Osmanlıca Bilenler – Osmanlı Tarihi İle İlgilenenler
-
imlegend bunu yazdı
http://en.m.wikipedia.org/wiki/Ludovic_Hal%C3%A9vy
Ahanda adam bu. Senin verdiğin resmin altında ludovic halevi yazıyor. Adam yazar çıktı. Kitabı vermeyen dedeye güzelce anlat. Senin adam fransız çıktı dersin :-)
Harf inkilabının etkisine bak. 100 sene öncesinin kitaplarını adam gibi okuyamıyoruz. Halbuki bildiğin türkçe Sadece harfler arapça. Biraz
daha Osmanlıca çalışmam lazım yeterli seviyede değilim.
Ama yerinde olmuş %10'dan düşükmüş osmanlıda okuma yazma oranı 2005 istatistiklerine göre %90 Türkiye'nin okur yazar oranı
-
Hazinenin yerini anlatıyor : Evden çıktıktan yüz adım ileri sonra iri kayanın ordan cos30 derece sağa dönüp limit sonsuza giderken xxx adım yürü kazmaya başla. bir güp okunmuş altın bulacaksın :-)
Harf Inkılabı |= modern (çağdaş) olduğunu gördük. Harf Inkılabı olmasa senin dede ve buradaki bütün hepimiz çok rahatlıkla bunları okuyabilir olacaktık. Ah dedem ah yıllarca ne hayaller besledi kim bilir.
Neyseki latin alfabesine geçtik moderniz de böyle bir derdimiz yok. :-(
-
imlegend bunu yazdı
Hazinenin yerini anlatıyor : Evden çıktıktan yüz adım ileri sonra iri kayanın ordan cos30 derece sağa dönüp limit sonsuza giderken xxx adım yürü kazmaya başla. bir güp okunmuş altın bulacaksın :-)
Harf Inkılabı |= modern (çağdaş) olduğunu gördük. Harf Inkılabı olmasa senin dede ve buradaki bütün hepimiz çok rahatlıkla bunları okuyabilir olacaktık. Ah dedem ah yıllarca ne hayaller besledi kim bilir.
Neyseki latin alfabesine geçtik moderniz de böyle bir derdimiz yok. :-(
Hocam valla dedemin ne hayalleri var bilmem. Sanmıyorum öyle hazine hayali olacağını kendisi biraz tarihi seviyor. Bizde merak ettik araştırıyoruz adam o kadar okul okudunuz şunu bir araştırın hele diyince tabi.
Harf inkılabına gelince valla hocam latin candır diyeyim ben. En azından şuan günümüzde çok kullanılan bir alfabe ve insanlar yeni bir dil öğrenirken sıkıntı çekmiyor. Şahsen japonca öğrenmeyi denedim alfabeyi görünce gözüm korktu.
-
Hocam Latince tabii ki candır. Ama bu demek değildir ki diğer diller kötüdür. Osmanlıca diğer dil değildir. Sadece harfler farklıdır. Bildiğiniz türkçe. O durumun içinde doğup büyüseydik sıradan bir dil olacaktı çünkü herkes o alfabeyi kullanıyor. Düşünsenize tabelalarda Osmanlıca kitaplar Osmanlıca.
Cem Yılmaz ın bir esprisi varya adam sahilde gider 2 yaşlarında bir ingiliz bebesi ingilizce konuşur (haliyle o yaşta başka hangi dilde konuşacak) bizim Türk derki bacak kadar çocuk ingilizce konuşuyor biz iki kelime konuşamıyoruz. E pezevenk onun anadili ingilizce. bizdeki bebeler de türkçe konuşuyor. Hiç bir fark yok. İlk hangisini öğrenmişseniz onu çok daha rahat kullanıyoruz.
-
O sene ona yıl başı hediyesi olarak yeni bir şey bulmak için çok düşünmüş, taşınmış. :D resimli hikâye kitabı
-
imlegend bunu yazdı
Hocam Latince tabii ki candır. Ama bu demek değildir ki diğer diller kötüdür. Osmanlıca diğer dil değildir. Sadece harfler farklıdır. Bildiğiniz türkçe. O durumun içinde doğup büyüseydik sıradan bir dil olacaktı çünkü herkes o alfabeyi kullanıyor. Düşünsenize tabelalarda Osmanlıca kitaplar Osmanlıca.
Cem Yılmaz ın bir esprisi varya adam sahilde gider 2 yaşlarında bir ingiliz bebesi ingilizce konuşur (haliyle o yaşta başka hangi dilde konuşacak) bizim Türk derki bacak kadar çocuk ingilizce konuşuyor biz iki kelime konuşamıyoruz. E pezevenk onun anadili ingilizce. bizdeki bebeler de türkçe konuşuyor. Hiç bir fark yok. İlk hangisini öğrenmişseniz onu çok daha rahat kullanıyoruz.
Osmanlı da 3-5 gündür o alfabeyi kullanmıyordu ki :) osmanlının ilk yıllarından beriydi sanırım latin alfabesi geldi eğitimle yükseldi okur yazarlık hocam işte
-
@thekorsans
Dediğinden bir şey anlamadım. 600 yıl yaşamış bir devlet 3-5 günlük alfabe nasıl oluyor. Cümleyi biraz genişlet. Örnek felan ver.