Paylaşma Özürlüsü İnsanlar
-
Uzun zamandır gözlemlediğim bir sıkıntıyı şu mübarek günlerde dile getirmek istiyorum.
İnsanların paylaşma özürlüsü olmaları, paylaştıklarınında da epey anormal olması konusunda...
Ne demek istiyorum biraz açayım,
Çocukluğum babayı kaybetmekten dolayı maddi olarak pek zorlu geçmesede manevi olarak çok kuvvetli geçmedi.
Yani bu konuda hassas olmamın sebebi geçmişe dayanıyor. Aşağıda yazdığım şeylerin çocuğunu yaşamadım sadece gözlemledim.
Komşu mesela bir şey getiriyor, getirdiği şey onun hep fazlası oluyor.
Mesela adamın tarlasında sebzeden çok yetişmiş paylaşmak istiyor. Fazla geldiğini düşündüğü kadarını getiriyor.
Komşu yemek yapıyor. Bunu bizim çocuk yemedi sizinkilere ver diyor.
Kendi kıyafeti eskiyor fakir olduğunu düşündüğü komşusuna onu getiriyor.
İnsan haliyle düşünüyor ? Bir kerede içinden geldiği için yeni bir şey al -satın al adam- onu etir hediyye et. Neden adamı ezerek bunu yapıyorsun niye hep senin eskin ?
Şu dönemde ramazan kolileri meşhurdur. Bir akrabama vermişler bayağı sevinmiş baktım neler getirmişler...
Sanki savaşta gibi bol bulgur bol makarna bol pirinç adı sanı belli olmayan salça yağ ezik büzük zeytin.
Yav arkadaş bu şimdi yardım mı yahu ? Hani bu çocukların gofreti ? Nerede et-balık-tavuk ? Nerede ketçap mayanoz hardal ?
Adama sanki sen fakirsin sen anca bunu yersin gibi bir intiba yaşattırıyor -bence-.
.......
Daha söylenecek o kaadr çok şey var ki... Yardımlaşmak- fazasını vermek- eziğini çürüğünü vermek midir ? Yoksa olması gereken tam tersi midir ?
Neden kendimizde olanı değilde bir kaç tık altını -yardım- adıyla paylaşıyoruz ?
Daha neleri var aslında. Eğer başka bir memlekette öğrenciyseniz bence en az güvenmeniz gereken kişiler en yakınen tanıdıklarınızdır. -bence-.
Adamın evine gidiyorsun sanki duvarları kemirecekmişcesine nasılda rahatsız oluyor. Bunu yaşamamış arkadaşım yok bu arada.
Arkadaşım yaz okulu için akrabasında kalmak istiyor. Gece girecek sabah çıkacak yemek bile yemeyecek ama ona bile tahamülleri yok. Bahanelerini söylemiyorum bile.
Diğer yandan örneğin yurtta adam dolabını dolduruyor. Anca herkes uyuyunca çatır çutur yiyor yiyeceğini.
Benim aklıma ise hep şu soru geliyor. Bunu paylaşırsam ölür müyüm ? Cevap hep hayır olduğu için benden bir şey istediklerinde hep en iyisiyle karşılık veriyorum. Tepkim hep aynı. Bunu yaparsam ölür müyüm ? Yok ölmem o zaman git ve yap. İçimden hep bunu tekrarlarım. Ama bakıyorum çevreme çevremdeki herkese...
Bir çoğu o kadar kendi kabuğunda ki dışarıya 1 kuruşu çıksa o işe zaman ayırsa ölecek adam. O derece deliriyor. Bu nasıl oluyor yav...
-
sen cok genel girmissin ben burada arada sirada eski gorustuklerime onlar hatirlamasada selam veriyorum. Bi naber nasilsin yaziyorum. Hayirdir ne isteyeceksin gibi cevaplar bile geliyor. Selam paylasmak bile zor geliyor insanlara. Daha iyisini niye paylassinlar. Anliyor muyum? Bu durumu hayir bende anlamiyorum. ( bazilari cok yogun onlari anliyor es geciyorum zaten) Bak bu cok kucuk bir ornek. belkide zamanla edinilen tecrubelerdir onuda bilmem. Ama su da var. Birinin durumu yok diye biliyordum sifir esyalar aldim. Pek anlatmayi sevmem boyle seyleri ama orneklendiriyorum. Sonuc adamin c 180 arabasi varmis 5 daire 4 dukkan. Bu adam sokakta demir topluyor. Sonra benim yaptigim harekette bana batti. Daha cok ihtiyaci kesin vardir. Ayni adam gene selam vermekten yoksun. Cok takmiyacaksin. Kafada buyuterek olmuyor.
-
ters düşünelim birde. Adam kendi evine aldığı SANA marka tereyağını komşusuna verirse o komşunun üretkenliğini düşürür mü? Bir tık altını vermek karşı tarafın algısında "sende kazan kimsenin malına muhtaç olma" düşüncesini tetikler belki..
ikincide ise adam/kadın yaşlı annesini evine almayıp kardeşler kendi aralarında kavga ediyor. Daha beterleri mevcut yani.
-
bende çok madii sıkıntılar içinde büyüdüm.
ve hayatım insanlara bende olanı paylaşmakla geçti diyebilirim .
ama bakıyorumda öyle insanlar varki yardım etmekten soğursun.
mesela bir komşu taşındı bizim buraya. yiyecek ekmek yok o derece düşün.
oğlunun yanına gittim gel biraz alışveriş yapalım dedim. gittik bim e.
dedimki eve ne alımsa al. tamam dedi. çocuk bir başladı kividen çıktı dondurmadan.
olm dedim gelmişsin 17 yaşına ev ihtiyacı bunlarmı dedim ?
abi dedi senin gibi bir çok kişi ev ihtyacını aldı zaten bende bunları alayım dedi.
sen etmesende alıyorlar zaten dedi. neyse aldı çocuk birdahada yanaşmadım oraya.
yani anlayacağın bu ülkede kafa yapısı çok değişik insanların.
ama git avrupaya bak nasıl medeni insanlar var nasıl kaliteli insanlar var nasıl eğitimli insanlar var.
-
gokcan bunu yazdı
sen cok genel girmissin ben burada arada sirada eski gorustuklerime onlar hatirlamasada selam veriyorum. Bi naber nasilsin yaziyorum. Hayirdir ne isteyeceksin gibi cevaplar bile geliyor. Selam paylasmak bile zor geliyor insanlara. Daha iyisini niye paylassinlar. Anliyor muyum? Bu durumu hayir bende anlamiyorum. ( bazilari cok yogun onlari anliyor es geciyorum zaten) Bak bu cok kucuk bir ornek. belkide zamanla edinilen tecrubelerdir onuda bilmem. Ama su da var. Birinin durumu yok diye biliyordum sifir esyalar aldim. Pek anlatmayi sevmem boyle seyleri ama orneklendiriyorum. Sonuc adamin c 180 arabasi varmis 5 daire 4 dukkan. Bu adam sokakta demir topluyor. Sonra benim yaptigim harekette bana batti. Daha cok ihtiyaci kesin vardir. Ayni adam gene selam vermekten yoksun. Cok takmiyacaksin. Kafada buyuterek olmuyor.
Yok kafada büyütmüyorum.
Bütün insanlar paylaşşsın dünya barşı filanda demiyorum da.
Yani bu kadar kabuğuna kaçmalar çok tuhaf.
Örneğin babam öldüğünde 12 yaşımdaydın kime ne etmiştim bilmem biride gelip bir ihtiyacın var mı ? demezdi.
Büyüyünce baktım onların hepsi dışarıya zırh gibi kapalı insanlarmış. Hep benimki yicek giycek gezcek kafasında insanlar.
Sadece nasıl olmuş la bunlar böyle diyorum o kadar :)
-
Bende de anne baba yok 1,5 yasindan beri. Ama sansim ben istanbul da sur ici denilen yerde buyudum. Burada mahallecilik cok saglamdi. Ekmek yiyorsa ac kalir paylasir. Ama sonra tasindilar. Simdi aynen bahsettigin gibi.
Arkadas sana tereyaginin bir tik alti demis. Bak yeminle al ver adam arkandan "be amina kodugum oglu o kadar paran var aldigin seye bak kefenin cebi yok" der. Eline saglik demez. Bu lafida ben kurgulamiyorum bizzat yasadim.
-
zalimadam bunu yazdı
x
oğlunun yanına gittim gel biraz alışveriş yapalım dedim. gittik bim e.
dedimki eve ne alımsa al. tamam dedi. çocuk bir başladı kividen çıktı dondurmadan.
olm dedim gelmişsin 17 yaşına ev ihtiyacı bunlarmı dedim ?
x
Benim demek istediğimde bu biliyor musun zalım-adam :)
Ben zor durumda kaldığımda kimse güven vermediğinden derdimi açamazdım yani beni götürsen ben de gider o kiviyi alırdım sırf canım çektiği için (:
Yani bence bu algı değişmeli. Adam fakir yardım yapıyorsun gene fakir yav (:
Olmaz öyle iş :))
gokcan bunu yazdıx
Arkadas sana tereyaginin bir tik alti demis. Bak yeminle al ver adam arkandan "be amina kodugum oglu o kadar paran var aldigin seye bak kefenin cebi yok" der. Eline saglik demez. Bu lafida ben kurgulamiyorum bizzat yasadim.
Öyle diyecek adama yardım yapılmaz zaten. ama çevremde bakıyorum nice mazlum insan var. Yardım etsen bin türlü hayır duası alırsın.
Yukardada dediğim gibi yardım yapıp adam hala fakirse ne bileyim yine sadece karnı makarnayla doyuyorsa o iş olmaz.
zeybekustasi tarafından 28/Haz/14 21:55 tarihinde düzenlenmiştir -
insanlarımız ancak facebookta şarkı paylaşır
-
karşındaki adamın durumu da çok çok iyi değilse tabi ki elindekinin fazlasını vermekle yetinecek, ne bekliyorsun ki hoca
her koyun kendi bacağından asılır, o fazlasını veriyor dediğin adamın da geçindirmesi gereken bi ailesi olduğunu unutma
nereye varmaya çalıştığını anlamadım. adam havyar yiyorsa çevresine de havyar mı dağıtmalı?
eskimiş eşya konusunda da farklı düşünüyorum.
yıllarca benim eskimiş kıyafetlerimi kuzene verdik, sonra o büyüdü boy attı şimdi de onun
eskimiş elbiselerini ben giyiyorum ve hiç de gocunmuyorum, biraz algıyla alakalı
maddi durumu ortalama bi aileye sahibim. yeri geldi harcadım, yeri geldi 5 liranın hesabını yaptım
ha cebimde son 5 liram kaldıysa, çevremdekilerle onu bile paylaşırım o ayrı.
ama herkes aynı düşünecek diye bir şey yok. aynı düşünmüyorlar diye başkalarını da hiçbir zaman eleştirmem.
-
csr288 bunu yazdı
insanlarımız ancak facebookta şarkı paylaşır
Yedikleri yemek tabakları ve içecekleri de olmazsa olmazlarıdır. Hele bir de mekan güzelse hafif çapraz açıdan donatılmış bir masa ve etrafındaki açların fotoğrafları da paylaşılmazsa olmaz.
@zeybekustası: abi yardım et çocuğum aç diyene yardım etmek hiç içimden gelmiyor. O yüzden ihtiyacı olduğuna emin olduğum yerlere gerekeni yapıyorum. Böylece hiç aklımda şüphe kalmıyor.
buralarda bir Adam dileniyor bir hafta sonra baktım elinde içki var. Böyle bir kaç tanesine daha denk geldim. Yani insanın durumu kötü olabilir ama elindekini de boş yere harcarsa kusura bakmasın. İkinci El kıyafet olayı artık kalktı neredeyse kimse giymiyor(ben hariç ben giyerim.). Şu an bende de fazla kıyafet var atsam olmaz ama birine versem çöpe atar. şimdilik öyle duruyor. Taşınırken muhtemelen yine çöpe gidecek.
Bunun yaninda Herkesin de aynı hassasiyetle düşünecek diye bir kaide yok.
-
Bi taraf kazanabilirken bi taraf neden fakir kalır bunu hep düşünmüşümdür. Türkiyede bi insan neden yardıma muhtaç olacak kadar fakir olur? Bunu düşündüğüm için kendimden utanıyorum çok zaman. Ama bu düşünce de beni hiç bırakmıyor. Neden yani neden?
