folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Osmanlıdan Ne Kadar Para Kaldı

Osmanlıdan Ne Kadar Para Kaldı

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ByALeX
    ByALeX's avatar
    Erkek
    Türkiye yıllarca Osmanlı'nın borcunu ödedi. Peki Osmanlı'dan Türkiye Cumhuriyet'e ne kadar para kaldığını merak ettiniz mi? Zaman'dan Mustafa Armağan bu ilginç sorunun peşine düştü.  İşte Armağan'ın o haberi: 

"1. 1929’da ödediğimiz borcun kendisi değil, yalnız faiziydi.

2. Bu ilk ödememizle birlikte ekonomi iflas sinyalleri vermiş ve alacaklılara gerisini getiremeyeceğimizi ilan etmiştik. İşte bundan sonra ödemelere ara verilmiş, görüşmeler 1932’de sonuçlanmış ve asıl borcun ilk düzenli ödemesine 1933’ten itibaren başlamıştık. Oradaki kastım, 1954 yılına kadar devam edecek olan bu ilk düzenli ödemeydi.

3. Ödediğimiz Osmanlı borçlarının tutarı, TL bazında yaklaşık 150 milyon liradır. Peki hiç merak ettiniz mi Osmanlı’dan Cumhuriyet’e kalan nakit para tutarının ne kadar olduğunu? Tamı tamına 161 milyon TL kâğıt para (bozuklar hariç). Yani Osmanlı hazinesinden 161 milyon TL’yi cebinize koyarken bu para nereden geliyor diye sormuyorsunuz da, borcunuz çıkınca niye mızıklanıyorsunuz? Bir miras olayında alacak ve borç gayet tabii bir durum değil mi? "

Mustafa Armağan/Zaman

Alim ile Sohbet Etmek Zümrüt ile incidir, Cahil ile Sohbet Etme Günde Bin Can incitir. Alim ile Sohbet Etmek Mertebe, Cahil ile Sohbet Etme Dönersin Merkebe, Eşek Alim Olmaz Kitap Taşımakla Tekkeye, insan da Hacı Olmaz Gitmekle Mekkeye.
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    NighT-7
    NighT-7's avatar
    Erkek
    evet ya. güzel bi yazı

sanılanın aksine...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    inside
    anonim6918524
    anonim6918524's avatar
    Banlanmış Üye
    Bilgi/Destek Madalyası Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Tamda ben para değil borç kaldı demek üzere giriyordum başlığa :))

λ
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Leustad
    Leustad's avatar
    Erkek
    Az önce okumusutm...

Acıma Yetime Döner Koyar Gö....
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    sirpence
    sirpence's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek
    vay bee... aslında böle bişi araştırmamıştım da bi ara kafama takılmıştı osmanlının parası nerde diye falan ama demekki bizdeymiş 150 sini elin gavuruna vermişiz bizede kalmış 11..aslında o  zaman osmanlı parası bütün paralardan daha değerliydi.sonradan böle oldu o şekilde düşününce dahada çok oluyo
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Lemuria
    Lemuria's avatar
    Erkek
    Osmanlı hazinesi yer altında gömülüdür tez'ine inananlardanım : ) geçen yıl'dı sanırım Edirne'de müthiş bi gömü olduğu iddia edildi haberlerde canlı yayında kazılar filan ama halaa ses soluk yok bulundumu acaba : ) ayrıca benim eniştem kars'ta polisti Gaffar Okkan zamanında Kars kalesinden ülke serveti denecek miktarda altın çıkarılmış polis kontrolünde bunu yapan 6 7 kişi içlerinden iki kişide gaffar okkan ve eniştem Gaffar okkan kendisine müthiş bi pay alıyor ve geri kalanıda diğer polisler arasında paylaştırıyor , ülkede işini iyi yapıcak memurlar ve iyi niyetli halk olsa art niyetli olmasalar belki tarihi köylerimizden güzel gömüler çıkarılacak

dont think twice its all right
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ByALeX
    ByALeX's avatar
    Erkek
    FireX bunu yazdı:
    -----------------------------
    Tamda ben para değil borç kaldı demek üzere giriyordum başlığa :))
    -----------------------------
    Aynen ((:

Alim ile Sohbet Etmek Zümrüt ile incidir, Cahil ile Sohbet Etme Günde Bin Can incitir. Alim ile Sohbet Etmek Mertebe, Cahil ile Sohbet Etme Dönersin Merkebe, Eşek Alim Olmaz Kitap Taşımakla Tekkeye, insan da Hacı Olmaz Gitmekle Mekkeye.
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Stifler
    Stifler's avatar
    Erkek
    altın kalsaydı bişey demezdimde osmanlı parasını ne yapsın bu millet ?

3 Hafta önce Sigara Öldürüyor diye okudum, sigarayı bıraktım. 2 hafta önce Alkol Öldürüyor diye okudum, Alkolü bıraktım. Geçenlerde Aşırı Seks öldürüyor diye okudum, okumayı bıraktım..
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Erkek

hmm evt güzel.

osmanlı ile ilgili  aklınızda ne kadar soru varsa ilber ortaylı  ile yapılmış soru-cvp şeklinden  kitap haline getirilmiş  eserler var..  tavsiye ediıyorum  karizma kişilik  kalite insan

prof dr.  ilber ortaylı

odtülü  öğretim üyesi, Topkapı Müzesi Müdürü ve tarihçi

http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=1361

matematik24.com
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kokainman
    kokainman's avatar
    Erkek
    ilkokuldan öğrendini çoluk çocuk bilgileriyle osmanlıyı kötüleyenlere kapak olsun.
    yok osmanlnın yıllarca borcunu ödemişmişiz de falanmışda filanmış.ödeyecektin tabikide Türki Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğu'nun devamıdır

... sorcerer & musket ...
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    ~$
    ComputerWolf
    ComputerWolf's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek
    Hacilar Tarihi bilmeyen adam Osmanli soyleydi boyleydi naralari atar...cok duymussunuzdur...yok iste Avrupalilarin ne sucu vardi Osmanli gitti adamlarin topragini isgal etti falan...amk o donemde dunya toprak uzerine kuruluydu,topragin varsa gucluydun....o tip konusanlar hacli ordularinin kuduste ne isi vardi diye asla sormazlar :D adamlar tarih bilmezler...tarihi o yillara gore yorumlyacaksin...2007yilinda cikipta osmanli toprak isgal etti dersen gotumle gulerim kicimla degil :d ...borc odemisizdir para devralmisizdir...en onemlisi karimizda Anadoludur :D

Hep denedin. Hep yenildin. Olsun yine dene , yine yenil ama daha iyi yenil !
Toplam Hit: 3854 Toplam Mesaj: 28