folder Tahribat.com Forumları
linefolder Yazılımlar / Diğer Programlar
linefolder Pardus Javaya Giriş (Genelimsi Linux Olabilir :))

Pardus Javaya Giriş (Genelimsi Linux Olabilir :))

1. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

Merhaba javada merhaba dünya yazdırdım :) dedim ki isteyenlere yardımcı olayım.

Pardussa muhtemeleyn java vardır.Konsoldan root olun

java -version

yazın.Eğer birşey demezse 

psi it sun-jre

Burdan sonra ya kuruludur ya kurulacaktır.Daha sonra yazılım kurma-kaldırma var pisi.Pardus 2009  da adı yazılım ekle ve kaldır.Orayadan J2SE diye aratıp paketi kurun.Daha sorna eclipse var.Java için olanı kurun.

Hepsini bitirince  pardus/geliştirme/eclipse den açabilirsiniz.Özgürlik için den size eclipse kullanımıda var.;

Eclipse Kullanımı

İlk açtığınızda sizden bir workspace belirlemenizi ister. “Workspace” olarak istediğiniz bir dizini gösterebilirsiniz. Alttaki kutucuğa tik atarsanız size her açtığınızda workspace’yi sormayacaktır. Belirlediğiniz dosyaya oluşturduğunuz projeler ve sınıflar kaydedilecektir. Bundan sonra karşınıza Eclipse’in karşılama ekranı çıkacaktır:
    Eclipse_acilis

Her şeyden önce Eclipse’te bazı ayarlar yapmamız gerekiyor. Üst menülerde bulunan Window’a basın. Açılan menüden en altta bulunan Preferences’a basın. Burada Eclipse’e ait hemen hemen bütün yapılandırmaya dair bilgi bulunmaktadır. Bizim yapmamız gereken ilk şeyse, Java çalışma ortamını tanıtmaktır. Bunun için yandaki ağaç yapısından Java’ya tıklayın. Çıkan alt menüden Installed JREs kısmına gelin.

Ekranda gördüğünüz gibi bir sun-jdk yazılı ya da jre adında bir şey yoksa o zaman eklemeniz gerekecek. Add düğmesine basın. Karşınıza yeni bir ekran gelecektir. Bu ekranda JRE type’ını Standard VM seçiyoruz. Next dedikten sonra Name kısmına J2SE veya herhangi bir isim verebilirsiniz. JRE Home kısmındaysa Directory düğmesine basın. Diyelim ki J2SE’yi daha önce sistem dosyalarınızdan /opt/sun-jdk klasörü altına kurdunuz. Zaten depodan kurmuşsanız buraya kurulmuştur.

%3cRE%20Yukleme

JRE’yi açıp Tamam’a bastığınızda, aşağıda jar paketleri oluşur. Başarılı bir ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacaktır:

%3cRE%20Yukleme

Bundan sonra Finish’e basıp bir önceki menüye dönüyoruz. Burada, J2SE adını verdiğimiz çalışma ortamının yanındaki tiki işaretliyoruz. OK’e basıp gerekli yapılandırmayı tamamlıyoruz. Artık proje geliştirmeye başlayabiliriz. Şu an en başa, karşılama ekranına döndük. Yeni bir projeye başlayabilmek için üst menüden File > New Project yolunu takip ediyoruz.

Eclipse_yeni_proje

Karşımıza gelen ekranda proje türünü java projesi seçiyoruz. Next diyerek diğer ekranda projemize bir isim veriyoruz. Finish dediğimiz anda projemiz oluşmuştur. “Open Associated Perspective” uyarısı verirse “yes” deyin. Eğer direkt olarak çalışma alanına yönlendirilmediyseniz, Karşılama ekranını kapatmanız gerekebilir. Yanda olan proje menüsünde, proje adınızın görünüyor olması gerekir.

Eclipse_proje_adi

Bunun üzerine yani seçtiğiniz proje adına farenin sağ tuşu ile tıklayarak, New > Class derseniz, yeni bir sınıf yaratabilirsiniz. “Name” kısmına sınıfınızın adını yazın ve Finish deyin.

Örnek bir uygulama için şöyle bir yol izleyelim. Oluşturacağımız sınıfa OrnekClass diyelim. Sonra oluşturduğumuz sınıfa aşağıdaki kodu yazalım:

public class OrnekClass {
    public static void main(String args[ ]) {
    System.out.println("Merhaba Dunya!");
    }
    }

Eclipse_ornekClass

Kodu çalıştırmaya gelince...

Yukarıda play tuşuna benzer bir simge göreceksiniz. Ona tıklayın. Run As’e gelin ve Java Application’i seçin. Çalıştırılacak sınıfları soracaktır. Sınıfınızda tik varsa “ok” deyin. Çalışan programınızı konsole denen sekmede göreceksiniz

%3consol

Böylece Pardus’ta Eclipse kurulumunu ve kullanımını görmüş olduk.

2. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Yeah
    Yeah's avatar
    Erkek

bende eclipse ile başladım ama sıktı ya bir yerden sonra, ben bu kafa ile hiçbir şey öğrenemeyeceğim gibi =))

kullandığın e-book falan varsa versene zumsuk, ben for dummies kitabından çalışıyorum bir yerden sonra beynimi yoruyor ingilizce okumak O.o

herşeyin kısası makbuldur; ulaşmak isteyen yesterfox_55@hotmail.com a mail atabilir...
  3. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

zumsuk sun-jre sahipli yazılım hoja.

bunun open javası da aynı mantıkla çalışır mı?

edit: eclipse için alternatif olarak anjuta diye bir geliştirme ortamı mevcutmuş.

Gnome arayüzüyle çalışanlar için iyi bir alternatif olabilir.

edit2: netbeans diye bir alternatifini daha buldum. Üstelik gitgide eclipsenin yerini alıyormuş.

.
  4. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

Yeah bunu yazdı:
    -----------------------------

bende eclipse ile başladım ama sıktı ya bir yerden sonra, ben bu kafa ile hiçbir şey öğrenemeyeceğim gibi =))

kullandığın e-book falan varsa versene zumsuk, ben for dummies kitabından çalışıyorum bir yerden sonra beynimi yoruyor ingilizce okumak O.o

hocam vallahi şu an öküman sıkıntısı çekiyorum sorma.Özellikle istediğim ilk girişler.Yani döngüler şunlar bunlar.Mantıken ordkai kodlarla yazdırdım merhaba dünya ama , ne nedir açıklaması falan lazım.Baktım da öyle bir döküman bulamadım nette araştırıyorum.Dün gece dendim ztn sabahta bakmadım dökümana.Bakıcamb riazdan

Z-CHAN bunu yazdı:

zumsuk sun-jre sahipli yazılım hoja.

bunun open javası da aynı mantıkla çalışır mı?

edit: eclipse için alternatif olarak anjuta diye bir geliştirme ortamı mevcutmuş.

Gnome arayüzüyle çalışanlar için iyi bir alternatif olabilir.

edit2: netbeans diye bir alternatifini daha buldum. Üstelik gitgide eclipsenin yerini alıyormuş.

hocam sun-jre ücretsiz bilemiyorum.Problem olmadı depoda vardı.

sandman netbeans diye diyordu fakat bilmiyorum eclipse çalışıyor problem olmadı.

5. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Z-CHAN
    Z-CHAN's avatar
    Banlanmış Üye
    Erkek

@

konu hakkında birşeyler buldum

http://en.wikipedia.org/wiki/Sun_java#Licensing

edit: pardus depolarında açık kaynak sahipli kaynak farkı gözetilmiyor o nedenle farkında varamamış olabilirsin

.
  6. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Musket
    Musket's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Öğrenme aşamasında JCreator kullanmanızı tavsiye ederim.

Eclipse iyidir güzeldir, ancak netBeans daha içerikli daha ağır daha çok özellikli bir IDE'dir.

Yani Eclipse JCreator (Notepad'den birkaç fazlası var desem yeridir) ve netBeans arasında bir IDE'dir ki, ihtiyaç bence yok.

Ama zevk mevzuu bunlar. 

7. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    celoron
    celoron's avatar
    Erkek

niye java kasıyosunuzki?

1.pythonu kur

2.yeni bi dosya aç(.py uzantılı)

3.bu kodu yaz

print "Merhaba Dunya!"

4.bitti.

Microsoft isn't evil, they just make really crappy operating systems. Linus Torvalds
  8. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Musket
    Musket's avatar
    Üstün Hizmet Madalyası
    Erkek

Oho..

Olaya öyle yaklaşıyorsan,

Aç bir txt dosyası, ECHO Merhaba Dunya

Yaz, çevir uzantıyı .bat'a oldu bitti. 

9. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    Ayro
    Ayro's avatar
    Erkek

aç bi dosya sonra kapat sonra alt+f4

:-/ bune hoca ?

pythonda butona tıklayınca merhaba yazdırması için canım çıkmıştı zorlanıyorum o şekilde.Sağlam döküman olması lazım bir kaç kişiyle outurp kasmak lazım

aa durun bi fırsat başlatalım.

10. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    All hail to Tux
    sandman
    sandman's avatar
    Erkek

tek tek cevap verim.

@z-chan o mantıkla bakarsak Linux ilk Minix örnek alınarak yazıldı ve Minix 1.0da sahipliı bir yazılımdı.Linux kullanıyormuyuz kullanıyoruz.Tamam temel farklılıklar çok ama Linus'un kendisi bile çıkıp evet Minix'in yapısını örnek aldım demiştir.OpenJDK ile çalışmadım ama çalışan herkes sayıp sayıştırıyordu.Sun ciddi ciddi desteklesede kendi elindeki JDK daha iyi.Birde bakarsan openJDK'yıda yapan destekleyen sun.

@ celeron

Programlama dili sadece merhaba dünya yazmaktan ibaret olsaydı keşke.Pythonu hala çok severim hala kullanırım ama şöyle senaryolarda var.

Ipaq'a program yazdım ama 20 kütüphaneyi önce port etmek lazım birde Windows mobile sürüm degiştirirse sorun olabilir....Javada olmaz

Şimdi Windows 7'e program yazıcaz ama adamlar hook atma prensibini degiştirmişler xp kodlarımız çalışmıyor yeni versiona kadar bekleseni......Javada beklemezsin.

Sizde bu program çalışmıyor çünkü Qt yüklü degil ha birde MySql için modül eklemişiz malesef oracle'a baglanamazsınız.......Javada baglanırsın....

Ha şuda var 1500 sayfa java kitabı bitirmiştim java 1.1 döneminde bir halt anlamadım 100 sayfa python dökümanı okuyup socet programlamaya daldım..Her dilin yeri olayı ayrı.

kişisel not:Yanlış anlaşılma olmasın Linuxun kodu bir yerde çalıntı degil ama eger tüm hikayeyi okursanız minix ile organik bagları oldugunu anlarsınız.

Mühendis kahveyi projeye dönüştüren bir insan evladıdır.
  11. KısayolKısayol reportŞikayet pmÖzel Mesaj
    garga
    garga's avatar
    Erkek
    ben eclipse 6 ay dayandim, sonra netbeanse gecince isler degisti. 3 senedir netbeansdeyim... tavsiye ederim.

anca gidersin...
Toplam Hit: 2213 Toplam Mesaj: 16