Özel Okullar Neden Bu Kadar Pahalı?
-
zeybekustasi bunu yazdı
Şu ara herkes özel okula verdiği milyonları paylaşıyor.
Ya da iyi olduğu addedilen devlet okullarına el altından bir dünya para veriyor veliler.
Özel okul öğretmenleri ise kuş kadar para alıyor.
Devlet kitap veriyor hadi o cidden kötü(neden kötüyse yıllardır :)))) bir de kitap masrafı dayıyorlar.
O da yetmiyor devasa servis ücreti dayıyorlar.
Sonra veli ben yılda 1 Milyon veriyorum diyor. İyi de biladerim senede 29 bin dolar ödüyorsun 8 senede 235 bin dolar yapıyor. Bu çocuk liseye geçtiğinde cebine 100 bin dolar koysan köşeyi döner zaten.Kabul edelim ne sizin ne benim çocuğum dünya satranç şampiyonu yüzme şampiyonu pianist olmayacak.
Olacaksa da bu özel okul sayesinde olmayacak.
Şahsen ben devlet okullarına da gidilsin istemiyorum.Ülkede ki mülteci krizi yüzünden herkes çocuğunu iyi ya da kötü bi tabela özel okula veriyor. Öğretmenine asgari ücret veren okul sahipleri tüm yazı bodrumdaki yatında viskisini yudumlayarak geçiriyor.
Ülkede herkes esnafından memuruna kontrolsüz şekilde hızlıca zenginleşme çalışıyor ve bu özel okul fiyatları bu mücadelenin çıktısı.Ben devlet okulu devlet üniversitesi ve 10 yıllık iş hayatı tecrübemle diyorum ki. Okumayı yazmayı öğrendikten sonra okuduğum her yıl tamamen gereksizdi. HELE DE İNTERNET ÇAĞINDA GÜNÜMÜZDE BENCE TAMAMEN GEREKSİZ.
Buradaki tek problem sosyalleşmek / kadın erkek ilişkileri / ortama uyum sağlamak / çocuğun karakter gelişimi / network ihtimalleri.
Yukarıda yazdığım maddeler hariç okulun zaman killer olduğunu düşünüyorum. Bu kadar para vermenin işletme sahiplerinin zengin olma hırsı olarak görüyorum. Güvenlik endişesi yüzünden velilerin iş kuracağı çocuğuna arsa alacağı parayı harcadığını düşünüyorum.
Devlet okulunun da sıkıntısı öğretmenlerin memur olup sadece yatmak istemesi. Öğrenciyle neden ilgilensin adam trinko para yatıyor.
Özetlemek gerekirse bu konu da ülkede bka sarmış durumda :)
Bence okullar günde 2 yada 3 gün olmalıydı. Kalan günlerde özel ders kurs vs ile takviye yapılmalıydı.
özel okula çocuğunu gönderen bir baba olarak
şubat ayında 2. sınıf erken kayıt 120bin
15bin tl kitap parası
5bin tl kırtasiye
5bin kıyafet ödeyen birisiyim...
ben çalışıyorum. eşim çalışıyor. çocuğa kim bakacak ? hadi benim kendi işim aldım ofisime getirdim. çocukla mı ilgileneceğim işimle mi ? yağmuru çamuru cabası...
özel okula giden çocukların aileleri ortalama memur ve üzeri veliler...
%50 memur diyebiliriz hatta.
geri kalanı bir tık üst ailelerden oluşmakta. çocuğun sosyal çevresi ileride burada kurduğu arkadaşlıklarla belirlenecek...
eğitim olarak haftada 8 saat ingilizce gördüler. 1. sınıfta gördü bunu bu sene ise haftada 12 saat. yüzmesi, yemesi, aktivitiler cabası...
en kötü ihtimal işimi oğluma bırakırım ama özel okulların bir katkısı mutlaka var...
-
hanım yazılımcı ben yazılımcı,
çocuk kreşe gidiyor. Akşam 6 ya kadar kreşte durması lazım. 16bin tl kırtasiye yıllık ve aylık 18 bin tl ödüyorum.
Özel okulda bu mantıkla gönderiyor insanlar. Eskisi gibi 1 kişi çalışsın diğeri çocuklara baksın denilecek aileler azaldı.
Ben köy okulunda okudu, boynumda asılı anahtarla evin kapısını açıp eve gelip yumurta kırıp yiyip çizgifilm izleyen bir çocuktuk biz. Annem babam işteyken.
şimdiki devirde bu zor. Çocuğu nereye emanet edecen. İşe getirsen işten atılırsın bir yerden sonra.
Olay genellikle bakıcılık. İlk okul için birazda ingilizce dir belki. Geri kalanı saçmalık zaten. İmkanım olsa göndermem bende ama mecbur gibi..
Ha lise ve üstü için işler farklı tabi.
-
İzmir Karşıyaka'da bir okul bir öğrenci için 100.000 TL kayıt ücreti istiyor. Tanıdık 2 çocuğunu kaydettirmis güzel para. Ne özel okulundan bahsediyoruz devlet okulları bile paralı olmuş haberimiz yokmuş.
Adrese dayalı okula kaydetse sıkıntı yok ama adres kötü ise doğal olarak okul ve öğrenciler de bok olacağı için insanlar nispeten iyi mahalle okullarına kayda gidiyor onlar da böyle 100 bin işine gelirse diyor.
Her kulvarda foseptik bir ülke olduk.
Caliber tarafından 08/Eyl/24 10:59 tarihinde düzenlenmiştir -
Dünyanın en iyi okulları en iyi hocaları en iyi eğitimleri bizde olduğu için bu paralar az bile,
-
Belli başlı özel okulların tek amacı çocuğunu yıllık 1 milyon tl verebilen velilerin çocuklarıyla aynı ortamda tutmak. Yoksa bir okulun eğitim kalitesinin en belirgin özelliği kesinlikle çıkarttığı dereceler vs değildir, onlar proje bir kaç öğrencidir, milyon tl verip reklam yapacağına 5 tane çocukla özel ilgilenirler daha ucuz olur. Turnusol görevi gören en önemli etken öğretmenlere verdiği maaştır. Bir okula isterse 1 milyon dolar verin öğretmene 20 30bin tl veriyorsa çöptür. Robert kolejinde 20 bin tl ye öğretmek göremezsiniz mesela
Türkiyede iyi bir eğitim istiyorsanız ilk %0.5 deki liseden birisine gitmesini sağlamanız lazım. Mümkünse de ilk 10daki. Ondan sonrası Allahın izniyle takır ttakır gelir. Sahibinden üzerinden milyon tane ilan var. Türkiyede ilk 100 e 500 e giren insanlar 500 liradan özel kurs veriyor. Bu kurs da değil koçluk da yapıyor. Adam akıllı birini buluncaya kadar denenebilir.
Çocuklarınızı yıllık 1 milyon tl verebilen velilerin çocuklarıyla aynı yerde okutma ayrıcalığı yakalayacağınıza çocuklarınızı türkiyenin ilk %0.5 i olan insanlarla okuma ayrıcalığını yakalamasını sağlayın.
Foseptiğin üstündeki yağı kepçeyle sıyırıp kızartma yapıp yiyen toplumdan dünyanın en değerli şirketlerine ceo çıkıyorsa istersek bizden de hayli hayli olur. Patronlarınızı zengin etmek için günde 12 saat çalışıyorsunuz, evlatlarınız için de 1 saat çalışın yeter.
-
Bil koleji ne gönderiyorum bu sene 2nci sınıfa gidecek yıllık ücretli 165k ödedik, bu hafta kitap kırtasiye ve materyal ücreti 38.250₺ daha istemişler. Fiyatlar inanılmaz gerçekten nereden bulaştık anaokulunu bitirdi birinci sınıfa başladı aynı yerde birinci sınıf; 70k idi ikinci sınıf; 165k ya çıktı fiyatı. 3 sınıfta ne olur bilmiyorum.. Resmen elimiz kolumuz bağlandı inek gibi sağıyorlar. Bide geçen sene 3 sınıf vardı A-B-C bu sene sadece A-B olmuş millet çocuğunu almış fiyatlar yüzünden bir sınıf küçülmüşler. Daha beter olsunlar inşallah..

slayshot tarafından 09/Eyl/24 01:09 tarihinde düzenlenmiştir