folder Tahribat.com Forumları
linefolder Genel
linefolder ÖSS Sorularını Kim Hazırlıyor?

ÖSS Sorularını Kim Hazırlıyor?

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HolySeclorum
    HolySeclorum's avatar
    Erkek
    jevler35 bunu yazdı:
    -----------------------------
    yasin_55 bunu yazdı:

nasıl seçildiklerini bilmiyorum ama, sene boyunca bunlar soru hazırlayıp yolluyolar devamlı.

havuz oluşturuluyor.

sonra o havuzdan sorular seçilip sınav yapılıyo die biliyorum bennn .

Mantıklı.Peki bu tip bi görevde çalışan bi tanıdığı olan varmı?

Ülkenin bazı yerlerinde sınav esnasında cevap anahtarları veriliyo olabilir..Bazen basında çıkan öğretmenlik,mühendislik okuyan pkk militanları yakalandı şeklindeki haberleri örnek verebiliriz buna..Onlarda oraları kazanıp okuyacak kafa olsa örgüte katılmazlardı :|

Her Hakkım Saklıdır
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HeYeT
    HeYeT's avatar
    Erkek
    işte o heyet burda..  tbt ye bi kıyak  geçebilirim.

matematik24.com
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    jevler35
    jevler35's avatar
    Erkek

HeYeT bunu yazdı:
    işte o heyet burda.. tbt ye bi kıyak geçebilirim.

Keşke öyle bi şans olsaydı.Hayali bile güzel. 

A.L.P.H.I
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    kantar31
    kantar31's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

bir dostum öss sorularını paketleme işi için başvurmuştu kabul edilmedimi,gitmedimi bilmiyorum ama şartlarından biraz bahsetmişti. son 2 yada 3 ay bir yere kapatıyorlar. kalabalık oluyorsunuz. hocalar ,bu paketleme işlerini yapanlar ve diğer görevililer. kamp gibi bir ortam oluyor.dışarı ile hiç bir ama hiç bir şekilde görüşemiyorsunuz. kampa girdiğinzde üstünüz sıkı bir aramadan geçiyor iletişim cihazı varsa alınıyor sınav sonrası veriliyor. tüm ihtiyaçlarınız içeride karşılanıyor.orada tahsis edilen yerde kalıyorsunuz,reviri var,mutfağı var,ufak tefek aktiviteler için imkanlar var. 2-3 ay orta hapissiniz yani. sınav bitiminde ise 2000 liranızı alıp özgürlüğünüze kavuşuyorsunuz (paketleme işi için bu kadarmış)

bunlar arkadaşımın bana bahsettikleri,doğrudur yanlıştır yalandır bilemem. eksik gedik yanlış varsa düzeltin ki milleti yanlış bilgilendirmeyelim

uzun bi süre daha yokum ehtiyarlar... iade-i yorum yapamadıysam kusura bakmayın
  5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    BozcaN
    BozcaN's avatar
    Erkek
    her sene öss den 1 - 1.5 ay önce bu tarz bi knu acılıo farklı şekllerde oluo ama sorulan şey hep bu soruları kimin hazrladıı

√ βǾź¢ẵŋ ® //\\ ~ Türkiye"de yaşayan Türk"e biat edecek !!
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    jevler35
    jevler35's avatar
    Erkek
    Kantar31 gerçekten Filmleri aratacak kadar sıkı bi programdan bahsediyosun.Bu kamp programı nerede oluyor.Türkiye deyse nerede? o konuda arkadaşın ne demişti?

A.L.P.H.I
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    synthix
    synthix's avatar
    Erkek
    valla ben hazırlamıyorum yeminle
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    nickneyime
    nickneyime's avatar
    Erkek

NapsteR bunu yazdı:
    tam olarak bilmiyorum ama her 4 senede bir yada her 5 senede bir TÜBİTAK hazırlıyor ve çok zor oluyor diye duydum.bu senede soruları TÜBİTAK hazırlayacakmış...

her sene aynı muhabbet :D 

bunch of idiots around me, yes everywhere.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    qaMbLer
    qaMbLer's avatar
    Erkek

hmm su soruları tubitak ın hazırlama olayı kolpa :)

4 yılda 1 tubitak hazırlıo olsaydı

2000 de OSS sınavına giren öğretmenim :D 98.75 net yapamazdı sanırım :) sorular cok basitmiş...

5 yılda bir olsa :D 99 da giren öğretmenimde 95 küsür net yapamazdı sanırım :D 

kolpa yani + tubitaktan bi profesöre bende sordum bunu :B adam yok öyle bişey dedi :B  

Burdan bütün kızlara sesleniyorum. Malın Varsa Zekatını Vereceksin Kardeşim
  10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    mataramasuko
    mataramasuko's avatar
    Erkek

alın la cahiller :d

ÖSS sorularý ÖSYM’nin Test Geliþtirme ve Araþtýrma Bölümü tarafýndan hazýrlanýr. Sýnav Hizmetleri bölümü sýnavýn uygulanmasý için gerekli olan müracaat iþlemlerinin düzenlenmesi, kýlavuzlarýn hazýrlanmasý ve daðýtýmý iþlerini yürütür. ÖSYM’de bulunan bilgi iþlem merkezi ise bu hizmetlerin saðlýklý bir þekilde yürütülmesi için Sýnav Hizmetleri ve Test Geliþtirme ve Araþtýrma Bölümüne teknolojik alt yapý oluþturur.
    Test Geliþtirme ve Araþtýrma Bölümü tarafýndan hazýrlanan ÖSS sorularý sýnava bir ay kala belirlenir. Sorular belli olduktan sonra sorularý hazýrlayan Test Geliþtirme ve Araþtýrma Bölümünde çalýþanlar ile sorularýn basýldýðý matbaa görevlileri ÖSS uygulanýncaya kadar koruma altýna alýnýr. Bu kiþiler ÖSYM’nin belirlediði bir merkezde misafir edilerek herhangi bir kiþiyle iletiþim kurmasý engellenir. Test Geliþtirme ve Araþtýrma Bölümü üyeleri üniversitelerde görev yapan öðretim üyeleri olabileceði gibi ortaöðretim kurumlarýnda görevli öðretmenler de olabilir.
    ÖSS sorularýný herhangi bir üniversitenin veya TÜBÝTAK’ýn hazýrlamasý söz konusu deðildir. Ayrýca Test Geliþtirme ve Araþtýrma Bölümüne birinci dereceden akrabalarý ÖSS’ye girecek olan kiþiler seçilmez.
    • ÖSS sorularý ÖSYM -Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Merkezi - Test Araþtýrma Birimi tarafýndan hazýrlanýyor. Temel bilimlerde uzman olan birim çalýþanlarý sorularý hazýrlýyorlar. Öðrenci psikolojisini bilmeleri, sýnýfta öðretilen bilgilerin yapýsýný bilmelerinden dolayý telif ücreti karþýlýðýnda öðretmenlerden sorular hazýrlanýrken yardým alýnabiliyor. Danýþman öðretmen olarak yararlanýlan kadrolar emekli öðretmenlerden oluþuyor.
    • Test Hazýrlama Biriminin hazýrladýðý ve öðretmenlerin onayýndan geçen sorular bir kez de öðretim üyeleri tarafýndan bilimsel olarak denetleniyor. Danýþman öðretim üyeleri de sorularý zorluk düzeyleri ve bilimsel açýdan deðerlendiriyorlar.
    • Yukarýda açýklanan aþamalardan geçen ve onaylanan sorular ÖSYM'nin test deposuna aktarýlýyor.
    • Öðrenci Seçme Sýnavýna bir ay kala, 5 kiþilik ekip soru deposundan o yýl kullanýlacak sorularý seçiyor. Bu ekibin gizli çalýþmasýna özen gösteriliyor.
    • Sýnavdan 20 gün önce de son kez ÖSYM baþkaný sorulara bakýyor. Son þeklini alan sýnav uygulanacak aþamaya gelmiþ oluyor.

Test Geliþtirme ve Araþtýrma Bölümü (TAB)
    Test Geliþtirme ve Araþtýrma Bölümünün (TAB) görevi, öncelikle Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Sýnavý (ÖSYS) olmak üzere, ÖSYM tarafýndan gerçekleþtirilen tüm sýnavlarda kullanýlacak testleri hazýrlamak, bunlarýn güvenirliklerini ve geçerliklerini artýrmak için araþtýrma ve geliþtirme çalýþmalarý yapmaktýr. Bu temel görevin yaný sýra ölçme ve deðerlendirme ile ilgili konularda eðitim ve yayýn faaliyetlerinde bulunmak da TAB'ýn bir baþka görevidir. TAB'da bir testin hazýrlanmasý sýrasýnda ana çizgileriyle þu iþlemler gerçekleþtirilir:
    Önce bir test planý hazýrlanýr; test planý, testin amacýný, kapsamýný, kýsaca bu test ile hangi özelliklerin nasýl ölçüleceðini belirleyen bir yönergedir.
    Ýkinci aþamada soru yazýlýr. Ýlke olarak TAB'da hazýrlanan her test, çok sayýda soru arasýndan seçim yapýlarak hazýrlanýr.
    Bir test için uzmanlarca hazýrlanmýþ sorular, o teste son þekli verilmeden önce bazý denetimlerden geçer. Üç tür denetim söz konusudur. Bunlar, ölçme ve deðerlendirme, yani soru yazma tekniði açýsýndan denetim, bilimsel doðruluk denetimi ve dil (Türkçe anlatým) denetimidir. Bazý özellikleri açýsýndan yeterli bulunmayan maddeler, düzeltilir ya da yeniden yazýlýr.
    Hazýrlanmakta olan bir testin teknik özelliklerini, örneðin test maddelerinin güçlük derecelerini, ayýrýcýlýk güçlerini ve seçeneklerin iþlerliðini belirleme amacýyla, gizlilik nedeniyle önceden bir deneme uygulamasý yapýlamadýðýndan, soru yazarlarý ve uzmanlarýn ayný amaçla geçmiþte hazýrlayarak uygulamýþ olduklarý testlerin madde analizi sonuçlarýndan yararlanmaya çalýþýlýr.
    Hazýrlanmýþ olan testte, geçmiþ yýllarda sorulmuþ ya da piyasadaki yayýnlarda benzeri olan sorular varsa bunlar testten çýkarýlýr. Bu ayýklamayý gerçekleþtirebilmek için piyasadaki test sorularýyla ilgili kitap ve dergiler sürekli izlenir.
    Testi oluþturacak maddeler, konularý, soru güçlüðü tahminleri vb. özellikleri göz önünde tutularak test biçiminde düzenlenir. Kapsamý açýsýndan son þekli verilmiþ olan test, yazým, çizim ve düzenleme iþlemleri ve bunlarla ilgili denetimler yapýldýktan sonra basýlarak çoðaltýlýr.
    Uygulamaya hazýr hale getirilen ve bir sýnavda kullanýlan testlerle elde edilen verilere test ve madde analizleri uygulanýr. Bu analizlerin sonuçlarý, testi hazýrlayanlar tarafýndan gelecek yýllardaki çalýþmalarla ilgili bir dönüt (feedback) olarak kullanýlýr. Test ve madde analizlerinin ürünleri olan madde güçlüðü, ayýrýcýlýðý, seçeneklerin iþlerliði ve testin bir bütün olarak güvenirliði, test puanlarý ve alt puanlarýn daðýlýmlarý vb.den yararlanýlarak ileride daha nitelikli testler hazýrlanmasý için özenli bir çaba gösterilir.

Sýnav Hizmetleri Bölümü (SHB)
    Sýnav Hizmetleri Bölümünün temel görevi, ÖSYM tarafýndan yapýlan bütün sýnavlarda adaylarla iletiþimi saðlamaktýr. Bu görevin nasýl yerine getirildiði þöyle özetlenebilir:
    Sýnava iliþkin temel ilke ve kurallarýn belirlenmesine yardýmcý olmak; sýnavla ilgili kýlavuz ve diðer belgelerin hazýrlanmasý sýrasýnda ÖSYM'nin diðer bölümleriyle iþbirliði yapmak; hazýrlanan sýnav evrakýný, adaylara veya ilgili kurumlara ulaþtýrmak; adaylardan veya ilgili kurumlardan gelen baþvurma belgelerini (Kimlik Kartý, Kayýt Kartý, Aday Bilgi Formu ve diðer özel belgeler) teslim almak; bunlar üzerinde gerekli iþlemleri yapmak; belgesinde sorun bulunan adaylarla yazýþmak; gerek sýnavdan önce gerekse sýnavdan sonra, sýnava iliþkin konularda adaylarýn telefonlarýna ve dilekçelerine cevap vermek; tutuklu ve asker adaylarýn sýnav yerlerinin belirlenmesi konusunda Sýnav Merkezi Yöneticileri ile iþbirliði yapmak; sýnavdan sonra, sýnav merkezlerinden gelen soru kitapçýklarýný, cevap kâðýtlarýný ve diðer belgeleri teslim almak; salon görevlilerinin, Salon Sýnav Tutanaklarýna yazdýklarý notlarý inceleyerek sonuçlarý hakkýnda rapor hazýrlamak; deðerlendirme iþlemlerinden sonra sýnav sonuçlarýný, adaylarýn adreslerine ve ilgili kurumlara göndermek.

Bilgiiþlem Bölümü (BÝB)
    Bilgiiþlem Bölümü (BÝB) ÖSYM'nin yaptýðý tüm sýnavlarda, sýnav ile ilgili temel ilke ve kurallarýn belirlenmesi ve bunlarla ilgili uygulamalarýn bilgiiþlem olanaklarýyla desteklenmesinde yardýmcý olur.
    BÝB, sýnav kýlavuzlarýnýn hazýrlanmasýnda Baþkan Yardýmcýlýðýnýn ilgili birimine yardýmcý olur. Uygulama yönergelerini, ilgili diðer birimlerle iþbirliði yaparak hazýrlar. Sýnavda kullanýlan baþvurma ve tercih formlarýný, sýnava giriþ ve sýnav sonuç belgeleriyle, cevap kâðýtlarý vb. belge ve formlarý düzenler. Sýnava girecek adaylarýn baþvuru formlarý ile alýnan bilgileri içeren aday, sýnavda kullanýlacak bina ve salon kütüklerini oluþturur. Adaylarýn sýnava girecekleri yerleri saptar. Sýnava Giriþ ve Kimlik Belgelerini döker. Sýnav için testler dýþýndaki gerekli tüm evraklarý hazýrlar. Sýnav sonunda cevap kâðýtlarýný puanlar, deðerlendirir, sonuçlarý adaylara ve kurumlara gönderilmek üzere hazýrlar. Ayrýca sýnavlarla ilgili olarak çeþitli incelemeler ve araþtýrmalar yapar. ÖSYM'nin diðer bölümleri tarafýndan yapýlan inceleme ve araþtýrmalarýn bilgisayar çalýþmalarýný yürütür.
    BÝB, çalýþmalarýný yürütürken devamlý olarak diðer bölümlerle, özellikle Sýnav Hizmetleri Bölümü (SHB) ile iþbirliði yapar. Çalýþmalarýný, birbirleri ile devamlý iþbirliði içinde bulunan dört alt birim ve dört çalýþma grubu aracýlýðýyla yürütür.
    Bilgiiþlem Bölümü içindeki birimlerin ve çalýþma gruplarýnýn görevleri þöyledir:

Aday Kayýt: Aday Kayýt Birimi, her sýnav için ayrý olmak üzere sýnavlarda kullanýlan baþvuru formlarý, sýnava giriþ belgeleri vb. formlarý tasarlar, sýnavýn iþlem-zaman çizelgesini hazýrlar, baþvuru formu ile toplanan bilgileri bilgisayar ortamýna aktararak aday kütüðünü oluþturur. Öðrenci Seçme ve Yerleþtirme Sýnavý (ÖSYS) için her yýl orta dereceli okullarla ilgili bilgileri toplayarak okullar kütüðünü ve öðrencilerin yerleþtirilecekleri yükseköðretim programlarý ile ilgili bilgileri toplayarak yükseköðretim programlarý kütüðünü hazýrlar. Ayrýca, sýnavlardan önce adaylarýn sýnava giriþ belgelerini bilgisayardan döker, sýnav sonunda aday arþiv kütüklerini oluþturur. Ayný iþlemleri, ÖSYM'nin yaptýðý diðer sýnavlar için de yapar.
    Sýnav Uygulama Birimi: ÖSYM ile Sýnav Merkezi Yöneticileri arasýndaki iletiþimi saðlar. Sýnav Merkezi Yöneticileri tarafýndan gönderilen ve o sýnav merkezinin sýnavlarda kullanýlan bina ve salonlarýna iliþkin bilgileri ilgili kütüklere iþler. Adaylarý eþ olasýlýkla (random olarak) salonlara ve salondaki yerlere yerleþtirir. Sýnav salonlarýnda kullanýlacak yoklama listeleri ile tutanaklarý, sýnav yapýlan bina ve salonlarla ilgili çeþitli evraký hazýrlar. Sýnav görevlileri ile ilgili belgeleri düzenler.
    Deðerlendirme Birimi: Sýnavlarda kullanýlacak cevap kâðýtlarý ile sonuç belgelerini tasarlar ve sýnavlarda her adayýn kullanacaðý cevap kâðýtlarýný bilgisayardan döker. Sýnav sonrasýnda cevap kâðýtlarýnýn deðerlendirilmesi ile ilgili çalýþmalarý yürütür. Adaylarý, puanlarýnýn elverdiði en üst tercihlerine yerleþtirir. Sonuçlarýn adaylara ve kurumlara duyurulmasý için kullanýlan Sýnav Sonuç Belgelerini ve Kurum Listelerini hazýrlar.
    Araþtýrma Birimi: Sýnava baþvuran, sýnava giren, yerleþen veya yerleþmeyen adaylarla ilgili sayýsal bilgileri kaydeder. Adaylarýn geldikleri ortaöðretim kurumlarýna göre ÖSYS sonuçlarýný araþtýrýr. Adaylarýn yükseköðretim programlarý (YÖP) ile ilgili tercihlerini ve yükseköðretim programlarýna, kaçýncý tercihlerinde, ne kadar aday yerleþtiðini; YÖP'lere en büyük ve en küçük puanla yerleþen adaylarýn puanlarýný inceler. Bu çalýþmalardan bir kýsmýnýn yayýmlanmasý için gerekli hazýrlýklarý yürütür.
    Araþtýrma Birimi, ÖSYM'nin diðer bölümlerinde yapýlan araþtýrmalarýn bilgisayar çalýþmalarýný da yapar.
    Bilgisayar Çalýþma Grubu: Bu gruptaki iþletmenler bilgisayarda yapýlan tüm çalýþmalarýn zamanýnda ve istenen düzende yürütülmesini saðlar.

Optik Okuma Grubu: Optik okuyucularda okutulmak üzere hazýrlanmýþ olan cevap kâðýdý, baþvurma ve tercih formu vb. belgelerin okunmasýný saðlar.

Kod ve Bilgi Kontrol Grubu: Bilgiiþlem ortamýna aktarýlacak bilgilerin kodlanmasýný ve kodlanan bilgilerin kontrolünü saðlar.

Delgi Grubu: Aday bilgileri optik form ile alýnmayan küçük sýnavlar için aday bilgileri ile ÖSYS'de adaylardan gelen bilgi düzeltme formu, orta dereceli okullardan gelen not kontrol formlarý vb.de bulunan bilgilerin bilgiiþlem ortamýna aktarýlmasýný saðlar.

alıntı

Toplam Hit: 7141 Toplam Mesaj: 35