Bilim Teknik Teknoloji
Osmanlı Yayı‘Nin Atesli Silahlara Kafa Tutmus Teknolojisi
Osmanlı Yayı‘Nin Atesli Silahlara Kafa Tutmus Teknolojisi
-
hojucuk bunu yazdıelnino bunu yazdıUnderground bunu yazdı
uzun versiyonu varsa upload edermisin hacım
katılıyorum
uzun zamandır osmanlı yayı yapan zanaatkar arıyorum alcam kafaya koyydum
bu adam isin ehli , guvenerek yaptirabilirsin istedigin tarz sipahi yayi
çok sağol hocam
-
turk ve mogol yay kiliclari orta asyadan beri damga vurmus meydanlarda
-
ben bir yerde bide bu türk kılıç ve yaylarının dez avantajlarını okumuştum.
mesela bu yay o yaymı bilmiyorum ama o şekli ve sağlamlığı verebilmek için bir balığın kemiği kullanılıyormuş yapışkan madde olarak. işte bu tür şeyler yüzünden de üretim sıkıntısı oluyor. avrupa 100 tane oku hızlı hızlı üretirken biz bir düzüne zor yapıyoruz.
Başlarda güçlü olmasına karşın osmanlının reform ve rönesans döneminde geri kalması sanırım bizi bitiren bir diğer etmen diyebiliriz.
-
o zamanın yiv setleri, menzilleri, şimdi ile aynı değildi ve o zamanlar 700 metrenin üstünde atmayanı adamdan saymıyorlardı ok için konuşuyorum normaldir.
Açılmışken Taze Taze ;
http://www.youtube.com/watch?v=OfItQyqHfNw -
elnino bunu yazdı
tarihteki en etkili silahlar
1: insan (silahı icad eden olarak )
2: rus yapımı kalaşnikof
3: osmanlı yapımı yay ( o zamanki zırhı delecek güçte )
ingilizlerin long bowu almanların catapultu fatihin topu johnny sinsin bazukası mustafa sandalın arabası !!!!!
-
PanxeR bunu yazdı
Başlarda güçlü olmasına karşın osmanlının reform ve rönesans döneminde geri kalması sanırım bizi bitiren bir diğer etmen diyebiliriz.
turklerin gucu ve zaferleriyle kilise guc kaybedip, avrupa devletleri yeni yerler kesfi , ronasans ve reform arayislarina giderken diger tarafta imparatorluk hizlandikca el freni ceker gibi fetvalar veren seyhulislamlar..
-
Bildiğim kadarıyla videoda gösterilen tipteki yay sadece Osmanlı değil tüm sülale tarafından kullanılıyordu.
Balyoz99 tarafından 03/Kas/13 17:39 tarihinde düzenlenmiştir -
serhat8102 bunu yazdı
bunun uzun versiyonu vardı bende...
Yüklersen çok mutlu oluruz hocam. -
İnanması güç ama bir yayın yapımı için harcanan zaman 1 yıl.
http://www.youtube.com/watch?v=O5kvF-g9FXs
-
Balyoz99 bunu yazdı
Bildiğim kadarıyla videoda gösterilen tipteki yay sadece Osmanlı değil tüm sülale tarafından kullanılıyordu.
tum sulale ? ''sulale'' yanlis kelime .. bunu mu demek istediniz ''cumle alem''
neyse yanlis biliyorsun , osmanli yaylarinin imalat sirlari yuzyillarca sakli kalmis , askeri sir olarak kabul edilmistir
misal:
sinir serit , boynuz , sinir uzerini kaplayan deri.. peki ne derisi keci,koyun,at,vatoz mu? nem, kuruluk ayari , yay sirtindaki uzama miktari , deri boslugunu alip deriye on gerilim verme ayari, merdane germe, kimyasallarla (ispirto,gomalak) sabitleme vs... (guc,hiz,esneklik,denge,titresim vs pek cok ince ayar..)
osmanli yayindaki pek cok imalat methodu okcunun incili , osmanli turk yaylari gibi emsal kaynak teskil eden kitaplarda yer alamamis , bati bu bilgilere ulasamamistir.