eklediğine asla emin olamicam yada sadece güvendiğim birkaç tarihçiye açabilirim.
Bunu hızlı ve güvenilir bir şekilde büyütmek istiyorum, mümkünse paraya çevirip birkaç ücretli tarihçi kiralayabileceğim bir model de olur ama kim neden fonlasın o da var tabi...
Böyle bişeyi güvenilir bir şekilde işi bilen adamlar ile büyütmek için nasıl bir yol izlemeliyim sizce nasıl bir motivasyonla yapılabilir böyle bişey
şeyh tarihçiyim ben bana ulaş yaparız :)
akademiden adam da buluruz gerekirse.
-
Hocam uzunçarşılının kitaplarındaki soyağaçlarını girdim bir kısmını. Adam yazmış yazmış en sonunda kendi soyuna bağlamış. Belli ki aynen benim motivasyonumla yapmış bu işi
-
Helal olsun şeyhim müthiş bir iş yapmışsın yine.
Abdülhamid soyundan Orhan Osmanoğlunun kızı "Nilhan Osmanoğlu" jenerasyonu eklenmemiş sanırım
kabus tarafından 30/May/24 12:11 tarihinde düzenlenmiştir -
Halil İnalcık olsun diğer değerli bütün tarihçiler olsun;
Osmanlı'nın Bektaşi Türkmen bir kabile oldugunu,
İkinci beyaziddan sonra sofulaştıgını belirtir.
Yine ikinci murattan sonra ise Oğuzların kayı boyundan olduğu yalanı ile Osmanlıların yüceltilmeye çalışıldığı söylenir.
Neden yüceltmeye çalıştıkları ise çok açık asyadan gelen her güçlü devlet İlhanlılar olsun timur olsun osmanliyi sikine takmayip padişaha hilat giymesini emrediyordu, Cengizin veya timurun soyuna biat etmesi için.
Osmanlı'nın kurulusundan daha eskiye gidebiliyor musun şeyhim bi bakaydık kim kimdir.
-
https://katalog.devletarsivleri.gov.tr/
NFS.d
NFS.d (Nüfus Defterleri), T.C. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi'nde (BOA) bulunan, 19. yüzyıl (özellikle 1831 sonrası) Osmanlı coğrafyasındaki hane halkı, isim, yaş, eşkâl ve meslek bilgilerini içeren demografik kayıt defterleridir. Bu defterler, soyadı kanunu öncesi aile yapısını ve nüfus hareketlerini incelemek için temel birincil kaynaktır.
Belki merak eden vardır .