Özel Üniversitelerde Yazılım Mühendisliği Okuyan Varmı ?
-
MaviGozluDev bunu yazdımRBerkay bunu yazdı
yazılım mühendisliğinde yazılım geliştirmeyi öğretmiyorlar, yazlım şirketi açma gibi konuları öğretiyorlar gibi duymuştum. doğru mu?
yazılım şirketi açma diye bi konu varsada ben 4 sene hiç görmedim :) :)
yönetim desen gene bi nebze olurduda, nasıl açılır diye bi ders yoktu :)
yazılım müh. te , bilg mühendisliğind eolduğu gibi aynı programlama derslerini zaten alırsın. ortak ders bi ton zaten, beraber okuyosun bi nevi. Sadece bilgisayara zorunlu olan 1-2 ders sana seçmeli olur, ayrıca bilgisayar mühendislerine son sınıfta verilen "yazılım mühendisliği" diye bi ders var.. o ders kitabında ki bölümler, yazılım mühendisliği bölümünde ayrı ders halindeler :) analiz, gereksinim toplama vs gibi. burası Türkiye hocam, endüstri mühendiside, yazılım-bilg mühendisi de , programcı da, işin kod tarafında aynı işi yapıyolar zaten :)Yani Üstad şimdi yazılım mühendisliği okursak Bilg. mühlerinden bi farkımız olmucak peki iş alımlarında bir artısı oluyormu bilg yerine yazılım mühendisi alırlarmı felan ?
-
Kazekage bunu yazdıMaviGozluDev bunu yazdımRBerkay bunu yazdı
yazılım mühendisliğinde yazılım geliştirmeyi öğretmiyorlar, yazlım şirketi açma gibi konuları öğretiyorlar gibi duymuştum. doğru mu?
yazılım müh. te , bilg mühendisliğind eolduğu gibi aynı programlama derslerini zaten alırsın. ortak ders bi ton zaten, beraber okuyosun bi nevi. Sadece bilgisayara zorunlu olan 1-2 ders sana seçmeli olur, ayrıca bilgisayar mühendislerine son sınıfta verilen "yazılım mühendisliği" diye bi ders var.. o ders kitabında ki bölümler, yazılım mühendisliği bölümünde ayrı ders halindeler :) analiz, gereksinim toplama vs gibi. burası Türkiye hocam, endüstri mühendiside, yazılım-bilg mühendisi de , programcı da, işin kod tarafında aynı işi yapıyolar zaten :)Yani Üstad şimdi yazılım mühendisliği okursak Bilg. mühlerinden bi farkımız olmucak peki iş alımlarında bir artısı oluyormu bilg yerine yazılım mühendisi alırlarmı felan ?
bence hiç bi artısı yok.. kaldı ki işe alım için uğraştığın yer önemli bu konuda daha çok.. mesela bizden önceki dönemden bi arkadaş görüşmeye gittiğinde bölümü söyleyince "yazılım mühendisliği" diye bölüm mü varmış demiş..ki sonrada 6bin le işe başladı orda 3 sene önce :D :d bi yandanda bölümün içinde "yazılım" geçiyo diye daha iyi bi eğitim aldığımızı düşünüp dah aiyi gözle bakanda var..
ama sonuç olarak aynı eğitimi alıyosun o bölümdede :D -
Kazekage bunu yazdıMaviGozluDev bunu yazdımRBerkay bunu yazdı
artın değil eksin olur, öğrenmeye hevesli isen kapatabilirsin kendin. -
@MaviGozluDev
Hocam İyiymiş ya o zaman ama işin para kısmı çokda önemli değil iyi bi eğitim alabilirsem o iyi
@
AsDayGoesBy üstad nasıl yani Probramlama konusunda çok istekliyim liseden beri Programayla uğraşıyorum üniversitede myo bilg programcılığı okudum Bu konuyu açarmısın biraz ?
-
yahu bu ülkede elektrik-elektronik mühendisleri bile yazılım sektöründe calısıyor. bilgisayar, yazılım, elektrik-elektronik, bilisim sistemleri vb. bölümlerde okuyan insanların meslege gectiginde yapacagı isler birbirlerinden cok uzak seyler olmayacak, olmuyor.
Türkiye burası, kisi ne mezunu olursa olsun, java'ya takla attırıyorsa, isveren bu elemanı kacırmaz mesela, örnek veriyorum sadece.
mavigözlüdev'in de dedigi gibi, bilgisayar mühendisligindeki yazılım mühendisligi adlı dersi ayrıntılarıyla görüyorsun 4 sene.
ben bölümün tasaklı derslerini bu seneden itibaren alacagım icin, yanlıs bilgi vermek de istemiyorum ama yazılım gelistirmeyi göstermiyorlar diye bir sey kesinlikle söz konusu degil.
c++ ya da java'nın temelini verirler, aynı sekilde oop'e de önem veriliyor. gecen seneden itibaren bizim ders programı degisti, 2 dönem java, 2 dönem c#, soa - soap - rest, design patterns, biçimsel diller ve automata teorisi, android programlama gibi dersler eklendi veya fazlalastırıldı.
bunun yanında bologna sürecinden dolayı mezun olana kadar 3 ayrı proje dersi eklendi. zaten neredeyse her dersten quiz ve ödev var artık ki gayet iyi oldu aslında.
ilk mesajımda yazdıgım dersler arasında beni bunaltan fizik 2 ve termodinamik oldu, acıkcası pek salladıgım da söylenemez, bu sene alttan alacagız bakalım.
ise alım sürecinde herhangi bir artısı veya eksisi olmaz bana göre, tekrar tekrar yazıyorum, her sey kisinin kendini ne kadar gelistirdigine baglıdır, sadece yazılım mühendisliginde degil, tüm mühendislik bölümleri icin bu böyledir.
-
Andrei bunu yazdı
yahu bu ülkede elektrik-elektronik mühendisleri bile yazılım sektöründe calısıyor. bilgisayar, yazılım, elektrik-elektronik, bilisim sistemleri vb. bölümlerde okuyan insanların meslege gectiginde yapacagı isler birbirlerinden cok uzak seyler olmayacak, olmuyor.
Türkiye burası, kisi ne mezunu olursa olsun, java'ya takla attırıyorsa, isveren bu elemanı kacırmaz mesela, örnek veriyorum sadece.
mavigözlüdev'in de dedigi gibi, bilgisayar mühendisligindeki yazılım mühendisligi adlı dersi ayrıntılarıyla görüyorsun 4 sene.
ben bölümün tasaklı derslerini bu seneden itibaren alacagım icin, yanlıs bilgi vermek de istemiyorum ama yazılım gelistirmeyi göstermiyorlar diye bir sey kesinlikle söz konusu degil.
c++ ya da java'nın temelini verirler, aynı sekilde oop'e de önem veriliyor. gecen seneden itibaren bizim ders programı degisti, 2 dönem java, 2 dönem c#, soa - soap - rest, design patterns, biçimsel diller ve automata teorisi, android programlama gibi dersler eklendi veya fazlalastırıldı.
bunun yanında bologna sürecinden dolayı mezun olana kadar 3 ayrı proje dersi eklendi. zaten neredeyse her dersten quiz ve ödev var artık ki gayet iyi oldu aslında.
ilk mesajımda yazdıgım dersler arasında beni bunaltan fizik 2 ve termodinamik oldu, acıkcası pek salladıgım da söylenemez, bu sene alttan alacagız bakalım.
ise alım sürecinde herhangi bir artısı veya eksisi olmaz bana göre, tekrar tekrar yazıyorum, her sey kisinin kendini ne kadar gelistirdigine baglıdır, sadece yazılım mühendisliginde degil, tüm mühendislik bölümleri icin bu böyledir.
Hocam Çok Haklısın ama şimdi şöyle bir şey var ne yazıkki çok uzun zamandır programlama yapmıyorum yani çok yeniyiyim diyebilirim 3 4 yıldır belki yapıyorum ve oop gibi veya c#vb.net ne bilyim dillerde gerçekten iyi bişiler yapabilmek için eğitim almam gerektiğini düşünüyorum .
Söylemeye çalıştığım şey İşletmelere otomasyonlar felan yazmak değil bunlar teknik biligisi olan bir programcının 1 ayda çoğu şeyini öğrenebilir diye düşüyorum.benim istediğim hedefim Oyun Programcılığı veya Yapay Zeka, yapay sinir ağları ilgim var fakat internetten cidden çok bişi öğrenemiyorum bu konularda yazılım mühendisini bu yuzden istiyorum en azından belki okurken bir yol çizerim diye düşünüyorum.
Kazekage tarafından 28/Haz/13 17:36 tarihinde düzenlenmiştir -
ben okuyorum. sorun ne ise pm at
-
benim patronum elek. ve haberleşme müdürü ve kendisi senior developer.
demek istediğim diplomanın bi önemi yok sadece ne biliyorsun ona bakıyorlar. diploma sadece iş başvurusu sırasında seni bir adım öne alır. ama sadece başvuru esnasında.
-
Yani hocam Mutlaka öyledir. Sonuçda Ne kadar bildiğin her yerde önemli ben Bilg. müh ile yazılım Müh arasında seçim yaparken bilgi anlamında okuldan neler alabilirim diye düşüyorum bu konularda bilgi verebilirmisiniz.
-
Ulan okuyan herkes bölümü eziklemiş :) Şimdi hocam önce şu konuda herkes hem fikir. "Programcı" olmak için okulun bir önemi yok. Ülkemizde ve Dünya'dada bunu açıkça görebiliyoruz (Ruby'nin Garbage Collectorunu geliştiren herif 20'sinden sonra programalaya başlamış işçi diye hatırlıyorum). Eğer işini yapıyorsan hertürü iş bulursun. Sadece kendini kanıtlayana kadar 3 kuruş maaşla köpek gibi sürünürsün.
Yazılım 21. yüzyılla beraber hayatımızdaki en kritik şey haline geldi. Finans tamamen yazılım ile, birçok mühendislik temel araçları yine yazılım ile yürür hale geldi (ve daha bir sürü şey...). Hal böyle olunca mevzu sadece 3 programcının oturup köpekler gibi kod yazmasıyla yetişmeyecek hale geldi. Bu yazılımın; Analizi, tasarımı, planlanması, yürütülmesi, sınanması, bakımı gibi bir sürü iş meydana çıkmaya başladı. Yazılım mühendisliğinde işin asıl bu konularına daha fazla değiniliyor ve seni bu konularda yetiştiriyorlar.
Yazılım Mühendislerinin aldığı dersler neler? (Bizim okul için;)
1) Yazılım Mühendisliğine Giriş
2) İnsan Bilgisayar Etkileşimi
3) Yazılım Kalite Güvencesi
4) Sistem Yazılımının Sınanması ve Onaylanması
5) Yazılım Gereksinimleri Mühendisliği
6) Yazılım Tasarımı ve Mimarisi
7) Nesneye Dayalı Analiz ve Tasarım
Bilgisayar mühendislerinin müfredatında Yazılım mühendisliği ile ilgil 1 tek ders var;
1) Yazılım Mühendisliği
Yukarda bahsettiğim gibi bu bölüm ilerleyen teknolojinin sonucunda gereksinimler sonucunda çıkmış yeni bir bölümdür. Bu bölümün gerekliliği halen tartışılmaktadır, ancak benim okuduğum yazılarda (IEEE'nin sitesinde bir adamın tüm mühendislikleri karşılaştırarak örnekler vererek yazdığı bir yazı vardı bulabilirsin) bu bölümün gerekliliğine şahsım adına kanaat getirdim. Yine bu bölümün gerekliliği ve geçerliliği önümüzdeki yıllarda (2-3 yılı geçmez) katlanarak artacak ve dominant bir bölüm haline gelecektir.
Umarım açıklayıcı olmuştur hocam.