folder Tahribat.com Forumları
linefolder Derin Konular
linefolder Para Hayata Bakış Açımı Değiştiyor

Para Hayata Bakış Açımı Değiştiyor

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighElf
    HighElf's avatar
    Erkek

Arkadaşlar öncelikle biraz olsun kendimle ilgili bilgi vererek yazıma başlayayım, ben örgün makine mühendisliği açıktan uluslararası ilişkiler okuyan biriyim. Arnavutça ve Türkçe anadilim olmasının yanısıra liseden kalma geliştirilebilir ciddi bir Almancam var, hazırlıkta olmam sebebiyle İngilzicem gayet iyi ve bunun yanında Japonca kasıyorum.

Bunları yapmamdaki amaçlar arasında iyi bir gelecek ve topluma yararlı bir birey olmak. Lakin bu kadar kasmamı yada okumamı sorgulamaya çekecek bazı şeylere rastladım.

He birde peşin peşin uyarıyorum meslek grupları veya belirli bir eğitim düzeyindeki insanları küçük görmek, yüceltmek veyahut ayrım yapmak gibi bir niyetim yok sadece sosyal adalatin nasıl işlediği hakkında kafamda yer alan dengesizlikten rahatsızım.

Öncelikle okulu lise 1 de iki kere üst üste kalmasıyla okuldan atılan bir arkadaşımdan bahsederek konuyu açayım. Şimdi bu arkadaşım okuldan atıldıktan sonra yaşadığı kısa süreli serseri hayatından sonra gerek ailesinden gerekse akraba-çevre baskısı ile iş bulup çalışması gerekti -doğal olarak-. Girdiği işlerde pek dikiş tutturamayan bu arkadaşım en sonunda kendini araba parçaları satan ve arabalara film çeken bir dükkanda iş buldu ve sanırsam hala da orda çalışmaktadır. Arkadaşım birgün beni arar "Eni hadi buluşalım" der. O gün işlerimin olmasına rağmen uzun zamandır görüşmediğim çocukluk arkadaşımı kıramayıp evi haberlendirdikten sonra çıktık buluştuk. Cebimde 3 liranın olduğunu o yüzden cafeye filan gidemeyeceğimizi belirttikten sonra arkadaşım bana dert ettiğin şeye bak ben seni çekerim kanka gibisinden cümlelerle beni şımarttı -nede olsa çocukluk arkadaşım-. Hal hatır, benim okulum, eski günler, kızlar gibi uzunnnn süren bir koyu sohbetten sonra konu arakdaşın çalıştığı iş yerine geldi. Çocuk iyi harçlık aldığını ve işinin çok hafif olduğunu söyledi. Ne iş yapıyorsun ki diye sorduğumda arabaların camlarına film çekiyoruz işimiz o dedi he birde araba parçası satıyoruz o kadar ama esas gelir kaynağı film çekmek. Eee ne kadar kazanıyorsunuz ki ondan araba başına 100 lira, bir arabaya giden filmin maliyeti ise 5 TL. Oha lan 95 lira kar ediyor bu, peki ya kaç tane arabaya yapıyorsunzu günde diye sorudğumda 3 kişi çalışıyoruz patron hariç günde 15-20 tane arabaya yapıyoruz dedi. Kafamda yaptığım ufak bir hesapla ortalama 17 araba gelse pazar günler çalışmasa bu eleman 40800 TL yapıyor elemanlara 1500 TL den 4500 TL işçi gideri, 2000 TL da malezme gideri 10000 TL de fatura-kira gideri olsa -ki dükkanın adamın olup olmadığını bilmiyorum salladım orasını- elinde 22000 TL gibi çok ciddi bir gelir kalıyor. Dükkan sahibi ise bir meslek lisesi mezunu.

Marka vermeyeceğim ama bir markanın çiğ köftesine bayılıyorum, öyle böyle değil hocam cidden bayılıyorum. İstanbulda o markadan bulamadığım için İstanbulda çiğ köfte yemiyorum. Takıldığım iki tane çiğ köfteci var, birincisine çiğ köfteci a diyeceğim diğerine çiğ köfteci b

Çiğ Köfteci A

Abi iri yarı çekik gözlü hafif milliyetçi bir tip. Sanırsam ki Almanya tecrübesi var. Bir seferinde gel zaman git zaman şöyle bir muhabbet geçti aramızda. Arnavut olduğumu söyleyince Arnavutlar pis belalı olur demişti. Abi Türkiyedekiler asimilileşmiş zararı olmayan vatandaşlar ama İsvçre, Almanya ve İtalya dakiler için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim demiştim. Herhalde mafyalığı crimiliteyi, Kurtlar Vadisinden kaynaklı bir karizma gördüğünden Arnavutlar ciddi beladır ama Allah bizi imansız Türkten korusun, dedi. Böyle konu uzayıp giderken sohbetin koyulaştığı benim ikinci çiğ köftenin ortalarına geldiğim bir anda abi özel bir soru soracağım sen ne kadar kazanıyorsun dedi. Birader ben burda çalışanım ben burda 1500 kazanıyorum dedi -herhalde dükkan sahibi dükkanın işletmesini buna verip sahip olduğu sermayeden kâr topluyordu sadece (gerçekten akıl kârı)- ama esnaf olarak iş yapacaksan git telefoncu dükkanı aç dedi. Bütün liseli çocukların ellerinde telefonları görüyorsun ve sürekli kapak bozuldu git yenisini değiştir bilmem ne çizildi git değiştir, arada telefon sat sağlam para kaldır filan karlı iş. Benim çocukluk arkadaşım var, eleman bütün giderlerini çıkarttıktan sonra elinde temiz 10000 TL kalıyor. Çiğ köfteci işini bırak teleofncu işine gir dinle beni demişti.

Çiğ Köfteci B

Elaman Makedonya göçmeni, eşi Arnavut kendisi Müslüman Makedon -büyük ihtimalle Tobeş veya Türk-. Dükkanı belli bir saatten sonra yiğenine bırakıyor bakması için. Aşşağı yukarı aramızda pek uçuk bir yaş farkı olmadığı için adamla daha bi yakın oldum. Bir keresinde ya birader ben bu çiğ köfteden İstanbulda bulamadığım için yemiyorum anca buraya gelince yiyiyorum. İstanbula bir tane bundan açsak nasıl olur yani kar getirir mi diye soraraktan dükkanın getiri durumunu sormuştum. Ya şimdi açacağın yere göre değişir bu gibisinden kaçamak cevaplar vererek cevaplamaktan kaçındı ilkin fakat ya bırak şmdi açtığın yeri bu dükkandan yola çıkarak konuşalım diyerekten üsteledim. Günlük en az 250 rahat kaldırırsın dedi, şok oldum. En az 250 demek bunun 300-350 ye kadar yolunun olması demekti. hadi günlük 250 den hesaplayacak olursak aylık 7500 TL gibi bir gelir oluyor. Gerçekten şaşırtıcı

Üniversite arkadaşlarımın birinin babası Anadolunun orta halde gelişmiş bir şehrinde pazarcı ve söylediğine göre geliri, 4000 - 4500 TL. Arkadaşa lan sen okuduğun bölümden -Malzeme ve Metalurji Mühendisliği- o kadar para kazanabilecek misin diye sorduğumda, "Hayır, oğlum sadece üniversite mezunu olayım diye okuyorum yoksa bizim bölümde elemanlar 2000 lirayı zor görüyor baba mesleği devam, ehe ehe ehe" şeklinde bir tepki aldıktan sonra üniversite sonrası hayat gerçekten çok daha karışık gelmeye başlamıştı.

Şimdide kamuya göz atalım, üniversiteyi bitirip üstüne üstün bitirdikten sonra sınavlarla boğuştuktan sonra 2000 - 2500 TL ikramiyelerle birlikte belki 3000 TL ye vuran bir gelir düzeyi gözümüze batıyor. Şurayawww.kpssdershanesi.net/kpss-haberleri/haberler/2011-2012-kamu-kurumlari-memur-maaslari.html sitesine ufak bir gösden geçirme yaaprsanız durumun ne kadar içler acısı olduğunu görebilirsiniz.

Biraz olaya Polyana gözlükleriyle bakayım dedim. Kız arkadaşlarıma sordum, aylık 2500 lira maaş alan mühendisle mi evlenirdin yoksa aylık 7500 kazanan çiğ köfteci ile mi evlenirdin ? Aldığım cevaplar canımı sıkacak cinstendi. Şimdi çiğ köftecinin tipine bağlı, aslında rahatlıkta söz konusu, seviyorsam çiğ köfteciyle neden evlenmeyeyim...

Burada dikkatimi çeken çiğ köfteciliği düşük bir meslek grubu gördükleri halde gelirinin ve marjinal faydasının diğerinden yüksek olduğu için tercih etmede kabul edilebilir çerçevede cevaplar vermeleri. İşin kötü tarafı bu soruyu yanıtlarken mühendislik bitirmişlerin + taraflarına değinmelerinin ya hiç olmadan konuyu farklı yönlere saptırmaları yada yüzeysel geçmeleriydi.

Türkiye gibi bir ülkede üniversite okumakta sıkıntı. Üniversiteye gidip sadece MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ görmek istiyorum diyemiyorsun, hemen hemen her hoca mensubu olduğu görüşü derste bir şekilde empoze ettirmeye çalışmakta yada karşı görüşüne laf sokmakta, saf bilim yapılamamakta. Ateist hocalarımız sürekli dine laf sokma çabası içerisindeyken, dindar hocalarımız biraz daha içe kapanık bir siyaset oynamakta. İşin kötüsü benim gibi üniversitede apolitik ve pür bilimle uğraşmak isteyenlerinde hevesini kırmakta. Türkiye'de akademik olarak birşey yapamayacakasam üniversitede hangi bölüme gidersem gideyim -burdaçok ağır bir küfür ediyorum- politikayla uğraşmak zorunda kalıyorsam. Aldığım eğitim bana üniversite sonrası hayatımda bir katkı sağlamıyor. Almanya, Japonya, ABD gibi bir ülkelerde maddi geliri ön plana koymadan idealist yaşayan elemanlar gibi olma fırsatı da vermiyor.

EEE BEN OKUDUĞUMUN MADDİ KARŞILIĞINI ALAMAYACAKSAM VEYAHUT MADDİ KARŞILIĞINI BİR KANARA BIRAKIP MANEVİ TATMİNİ YAŞAYAMAYACAKSAM,

NEDEN OKUYORUM BEN ?

Bir Arnavut atasözü der ki: Burri pa arme si gruaja pa breke ! Silahsiz adam donsuz kadin gibidir !
  2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    glaurung
    glaurung's avatar
    Erkek

çiceğim para kazanmak için okunmaz, ha illa okuyacağım diyorsan kendi işini kurabileceğin bir bölüm oku mekatronik okuma =D Enerji mühendisliği oku, biraz fizik kas güneş tarlası kur, aliminyum panelleri odak noktası tarlanın ortasındaki boru olmak üzere yerleştir, biraz coğrafya bilgisi biraz programlama bilgisi, pistonlarla o panalleri dünyanın yıllık ve günlük hareketine uyacak şekilde ayarla, adamlar böyle 5000 derece ısı elde ediyorlar, ordan geçen su da haliyle deli gibi genleşip türbini döndürüyor, petrole zam geldikçe doğalgaza zam geliyor, dolayısıyla elektrige ve sen günbegün para basmaya devam ediyorsun . 

3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    HighElf
    HighElf's avatar
    Erkek

Karşılığını alsak bari

Bir Arnavut atasözü der ki: Burri pa arme si gruaja pa breke ! Silahsiz adam donsuz kadin gibidir !
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    itfaiyeci
    itfaiyeci's avatar
    Erkek

ticaret farklıdır. bi ay on bin kazanırsın bi ay bin. sabit bi geliri olmaz.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Çömez
    underzero
    underzero's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

bir arkadasimin durumunu anlatayim sana;

x bir firmada calisiyordum, arkadasim pazarlama bolumunde calisiyordu. elinde canta cikiyor kar kis yagmur camur demeden aksama kadar dolasiyordu.

sunu anlatmisti bana;

"ben liseyi birakip pazarlama isine girdigimde tanidigim bir muhendisde (benzeri bir meslekte olabilir) baska bir firmada ise baslamisti, ben ilk pazarlamami yaptigimda aldigim maas muhendis arkadasin aldigi maasin nerdeyse 10 kati idi,

- bu adam 4-5 yil okudu ben su an aldigi maasin 10 katini aliyorum

demistim dedi.

simdi ise o adam benim aldigim maasin 10 katini aliyor"

sozun ozu;

eger ticarete kafan calisiyorsa ticarete atil

ama bana sorarsan ne olursa olsun mutlaka okulu bitir derim. sonra ticarete atil.

-

sunu da gordum, kadikoy de kartus dolumu yapan adamin dukkaninda "kaliteli bir universitenin bilgisayar muhedisligi diplomasi, microsoftun sistem muhedisligi network uzmanligi yazilim uzmanligi diplomalari"

adamin dukkanina bakiyorum kartus dolumu, yazici parcalari, bilgisayar parcalari vs satiyordu.

dedim boyle bir diploman var ne diye boyle bir yere tikildin kaldin...

pist bak bi ! - Ban Golu Canavari
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Muhalif Yorumcu
    SeRDaR
    SeRDaR's avatar
    Erkek

boşa dememişler parra tivarette diye okuyarak kim zengin olmuş varmı söylermisiniz ?

oumak birazda kişinin gelişimi için gereklidir ama çocukluktan beri ailelerimizn bize aşıladığı oku adam ol oku da iyi bir işn olsun vs laflarının etkisinde kalmışız biraz okumaklada adam olunmaz okumaklada iyi bir iş sahibi olunmaz  okuyarak elde ettiğin herşeyi okumayarak da elde edebilirsin yeterki doğsu zaanlarda doğru kararlar ve en önemli etkense şanstır yeterki şansın yaver gitsin. hayatta en önemli şeyin be şasn olduğuna inanaıyorum bu konuda çok bashtsızım okusamda bahtsız olurdum okumandada aynıyın yani fark yok...

Önemsediğin Kadar Önemsenirsin. Önemsendiğin Kadar Önemsensersin.
  7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    baristbt
    baristbt's avatar
    Erkek

ilk postu okumadım.. yapılan yorumlara göre yazıyorum..

Sakıp Sabancı'ya bakın Vehbi Koç'a bakın ..

http://www.leyladansonra.com/
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    MaviGozluDev
    MaviGozluDev's avatar
    Erkek

underzero bunu yazdı:
    -----------------------------

sunu da gordum, kadikoy de kartus dolumu yapan adamin dukkaninda "kaliteli bir universitenin bilgisayar muhedisligi diplomasi, microsoftun sistem muhedisligi network uzmanligi yazilim uzmanligi diplomalari"

adamin dukkanina bakiyorum kartus dolumu, yazici parcalari, bilgisayar parcalari vs satiyordu.

dedim boyle bir diploman var ne diye boyle bir yere tikildin kaldin...

yıllar yıllarr önce kayseri-ankara seferi yaptığımda servis şöförüyle muhabbet ederken itü bilgisayar çıkışlı olduğunu söylediydi. o gün bugündür düşünüyorum yedimi lan herif bizi diye, yediyse de niye yedi anlamadım :D

.
  9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    u235
    u235's avatar
    Erkek

https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/63376_444515034414_648019414_5040080_8115381_n.jpg

baska bir yerden göcünce bokunda boncuk mu oluyor yada bu cool falan mı oluyor hacı?

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    RDxMaster
    RDxMaster's avatar
    Erkek

Okul bakış açısı , kültür ve bilgi kazandırır.Birde ek olarak orta düzey insanların sınıfında top koşturacak bir mesleğe sahip olma şansını arttırır.Onun dışında okulun bi etkisi olmaz iş adamın kendisinde.odtu matematiği bitirip 1 milyar maaşla çalışan memurda var(gördüm) inönü matematiği bitirip istanbulda villası olanda var.İş insanın kendinde bitiyor.Öncelikle insanın bi konuya çok para kazanabilecegi bi konuya yönelip o konuda çevre , bilgi olarak kendisini geliştirmesi gerekir.Fırsatını buldugundada bu sermayeni işe çevirirsin sonra gelsin paralar :D

11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Çömez
    underzero
    underzero's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

BarisYigit bunu yazdı:

ilk postu okumadım.. yapılan yorumlara göre yazıyorum..

Sakıp Sabancı'ya bakın Vehbi Koç'a bakın ..

keske okusaydin Baris

pist bak bi ! - Ban Golu Canavari
Toplam Hit: 4556 Toplam Mesaj: 27